Οι πιο αξέχαστες ομιλίες στην ιστορία των Όσκαρ

Βραβεία Όσκαρ ή αλλιώς Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μια γνωστή απονομή που γνωρίζουμε όλοι.

Απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο “Roosevelt” στο Hollywood. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Louis B. Mayer, και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

Η τελετή της απονομής των Βραβείων Όσκαρ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Dolby (Dolby Theatre), όπως έχει μετονομαστεί το Θέατρο Kodak (Kodak Theatre) στο Hollywood.

Advertisements
Ad 14
Το Όσκαρ

Το Όσκαρ είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο από χαλκό και κασσίτερο, έχει ύψος 34 εκ., ζυγίζει περίπου 4 κιλά και το σχεδίασε ο George Stanley. Πρόκειται για έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας. Για τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά. Η εκδοχή που ακούγεται σαν πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της Ακαδημίας, ονόματι Margaret Herrick,  μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ.

Η Απονομή των Όσκαρ

Την τελετή απονομής την παρακολουθεί κάθε χρόνο δισεκατομμύρια κόσμος. Η βραδιά των Όσκαρ είναι η πιο λαμπερή και μαγική βραδιά του Hollywood. Όλοι οι προσκεκλημένοι «παρελαύνουν» στο κόκκινο χαλί φορώντας δημιουργίες που έχουν εξασφαλίσει από διάσημους σχεδιαστές μόδας.

Εκτός όμως από πανέμορφα και φαντασμαγορικά φορέματα και κοστούμια διάσημων, είναι και μερικές αξέχαστες ομιλίες των νικητών εκείνης της βραδιάς. Είτε συναισθηματικές, είτε πολιτικοποιημένες. Έχοντας μόλις 90 δευτερόλεπτα, πολλοί ηθοποιοί χρησιμοποίησαν την σκηνή ως φωνή για πολιτικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση σε σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ισότητα των δύο φύλων, ενώ άλλοι απλώς έδωσαν ευχαριστήριους λόγους για τις νίκες τους. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι ομιλίες αποδοχής των βραβείων Όσκαρ είναι πάντα μερικά από τα πιο διασκεδαστικά σημεία της βραδιάς.

Διαβάστε επίσης  Icarus: η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού

Παρακάτω συλλέξαμε τις πιο αξέχαστες ομιλίες στην ιστορία των Όσκαρ:

 1. Marlon Brando (Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Godfather” το 1973)

Το 1973, ο Marlon Brando, μποϊκόταρε την τελετή αποστέλλοντας την ηθοποιό και ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather, να μιλήσει αντί αυτού και να εξηγήσει ότι με μεγάλο σεβασμό επιστρέφει το βραβείο ως διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

2. Sally Field (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Places in the Heart” το 1985)

Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές των βραβείων Όσκαρ, ήταν όταν η Sally Field, παρέλαβε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία την “Places in the heart“. Η ηθοποιός ανέβηκε στην σκηνή και φώναξε στο κοινό: “Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε πια. Σας αρέσω. Στα αλήθεια σας αρέσω.”

3. Joe Pesci (Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Goodfellas” το 1991)

Μια σπουδαία ομιλία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Όταν ο Joe Pesci, πήρε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Goodfellas“, η ομιλία του ήταν η πιο σύντομη που έχει γίνει ποτέ καθώς ο ηθοποιός είπε ότι ήταν μεγάλη του τιμή και προνόμιο, και ευχαρίστησε τους πάντες.

4. Tom Hanks (Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Philadelphia” το 1993)

Ο Tom Hanks, έδωσε μια μοναδική ομιλία αποδοχής όταν κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς συγκινημένος ευχαρίστησε την σύζυγο του που του δείχνει κάθε μέρα τι σημαίνει αγάπη.

5. Cuba Gooding Jr.(Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το “Jerry Maguire” το 1997)

Διαβάστε επίσης  Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Κατέστρεψε φακέλους περί σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης

Η ομιλία του Cuba Gooding Jr., όταν κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία “Jerry Maguire“, ήταν απλά απολαυστική, καθώς ο ηθοποιός ήταν πολύ ενθουσιασμένος και πραγματικά το χάρηκε σαν μικρό παιδί.

6. Roberto Benigni (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το “Life Is Beautiful” το 1999)

Με την ανακοίνωση του ονόματός του, ο Roberto Benigni, πετάχτηκε επάνω, ανέβηκε πάνω στα καθίσματα του Dorothy Chandler Pavilion, και ζητώκραύγασε πατώντας σχεδόν επάνω στο κεφάλι του Steven Spielberg. Η ομιλία που ακολούθησε είναι ίσως μια από τις συγκινητικές στην ιστορία των βραβείων, με τον Benigni ευχαριστεί τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές, προσθέτοντας: “Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς μου στο Vergaio, ένα μικρό χωριό της Ιταλίας. Μου έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο, τη φτώχεια, και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό το μάθημα ζωής. Αλήθεια, ευχαριστώ μαμά και μπαμπά. Σας ευχαριστώ και για την αγάπη σας. Γιατί, αν είμαι εδώ, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες. Όλα είναι θέμα αγάπης.

7. Halle Berry (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Monster’s Ball” το 2002)

Ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε ποτέ το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, η Halle Berry. έδωσε μια συναισθηματική ομιλία αποδοχής το 2002 ξεκινώντας: “Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από μένα. Αυτή η στιγμή είναι για την Dorothy Dandridge, την Lena Horne, την Diahann Carroll. Για τις γυναίκες που είναι δίπλα μου: την Jada Pinkett, την Angela Bassett, την Vivica Fox, είναι για κάθε ανώνυμη έγχρωμη γυναίκα που τώρα έχει μια πιθανότητα επειδή αυτή η πόρτα άνοιξε απόψε“.

8. Patricia Arquette (Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Boyhood” το 2015)

Το 2015, η Patricia Arquette, χρησιμοποίησε την σκηνή για να μιλήσει για την ισότητα των δύο φύλων, λέγοντας στο ακροατήριο: “Για κάθε γυναίκα που γέννησε, για κάθε φορολογούμενο και πολίτη αυτής της χώρας, όλοι έχουμε αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα όλων των άλλων. Ήρθε η ώρα να έχουμε ισότητα των μισθών και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής“, τόνισε η ηθοποιός.

Διαβάστε επίσης  Εντός κλίματος: 5+1 ταινίες για την κλιματική αλλαγή

9. Viola Davis (Όσκαρ Best Supporting Actress για το “Fences” το 2015)

Η Viola Davis, μιλάει πάντα όμορφα και συγκινητικά. Αυτή η ομιλία όμως ήταν ότι καλύτερο ακούσαμε.

10. Leonardo DiCaprio (Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το “The Revenant” το 2016)

Ο Leonardo DiCaprio, ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που είχαν σχέση με τη ταινία, μην αφήνοντας κανένα απ’ έξω. Στη συνέχεια θέλησε να είπε: “Ας μη θεωρήσουμε αυτόν τον πλανήτη δεδομένο. Δε θεωρώ δεδομένη ούτε αυτή τη νύχτα,” τόνισε στην ομιλία του ο DiCaprio το 2016. “Η παραγωγή της ταινίας έπρεπε να μετακινηθεί στο νότιο άκρο του πλανήτη για να βρει χιόνι. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και συμβαίνει τώρα. Είναι η πιο άμεση απειλή που αντιμετωπίζουν όλα τα είδη ζωής και είναι ανάγκη να δουλέψουμε συλλογικά. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν υποστηρίζουν τις μεγάλες εταιρίες που μολύνουν το περιβάλλον, αλλά μιλούν για την προστασία όλης της ανθρωπότητας.

11. Frances McDormand (Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τοThree Billboards Outside Ebbing, Missouriτο 2018)

Έχω κάποια πράγματα να πω. Ευχαριστώ τον Martin McDonagh. Δες τι έκανες. Είμαστε ένα μάτσο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά” είπε η Frances McDormand, όταν κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” το 2018, και κάλεσε όλες τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες, σε κάθε κατηγορία, να σηκωθούν. “Μη μας μιλάτε μόνο απόψε στο πάρτι, καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας“, συμπλήρωσε.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,