Έφτασε λοιπόν η ώρα για την πρώτη κριτική ταινίας από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η ταινία στην οποία θα αναφερθούμε είναι το Language Lessons της σκηνοθέτιδος Natalie Morales. Η πλοκή της ταινίας φαίνεται αρχικά πολύ απλή, αλλά όσο προχωράει η θέαση σε συνεπαίρνει στα βαθειά της νερά. Αυτό δε σημαίνει ότι έγινε δυσνόητη φυσικά. Αντιθέτως, το Language Lessons καταφέρνει να περάσει τα μηνύματα που θέλει με τρόπο απλό και ευχάριστο, αλλά πάνω από όλα με τρόπο ανθρώπινο. 

Πλοκή

Μία καθηγήτρια ισπανικών και ο καινούργιος της μαθητής χτίζουν μια περίεργη σχέση μέσω μιας σειράς online μαθημάτων. Μια σειρά αποκαλύψεων και συζητήσεων θα τους φέρει πιο κοντά.

Κριτική

Όπως αναφέρω και στην εισαγωγή του κειμένου, η πλοκή του Language Lessons ακούγεται απλή. Σημασία έχει όμως ότι καταφέρνει να ενθουσιάσει σχετικά γρήγορα. Από τα πρώτα λεπτά σε βάζει στο κλίμα του online μαθήματος ισπανικών. Συνδυάζει χιουμοριστικά στοιχεία με τη σκληρή πραγματικότητα, και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί έναν ύμνο στη φιλία και στις ανθρώπινες σχέσεις. Σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία, η ταινία φαίνεται πως αντλεί έμπνευση από αυτή την κατάσταση και της δίνει της δική της ξεχωριστή αύρα. Μπορεί να μην αναφέρετε πουθενά η πανδημία, αλλά όλη η κατάσταση με τα online μαθήματα μας οδηγεί σε συγκεκριμένα και -μάλλον- σαφή συμπεράσματα.

Δύο εντελώς άγνωστοι άνθρωποι, γνωρίζονται λόγω των μαθημάτων και από εκεί ξεκινάει μια νέα σχέση. Μία σχέση που χτίζεται μέσω των συζητήσεων τους στα Ισπανικά, αλλά στο τέλος μετατρέπεται σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα απλό μάθημα εκμάθησης ξένης γλώσσας. Μία φιλία. Το πόσο σημαντικό πράμα είναι μία φιλία το γνωρίζουμε όλοι μας πάνω κάτω. Γνωρίζοντας ανθρώπους και δημιουργώντας κάθε είδους σχέσης μαζί τους, μας βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Είναι τόσο όμορφο να έχεις κάποιον άνθρωπο να εμπιστευτείς και να μιλήσεις μαζί του για τις καλές σου, αλλά κυρίως για τις άσχημες στιγμές που περνάς. Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές για τον άνθρωπο και αυτό προσπαθεί να μας μεταδώσει και το Language Lessons με επιτυχία.

Ως τώρα δεν έχω αναφερθεί καθόλου στους ηθοποιούς της ταινίας. Είναι ώρα να γίνει και αυτό. Η Natalie Morales και ο Mark Duplass συνεργάστηκαν στο σενάριο, αλλά και πρωταγωνίστησαν στην ταινία. Η χημεία μεταξύ τους ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό γίνεται αντιληπτό σχετικά γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνοντας

Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δε θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός ότι στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη 4, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), το κοινό υποδέχθηκε το Language Lessons με ιδιαίτερα όμορφο τρόπο. Από τα γέλια του κόσμου μέχρι το τελικό χειροκρότημα-αποθέωση, φάνηκε πως η ταινία αγαπήθηκε αρκετά. Εξάλλου, γιατί να μην αγαπηθεί ένα τόσο γλυκό φιλμ; Το επόμενο χρονικό διάστημα θα βλέπουμε όλο και περισσότερες ταινίες να διαδραματίζονται στο χωροχρόνο της πανδημίας. Όποιες καταφέρουν να πιάσουν -έστω και λίγο- το επίπεδο του Language Lessons, ενδεχομένως θα είναι αξιόλογες. Φυσικά, αυτό αποτελεί τη προσωπική μου άποψη.

Το trailer του Language Lessons: 


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε έξω να φωτογραφίζω.