Spotlight: Η αληθινή ιστορία του πώς η Boston Globe αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης και συγκαλύψεων στην τοπική Καθολική Αρχιεπισκοπή, κλονίζοντας ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία στον πυρήνα της.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Spotlight
Πηγή εικόνας: imdb

To spotlight, μια αμερικανική ταινία του Τομ Μακάρθι, βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποκάλυψη ενός σκανδάλου παιδεραστίας στη Βοστόνη, στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας από μια συντακτική ομάδα ονόματι ‘Spotlight’ της εφημερίδας ‘The Boston Globe’ στις αρχές του 2002.

Ήδη από την δεκαετία του ‘70 περισσότεροι από 50 ιερείς είχαν καταγγελθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, με τις υποθέσεις τους όμως να μην φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο. Χρειάστηκε, δηλαδή, να περάσουν περίπου 30 χρόνια, για να ξεσπάσει το σκάνδαλο που εν τέλει οδήγησε σε πρωτοσέλιδο. Αυτό αποδίδεται στην αδιαφορία και απάθεια του Τύπου, που έτρεμε την επιρροή της εκκλησίας στους πολίτες, με αποτέλεσμα να βοηθήσει άθελά του στη συγκάλυψη του εγκλήματος.

CAST

Spotlight
Πηγή εικόνας: imdb

Η απλότητα και η καθαρότητα της σκηνοθεσίας (Tom McCarthy) έθεσαν τα θεμέλια για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Και στην προκειμένη περίπτωση η δεξιοτεχνία και το ταλέντο των Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, το απογείωσαν. Συγκεκριμένα, με επικεφαλή τον συντάκτη Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton), οι δημοσιογράφοι Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Matt Carroll (John Slattery) και Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) παίρνουν συνέντευξη από τα θύματα και προσπαθούν να αποφράξουν ευαίσθητα έγγραφα. Οι δημοσιογράφοι καθιστούν ως αποστολή τους να παρέχουν αποδείξεις για επαλειμμένη συγκαλυμμένη σεξουαλική κακοποίηση. Το έργο τους πλαισιώνει ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των θυμάτων, Mitchell Garabedian (Stanley Tucci). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ που αναδεικνύει την σημασία της αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας του Τύπου και ορίζει την αλήθεια ως κινητήριο δύναμη στην επικράτηση της δικαιοσύνης και αποκατάστασης της ηθικής τάξης. Το «Spotlight» αφηγείται την καθηλωτική και αληθινή ιστορία της βραβευμένης με Πούλιτζερ έρευνας της Boston Globe, που τάραξε μια ολόκληρη πόλη και να προκάλεσε κρίση σε ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα ιδρύματα, αυτό της Καθολικής Εκκλησίας.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 έως και τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 η δημοσιογραφική υπόσταση γνώρισε ποικίλες δόξες στον κινηματογραφικό φακό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταινία ‘ Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου’. Ωστόσο, αυτήν την φορά γίνεται λόγος για μια ταινία που ασκεί κριτική στην θλιβερή πλευρά της δημοσιογραφίας, ως ένα είδος εξαρτώμενο από τις υπόλοιπες εξουσίες και υποδουλωμένο στην πανίσχυρη θρησκεία. Μάλιστα, με τη βοήθεια ενός  εξαιρετικού cast, όλη η ταινία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και διλήμματα μεταξύ διαφάνειας και αποσιώπησης, συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και ελέγχου της εξουσίας ή διαπλοκής μαζί της. H απεικόνιση του όλου θέματος είναι εντυπωσιακά ρεαλιστική, αλλά το ψυχολογικό κομμάτι είναι εκείνο που καθιστά την ταινία ξεχωριστή.

TRAILER


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 0 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια του τμήματος δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης