Η μετάβαση στον 21ο αιώνα «ρυμούλκησε» μια χορεία ταινιών που σηματοδότησαν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής -και δη κοινωνικοπολιτικά- με αφετηρία με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων και ό,τι επακολούθησε εντεύθεν. Το σινεμά ανένηψε από τις παρωχημένες θεματικές και προσαρμόστηκε στις νέες επιταγές του σύγχρονου κόσμου, εγκολπώνοντας μοντέρνα στοιχεία για να εκφραστεί και να εδραιώσει εκ νέου την παρουσία του. Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη πενταετία που ακολούθησε απελευθερώθηκαν ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές και γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά, η οποία ανδρώθηκε κινηματογραφικά μέσα από αριστουργήματα που άφησαν εποχή και αποτέλεσαν ιστορία. Παραγωγές φαντασίας, γιγαντιαίων προϋπολογισμών, ξεσπάθωσαν και έλαμψαν από την μία και ένα ανεξάρτητο κοινωνικό σινεμά από την άλλη, που συνέχισε σφριγηλό και ακμαίο, δηλώνοντας πάντα παρόν με διαμαντάκια που συνέδραμαν τον οβολό τους στην χρυσή αυτή εποχή. Το «Mysterious Skin», αποτελεί μια τέτοια περίπτωση που απασφάλισε και τόλμησε να διαπραγματευτεί ένα πολύ ευαίσθητο, ριψοκίνδυνο θέμα με τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, παρουσιάζοντας μια σκοτεινή πτυχή της ανθρώπινης διαστροφής, απόρροια της οικογενειακής εσωστρέφειας που εμφιλοχωρεί πίσω από κλειστές πόρτες νοσηρών οικογενειών. Τέτοια ακανθώδη ζητήματα βρήκαν καταφύγιο σε ελάχιστες ταινίες, οι οποίες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και διακύβευσαν την ύπαρξή τους εξαιτίας του «θράσους» τους να βαδίσουν σε επικίνδυνες ατραπούς και συνεπώς να πολεμηθούν από ένα συντηρητικό, αρτηριοσκληρωτικό σύστημα.

Mysterious Skin
Πηγή εικόνας: slantmagazine.com

Δύο αγοράκια, θα πέσουν θύματα ανείπωτης σεξουαλικής παρενόχλησης που κηλίδωσαν την παιδική τους αθωότητα στην πιο τρυφερή ηλικία. Πλέον και οι δύο ως νεαροί άντρες, ο ένας λούμπεν ανέμελος εργάτης του σεξ και ο άλλος φανατικός εξωγήινων απαγωγών, ψάχνουν αποξηλωμένοι να βρουν τον εαυτό τους σε μια καχεκτική κοινωνία που αδιαφορεί, ενώ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν αποκαλύπτοντας ένα άβολο, κοινό μυστικό…

Ο Brian και ο Neil εξοβελισμένοι -πλέον- από την κανονικότητα των συνομήλικών τους, έπειτα από την μεταχείριση του χειρίστου είδους που μπορεί να βιώσει μια παιδική ψυχή, προσπαθούν να περισυλλέξουν τα συντρίμια τους ανήμποροι να αποτάξουν το ζοφερό τους βίωμα ώστε να το μετουσιώσουν σε προσωπική λύτρωση. Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο, από την παρενόχληση και μετά, χάραξε και την μετέπειτα προκαθορισμένη πορεία τους σχεδόν οργανικά, προς την συναισθηματική τους απονέκρωση. Μολονότι το νεαρό της ηλικίας τους επιτρέπει να γίνει το εφαλτήριο για μια ηθική αναστήλωση και ένα λαμπρό, υποσχόμενο μέλλον, δεν θα καταφέρουν ποτέ να ανακάμψουν πλήρως από το βραχνά που τους ταλανίζει και δυστυχώς δύνανται να μεταγγίσουν την οδύνη τους άθελά τους και στους υπόλοιπους σαν αλυσιδωτή αντίδραση. Όπως είδαμε και ένα χρόνο πριν στο εξαιρετικό «Mystic River» του αγέρωχου Clint Eastwood, ο «πανδαμάτωρ χρόνος» ήταν και πάλι κατώτερος των περιστάσεων, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις οι πληγές όχι μόνο δεν επουλώνονται επουδενί, αλλά εσωκλείουν μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες «ασθένειες».

Mysterious Skin
Πηγή εικόνας: filmfed.com

Έτσι και στο «Mysterious Skin», το νεφελώδες παρελθόν που επικρεμάται πεισματικά πάνω από τα κεφάλια τους δεν θα καταλαγιάσει ποτέ, αλλά θα οξυνθεί περαιτέρω με συνέπεια την καταστροφή την δική τους και των γύρω τους. Ο Neil, έχει μια μητέρα που μεριμνά μόνο για τη δική της καλοπέραση, ξεπορτίζοντας κατ’ επανάληψη και συναναστραφόμενη με περιστασιακούς «συντρόφους», απαξιώντας τον επιπόλαιο, αχαλίνωτο γιο της, πετυχαίνοντας έτσι να διαστέλλει το ουσιαστικό επικοινωνιακό τους χάσμα. Εκείνος με την σειρά του, διάγει μια ευκαταφρόνητη ζωή ως ζιγκολό ηλικιωμένων ανδρών, με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια να είναι άγνωστες λέξεις στο λεξιλόγιό του. Ο Brian, αποκομμένος από το κοινωνείν, ανέκαθεν εσωστρεφής, βρίσκει ευχαρίστηση με το να παρακολουθεί πολύ στενά και με περίσσειο ενδιαφέρον ιστορίες με απαγωγές εξωγήινων, όντας και αυτός αυτόπτης μάρτυρας ενός ιπτάμενου δίσκου που πέρασε έξω από το σπίτι του.

Mysterious Skin
Πηγή εικόνας: futurecdn.net

Μια σκληρή, αποκαρδιωτική ιστορία ενηλικίωσης που δικαιώνει την θέση της στο παλμαρέ των καλύτερων δραματικών ταινιών του 21ου αιώνα και στην οποία όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας βρίσκονται σε μια ομερτά με το παρελθόν τους, σε ένα παρόν εξαρτημένο και ανελεύθερο που σέρνει τις αλυσίδες του πρότερου βίου και δεν ατενίζει κανένα μέλλον παρά μόνο προχωράει μπροστά με το κεφάλι κάτω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας «Mysterious Skin»:


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη