Στη σειρά άρθρων Late Night Specials εστιάζουμε σε ταινίες ιδανικές για μεταμεσονύχτιες προβολές.

Το Buffalo ’66 αποτελεί μία από τις ιδιάζουσες κινηματογραφικές περιπτώσεις όπου ένα άτομο τα κάνει όλα: σενάριο, σκηνοθεσία, κεντρικός ρόλος, μουσική. Το άτομο αυτό είναι ο Vincent Gallo, στην πρώτη του απόπειρα πίσω από την κάμερα. Ας δούμε γιατί αυτή η ανεξάρτητη ταινία αποτελεί μια σχεδόν ιδανική μεταμεσονύχτια προβολή.

Η Πλοκή

Ο Billy Brown είναι ένας ασταθής τύπος, που μόλις βγήκε από την φυλακή. Έχοντας την ανάγκη να εντυπωσιάσει τους γονείς του και να δικαιολογήσει τα ψέματα που τους έλεγε τόσα χρόνια, απάγει μια κοπέλα (Layla) από μια σχολή χορού και την αναγκάζει να υποδυθεί την κοπέλα του απέναντι στους γονείς του. Οι τελευταίοι δε είναι επίσης ασταθείς, ανισόρροποι και σκληροί απέναντι στον Billy, μαρτυρώντας τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. O Billy και η “κοπέλα του” στη συνέχεια περνούν ένα βράδυ μαζί γεμάτο εντάσεις, τσακωμούς αλλά και γλυκές στιγμές, φανερώνοντας και την αδυναμία του Billy στην εκδήλωση οικειότητας. Και μαζί με όλα αυτά, ο Billy σχεδιάζει να σκοτώσει έναν αμυντικό που έχασε ένα σουτ στον τελικό και κόστισε στον Billy 10000 δολάρια και 4 χρόνια στην φυλακή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κριτική

Όντας μια ανεξάρτητη, low budget ταινία, το Buffalo ’66 καταπιάνεται επιτυχώς με πολλά θέματα. Από τη μία έχουμε την σχεδόν αμετάκλητη ζημιά που προκαλεί μια δυσλειτουργική οικογένεια στο παιδί της: ο Bill έχει προβλήματα οικειότητας, είναι οξύθυμος, κλαίει εύκολα και παραδέχεται ότι θέλει να πεθάνει. Κάπως εύλογη αντίδραση, όταν η μητέρα σου σού λέει πως δεν ήθελε να σε γεννήσει επειδή έτσι έχασε έναν τελικό στην τηλεόραση και όταν δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση με τον πατέρα σου χωρίς να εκτυλιχθεί σε λογομαχία.

Δεύτερο θέμα του Buffalo ’66, σε πλήρη ακολουθία με το πρώτο, είναι η αδυναμία του Billy να συνάψει ικανοποιητικές σχέσεις. Δεν είχε ποτέ κοπέλα, ενώ τώρα που είναι με την Layla δεν αντέχει να την βλέπει ή να τον αγγίζει.

Buffalo '66
Τα φαντάσματα της νύχτας. Πηγή εικόνας: imdb

Μα πάνω από όλα η ταινία του Vincent Gallo καταπιάνεται με την σωτηρία. Σωτηρία που βρίσκεται σε μια σχέση (έστω φευγαλέα και ασταθή), στο πρόσωπο της ερωμένης, στο άφημα στον άλλον, στο πώς τα τόσα χρόνια καταπίεσης, απογοήτευσης και πόνου φεύγουν στιγμιαία σε ένα φτηνό δωμάτιο ξενοδοχείου, φέρνοντας ζεστή σοκολάτα και ένα κουλούρι σε σχήμα καρδιάς στην κοπέλα σου.

Το Buffalo ’66 πάνω από όλα είναι το έργο ενός νέου σκηνοθέτη: έχει έναν ενθουσιασμό που άλλοτε φαίνεται σε ωραίες σκηνές και άλλοτε ξεσπάει σε κάπως υπερβολικές, εξπρεσιονιστικές αφηγηματικές τεχνικές.

Όπως και να έχει το Buffalo ’66 αποτελεί ένα από διαμάντια του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, με ένα δυνατό καστ να το υποστηρίζει (Ben Gazzara, Anjelica Huston, Mickey Rourke). Εκτυλισσόμενο σε μια μέρα (και κυρίως βράδυ), με πολύ καλή φωτογραφία, αποτελεί μια ιδανική ταινία για να δείτε μεταμεσονύχτια. Μόνοι σας ή με κάποιον/α που αγαπάτε.


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 5 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Όταν προσπαθείς να πεις κάτι ενδιαφέρον για τον εαυτό σου καταντάς αυτόματα αδιάφορος