Οι πρώτες ταινίες τρόμου της μεγάλης οθόνης

Οι ταινίες τρόμου έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα κινηματογραφικά ήδη όλων των εποχών. Οι πρώτες ταινίες τρόμου έκαναν την εμφάνιση τους στον κινηματογράφο νωρίτερα από όσο πιστεύουμε. Εκπρόσωπος των πρώτων αυτών φιλμ θεωρείται ο Georges Méliès, ένας Γάλλος κινηματογραφιστής και συγγραφέας της φανταστικής λογοτεχνίας. Οι παραγωγές που θα δούμε παρακάτω ανήκουν κυρίως στις ταινίες μικρού μήκους προερχόμενες από τη Γαλλία.

Πάμε να τις γνωρίσουμε!

Le Manoir du diable (1896)

ταινίες τρόμου
Πηγή εικόνας: www. youtube.com

Πρωταγωνιστές: Jehanne d’Alcy, Jules-Eugène Legris, Georges Méliès
Σκηνοθεσία: Georges Méliès

Το «House Of The Devil» διαρκεί μόλις 3 λεπτά και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πρώτες ταινίες τρόμου και η πρώτη vampire ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου. Το «Devil’s Castle» –όπως είναι γνωστή και αλλιώς- αποτελεί μια βουβή ταινία που κυκλοφόρησε στις 24 Δεκέμβρη του 1986 (Γαλλία). Το φιλμ είχε χαθεί εντελώς μέχρι που ανακαλύφθηκε από το New Zealand Film Archive το 1988. Είναι γνωστή και με τους τίτλους: «Manor Of The Devil», «The Haunted Castle», και «The Devil’s Manor». Στην υπόθεση, με τη βοήθεια ενός μαγικού καζανιού, ο Mephistopheles δημιουργεί μια ποικιλία υπερφυσικών χαρακτήρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Une nuit terrible (1896)

ταινίες τρόμου
Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Πρωταγωνιστές: Georges Méliès
Σκηνοθεσία: Georges Méliès

Την ίδια χρονιά, ο Γάλλος κινηματογραφιστής κυκλοφορεί το «The Terrible Night». Το «Μια τρομερή Νύχτα» αποτελεί μια κωμωδία τρόμου που μας αφηγείται την προσπάθεια ενός άνδρα να κοιμηθεί. Μια γιγαντιαία αράχνη όμως δεν τον αφήνει σε ησυχία και μια ξεκαρδιστική μάχη ξεκινά.

Le Cauchemar (1896)

Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Πρωταγωνιστές: Jehanne d’Alcy, Georges Méliès
Σκηνοθεσία: Georges Méliès

Ο κινηματογραφιστής Georges Méliès μπορεί να θεωρηθεί επάξια ο εκπρόσωπος για τις πρώτες ταινίες τρόμου της μεγάλης οθόνης. Το 1896 κυκλοφορεί την τρίτη κατά σειρά ταινία με τον τίτλο «A Nightmare». «Ο Εφιάλτης» είναι μια βουβή ταινία και θεωρείται το πρώτο ψυχολογικό φιλμ τρόμου που κυκλοφόρησε ποτέ. Σε αυτήν τη φανταστική σκηνή ένας άνδρας ετοιμάζεται να αποσυρθεί, αλλά οι ψευδαισθήσεις του ζωντανεύουν.

Τhe X- Ray Friend (1897)

ταινίες τρόμου
Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Πρωταγωνιστές: Laura Bayley, Tom Green
Σκηνοθεσία: George Albert Smith

Το «XRay Friend» είναι μια από τις πρώτες ταινίες τρόμου με κωμικά στοιχεία παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το σενάριο, ένας άνδρας και μια γυναίκα φλερτάρουν, όταν ένας καθηγητής ανοίγει μια συσκευή ακτίνων Χ και αποκαλύπτει τα … εσωτερικά τους. Το βουβό φιλμ κυκλοφόρησε μόλις δύο χρόνια από την ανακάλυψη των ακτινογραφιών.

L’ auberge ensorcelle (1897)

Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Πρωταγωνιστές: Georges Méliès
Σκηνοθεσία: Georges Méliès

O Georges Méliès επιστρέφει το 1897 με «Το Μαγεμένο Πανδοχείο». Το «The Bewitched Inn» αφορά έναν μακρινό ταξιδιώτη που περνάει τη νύχτα σε ένα φθηνό πανδοχείο. Εκεί, ξεπερνά την κόπωσή του και έρχεται σε επαφή με το υπερφυσικό. Το φιλμ διασκευάστηκε το 1907 και το 1908 από τους J. Stuart Blackton, Segundo de Chomón και Étienne Arnaud, Émile Cohl αντίστοιχα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανάσιος Παπατσάνης

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;