Ο Κώστας Βουτσάς και τα τραγούδια του

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Ελληνικού Κινηματογράφου. Έπαιξε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, πάντα με επιτυχία. Περιστασιακά, όμως, ασχολήθηκε και με το τραγούδι. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, αυτήν τη λιγότερο γνωστή πτυχή του Κώστα Βουτσά.


Τα πρώτα τραγούδια

Ο Κώστας Βουτσάς το 1962 συμμετείχε στο ραδιοφωνικό έργο «Κομφετί από παλιές αποκριές» του Τίμου Μωραϊτίνη, τραγουδώντας το παλιό άσμα «Οι Μεθυσμένοι» (γνωστό και ως «Εγώ το πίνω και το λέω») των Ερμή Πόγγη και Τίμου Μωραϊτίνη.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό Αρχείο

Το 1963 ο Κώστας Βουτσάς έπαιξε στο κλασικό πια μιούζικαλ του Δαλιανίδη «Κάτι να καίει», όπου τραγούδησε το αλήστου μνήμης «Φσστ Μπόινγκ» και το «Στο Ρυθμό Του Τουίστ» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Γιάννη Δαλιανίδη. Το soundtrack κυκλοφόρησε αρχικά σε δίσκο 45 στροφών το 1964 και το 1988 σε δίσκο 33 στροφών από την Polydor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξώφυλλο δίσκου 45 στροφών, Πηγή Εικόνας: Discogs

 

Εξώφυλλο δίσκου 33 στροφών, Πηγή Εικόνας: Discogs

Το 1964 ο Κώστας Βουτσάς συμμετείχε σε ακόμη ένα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, τα «Κορίτσια για Φίλημα», όπου τραγούδησε το πρωτότυπο «Αψού! Γείτσες…» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Γιάννη Δαλιανίδη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά σε δίσκο 45 στροφών και το 1988 ολόκληρο το soundtrack από την Polydor.

Εξώφυλλο δίσκου 45 στροφών, Πηγή Εικόνας: Discogs

 

Εξώφυλλο δίσκου 33 στροφών, Πηγή Εικόνας: Discogs

Το 1965 ο Κώστας Βουτσάς συνεργάζεται με τον Ορέστη Λάσκο στην ταινία «Το πρόσωπο της ημέρας» και τραγουδάει μαζί με τις αδερφές Μπρόγιερ το πασίγνωστο παιδικό νανούρισμα «Μαρέ γιε μου κανακάρη».

Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί και πάλι σε μιούζικαλ του Δαλιανίδη, στο «Ραντεβού στον αέρα». Μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη, τη Χλόη Λιάσκου, την Ελένη Προκοπίου και τον Γιάννη Βογιατζή τραγουδάει το αισιόδοξο «Μένουμε πάντα παιδιά» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Γιάννη Δαλιανίδη. Το soundtrack κυκλοφόρησε το 1965 και το 1988 από την Philips.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Discogs

Συνεργασία με μεγάλους συνθέτες

Ο Κώστας Βουτσάς το 1968 πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη «Το πιο λαμπρό μπουζούκι». Εκεί είχε την ευκαιρία να τραγουδήσει πέντε τραγούδια σε μουσική Γιώργου Κατσαρού: «Άνοιξαν γαρίφαλα» μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου (στίχοι Λάκη Μιχαηλίδη), «Δώσ’ μου πίσω το παιδί μου» (στίχοι Λάκη Μιχαηλίδη), «Είμαι ένα φτωχόπαιδο» (στίχοι Πυθαγόρα), «Τα κορίτσια της εποχής» μαζί με τις αδερφές Μπρόγιερ (στίχοι Πυθαγόρα) και «Παραδοσιακός γάμος» μαζί με χορωδία (στίχοι Κικής Σεγδίτσα).

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Όλα τα τραγούδια της ταινίας κυκλοφόρησαν από την FM Records στις συλλογές του Γιώργου Κατσαρού «Έλληνες Συνθέτες» και «Τα σπάνια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο», εκτός από το τραγούδι «Είμαι ένα φτωχόπαιδο» που μπήκε το 1995 στον δίσκο «Τα Έγχρωμα Τραγούδια».

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Το 1971 ο Κώστας Βουτσάς συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο στο «Αγάπησα μια… πολυθρόνα», όπου τραγούδησε το εύθυμο «Η κουζίνα» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Λάκη Μιχαηλίδη.

Το 1974 έπαιξε στην επιθεώρηση «Κουρδιστά ανθρωπάκια», όπου τραγούδησε μαζί με τον Φώτη Μεταξόπουλο το τραγούδι «Ο κόμης Δράκουλας» σε μουσική Ζακ Ιακωβίδη και στίχους Λάκη Μιχαηλίδη και Κώστα Πρετεντέρη. Το τραγούδι μπήκε για πρώτη φορά το 1990 στον δίσκο «Ζακ Ιακωβίδης ‎- Τραγούδια από το θέατρο», που κυκλοφόρησε από την Lyra.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Προσωπικός δίσκος

Από το 1973 μέχρι το 1975 ο Κώστας Βουτσάς πρωταγωνίστησε στην τεράστια τηλεοπτική επιτυχία «Ο ονειροπαρμένος» του Κώστα Πρετεντέρη, που προβλήθηκε από την ΕΥΝΕΔ. Το 1975 κυκλοφόρησε ο αντίστοιχος δίσκος από τη Minos και σε CD το 1995. Ο δίσκος  περιλάμβανε σατιρικά και κωμικά τραγούδια: έξι σε μουσική Νίκου Αντωνιάδη και στίχους Μιχάλη Φωτιάδη, «Πικ Νικ», «Ο Φτεροπώλης», «Ο Πλαίυ Μπόυ», «Μανώλα» μαζί με την Ειρήνη Δογάνη, «Τα Παιχνιδάκια» & «Ονειροπαρμένος Καραγκιόζης», δύο σε μουσική και στίχους Τάκη Μουσαφίρη, «Το Τανγκό Μας» & «Ο Τιτίλης» μαζί με την Ειρήνη Δογάνη, ένα σε μουσική και στίχους Σπύρου Περιστέρη, «Οι Τρεις Καμπαλλέρος», καθώς κι ένα σε μουσική Ζακ Ιακωβίδη και στίχους Κώστα Πρετεντέρη, «Ντουγλερί και Ντουγλερέα»

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Ο δίσκος περιείχε κι ένα τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου, το θρυλικό «Τούμπου Τούμπου Ζα», που ερμήνευσαν πρώτοι ο Λάκης Χαλκιάς και ο Παύλος Σιδηρόπουλος και μετά ο Γιώργος Μαρίνος. Η εκτέλεση με τον Βουτσά κυκλοφόρησε και σε δίσκο 45 στροφών από την Minos.

Εξώφυλλο δίσκου 45 στροφών, Πηγή Εικόνας: 45cat

Την επόμενη χρονιά ο Κώστας Βουτσάς έπαιξε σε μια ακόμη κωμωδία του Ντίμη Δαδήρα, «Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο.». Η Intersound κυκλοφόρησε το soundtrack της ταινίας το 1981 σε μουσική Μιχάλη Καρρά και κείμενα Γιώργου Μυλωνά.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Discogs

Το 1986 ο Κώστας Βουτσάς έπαιξε και στην βιντεοκασέτα «Ο τρελλοξενύχτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Το 1998 η FM Records κυκλοφόρησε τη συλλογή «Σπάνιες Κινηματογραφικές Ηχογραφήσεις – Β’ Εποχή», όπου συμπεριλήφθηκε ένα τραγούδι από την βιντεοταινία, το «Κάπου θα υπάρχει μια γυναίκα» σε μουσική και στίχους Γιώργου Κριμιζάκη.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Discogs

Επίσης, το 1988 έπαιξε στην επιθεώρηση «Πώς την λεν τη βαζελίνη Τουρκικά;» και το 1994 συμπεριλήφθηκε ένα τραγούδι από την παράσταση στον δίσκο «Σάκης Τσιλίκης 20 Χρόνια Θέατρο», η «Έναρξη», σε μουσική Σάκη Τσιλίκη και στίχους Σοφίας Φιλιππίδου και Χάρη Ρώμα. Το τραγούδησε ο Κώστας Βουτσάς με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, τον Δημήτρη Πιατά, τον Τάκη Πεζιρκιανίδη, την Ελένη Φιλίνη, τη Σοφία Φιλιππίδου και την Όλια Στεφανίδου.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Τελευταίες ηχογραφήσεις

Ο Αντώνης Λουδάρος κυκλοφόρησε το 2013 έναν χριστουγεννιάτικο δίσκο, τα «Χριστούγεννα αγκαλιά», όπου ο Κώστας Βουτσάς συμμετείχε με δύο τραγούδια: «Ρούντολφ το ελαφάκι» μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο και «Χριστούγεννα αγκαλιά» μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο, τον Θοδωρή Αθερίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη, την Τάνια Τρύπη, τον Μέμο Μπεγνή, τη Ματθίλδη Μαγγίρα, την Μπέτυ Μαγγίρα και τη Σαλίνα.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Την ίδια χρονιά ο Κώστας Βουτσάς συμμετείχε και στον δίσκο «Ένα Παιδί μετράει τα Άστρα» με το «Ανέστης Καλιωρίτης» σε μουσική Γιώργου Βούκανου, κείμενο Μενέλαου Λουντέμη και διασκευή κειμένου Μαίρης Βούκανου.

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Discogs

Τέλος, το 2017 ο Μικρός Πρίγκιπας (Θοδωρής Λογοθέτης) έγραψε ένα τραγούδι για τον Κώστα Βουτσά βασισμένο στη μουσική του «Μεγιέ Μελέ» του Φίλιππου Νικολάου, που τραγούδησε μαζί με τον Βουτσά.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Wikipedia
  • retrodb
  • Discogs

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;