Μια δραματική ταινία εποχής, βασισμένη στο βιβλίο που με τη σειρά του εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα, Η Ανασκαφή (The Dig) εξιστορεί μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Βρετανίας.

Η πλοκή

Η ταινία μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1938, λίγο πριν το ξεκίνημα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια εύπορη χήρα, η Ίντιθ Πρίτι (Carey Mulligan), θα ζητήσει την ανασκαφή των περίεργων λόφων που βρίσκονται στη γη που της ανήκει. Ο άνθρωπος που θα τη βοηθήσει και θα αναλάβει την ανασκαφή, είναι ο Μπέιζιλ Μπράουν (Ralph Fiennes), ένας πεπειραμένος και αυτοδίδακτος, ερασιτέχνης «αρχαιολόγος».

Σύντομα η διαίσθηση της Ίντιθ θα την δικαιώσει, και μαζί με τον κ.Μπράουν θα βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Κάτω από τους ταφικούς τύμβους που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο κτήμα, «ξαπλώνει» ένα πλωτό χρυσορυχείο του 7ου αιώνα.

Τα νέα διαδίδονται γρήγορα, και το επιστημονικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα στην ιδιοκτησία της Ίντιθ μεγαλώνει. Δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και οι άνθρωποι του Βρετανικού Μουσείου, μαζί με τους φτασμένους τους αρχαιολόγους και να προσπαθήσουν να καρπωθούν το μεγαλείο που επιφέρει η ανασκαφή αυτή. Μια ανασκαφή που οφείλει να ολοκληρωθεί άμεσα, υπό τη πίεση του πολέμου που ελλοχεύει. Μια ανασκαφή που φαντάζει το ιδανικό ηθικό τονωτικό στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Αν και το πρώτο άκουσμα της ιστορίας ενδεχομένως την αδικεί, και την κάνει να φαίνεται περιορισμένου ενδιαφέροντος, οι παράγοντες της ταινίας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, με το αποτέλεσμα να το αποδεικνύει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαγικές εικόνες, δυνατές ερμηνείες

Ο Simon Stone, ένας σκηνοθέτης με κατά κύριο λόγο θεατρικό ιστορικό, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια ιδανική ατμόσφαιρα. Αν και Αυστραλός, η αποτύπωση της αγγλικής εξοχής είναι περίτεχνη και παίζει μεγάλο ρόλο στην ταινία. Πρόκειται για μια αξιοζήλευτη φωτογραφική δουλειά. Ένα πάντρεμα της αγγλικής κομψότητας, με την ταπεινή αλλά ειδυλλιακή ομορφιά της φύσης. Δύο πλευρές, που διακρίνονται και μέσω των ταξικών διαφορών των δύο πρωταγωνιστών. Γενικά, οι συμβολισμοί την ταινίας είναι αρκετοί, και συνδεδεμένοι κυρίως με το στοιχείο της φύσης. Βέβαια αυτό φαίνεται λογικό, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας το σκηνικό είναι η ανασκαφή. Αλλά όσο πιο προσεκτικοί είστε, τόσο πιο αλληγορικά θα φαίνονται όλα.

Επίσης καλοστημένα παρουσιάζεται και το κλίμα του πολέμου. Οι εικονικές αναφορές σε αυτόν υπάρχουν την κατάλληλη στιγμή, με την ιδανική ένταση. Το θέμα δεν παύει στιγμή να είναι η ανασκαφή, αλλά τα πάντα που την περιτριγυρίζουν μαζί με τον πόλεμο προφανώς, δίνουν κάποιο σκοπό σε κάθε τι «μικρότερο».

Φυσικά, εξίσου καλοδουλεμένη ήταν και οι επιλογή των πρωταγωνιστών. Όταν πρόκειται για την υποδειγματική ηθοποιία του Ralph Fiennes, τα λόγια μοιάζουν χιλιοειπωμένα και περιττά. Με ποιοτικό εχέγγυο τη συμμετοχή του στην ταινία, αλλά και την αξιόλογη συνεργασία του με την επίσης αξιόλογη Carey Mulligan, Η Ανασκαφή παρουσιάζει ένα εξαιρετικό καστ. Οι ερμηνείες αυτών των δύο είναι ικανές για να καλύψουν κάθε πιθανή «κοιλιά» που θα μπορούσε να σχηματίσει η ταινία σεναριακά.

Η ταινία καταφέρνει και αναφέρεται σε καθολικά ανθρωπιστικά ερωτήματα, με έναν απλό και ουσιώδη τρόπο. Λιτή αλλά δίχως ελλείψεις, με πανέμορφη αισθητική. Μια «χαμηλών τόνων» ταινία, που απευθύνεται σε όλους. Κι ας πατάει σε μερικά κλισέ του είδους, ο Ralph Fiennes και η φωτογραφία της, σας δίνουν δύο λόγους να την δείτε.


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 18

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, σινεφίλ και λάτρης των τεχνών.