‘Μικρά Αριστουργήματα’: Ταινίες Μικρού Μήκους

SHARE

Πρώτα βήματα του κινηματογράφου

Ο κινηματογράφος, γνωστός και ως την έβδομη τέχνη, αποτελεί βασικό τρόπο ψυχαγωγίας αλλά και ένα κερδοφόρο βιομηχανικό προϊόν της εποχής. Όμως, δεν είχε πάντοτε την σημερινή μορφή! Ο κινηματογράφος φαίνεται πως δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου για την καταγραφή της κίνησης και την ανάλυση της εικόνας. Από την παλαιολιθική εποχή ο άνθρωπος προσπαθούσε να αποτυπώσει εικόνες της καθημερινής ζωής μέσα από τις σπηλαιογραφίες. Σταδιακά, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανακαλύφθηκαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο. Ο κινηματογράφος άρχισε να αναπτύσσεται από το 1888 με την πρώτη κινηματογραφική λήψη της ‘Roundhay Garden Scene’, ενός βίντεο διάρκειας μόλις 2 δευτερολέπτων.

Στιγμιότυπο από την πρώτη κινηματογραφική λήψη Roundhay Garden Scene. Πηγή εικόνας: youtube.com

Το 1894, οι Auguste και Louis Lumiere, στο Παρίσι ανακάλυψαν την πρώτη φορητή κινηματογραφική με το όνομα ‘Cinematographe’. Η ‘Cinematographe’ ήταν μια φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Ο ρυθμός εμφάνισης των καρέ ήταν 16 ανά δευτερόλεπτο και βάρους 20kg.

Η πρώτη κινηματογραφική μηχανή ”Cinematographe” Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρώτη Ταινία Μικρού Μήκους

Οι ταινίες μικρού μήκους έκαναν την εμφάνιση ένα χρόνο αργότερα. Στις 28 Δεκεμβρίου 1895, τα αδέρφια Lumiere έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών μικρού μήκους ή ‘ταινίες’, για εκείνη την εποχή. Οι πρώιμες ταινίες μπορούν να θεωρηθούν σαν ταινίες μικρού μήκους, καθώς είχαν πολύ μικρή διάρκεια. Οι προβολές των 10 ταινιών μικρού μήκους των αδερφών Lumiere έγιναν στο Παρίσι με την παρουσία 35 ατόμων κατόπιν πληρωμής, όμως  λόγω του περιεχόμενου τους δεν έλαβαν θετικές κριτικές. Η πρώτη γνωστή ταινία μικρού μήκους ήταν η “‘Έξοδος των εργατών από το προαύλιο του εργοστασίου Lumiere.” Οι ταινίες εκείνης της εποχής παρουσίαζαν συνήθως στατικές εικόνες της καθημερινότητας.

Advertisement
Στιγμιότυπο από την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιου Lumiere. Πηγή εικόνας: youtube.com

Στη συνέχεια, όταν δημιουργήθηκαν οι ταινίες μακράς διάρκειας και μέχρι το 1970, οι ταινίες μικρού μήκους προβάλλονταν πριν από το κυρίως έργο, σαν τις σημερινές διαφημίσεις. Έπειτα, αποτέλεσαν ξεχωριστό κινηματογραφικό έργο. Στις μέρες μας, οι ταινίες μικρού μήκους είναι ταινίες μέγιστης διάρκειας 40 λεπτών. Το περιεχόμενο τους φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει εντελώς καθώς οι περισσότερες παρουσιάζουν καθημερινά κοινωνικά φαινόμενα π.χ. ρατσισμό, βία, αναπηρία κ.α.

Ταινίες Μικρού Μήκους στην Ελλάδα

Ο κινηματογράφος ξεκίνησε από τη Γαλλία αλλά από το 1897 παρουσιάστηκε και στη χώρα μας από τον Frederic Villiers με καταγραφή εικόνων της Ελλάδας του μεσοπολέμου. Ενώ, η πρώτη ταινία μικρού μήκους γυρίστηκε στη χώρα μας το 1906 από τον Γάλλο οπερατέρ Leons, εκπρόσωπο της Gaumont και παρουσίαζε στιγμιότυπα από την Μεσοολυμπιάδα. Μάλιστα, στις 12 Μαϊου 1906 έγινε και η πρώτη προβολή της στην αίθουσα ‘Παρνασσού’, στην Αθήνα.

Στιγμιότυπο από την πρώτη ταινία μικρού μήκους στην Ελληνική Ολυμπιάδα το 1906. Πηγή εικόνας: youtube.com

Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν καθιερωθεί στη χώρα μας. Από το 1978 με πρωτοβουλία της κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας έχει δημιουργηθεί το Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Με τα τελευταία 25 χρόνια να αποκτά και διεθνή χαρακτήρα.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG