Ναζιστική προπαγάνδα: 15 σημαντικές ταινίες

Η ναζιστική προπαγάνδα έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ναζιστική προπαγάνδα, εγκαθιδρύθηκε από τον Joseph Goebbels, Υπουργό Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ. Οι ταινίες της ναζιστικής προπαγάνδας είναι γεμάτες ιμπεριαλιστικά και μιλιταριστικά όνειρα, ενώ όλες οι ταινίες διαχέονται από μια έντονη καλλιτεχνική αύρα. Ο κύριος υπαίτιος για αυτήν την αύρα είναι οι σκηνοθέτες που βρισκόντουσαν πίσω από την κάμερα, όπως η Leni Riefenstahl, o G.W. Pabst, o Fritz Hippler κ.α. Όλοι τους, μεγάλοι ευεργέτες του σινεμά, σε μια εποχή που ο κινηματογράφος θεωρούταν ακόμα επιστήμη. Ο Χίτλερ είδε την δύναμη που περιέχει αυτή η επιστήμη και αποφάσισε να την μετατρέψει σε όπλο. Επιστράτευσε τους μεγαλύτερους Γερμανούς σκηνοθέτες της εποχής του και άνοιξε τα πανιά του, ώστε να φτιάξει το δικό του Hollywood. Αυτό το άρθρο δεν προωθεί τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, είναι ένα άρθρο καθαρά κινηματογραφικό. Το άρθρο αναδεικνύει 15 σημαντικές ταινίες από την ναζιστική προπαγάνδα που για λόγους ιστορικούς και καλλιτεχνικούς, αξίζει να δει κάθε σινεφίλ αναγνώστης που σέβεται τον εαυτό του.


The Blue Light (1932)

Σκηνοθεσία: Leni Riefenstahl

Πρωταγωνιστούν: Leni Riefenstahl, Mathias Wieman, Beni Fuhrer

H Junta είναι μια μυστηριώδης και δυναμική γυναίκα, που την μισούν οι κάτοικοι του χωριού που μένει. Οι χωριάτες την θεωρούν μάγισσα καθώς είναι η μόνη που μπορεί να ανεβεί τα ψηλά βουνά, οπού εκεί βρίσκεται μια σπηλιά με ένα μπλε φως. Όσοι άνδρες ακολούθησαν την Junta στο βουνό, δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω στο χωριό. Η Junta θα εκμυστηρευτεί το αρχαίο μυστικό του μπλε φωτός σε έναν άνδρα, θα καταφέρει όμως ο άνδρας να κρατήσει κρυφό τον όρκο τιμής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Leni Riefenstahl, ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα με την δυναμική ματιά μιας παθιασμένης σκηνοθέτριας όπως ήταν η Riefenstahl. Μια από τις ταινίες της Riefenstahl, προτού ακόμα η ναζιστική προπαγάνδα της φανερώσει τα “δυνατά” της χαρτιά.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Storm Trooper Brand (1933)

Σκηνοθεσία: Franz Seitz

Πρωταγωνιστούν: Hein Kleigenberg, Wera Liesem, Rolf Wenkhaus

Ένας οδηγός φορτηγού που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, ακούει τις διδασκαλίες του Αδόλφου Χίτλερ και αποφασίζει να καταταγεί στο κίνημα του για να γίνει ένας περήφανος αξιωματικός. Ταυτοχρόνως πείθει τον Μαρξιστή πατέρα του, ώστε να τον ακολουθήσει στο σωστό μονοπάτι.

Ο μικρός άνθρωπος που γίνεται μεγάλος μέσα από τα δίχτυα της ναζιστικής ιδεολογίας.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Hans Westmar (1933)

Σκηνοθεσία: Franz Weszler

Πρωταγωνιστούν: Emil Lohkamp, Paul Wegener, Heinrich Heilinger

Η αληθινή ιστορία του Hans Westmar, ενός ναζί λοκατζή που πάλεψε ενάντια στους Κομουνιστές και πέθανε από αυτούς, προτού ολοκληρωθεί η ταινία.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Our Flags Lead us Forward (1933)

Σκηνοθεσία: Hans Steinhoff

Πρωταγωνιστές: Heinrich George, Berta Drews, Jurgen Ohlsen

Την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ο Vater είναι ένα μικρό αγόρι που βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς θα πρέπει να αφοσιωθεί στην φροντίδα του άνεργου κομμουνιστή πατέρα του η να καταταγεί στην Χιτλερική νεολαία.

Μια ιστορία ενηλικίωσης, με έναν έφηβο που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του σε ένα χαώδες περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Victory of Faith (1933)

Σκηνοθεσία: Leni Riefenstahl

Πρωταγωνιστούν: Joseph Goebbels, Hermann Goring, Adolf Hitler

To πρώτο ντοκιμαντέρ για την ναζιστική προπαγάνδα από την Leni Riefenstahl. Η ταινία έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς δείχνει τον Χίτλερ με τον Ερνστ Ρεμ σε μια ζεστή και  φιλική στιγμή, προτού ο Ρεμ δολοφονηθεί με εντολές του Χίτλερ στην Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών. Για χρόνια θεωρούταν χαμένη ταινία, καθώς ο Χίτλερ διέταξε την καταστροφή κάθε αντίτυπου. Τελικά, όμως μια κοπιά βρέθηκε την δεκαετία του ’90 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή εικόνας: imdb.com

The Prodigal Son (1934)

Σκηνοθεσία: Luis Trenker

Πρωταγωνιστούν: Luis Trenker, Maria Andergast, Bertl Schultes

Ο Tonio είναι ένας μετανάστης, ο οποίος κατά την περίοδο της Μεγάλης Κρίσης, πήγε στην Νέα Υόρκη. Η ζωή εκεί όμως δεν του άρεσε, για αυτό επιστρέφει στην πατρίδα του την Γερμανία για να ξαναφτιάξει από την αρχή το σπίτι του.

Μια από τις πιο σημαντικές δραματικές ταινίες που μας πρόσφερε η ναζιστική προπαγάνδα.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Master of the World (1934)

Σκηνοθεσία: Harry Piel

Πρωταγωνιστούν: Walter Janssen, Sybille Schmitz, Walter Franck

Ένας Γερμανός γιατρός κατασκευάζει ένα μηχάνημα το οποίο θα κάνει όλες τις δύσκολες δουλείες των ανθρώπων. Όμως, το μηχάνημα αρχίζει να παίρνει τον έλεγχο και οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μια από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μας πρόσφερε η ναζιστική προπαγάνδα.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Triumph of the Will (1935)

Σκηνοθεσία: Leni Riefenstahl

Πρωταγωνιστούν: Adolf Hitler, Hermann Goring, Max Amann

Το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ της Riefenstahl, ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο και με μια απίστευτη εικαστική δεινότητα που μέχρι και σήμερα παραμένει δυνατή. Αυτό είναι το “διαμάντι” που η ναζιστική προπαγάνδα άφησε πίσω της.

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Joan of Arc (1935)

Σκηνοθεσία: Gustav Ucicky

Πρωταγωνιστούν: Angela Salloker, Gustaf Grudgens, Heinrich George

Η ιστορία της Ιωάννας της Λωρραίνης ξαναζωντανεύει μέσα από τα πρότυπα της Εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας.

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Olympia Part One: Festival of the Nations (1938)

Σκηνοθεσία: Leni Riefenstahl

Πρωταγωνιστούν: David Albritton, Arvo Askola, Jack Bersford

Οι ολυμπιακοί αγώνες που διεξάχθηκαν στο Βερολίνο του 1936, μέσα από την διορατική ματιά της Leni Riefenstahl. Απέκτησε και ένα δεύτερο μέρος, που στην ουσία είναι η ίδια ταινία απλά με περισσότερα καλλίγραμμά σώματα και αρρενωπά πρόσωπα, ώστε η ναζιστική προπαγάνδα να επιδείξει την τελειότητα στο ανθρώπινο σώμα. Ο τίτλος της ταινίας είναι, Olympia Part Two: Festival of Beauty (1938).

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

The Eternal Jew (1940)

Σκηνοθεσία: Fritz Hippler

Πρωταγωνιστούν: Curt Bois, Charles Chaplin, Alber Einstein

Ο “Αιώνιος Εβραίος”, το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τους Εβραίους σαν παράσιτα και τους συγκρίνει με τους αρουραίους. Ένα σκοτεινό και αποκρουστικό πολιτικό μανιφέστο που έχει περισσότερο ιστορική αξία παρά καλλιτεχνική. Έχει πολύ ενδιαφέρον να το δείτε (αν το αντέξετε) για να παρατήρησε τις τεχνικές εκφοβισμού που χρησιμοποιεί ο Hippler, ώστε να επηρεάσει τις μάζες των θεατών.

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Jew Suss (1940)

Σκηνοθεσία: Veit Harlan

Πρωταγωνιστούν: Ferdinand Marian, Kristina Soderbaum, Heinrich George

Μια ακόμα ταινία προπαγάνδας κατά των Εβραίων, οπού πρωταγωνιστής είναι  ένας σατανικός Εβραίος έμπορος που εκμεταλλεύεται τον Δούκα της Βυρτεμβέργης, ώστε να του κάνει πανούργα θελήματα.

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

The Rothschilds (1940)

Σκηνοθεσία: Erich Waschneck

Πρωταγωνιστούν: Erich Ponto, Carl Kuhlmann, Albert Lippert

Μια αντισημιτική βιογραφία για την μεγαλύτερη οικογένεια τραπεζιτών στον κόσμο. Μια ταινία “βάλσαμο” για τους συνωμοσιολόγους.

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Paracelsus (1943)

Σκηνοθεσία: G.W. Pabst

Πρωταγωνιστούν: Werner Krauss, Harry Langewisch, Annelies Reinhold

Η ζωή και το έργο του αλχημιστή γιατρού Θεόφραστου Παράκελσου, μια από τις ταινίες που ο σκηνοθέτης G.W. Pabst, κατάφερε να την απελευθερώσει από την ναζιστική προπαγάνδα, κάνοντας το Paracelsus μια ακόμα παρεξηγημένη καλλιτεχνική ταινία, πνιγμένη ανάμεσα σε αντισημιτικές χυδαιότητες που προκαλούσαν τον τρόμο και το μίσος. Η ταινία περιέχει μια εξαιρετική σκηνή, που μετέπειτα ιστορικοί κινηματογράφου την ονόμασαν “The Dance of Death”(Ο Χορός του Θανάτου).

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Kolberg (1945)

Σκηνοθεσία: Veit Harlan

Πρωταγωνιστούν: Kristina Soderbaum, Heinrich George, Paul Wegener

Μια από τις τελευταίες ταινίες της ναζιστικής προπαγάνδας, η ταινία αφηγείται την μάχη της πόλης Kloberg ενάντια στα Γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα.

Ναζιστική προπαγάνδα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Γλυνός

Είμαι ο Παναγιώτης Γλυνός. Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία στο New York College. Είμαι λάτρης του κινηματογράφου,της λογοτεχνίας και του μυστηρίου. Λατρεύω την περιπέτεια και το ρίσκο. Τα πάθη μου και η λατρεία μου προς την τέχνη,πάντα με οδηγούσαν σε παράτολμα δημιουργήματα. Το 2015 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο,Ο Μεσσίας του Θανάτου και το 2016,το δεύτερο βιβλίο με τίτλο,Εγώ,ο Εωσφόρος. Έχω σκηνοθετήσει δυο μικρού μήκους ταινίες(Killer's Eyes,Το Όπλο)τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε στο youtube. Έχω συμμετάσχει ως βοηθητικός ηθοποιός στις σειρές,Η Ζωή Εν Τάφω,Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές και Κόκκινο Ποτάμι. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με μεγάλους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου όπως τον Παντελή Βούλγαρη,τον Τάσο Ψαρρά και τον Μανούσο Μανουσάκη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;