Περιβάλλον: ταινίες και ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις

Ο πλανήτης και η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα και είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Οι κλιματικές αλλαγές που έχει υποστεί ο πλανήτης, τα απόβλητα και η ρύπανση, είναι μόνο μερικά από τα πολλά ζητήματα, που χρειάζονται άμεσα μια λύση. Το περιβάλλον μας, χρειάζεται προστασία, ακόμη και με την πιο απλή και μικρή πράξη που κάνουμε ως ανθρωπότητα.

Η τέχνη και ιδιαίτερα το σινεμά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις τραγικές επιπτώσεις που οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας. Έτσι πολλοί κινηματογραφιστές, παλιότεροι και πιο σύγχρονοι, έχουν εκφράσει καλλιτεχνικά την ευαισθησία και την ανησυχία τους για τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή των τροπικών δασών και πολλά άλλα.

Επειδή οι ταινίες που πραγματεύονται οικολογικά θέματα είναι πολλές και οι περισσότερες αρκετά αξιόλογες, εμείς σας προτείνουμε τα 6 καλύτερα ντοκιμαντέρ και τις 4 καλύτερες ταινίες, για να σας βοηθήσουν να μπείτε στο κλίμα.


Ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. The Cove (2009)

Στο “The Cove” του ελληνοαμερικανού πρώην φωτογράφου του National Geographic, Louie Psihoyos, αυτός και η ομάδα του αποκαλύπτουν την καταστροφική πρακτική των Ιαπώνων που εγκρίνεται μάλιστα από την κυβέρνηση τους, να σκοτώνουν δελφίνια και να τα διοχετεύουν στην αγορά, για να γίνουν φαγητό ακόμα και σάντουιτς. Πράγμα που εκτός των άλλων οδηγεί και σε δηλητηρίαση από υδράργυρο. Ο Psihoyos, με την ομάδα του που αποτελείται και από επιστήμονες εκτός από κινηματογραφιστές, διακινδυνεύουν τη ζωή τους μπαίνοντας κρυφά στους χώρους όπου γινόταν το άσκοπο και απάνθρωπο σκότωμα των δελφινιών. Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο έτσι ώστε να αποδώσει την παράνοια των Ιαπώνων και ταυτόχρονα φαντάζει σαν ένα οικολογικό θρίλερ με αληθινά πλάνα για το περιβάλλον. Βραβεύτηκε με το Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ βοηθώντας έτσι να δημοσιοποιηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η τραγική κατάσταση στην Ιαπωνία.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: Nytimes.com

2. An Inconvenient Truth (2006)

Ο Al Gore έκτος από παρολίγον πρόεδρος των Η.Π.Α. στις εκλογές του 2000, είναι ένας χαρισματικός ομιλητής και ένας πολιτικός που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην αποκάλυψη, γνωστοποίηση και αντιμετώπιση των συνεπειών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο περιβάλλον. Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο σκηνοθέτης καταγράφει μια από τις δημόσιες ομιλίες που έχει δώσει ανά τον κόσμο και με επιστημονικά γραφήματα, επιχειρήματα και ντοκουμέντα μας αποδεικνύει γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μια άβολη αλήθεια για τους πολιτικούς της χώρας του. Και φυσικά οι λύσεις που προτείνει απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και τις κατάλληλες κυβερνήσεις.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: Cbc.ca

3. The 11th Hour (2007)

Με πρωταγωνιστή και αφηγητή τον Leonardo Di Caprio, το 11th Hour μας τονίζει πόσο λίγος χρόνος έχει απομείνει για τη σωτηρία του πλανήτη από το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή την στιγμή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου που καταστρέφει το περιβάλλον. Με τα λεγόμενα διακεκριμένων επιστημόνων, ερευνητών και συγγραφέων όπως του Steven Hawking, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τη γενιά μας, και επισημαίνει εκτός από την αναγκαιότητα, την δυνατότητα λόγω των επιτευγμάτων της green technology να αλλάξουμε το μέλλον μας. Δεν στέκεται τόσο στη δεδομένη πλέον αύξηση της θερμοκρασίας όσο στις εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις που αν αναπτυχθούν σε μαζικό επίπεδο μπορούν στο λίγο χρόνο που έχουμε να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: Kcet.org

4. Home (2009)

To “Home” του Yann Arthus-Bertrand, είναι ένα ντοκιμαντέρ με μαγευτικές εικόνες. Ο Γάλλος δημοσιογράφος και φωτογράφος, χρησιμοποιεί ένα ελικόπτερο για τα σχεδόν αποκλειστικά πανοραμικά πλάνα της ταινίας του, και εντυπωσιάζει με τα πανέμορφα τοπία από ολόκληρη τη γη που περιλαμβάνονται στο φιλμ. Ο σκοπός της λήψης αυτής είναι εκτός από το να ευφρανθεί το μάτι από ομορφιά, να μας δείξει το διακύβευμα των αποφάσεων που παίρνουμε ως είδος σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Η φωνή της Glenn Close στην αφήγηση είναι ιδανική, καθώς μας οδηγεί με σαφήνεια και ψυχραιμία στο κινηματογραφικό αυτό ταξίδι.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: WordPress.com

5. Koyaanisqatsi (1982)

Ο τίτλος της ταινίας σημαίνει Life Out of Balance” και είναι ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον Godfrey Reggio, με την κλασσική μουσική του μεγάλου Philip Glass. Δεν έχει καθόλου διαλόγους και ούτε κάποια συγκεκριμένη πλοκή, αλλά αποτελείται από πανέμορφα πειραματικά πλάνα, που δείχνουν την αντίθεση μεταξύ του μεγαλείου της φύσης και της εκμετάλλευσης της από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Λόγω της απουσίας λέξεων και μαρτυριών που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ταινιών τεκμηρίωσης, οι εικόνες και κυρίως η μουσική παίρνουν το ρόλο του σχολιαστή. Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που αξίζει να δεις.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: WordPress.com

6. Before The Flood (2016)

Ο Leonardo DiCaprio, ο οποίος πρόσφατα ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Αγγελιοφόρος Ειρήνης για την Κλιματική Αλλαγή, αναλαμβάνει τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής του. Ταξιδεύοντας από τις απομακρυσμένες έρημες εκτάσεις της Γροιλανδίας ως τα φλεγόμενα δάση της Σουμάτρας και τις αίθουσες του Βατικανού, ο DiCaprio ερευνά τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στον πλανήτη. Χρησιμοποιεί την πρωτοφανή επιρροή του για να προσεγγίσει ακτιβιστές κι επιστήμονες και να μιλήσει με διεθνείς ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Obama, ο μεγιστάνας Elon Musk και ο Πάπας Φραγκίσκος. Προσπαθώντας να εμβαθύνει στις αιτίες της κρίσης και να ανακαλύψει πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, ο DiCaprio αναζητά απάντηση στο ερώτημα: Μπορούμε να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον πριν να είναι πολύ αργά;

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: In.gr

Ταινίες για το περιβάλλον

1. Erin Brockovich (2000)

Μια ανύπαντρη μητέρα και ανεκπαίδευτη δικηγόρος έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη εταιρία παραγωγής ενέργειας, επειδή η εταιρία μολύνει τα ύδατα των κατοικήσιμων περιοχών γύρω από την οποία είναι τα εργοστάσια της. Στο φιλμ θαυμάζει κανείς εκτός των άλλων, την αποφασιστικότητα και το τσαγανό της άπειρης Erin, την οποία υποδύθηκε υπέροχα η Julia Roberts και ως αντάλλαγμα κέρδισε το μοναδικό Oscar της καριέρας της.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: Cnn.com

2. Gorillas in the Mist (1988)

Γυρισμένο το 1988 το “Gorillas in the Mist” αφηγείται την πραγματική ιστορία της Dian Fossey, μια επιστήμων που μετακόμισε από το Kentucky των Η.Π.Α στη Rwanda της Αφρικής για να προστατέψει από το κυνήγι των ντόπιων, τους ορεινούς γορίλες της περιοχής. Πήρε πολύ καλές κριτικές που εκθείαζαν τα τεχνικά επιτεύγματα του φιλμ καθώς και την τρυφερή και ταυτόχρονα παθιασμένη (ειδικά στις σκηνές με τους γορίλες) ερμηνεία της Fossey από την Sigourney Weaver. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Oscar μεταξύ των οποίων και πρώτου γυναικείου ρόλου για την πάντα καλή Sigourney Weaver.

περιβάλλον
Πηγή εικόνας: WordPress.com

3. The Day after Tomorrow (2004)

Με τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον του φαινομένου του θερμοκηπίου και με την πιθανότητα να μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή των παγετώνων ασχολήθηκε ο μετρ των ταινιών καταστροφής, Roland Emmerich. Εμπλέκοντας όπως κάνει συνήθως στις ταινίες τους κυβερνητικούς παράγοντες και ταυτόχρονα απλούς πολίτες, παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη μελλοντική πραγματικότητα. Το ταλαντούχο cast που περιλαμβάνει τους Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal και Ian Holm τον βοηθάει στην αποτύπωση αυτού τον τρομακτικού σκηνικού, βάζοντας σωστά το ανθρώπινο στοιχείο στο για μερικούς απρόσωπο και απόμακρο θέμα της αλλαγής του κλίματος. Η ταινία πρόσφερε μια ανανέωση στο είδος και έδωσε στο δημιουργό της μια ακόμα μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Πηγή εικόνας: Blogspot.com

4. Wall-E (2008)

 Ο  Wall-E είναι ένα ρομπότ που ζει μόνος του στη γη που υπάρχουν μόνο σκουπίδια. Η γη έχει γίνει πλέον μη κατοικήσιμη ως αποτέλεσμα του υπερ καταναλωτισμού, και ο Wall-E μαζεύει κάθε μέρα σκουπίδια, έτσι ώστε να γίνει ο πλανήτης ξανά κατάλληλος για να ζήσουν οι άνθρωποι, οι οποίοι προς το παρόν έχουν μετακομίσει στο διάστημα. Παρότι οι δημιουργοί δήλωσαν στην αρχή ότι δεν ήταν σκοπός τους να κάνουν μια οικολογική ταινία, που να απαθανατίζουν τις καταστροφές που προκαλούνται στο περιβάλλον, οι συνειρμοί που προκαλεί το σενάριο, έκαναν θεατές και κριτικούς να βάλουν τον Wall-E στην καρδιά τους, σαν να ήταν ένα από αξιαγάπητα ζωάκια των προηγούμενων ταινιών της Pixar.

Πηγή εικόνας: Collider.com

Και επειδή βλέποντας ταινίες μπορεί να γινόμαστε πιο ενημερωμένοι ή περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, καλό είναι να κάνουμε και το επόμενο βήμα υποστηρίζοντας εμπράκτως μια περιβαλλοντική οργάνωση. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.

Greenpeace

WWF

ΑΡΧΕΛΩΝ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Τσακουρίδου

90s kid, typing away at my laptop. Λατρεύω τις ταινίες και τις σειρές, τα βιβλία, την ποίηση και φυσικά την μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;