Το The White Tiger, το βραβευμένο best seller βιβλίο του Aravind Adiga, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

To success story ενός Ινδού υπηρέτη, που κατόρθωσε να παρακάμψει τους «κανόνες», να βρει την ελευθερία του, και να αποκτήσει πλούτη.

Η Ινδία είναι δύο χώρες σε μία. Μια Ινδία του Φωτός, και μια Ινδία του Σκοταδιού.

Γνωρίστε τον Balram, έναν άνδρα που ζει στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, και φιλοδοξεί να γνωρίσει τον πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος σκοπεύει να επισκεφθεί την χώρα του. Στη προσπάθεια του να τον συναντήσει, του γράφει ένα email, στο οποίο εξιστορεί την διαδρομή της ζωής του, από μία εκ των φτωχότερων καστών της χώρας, έως στην επιχειρηματική κορυφή της.

Πολύ πριν φτάσει εκεί όμως, ο Balram βίωσε τις δυστυχίες της φτώχειας από την παιδική του ηλικία. Αναγκασμένος να δουλέψει, να εγκαταλείψει το σχολείο, και καταπιεσμένος από την κοινωνία στην οποία ζούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιά μέσα του όμως ήξερε πως ίσως ήταν ο λευκός τίγρης (The White Tiger). Ένα ζώο τόσο σπάνιο και ξεχωριστό. Ένα ζώο που αντιπροσώπευε αυτό που ήθελε να γίνει. Ο ένας στους τόσους που θα κατάφερνε να ξεφύγει από το σύστημα.

Για αυτό, όταν συνάντησε την ευκαιρία του, δε την άφησε να του ξεφύγει. Ο Balram καταφέρνει να γίνει ο δεύτερος σοφέρ σε μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Ινδίας. Σύντομα, θα ανεβεί ιεραρχικά, και θα βρεθεί να είναι ο προσωπικός οδηγός του Ashok, και της γυναίκας του Pinky. Το νεαρό ζευγάρι της οικογένειας, έχει σπουδάσει και μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη. Αυτό, τους καθιστά πιο συμπονετικούς και ανοιχτόμυαλους από τους υπόλοιπους ανθρώπους που έχει γνωρίσει. Δίπλα τους θα προσπαθήσει να μάθει τον τρόπο να τα καταφέρει. Το μυστικό, το κλειδί, το μονοπάτι της επιτυχίας μακριά από τη «φυλακή»  που έχει μεγαλώσει και ζει.

Σίγουρα ο δρόμος της κοινωνικής ανέλιξης δεν θα είναι εύκολος. Σίγουρα ο δρόμος της κοινωνικής ανέλιξης στην Ινδία δεν είναι ποτέ εύκολος. Μια ιστορία γεμάτη εμπόδια, ανισότητες και μια κατηγορία για φόνο. 

Η πραγματικότητα του The White Tiger

Ο άνθρωπος πίσω από τα ηνία της ταινίας, ο σκηνοθέτης Ramin Bahrani (βλ. 99 Homes) είναι γνωστός για την κοινωνικοπολιτική του προσέγγιση. Μέσα από το The White Tiger καταφέρνει και σκιαγραφεί την σκληρή πραγματικότητα της Ινδίας. Μία χώρα με ακραία έντονη πόλωση και ανθρώπινη εκμετάλλευση. Ο Bahrani προβάλλει ωμές αλήθειες, στα πλαίσια του τόσο-όσο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η πρόθεση για οπτικό σοκ. Καταφέρνει να μεταφέρει στον θεατή το κοινωνικό πορτρέτο μιας σύνθετης κοινωνίας, κάνοντας τον να αντιληφθεί τους χαρακτήρες της ταινίας καλύτερα.

Η ετυμηγορία

Αξίζει το The White Tiger μια προβολή; Σίγουρα. Είναι ένα άλλο Slumdog Millionaire; Όχι, και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από αρκετά νωρίς.

Η κοινωνική αποτύπωση υπάρχει, προκαλεί το ενδιαφέρον και συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό στη σύνθεση των χαρακτήρων, αλλά κάτι δεν παύει να ξενίζει. Ανά διαστήματα υπάρχει η αίσθηση ότι βλέπεις την αποτύπωση που έφτιαξε κάποιος «απέξω», η ματιά ενός ξένου. Πιθανότατα αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι μια ωμή απεικόνιση είναι δύσκολη να επιτευχθεί με μια τέτοια προσέγγιση. Από την άλλη, τα κοινωνικά μηνύματα είναι αμέτρητα, αλλά ορισμένες στιγμές αρκετά εξόφθαλμα και επιτηδευμένα, που ίσως και να κουράσουν.

Ωστόσο, η πυκνότητα της αφήγησης που παρέχεται από τον πρωταγωνιστή της ταινίας, η σκηνοθεσία και το μοντάζ της, την καθιστούν αρκετά ενδιαφέρουσα. Προκαλούν έναν ενθουσιασμό στο κοινό για αυτό που θα ακολουθήσει. Επίσης, υπάρχει ξεκάθαρη αποφυγή για τη στροφή στο μελόδραμα. Σε πολλές στιγμές μάλιστα, αφήνει την εντύπωση πως σχεδόν αγγίζει το κωμικό στοιχείο. Γενικότερα, σε όλη τη διάρκεια κρατά μια ευχάριστη διάθεση, παρά τα όλα πράγματα που η ταινία πραγματεύεται. Αυτό ίσως σας δώσει τη λάθος εντύπωση στα πρώτα της λεπτά, αλλά δώστε της λίγο χρόνο.

Δείτε το trailer εδώ:


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.2 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, σινεφίλ και λάτρης των τεχνών.