

Η απόσταση του σεναρίου από την πραγματικότητα δεν είναι πάντα μικρή. Στο βωμό της τέχνης θυσιάζονται πολλά στοιχεία και γεγονότα, ώστε να δημιουργηθεί μια ελκυστική ιστορία, άξια αφήγησης. Καιρός λοιπόν, να μιλήσουμε με νούμερα! Οι ερευνητές του «Information is Beautiful» επέλεξαν τις διασημότερες ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, τις έβαλαν κάτω και αναλύοντάς τες, σκηνή-σκηνή ανακάλυψαν όλη την αλήθεια. Για να δούμε λοιπόν, ποιες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αλήθειας και που υστερούν αυτές με το μικρότερο;
41,4 % «The Imitation Game» (2015)
61,4 % «Dallas Buyers Club» (2014)
61,4 % «Lion» (2016)
Ο νεαρός Ινδός, Saroo (Dev Patel) ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της πραγματικής του οικογένειας, 25 χρόνια μετά την εξαφάνισή του. Η βασική γραμμή αυτής της ιστορίας αναζήτησης είναι αληθινή και βασίζεται στο βιβλίο του ιδίου, με τίτλο «A Long Way Home». Κατά τα άλλα, η παραγωγή επικεντρώνεται στο συναίσθημα, αλλοιώνοντας την πραγματική ψυχολογία του πρωταγωνιστή και εισάγοντας χαρακτήρες που μεταθέτουν το ενδιαφέρον σε πλαστά γεγονότα, όπως τη σχέση του Saroo με τη Lucy.
74,6 % «The Wolf of Wall Street» (2014)
Με μία γρήγορη ανασκόπηση της ταινίας στο μυαλό μας, ίσως αισθανθούμε μια ανακούφιση που το ποσοστό δεν είναι μεγαλύτερο. Κι όμως, με κύρια πηγή πληροφόρησης την αυτοβιογραφία του χρηματιστή Jordan Belfort, η πλειοψηφία των απίστευτων σκηνών αποτελούν γεγονότα. Λεπτομέρειες και ασήμαντα στοιχεία, που συνέβαλαν στη συνοχή της ταινίας ήταν αυτά που μειώνουν το ποσοστό, όπως η γνωριμία του Belfort με το συνεργάτη του Azoff που δεν έγινε στο εστιατόριο, αλλά μέσω της πρώτης συζύγου του. Ακόμη, ο χαρακτηρισμός «Λύκος της Wall Street» δε φαίνεται να αποδόθηκε κάποτε στον Belfort.
81,4 % «Captain Phillips» (2013)
88,1 % «12 Years a Slave» (2013)
Παρά την παλαιότητα των στοιχείων που βασίζονται στα απομνημονεύματα του ιδίου του Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), η ταινία είναι ακριβέστατη. Ολόκληρο το χρονικό του ελεύθερου Αφροαμερικανού από την απαγωγή του, το 1841 και τη ζωή του ως σκλάβος μέχρι και την απελευθέρωσή του, δώδεκα χρόνια μετά, διασταυρώθηκε και θεωρείται αληθινό. Ελάχιστες είναι οι σκηνές που επινοήθηκαν για λόγους δραματοποίησης.
91,4 % «The Big Short» (2016)
Μια περίπτωση βιογραφίας, που ωραιότατα πάντρεψε την εξιστόρηση δραματικών γεγονότων με το όμορφο χιούμορ. Προσεγγίζοντας δύσκολες πολιτικές και οικονομικές έννοιες, με μια ανεπιτήδευτη ευκολία η ταινία έγινε προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό, προσφέροντας αρκετές πληροφορίες . Από μια τόσο καλοδουλεμένη ταινία δε θα περιμέναμε κάτι λιγότερο στο κομμάτι της ιστορικής ακρίβειας. Το σενάριο ακολουθεί πολύ πιστά την ίσως, χειρότερη πραγματικότητα της Αμερικής, κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
100 % «Selma» (2014)
Ο Martin Luther King στον αγώνα διεκδίκησης του δικαιώματος ψήφου για τους Αφροαμερικανούς, οργανώνει μία πορεία στην πόλη Σέλμα, της Αλαμπάμα, το 1965. Φροντίζοντας για την απόδοση φόρου τιμής σε όλους τους συμμετέχοντες, οι παραγωγοί πρόσθεσαν επιπλέον ηθοποιούς και παρουσιάζοντας όλο το φάσμα των γεγονότων, η ταινία αγγίζει την κορυφή, χωρίς αστοχίες.