Όταν ο Κινηματογράφος συναντά την Ιστορία

Η έβδομη τέχνη κατέφευγε πάντα είτε στις μεγάλες στιγμές της πορείας της ανθρωπότητας είτε στις πιο μικρές, άγνωστες ιστορίες, που ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας είχε να αφηγηθεί. Ο κινηματογράφος έχει πολλές φορές συναντήσει και συμπορευτεί με την ιστορία άλλοτε με καλά και άλλοτε με απογοητευτικά αποτελέσματα. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες, έμπειροι ηθοποιοί, φιλόδοξοι παραγωγοί ασχολήθηκαν με τα ιστορικά δρώμενα φωτίζοντας πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης που ενώ τις γνωρίζουμε όλοι, ταυτόχρονα μας είναι και άγνωστες. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε πέντε παραγωγές που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του είδους τους και γενικότερα του παγκοσμίου κινηματογράφου. Ο κινηματογράφος συναντά την ιστορία άλλωστε πολύ συχνά και είναι μια διαχρονική πηγή έμπνευσης.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας !

1. Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ, του Joe Wright

ιστορία
πηγή φωτογραφίας: bbc.com

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στην συμπόρευση της έβδομης τέχνης με την ιστορική αφήγηση με τον ανεπανάληπτο Gary Oldman στον ρόλο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας τα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Winstron Churchill. Η ατμοσφαιρική φωτογραφία, η λιτή σκηνοθεσία του Joe Wright σε συνδυασμό με την καλύτερη μέχρι τώρα στην καριέρα του ερμηνεία του ηθοποιού, κάνουν τη ταινία να μοιάζει με ιστορικό ντοκουμέντο. Μια ψύχραιμη και στιβαρή καταγραφή των γεγονότων χωρίς ιδιαίτερες εθνικιστικές εξάρσεις και με σαφή προσανατολισμό στο πολιτικό σκηνικό της εποχής, η “Πιο σκοτεινή ώρα” είναι μια πολιτική και ιστορική δημιουργία οσκαρικών διαστάσεων, κάτι το οποίο η Ακαδημία δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει δίνοντας δικαιότατα το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου στον Gary Oldman. Φυσικά, η ταινία εστιάζει στις δύσκολες πρώτες μέρες της κυβέρνησης του Churchill όπως άλλωστε προϊδεάζει και ο ίδιος ο τίτλος της. Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιογραφική ταινία εξ ολοκλήρου, καθώς τα μέχρι τότε πεπραγμένα στην πολιτική διαδρομή του πρωταγωνιστή της αγνοούνται.

Κορυφαία στιγμή της ταινίας: Η σκηνή στο μετρό του Λονδίνου, όπου ο Churchill συζητάει τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο εναντίον των Ναζί με απλούς πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΡΑΙΑΝ, του Steven Spielberg

ιστορία
πηγή φωτογραφίας: imdb.com

Όταν μιλάμε για συνάντηση του κινηματογράφου με την ιστορία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια ελκυστική εποχή για ένα καλλιτέχνη. Το μεγαλύτερο αντιπολεμικό αριστούργημα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία που άλλαξε το πολεμικό σινεμά και έβαλε τον Steven Spielberg για πάντα στην αφρόκρεμα των σκηνοθετών. Κάθε σκηνή, κάθε πλάνο του σκηνοθέτη δημιουργούν την αίσθηση ότι βιώνεις με τους πρωταγωνιστές τη φρίκη του πολέμου. Συγκλονιστικός ο κουρασμένος από τις κακουχίες Tom Hanks λίγα χρόνια μετά την οσκαρική του ερμηνεία στο “Forrest Gump”.  Ο Spielberg περνάει το αντιπολεμικό του μήνυμα, εστιάζοντας στην ελπίδα που μπορεί να δώσει μια ηρωική πράξη μέσα σε χαλεπούς για την ανθρωπότητα καιρούς. Έτσι, η διάσωση του Matt Demon “Στρατιώτη Ράιαν” άφησε εποχή και έγινε το σήμα κατατεθέν για τις ταινίες γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κορυφαία στιγμή της ταινίας: Η εναρκτήρια σκηνή της απόβασης στην Νορμανδία που αποτελεί την πιο εμβληματική και ρεαλιστική σκηνή μάχης ίσως και στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

3. INVICTUS, του Clint Eastwood

ιστορία
πηγή φωτογραφίας: timeout.com

Ο αγέραστος, δημιουργικότατος Clint Eastwood εστίασε το 2010 σε μια όμορφη αληθινή ιστορία μιας περιοχής της γης που έχει περάσει από σαράντα κύματα. Το ίδιο και ο πρωταγωνιστής της, ο αλησμόνητος Nelson Mandela. Βρισκόμαστε στην αρχή της προεδρίας του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, μετά την αποφυλάκισή του φυσικά. Ο τίτλος είναι συμβολικός και ο Morgan Freeman απαγγέλει “I am the master of my fate, I am the captain of my soul”. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι γίνεται η ιδανική συγκυρία για τον Mandela να κάνει το όραμα του πράξη: Να ενώσει λευκούς και μαύρους σε μια χώρα με ιστορικό διχασμού. Εκεί μπαίνει στην εξίσωση και ο Matt Demon ως αρχηγός της εθνικής ομάδας που ενώ δεν έχει πολλές ελπίδες, κατακτά το τρόπαιο. Μια όμορφη ταινία, με ωραία διδάγματα και ιστορικό υπόβαθρο και όπως πάντα ένας συγκλονιστικός Morgan Freeman.

Κορυφαία στιγμή της ταινίας: Το πρόσωπο του Matt Demon όταν επισκέπτεται το κελί του Mandela στη φυλακή και συνειδητοποιεί μέσω της απαγγελίας του ποιήματος που αναφέραμε παραπάνω, το μεγαλείο της ψυχής του ηγέτη της χώρας του.

4. LINCOLN, του Steven Spielberg

ιστορία
πηγή φωτογραφίας: nytimes.com

Εδώ ο κινηματογράφος καταγράφει την ιστορία των ΗΠΑ και δε θα μπορούσε να λείπει ο αξεπέραστος Daniel Day Lewis από τη λίστα. Ο ηθοποιός είναι… ο Abraham Lincoln στην ομώνυμη ταινία του Steven Spielberg. Μια ερμηνεία για υποκριτικό σεμινάριο από έναν έμπειρο και κορυφαίο ηθοποιό που επιλέγει προσεκτικά έναν προς έναν τους ρόλους του στη διαδρομή του. Ο Spielberg δεν αλλοιώνει ούτε στο ελάχιστο την ιστορική αφήγηση και παρακολουθεί με τον μαεστρικό του τρόπο τις τελευταίες στιγμές του Αμερικανού Προέδρου και την προσπάθειά του να τερματίσει τον εμφύλιο και τη δουλεία.

Κορυφαία στιγμή της ταινίας: Συγνώμη, αλλά όταν μιλάμε για Daniel Day Lewis (και Al Pacino αλλά για αυτό θα γράψουμε εν ευθέτω χρόνω) δε γίνεται να επιλέξουμε μόνο μια!

5. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: 1910-1922 , του Παντελή Βούλγαρη

πηγή φωτογραφίας: culturenow.gr

Ένα ταξίδι στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας δε θα μπορούσε να λείπει από τη συνάντηση του κινηματογράφου με την ιστορία. Ο Παντελής Βούλγαρης γράφει με αριστοτεχνική ακρίβεια και σκηνοθετεί τον Μηνά Χρηστίδη στον ρόλο της ζωής του με ένα επιτελείο καταξιωμένων ηθοποιών να τον περιβάλλει. Ο μεγαλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός ερευνάται βήμα βήμα από τον Βούλγαρη τα κρίσιμα χρόνια μετά το Κίνημα στο Γουδί μέχρι τις παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής. Τα κείμενα είναι αυθεντικά ντοκουμέντα και η πανάκριβη παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής των μεγάλων εθνικών διεκδικήσεων και του Εθνικού Διχασμού. Μια εξαιρετική ταινία και μια προσεκτική και ψύχραιμη ιστορική καταγραφή.

Κορυφαία στιγμή της ταινίας: Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Κρήτη στο τέλος της ταινίας και συναντά τον άλλοτε σύντροφο του στο Θέρισο, Μάνο Κατράκη. Το μεγαλείο του Μάνου Κατράκη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς διαχρονικά, δίνει άλλο βάρος στο φινάλε μιας μεγάλης παραγωγής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φάνης Μπαλτάσης

Ζω μόνιμα στην Αθήνα και είμαι φιλόλογος. Σινεφίλ, λάτρης της μουσικής και του θεάτρου όπου απασχολούν μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου καθημερινά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;