Μικρά Αγγλία, μια ιστορία αγάπης για δυνατές συγκινήσεις

Η Μικρά Αγγλία, είναι μια δραματική – ρομαντική ταινία εποχής, ελληνικής παραγωγής σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, συζύγου του Βούλγαρη. Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα, εκδόθηκε το 1997, κατέκτησε το βραβείο κρατικού μυθιστορήματος, ενώ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η ταινία, είναι μια δυνατή ιστορία έρωτα και αδελφικής αγάπης, που προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η Μικρά Αγγλία, ήταν η δεύτερη πιο εμπορική ταινία, πίσω από το Χόμπιτ και η εμπορικότερη ελληνική κινηματογραφική επιτυχία για το 2014.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Άνδρο, στις δεκαετίες του 30΄μέχρι το 50΄. Το νησί λόγω της έντονης εμπορικής δραστηριότητας και της ναυτιλίας του, παραλληλίζονταν με την Μεγάλη Βρετανία και αποκαλούνταν Μικρά Αγγλία. Οι άνδρες στην πλειονότητα τους ήταν ναυτικοί, απόντες από το νησί, να θαλασσοδέρνονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Οι γυναίκες έμεναν πίσω, να μεγαλώνουν τα παιδιά και να περιμένουν καρτερικά την επιστροφή των αγαπημένων τους.

Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η Μίνα, που μεγαλώνει μόνη της, τις δύο κόρες της, την Όρσα και την Μόσχα, τις κυριότερες πρωταγωνίστριες της ιστορίας. Η Μίνα, εξαιτίας της απουσίας του καπετάνιου άνδρα της, έχει «κλειδώσει» συναισθηματικά, και πιστεύει πως οι γυναίκες, δεν πρέπει να παντρεύονται αυτούς που αγαπούν. Έχει λάβει τα ηνία του σπιτιού και έχοντας προδιαγεγραμμένο, στο μυαλό της, το μέλλον των κοριτσιών της, επιβάλλεται και καταπατά την ελεύθερη βούληση τους. Προκειμένου, λοιπόν, να μείνει πιστή σε μια «νόρμα» που έχει πλάσει ενδόμυχα, παραμερίζει την ευτυχία των παιδιών της και με εμμονικό τρόπο, κοιτά μόνο το συμφέρον. Για την Μίνα, μια «ζωή χωρίς παρά» σημαίνει «ζωή χωρίς χαρά».

Η μεγάλη της κόρη, η Όρσα, είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, μια εσωστρεφής προσωπικότητα, ήσυχη, λιγομίλητη και κλεισμένη στον εαυτό της. Η Όρσα, τρέφει αληθινά και αγνά συναισθήματα για τον Σπύρο Μαλταμπέ, έναν φτωχό ναυτικό, με τον οποίο ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Η Όρσα δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό της, καθώς ο Σπύρος δεν πληρεί τις προδιαγραφές της μητέρας της, η οποία την προξενεύει σ΄ έναν πλούσιο πλοιοκτήτη. Μη μπορώντας να παραβεί την μητέρα της, παντρεύεται τον καλό και συνεσταλμένο Νίκο Βατοκούζη, και βυθίζεται στην δυστυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μόσχα, η μικρότερη κόρη της οικογένειας, σε τίποτα δεν μοιάζει με την Όρσα. Ανεξάρτητη και πνεύμα αντιλογίας, θέλει να πάει κόντρα στο κατεστημένο, να φύγει από την «Μικρά Αγγλία» και να μην παντρευτεί ναυτικό. Για ακόμα μια φορά όμως, η μητέρα της, στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία της, αφού έχει άλλα σχέδια και για εκείνη.

πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Το γεγονός που έρχεται να συνταράξει την Όρσα, είναι όταν ο Σπύρος, περιζήτητος καπετάνιος πια, ζητά το χέρι της Μόσχας. Η φιλάργυρη μητέρα της, έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον, τον δέχεται για γαμπρό της. Μια απόφαση που καθορίζει την πορεία ζωής, αρχικά της Όρσας και μετέπειτα όλης της οικογένειας. Από τότε λοιπόν, ξεκινά το μαρτύριο της Όρσας, που είναι καταδικασμένη να ακούει τον αγαπημένο της και την αδερφή της, κάτω από τα «καταραμένα σανίδια» του διώροφου σπιτιού, που η μητέρα τους έχτισε για εκείνες.

Γιατί όμως ο Σπύρος ζήτησε σε γάμο την Μόσχα; Μήπως ήθελε να εκδικηθεί την Όρσα, επειδή παντρεύτηκε έναν άλλον άνδρα; Ήθελε να δείξει στην μητέρα της, ότι κατάφερε να γίνει ο ιδανικός σύζυγος; Μήπως τελικά, πίστευε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να βρίσκεται κοντά στην πρώτη του αγάπη; Τίποτα από αυτά δεν απαντάται ξεκάθαρα στην ταινία και ίσως να ισχύουν όλα από λίγο. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο χαρακτήρα, που παίρνει ακραίες αποφάσεις και που ποτέ του δεν έπαψε να αγαπά την Όρσα.

Το γιατί η μητέρα όμως, δέχτηκε την προσφορά του Σπύρου, δεν χωρά αμφιβολία. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της, η μοναδική της έγνοια ήταν τα χρήματα. Δεν ήθελε το κακό για τα κορίτσια της, δεν άφηνε όμως το συναίσθημα, να σταθεί εμπόδιο στον στόχο της. Το χρήμα όμως, δεν είναι αυτό που φέρνει την ευτυχία και αυτό θα το μάθει με τον σκληρό τρόπο.

Πέρα από την σχέση της Όρσας και του Σπύρου, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η σχέση των δύο αδερφών. Τι θα γινόταν άραγε αν αποκαλύπτονταν το μυστικό; Ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση της Όρσας και της Μόσχας, μετά από μια τέτοια αποκάλυψη;  Η σχέση των δύο κοριτσιών, αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην ιστορία, αφού περνά από πολλά στάδια. Σε κάθε ένα από αυτά, υπάρχει η αγάπη, είναι όμως αρκετά δυνατή για να κρατήσει μέχρι το τέλος; Την απάντηση δίνει η Μικρά Αγγλία, όχι η Άνδρος, αλλά το ομώνυμο καράβι του Σπύρου. Το καράβι αυτό, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια περίοδο 17 χρόνων, που παρουσιάζει την εξελικτική πορεία των σχέσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών. Οι κοινωνικές συμβάσεις, καθορίζουν τους ρόλους των ηρώων και είναι αυτές, που τους οδηγούν στην τραγικότητα.

Η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες, οι διάλογοι, η μουσική, είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά και παρουσιάζουν την αυθεντική Άνδρο του μεσοπολέμου. Η Μικρά Αγγλία, απέσπασε πληθώρα βραβείων από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ διακρίθηκε και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης και ήταν η πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ.


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 16

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Μακρή Ειρήνη, είμαι 23 ετών και απόφοιτη του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με νεοελληνική και βυζαντινή ειδίκευση. Αγαπώ την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τα ταξίδια.