Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας

Μαίρη, Βασίλισσα της Σκοτίας

Μια – σχεδόν –  ιστορική ταινία

Η Μαίρη Ρουρκ επιδιώκει να (ξανα)φέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του ιστορικού,  John Guy, «Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart». Η Σέρσια Ρόναν («Ladybird») ενσαρκώνει την Μαίρη, βασίλισσα της Σκοτίας ή αλλιώς Μαίρη Στιούαρτ. Στον ρόλο του αντίπαλου δέους, της βασίλισσας Ελισάβετ I, η Μάργκο Ρόμπι («I, Tonya», «Suicide Squad»).

Η Μαίρη Στιούαρτ μένει χήρα στα 18 της και αποφασίζει να μην υποκύψει στις πιέσεις για νέο γάμο. Αντ’ αυτού, επιστρέφει στην πατρίδα της για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στο θρόνο. Η διεκδίκηση του στέμματος ωστόσο, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση καθώς στον θρόνο Αγγλίας και Σκοτίας βρίσκεται η εμβληματική βασίλισσα Ελισάβετ. Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, πρέπει να παίξουν τα χαρτιά τους σωστά, διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ γάμου και ανεξαρτησίας. Είναι η απόκτηση διαδόχου το κλειδί ή ένας σύζυγος οδηγεί σε απόκλιση από τον στόχο;

Μαίρη, Βασίλισσα της Σκοτίας
Πηγή εικόνας: cinemaplanet.pt

Δυο γυναίκες αρκετά δυναμικές για να επιβιώσουν σε μια ανδροκρατούμενη εποχή θυσιάζουν τη φιλία τους για το στέμμα. Ο φθόνος της μίας για την άλλη πυροδοτείται από τον περίγυρό τους και οδηγεί σε μια αγεφύρωτη ρήξη. Η μεταξύ τους αντιπαλότητα, οι συνωμοσίες, η προδοσία και η εξέγερση θα αλλάξουν την ιστορία. Θα είναι όντως τα χαρίσματα της Μαίρη Στιούαρτ η καταστροφή της ή συντελούν κι άλλοι παράγοντες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το trailer σε προδιαθέτει για μια ταινία εφάμιλλη του «The Other Boleyn Girl», με μεγαλειώδη σκηνικά, σκοτεινά σημεία και άφθονη ίντριγκα. Η σκηνοθεσία είναι αρκετά artistic – ό,τι περιμένει κανείς από την Ρουρκ. Ως ταινία εποχής αναμένεις κουστούμια, μακιγιάζ και αισθητική που να μην αποκλίνουν κι από το τρέιλερ φαίνεται να το κατορθώνουν.

Η «Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας» ωστόσο, κατηγορείται ως ταινία πως είναι ιστορικά ανακριβής και πως πρόκειται για μια βεβιασμένη παραγωγή. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, θα ήταν πραγματικά δύσκολο να αποτυπώσεις δύο ψυχογραφήματα μεγάλων προσωπικοτήτων και ιστορικά γεγονότα μέσα σε δύο ώρες. Ταυτόχρονα, αυτό που μοιάζει να «πουλάει» δεν είναι οι ακρίβειες στην ιστορική αφήγηση αλλά η απόδοση ιστορικών φιγούρων σε πιο ανθρώπινους τόνους, κάτι που επιτυγχάνεται. Επιπλέον, δεν πρόκειται για παραγωγή του History Channel, ούτε του BBC για να έχουμε την απαίτηση για απόλυτη ιστορική ακρίβεια. Σε γενικές γραμμές, η ταινία δεν υπόσχεται περισσότερα απ’ όσα σου προσφέρει ακόμα κι αν υποπέφτει σε ιστορικές ανακρίβειες. Καλές ερμηνείες, ωραία σκηνοθεσία. Σίγουρα την βλέπεις ευχάριστα.

Μαίρη, Βασίλισσα της Σκοτίας
Πηγή εικόνας: cinemaplanet.pt

Αν σου κεντρίζει την περιέργεια η Βρετανική μοναρχία εδώ σου έχουμε μια λίστα με μερικές ακόμα ταινίες που ίσως σε ενδιαφέρουν:

The Other Boleyn Girl (2008)
The King’s Speech (2010)
The Young Victoria (2009)
Elizabeth (1998)
Anne of the Thousand Days (1969)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σουζάνα Ντεζούκι

Σπούδασα Μάρκετινγκ και Δημόσιες Σχέσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως άτυπα έχω PhD στη θέαση ταινιών και σειρών. Αρθρογραφώ εδώ και ενάμιση χρόνο και είναι από τους καλύτερους εθισμούς μου - μετά τα γλυκά και τις ταινίες σαφώς!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;