Side by Side: Φιλμ εναντίον ψηφιακού

Το Side by Side είναι ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012 και καταπιάνεται με την επιρροή της ψηφιακής εποχής στη διαδικασία παραγωγής ταινιών. Μέσω συνεντεύξεων από σκηνοθέτες όπως ο Martin Scorsese και ο David Lynch, διευθυντών φωτογραφίας όπως η Reed Morano και ο Bill Pope και διαφόρων ακόμα μελών ενός παραδοσιακού κινηματογραφικού συνεργείου, το Side by Side παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ του φιλμ και του ψηφιακού. Όπως επίσης και την πορεία ανάπτυξης του τεχνολογικού εξοπλισμού ανά τα χρόνια. Τον ρόλο του οργανωτή των συνεντεύξεων-συζητήσεων αναλαμβάνει ο Keanu Reeves.

Μία μικρή εισαγωγή

Πιο συγκεκριμένα, το Side by Side ερευνά την ιστορία, τις διαδικασίες και τη ροή εργασίας κατά την ψηφιακή εποχή και κατά την εποχή των φιλμ. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την απλή ερώτηση: Έχει φτάσει το τέλος του φιλμ; Έλα όμως που δεν είναι καθόλου απλή αυτή η ερώτηση! Στη συνέχεια, θα ακουστούν αρκετές απόψεις για αυτό το ζήτημα. Με οποιονδήποτε τρόπο και αν παράγονται οι ταινίες, κατανοούμε ότι όλοι έχουν διαφορετικούς λόγους για να αγαπούν τη δημιουργία ταινιών. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η αγάπη θα είναι αέναη.

Οι συνεντεύξεις συνοδεύονται και από μικρά αποσπάσματα από διάφορες ταινίες. Θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποια βασικά σημεία και ελπίζω να σας παρακινήσω να το παρακολουθήσετε.

Side by Side
Πηγή εικόνας: letterboxd.com

Από τους πρώτους υπέρμαχους της ψηφιακής επανάστασης στην κινηματογραφική παραγωγή ήταν και είναι ο George Lucas. Ο τρόπος που μιλάει και ένα απλό του βλέμμα προς τις ψηφιακές κάμερες σε κάνει να κατανοήσεις αμέσως τον έρωτα του για αυτή την ανακάλυψη.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του ντοκιμαντέρ είναι η ενασχόληση με τον τομέα του μοντάζ και τις αλλαγές που υπέστη με το πέρασμα των χρόνων και τη βελτίωση της τεχνολογίας. Οι μοντέρ βρήκανε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αυτό της επεξεργασίας με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνοντας

Το ντοκιμαντέρ όπως έγραψα και πιο πάνω κυκλοφόρησε το 2012. Από τότε η τεχνολογία έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι ταινίες δημιουργούνται και με τη χρήση φιλμ και με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Κλείνοντας το άρθρο θα ήθελα να προσθέσω μία φράση του David Fincher: “Δε πιστεύω πως η ψηφιακή εικόνα ή η τεχνολογία θα αφαιρέσουν την ανθρωπότητα της αφήγησης, καθώς η αφήγηση είναι μία άκρως ανθρώπινη ανησυχία.”

Προσωπικά, πιστεύω ότι το φιλμ θα συνεχίσει να υπάρχει. Όσο και να βελτιωθεί η τεχνολογία, πάντα θα υπάρχουν κινηματογραφιστές που θα αναζητούν τη μαγική αίσθηση που προσφέρει το φιλμ. Όσοι ασχολείστε με την τεχνική φύση του κινηματογράφου, κατά πάσα πιθανότητα θα το αγαπήσετε. Και να μην ασχολείστε όμως, το Side by Side συνιστά ένα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Το Side By Side στο IMDb

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Side by Side μέσω του YouTube


Πηγή άρθρου:

  • http://elizabethleahcarter.com/side-by-side-takes-digital-vs-analog-debate-to-the-movies

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Καρκαλέτσης

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε να φωτογραφίζω το οτιδήποτε.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;