Μυθολογία: ταινίες για θεούς και ήρωες

Μικροί όλοι διαβάζαμε μυθολογία. Είτε στο σχολείο είτε από κάποιο εικονογραφημένο βιβλίο, οι ήρωες και οι θεοί μέχρι και τα απίστευτα μυθικά τέρατα, τους πολέμους και τις τελετουργικές πράξεις τους, η εξιστόρηση τέτοιων μύθων, οργίαζε την φαντασία μας.

Είχαμε στο μυαλό μας τους ήρωες και τις γεμάτο θάρρος πράξεις τους, και θέλαμε να μπορούσαμε να είμαστε και εμείς εκεί. Ο κινηματογράφος φρόντισε για αυτό. Έχει μετατρέψει βιβλία και comics σε τεράστιες επιτυχίες, και ήταν φυσικό και επόμενο να φέρει στη μεγάλη οθόνη τις αξιόλογες μυθολογικές περιπέτειες και ιστορικές εξελίξεις.

Παρακάτω συλλέξαμε τις καλύτερες ταινίες με θέμα την μυθολογία:

1. Troy (2004)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασισμένη στο έπος του Ομήρου, την Ιλιάδα, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, με ένα πολύ δυνατό cast να την πλαισιώνει. Στην αρχαία Σπάρτη ο βασιλιάς Μενέλαος έχει μόλις κλείσει μια συμφωνία ειρήνης με την Τροία. Αντιπρόσωποι στο παλάτι έχουν καταφτάσει οι πρίγκιπες Έκτορας και Πάρης. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και το γλέντι που ακολουθεί οι Τρώες αναχωρούν έχοντας μαζί τους και έναν επιπλέον επισκέπτη. Την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου και βασίλισσα της Σπάρτης, Ελένη, που έχει ερωτευτεί το νεαρό Πάρη. Για να εκδικηθούν την αρπαγή της, οι Έλληνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα μαζέψουν το μεγαλύτερο εκστρατευτικό σώμα της μέχρι τότε ιστορίας. 1.000 πλοία και 50.000 άνδρες θα διασχίσουν το Αιγαίο φτάνοντας στα Μικρασιατικά παράλια επιζητώντας την ισοπέδωση της Τροίας. Ανάμεσά τους ο γενναίος Αχιλλέας που διακρίνεται για τις πολεμικές του αρετές και ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Όλοι είναι υπό την καθοδήγηση του βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος όμως είναι σε μια συνεχή αντιπαράθεση με τον Αχιλλέα παρότι τον έχει ανάγκη για να κερδίσει τον πόλεμο. Με τον Brad Pitt, ως Αχιλλέα, τον Eric Bana, ως Έκτορα, τον Orlando Bloom, ως Πάρη, την Diane Kruger ως την μαγευτική και πανέμορφη Ελένη, και τέλος, τον φανταστικό Peter O’Toole στον ρόλο του Πρίαμου, βασιλιά της Τροίας. Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο γνωστές και κλασσικές ταινίες με ελληνική μυθολογία που σου κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Pluggedin.com

2. 300 (2006)

Από τις πιο γνωστές και αμφιλεγόμενες ίσως ταινίες με ελληνική μυθολογία. Ο βασιλιάς της Σπάρτης, Λεωνίδας, αρνούμενος να προσφέρει γη και ύδωρ, στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, που εκστρατεύει στην Ελλάδα, με στρατό εκατοντάδων χιλιάδων αντρών, θα αψηφήσει τις εντολές των διεφθαρμένων Εφόρων και με την συνοδεία τριακοσίων γεμάτων θέληση και σθένος αντρών, θα επιχειρήσουν να φράξουν στους κατακτητές τον δρόμο για τον Νότο. Στο στενό των Θερμοπυλών, ο Σπαρτιάτης και οι αντρειωμένοι στρατιώτες του, ακολουθώντας έξυπνη στρατηγική, θα κλείσουν το πέρασμα στις πολυάριθμες ορδές του εχθρού, που παρότι διαθέτει τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου, δεν μπορεί να ξεπεράσει την παλικαριά των 300. Στον ρόλο του βασιλιά της Σπάρτης, ο Gerard Butler, ο οποίος ενσαρκώνει έναν σκληροτράχηλο και ατρόμητο Λεωνίδα, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό. Η ατάκα του που κλέβει την παράσταση είναι φυσικά το “This is Sparta!” στον αγγελιοφόρο του Ξέρξη που ζητά μέσω αυτού να παραδοθεί ο σπαρτιατικός λαός. Στο στενό των Θερμοπυλών, οι Σπαρτιάτες θα υπομείνουν με σθένος και ανδρεία την πίεση των Περσικών στρατευμάτων, μέχρι ο Εφιάλτης να τους προδώσει και να οδηγήσει τους στρατιώτες του Ξέρξη πίσω από το πέρασμα. Στον ρόλο της γυναίκας του Λεωνίδα, η καθηλωτική Lena Headey.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Liveabout.com

3. The Odyssey (1997)

Ο βασιλιάς της Ιθάκης πέρα από τα πολύχρονα βάσανά του στην Τροία αλλά και στον γυρισμό του προς την πατρίδα του, ήταν επίσης ιδιοφυής και δημιουργικός. Η ταινία αφορά το γεμάτο περιπέτειες ταξίδι επιστροφής του στην Ιθάκη, μετά την κατάκτηση της Τροίας. Το ταξίδι του περιλαμβάνει πολλές δοκιμασίες, στις οποίες τον υπέβαλε ο Ποσειδώνας, μετά την αλαζονεία του και τον χλευασμό του προς του θεούς. Από αυτές ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο νησί του Κύκλωπα Πολύφημου, στο νησί της Κίρκης, στον κάτω κόσμο, στο νησί της Καλυψώ και το αποκορύφωμα των τεράτων, Σκύλλα και Χάρυβδη που κατέστρεψαν τα πλοία του και σκότωσαν όλο το πλήρωμά του. Ωστόσο, ο ίδιος θα γλυτώσει και αφού καταφέρει να επιστρέψει στο βασίλειό του, θα χρειαστεί να εξουδετερώσει όλους τους μνηστήρες που διεκδικούν την Πηνελόπη, αφού όλοι πιστεύουν πως είναι νεκρός. Ο Armand Assante κέρδισε πραγματικά τις εντυπώσεις για τον τρόπο με τον οποίο ενσάρκωσε τον πολυμήχανο Οδυσσέα, ενώ από το cast ξεχωρίζουν οι Christopher Lee και οι Γιώργος Βογιατζής και Ειρήνη Παππά. Είναι μια από τις πιο κλασσικές ταινίες με ελληνική μυθολογία που έχουμε δει αρκετές φορές.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Abc.es

4. Jason and the Argonauts (2000)

Άλλη μια κλασσική ταινία με μυθολογία, με τα περισσότερα μυθικά πλάσματα. Η Αργοναυτική εκστρατεία είναι μια από τις πιο όμορφες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Ο μικρός Ιάσονας γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του πατέρα του και βασιλιά της Ιωλκού, Αίσονα, από τον θείο του τον Πελία, και γλυτώνει και ο ίδιος από δολοφονία. Είκοσι χρόνια αργότερα θα γυρίσει στην πατρίδα του για να διεκδικήσει τον θρόνο, ως νόμιμος διάδοχος. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να προσφέρει στον Πελία, το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα. Κατασκευάζεται, έτσι, η Αργώ, το πλοίο με το οποίο θα σαλπάρουν για το βασίλειο του Αιήτη και μαζεύεται το πλήρωμα, από το οποίο ξεχωρίζουν οι Ηρακλής και Ορφέας. Τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο ταξίδι τους είναι αρκετά, όπως τον θεό Ποσειδώνα, τις Άρπυιες, τις γυναίκες δολοφόνους ανδρών, της Λήμνου και τις συμπληγάδες πέτρες. Δεινά και περιπέτειες θα περιμένουν τον Ιάσονα και στην Κολχίδα αλλά χάρη στη Μήδεια θα καταφέρει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και την ίδια πίσω στην Ιωλκό. Το τέλος της ταινίας θα βρει τον Πελία νεκρό και τον Ιάσονα να αποκτά τον θρόνο του πατέρα του και να παντρεύεται τη Μήδεια. Τον Ιάσονα ενσαρκώνει ο Jason London, γνωστός από την ταινία “Dazed and Confused”.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Blogspot.com

5. Alexander (2004)

Ο γνωστός σε όλους μας Μέγας Αλέξανδρος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, έφτασε να κατακτήσει σχεδόν όλο το κόσμο. Μέσω της αφήγησης του Πτολεμαίου, που υποδύεται ο τεράστιος Anthony Hopkins, γίνεται η εξιστόρηση της ζωής του ξακουστού βασιλιά της Μακεδονίας. Όταν δολοφονείται ο Φίλιππος Β’, αναλαμβάνει αυτός την ηγεσία και είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία κατά των Περσών που είχε σχεδιάσει ο πατέρας του. Όταν εκπληρώσει το στόχο του και αφήσει την τελευταία του πνοή στα 33 του χρόνια, θα έχει κατακτήσει πολλά περισσότερα από μία απλή νίκη ενάντια στον Δαρείο. Το cast της ταινίας έχει πολλά ονόματα γνωστών ηθοποιών όπως: Colin Farrell, Angelina Jolie, Jared Leto και Val Kilmer.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Empireonline.com

6. AGORA (2009)

Μιά από τις αγαπημένες μου ταινίες με ιστορικά πρόσωπα και εξελίξεις, με την Rachel Weisz να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο, τον 4ο αιώνα μ.Χ., η αστρολόγος-φιλόσοφος Υπατία της Αλεξάνδρειας μάχεται για να σώσει τη συγκεντρωμένη σοφία του αρχαίου κόσμου. Η μειοψηφία του χριστιανικού πλυθυσμού υποκινεί τη βία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου τεραστίων διαστάσεων. Ο σκλάβος της Υπατίας, Ντάβους, είναι διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη για την αφέντρα του και στην πιθανότητα να αποκτήσει την ελευθερία του, με την έλευση του Χριστιανισμού.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: WordPress.com

7. Clash of the Titans (2010)

Η ταινία κυκλοφόρησε στον κινηματογράφο το 2010 και αποτελεί remake της ομώνυμης ταινίας του 1981. Γεννημένος από το Δία, αλλά μεγαλωμένος σαν άνθρωπος, ο Περσέας, αδυνατεί να σώσει την οικογένειά του από τον Άδη, τον εκδικητικό Θεό του κάτω κόσμου. Χωρίς να του μένει άλλη επιλογή, αναλαμβάνει μία άκρως παράτολμη αποστολή, να αναμετρηθεί με τον Άδη προτού αυτός αρπάξει τη δύναμη του Δία, για να καταστρέψει τη Γη. Έχοντας στο πλευρό του ατρόμητους πολεμιστές, ο Περσέας οργανώνει ένα θανάσιμα επικίνδυνο ταξίδι σε απαγορευμένους για τους θνητούς κόσμους. Πολεμώντας με ανίερους δαίμονες και τέρατα, θα καταφέρει να επιβιώσει μονάχα εάν δεχθεί τη θεϊκή του υπόσταση, αψηφήσει τη μοίρα του και γράψει ο ίδιος το δικό του πεπρωμένο. Με τον Liam Neeson, στο ρόλο του Θεού Δία, τον Ralph Fiennes, στο ρόλο του Θεού Άδη, και τον Sam Worthington, στο ρόλο του Περσέα.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Mubi.com

8. 300: Rise of an Empire (2014)

Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Frank Miller, με τίτλο “Ξέρξης” και εμπνευσμένο από την παγκόσμια επιτυχία “300”, το νέο κεφάλαιο της επικής ταινίας εμπνευσμένη από τη μυθολογία εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στη θάλασσα. Ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής, επιχειρεί να ενώσει όλους του Έλληνες σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου. Στη ταινία συναντάμε τον Θεμιστοκλή και τον ελληνικό στόλο ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του “Θεού ΒασιλιάΞέρξη, και της Αρτεμισίας, της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού στρατού. Στο ρόλο του Θεμιστοκλή, ο Sullivan Stapleton, στο ρόλο της Αρτεμισίας, η Eva Green, και στο ρόλο της γυναίκας του Λεωνίδα, βασίλισσα Γοργώ, η Lena Headey.

μυθολογία
Πηγή εικόνας: Csmonitor.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Τσακουρίδου

90s kid, typing away at my laptop. Λατρεύω τις ταινίες και τις σειρές, τα βιβλία, την ποίηση και φυσικά την μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;