Παγίδα στο Διαδίκτυο: Η βία της σύγχρονης πραγματικότητας

Όταν ένα παιδί φτάνει στην εφηβεία (στην εποχή μας ίσως και νωρίτερα) αρχίζει η άμεση επαφή του με το διαδίκτυο. Οι συμβουλές των γονέων, οι σχολικές ενημερώσεις και τα διαφημιστικά σποτ που κυκλοφορούν προειδοποιούν για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η πρόσβαση στον ιστό. Πολλές φορές μπορεί να σκεφτούμε πως όλα αυτά τα κυκλώματα που εξαρθρώνονται αφορούν μεμονωμένα περιστατικά, πολύ μακριά από μας. Η Παγίδα στο Διαδίκτυο είναι ένα ντοκιμαντέρ που έρχεται να μας αφυπνίσει και να αποδείξει ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και είναι παντού.

Πηγή εικόνας: aerofilms.cz

Μία ομάδα στην Τσεχία οργανώνει ένα πρωτότυπο πείραμα. Τρεις γυναίκες ηθοποιοί, οι οποίες δείχνουν αρκετά νεότερες απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, προσλαμβάνονται. Δημιουργούνται τρία προφίλ σε μια δημοφιλή πλατφόρμα γνωριμιών. Για την κάθε μία στήνεται ένα διαφορετικό παιδικό δωμάτιο, στο οποίο θα περάσουν δέκα ήμερες συνομιλώντας με αγνώστους που τις προσεγγίζουν. Τα πάντα καταγράφονται. Από τα πρώτα λεπτά του πειράματος της Παγίδας στο Διαδίκτυο, δεκάδες άντρες όλων των ηλικιών σπεύδουν να επικοινωνήσουν με τις ηθοποιούς. Όταν εκείνες αναφέρουν πως είναι μόλις δεκατριών ετών, κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται. Οι ηθοποιοί δέχονται έναν καταιγισμό γυμνών φωτογραφιών, σεξουαλικών προτάσεων έναντι χρημάτων και άσεμνων μηνυμάτων, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι πράγματι αληθινό αυτό που παρακολουθείς. Αρκετοί από τους άντρες γίνονται αρκετά επίμονοι, επιδιώκοντας να λάβουν αντίστοιχο υλικό από τις ηθοποιούς, ενώ φτάνουν στο σημείο να τις εκβιάσουν άμεσα όταν εκείνες αρνούνται.

Πηγή εικόνας: cineuropa.org

Όταν ξεκινάς την προβολή ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ, μπορείς να φανταστείς ότι δεν σε περιμένουν ευχάριστα πράγματα. Η πραγματικότητα ξεπερνάει την κάθε φαντασία και φτάνει πολύ πιο μακριά. Άντρες όλων των ηλικιών δεν διστάζουν να προβούν σε ποινικά κολάσιμες πράξεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τις διαστροφές τους. Γίνονται χειριστικοί και επιστρατεύουν κάθε μέσο και τρόπο συμπεριφοράς ώστε να επιβληθούν και να πάρουν αυτό που θέλουν. Η Παγίδα στο Διαδίκτυο είναι πιθανότατα ένα από τα πιο σοκαριστικά πράγματα που έχεις δει ποτέ. Αν τόσες χιλιάδες άντρες επικοινώνησαν με τρία προφίλ στην Τσεχία μέσα σε δέκα μέρες, κανείς δεν θέλει να φανταστεί πόσα εκατομμύρια έχουν επικοινωνήσει με όλα τα αληθινά προφίλ που έχουν υπάρξει ανά τα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Από τα πρώτα λεπτά σε κυριεύει ένα άγχος, ένας τρόμος, αισθήματα που διπλασιάζονται αν σκεφτείς ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι γύρω μας, που κατηγορούν ανήλικα θύματα και δίνουν ελαφρυντικά στους θύτες.

Πέρα από τα δυσάρεστα συμπεράσματα, η Παγίδα στο Διαδίκτυο είχε ορισμένες «φωτεινές» πλευρές. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ οδήγησε στην ανακάλυψη τεράστιου κυκλώματος παιδικής πορνογραφίες με έδρα την Τσεχία. Ακόμη, υπάρχει μία σκηνή που αποδεικνύει ότι και στο απόλυτο σκοτάδι, υπάρχει χώρος για λίγο φως. Αν αντέχεις το «σφίξιμο» στο στομάχι, αξίζει να το δεις. Διαθέσιμο στο Cinobo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;