Λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησε στο Netflix η ταινία «The Life Ahead», βασισμένο στο βιβλίο του Romain Gary «Τhe life before us» για το οποίο έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν ταινία, το 1977 με τίτλο «Madame Rosa». Στην νέα ταινία πρωταγωνιστεί η εκθαμβωτική και γνωστή σε όλους Σοφία Λόρεν, με σκηνοθέτη τον γιό της ίδιας(Εντουάρντο Πόντι).

Υπόθεση

Ένα 12χρονο ορφανό αγόρι από την Σενεγάλη, ζει υπό την προστασία ενός γιατρού στην Ιταλία. Παραγκωνισμένο από την ίδια την ζωή και βουτηγμένο στο έγκλημα ψάχνοντας τρόπο να ζήσει, θα βρεθεί μέσω του γιατρού στο σπίτι της Μαντάμ Ρόζα(Σοφία Λόρεν), την οποία ο 12χρονος Μόμο είχε ληστέψει. Η Μαντάμ Ρόζα είναι επιζήσουσα του ολοκαυτώματος στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και πρώην ιερόδουλη. Η ίδια φροντίζει στο σπίτι της και άλλα παιδιά, και έτσι δέχεται έπειτα από δυσκολία να φιλοξενήσει και τον Μόμο. Οι ξαφνικές αναταραχές στην υγεία και την ψυχολογία της Μαντάμ Ρόζα, θα φέρουν κοντά τον Μόμο ο οποίος παρά τον έντονο επιθετικό χαρακτήρα που είχε τόσο στην ίδια όσο και στα άλλα παιδιά, θα εγκλιματιστεί και θα νιώσει την ανάγκη να προσφέρει την φροντίδα που και εκείνος εισπράττει.

Κριτική

Το «The Life Ahead», είναι μια ταινία που αναδεικνύει τόσο την Σοφία Λόρεν και την δραματική ερμηνεία της, όσο και το συνολικό δράμα της ταινίας εστιάζοντας στον χαρακτήρα που ξεδιπλώθηκε περισσότερο, τον Μόμο. Το ορφανό αγόρι που από την αρχή γίνεται κατανοητό πως δεν έχει τίποτα σε αυτή τη ζωή, γνωρίζει την αγάπη και την φροντίδα από το πρότυπο γυναίκας που αντανακλά στην χαμένη μητέρα του. Η επιθετικότητα προς όλους και η ανάγκη του να καταφεύγει σε δουλειές ακατάλληλες για την ηλικία του, δείχνουν ένα παιδί παρατημένο που πάσχει να κρατήσει τα ινία της ύπαρξής του χωρίς να δέχεται καμία βοήθεια. Η συναναστροφή του με το δεύτερο παιδί που φροντίζει η Μαντάμ Ρόζα, του δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψει την φιλία και την αποδοχή, χαρακτηριστικά που ο ίδιος αρνούνταν να υιοθετήσει. Με παρόμοιο τρόπο, η αρνητικότητα του προς την Μαντάμ Ρόζα θα αντικατασταθεί από αγάπη και εμπιστοσύνη, όταν η ίδια του μιλήσει για το παρελθόν της, και το καταφύγιο στο οποίο νιώθει ασφαλής. Η επιδείνωση των κρίσεων της υγείας της, θα φέρουν τον Μόμο αντιμέτωπο με την πραγματικότητα και έτοιμο να την προστατεύσει και να την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο. Ο ίδιος της έχει δώσει μια υπόσχεση, την οποία θα κρατήσει με κάθε κόστος, είτε ηθικό είτε ψυχικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ερμηνεία της Σοφία Λόρεν είναι καθηλωτική, όπως άλλωστε και η ίδια δεδομένου πως είναι μια ηθοποιός μεγάλης εμβέλειας και καριέρας. Το δραματικό της ύφος καθιστά την ερμηνεία καταλληλότερη από ποτέ, κάνοντας τους θεατές ελαφρώς απογοητευμένους που η οπτική της ταινίας δεν εστίασε σε εκείνη. Πράγματι, αν μπορούσα να προσάψω ένα αρνητικό στο «The Life Ahead», αυτό θα ήταν πως δεν δίνει την ευκαιρία να χορτάσουμε την ερμηνεία της Σοφία Λόρεν ακόμη περισσότερο. Βέβαια, τίποτα δεν κάνει την ταινία λιγότερη ικανή, εφόσον ο σκηνοθέτης και γιός της Λόρεν, γνωρίζει πως να αναδείξει την ίδια. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα αισθητικά πλάνα της ταινίας όσο και την μαγική φωτογραφία αυτής. Στο σύνολό της, είναι ένα εξαιρετικό δράμα δομημένο με τρομερές ερμηνείες, σκηνοθεσία και φυσικά καταφέρνει να αναδείξει το σενάριο με επιτυχία.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=a0ejncDxgCc


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.7 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

21,Φοιτήτρια Φιλοσοφίας