Σίγουρα αυτό το άρθρο έρχεται λίγο καθυστερημένο, καθώς το Another Round ήδη έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ενώ έχει προταθεί και ως υποψηφιότητα της Δανίας για Όσκαρ. Όπως και να έχει όμως, ακόμα και μετά από αυτήν την ανεπίτρεπτη αργοπορία, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την νέα συνεργασία του πάντα καινοτόμου Thomas Vinterberg και του -παγκοσμίως γνωστού πια- Mads Mikkelsen.

Η Πλοκή

Μια ομάδα παλιών φίλων διδάσκει σε ένα τοπικό λύκειο. Ο Martin (Mikkelsen) είναι καθηγητής ιστορίας, παντρεμένος με δύο παιδιά, που έχει χάσει κάθε ενθουσιασμό τόσο για την οικογενειακή ζωή του όσο και για την διδασκαλία του και τους μαθητές του. Μια νύχτα βγαίνει με τους φίλους του, ο ένας εκ των οποίων αναφέρει μια περίεργη ιδέα: βασισμένος στο έργο του ψυχίατρου Skarderud, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους κάτω του επιθυμητού ορίου (0,05%), όριο που πρέπει να φτάσουν για να επιτύχουν μια σωρεία θετικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η αυξημένη κοινωνικότητα, η χαλάρωση, η μείωση του στρες και των αναστολών κλπ. Ο Martin, σε συνεχή απογοήτευση με την μετριότητα της ζωής του, αρχίζει και εφαρμόζει αυτήν την θεωρία, πίνοντας στο σχολείο. Σύντομα οι τέσσερις φίλοι ξεκινούν ένα πείραμα, δηλαδή να διατηρούν διαρκώς το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους άνω του 0,05% και να δουν τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό στην καθημερινότητά τους. Πράγματι, ο Martin γίνεται πιο διασκεδαστικός, προσελκύει τους μαθητές του στο μάθημα με πιο ψυχαγωγικές παραδόσεις, ενώ καταφέρνει και αναζωπυρώνει για λίγο τις οικογενειακές του σχέσεις. Όλα όμως αυτά αρχίζουν και κλονίζονται, όταν το παρεάκι αποφασίζει να αυξήσει την δόση αλκοόλ, πιέζοντας προς επικίνδυνα όρια. Οι επιπτώσεις-για κάποιους τραγικές- δεν αργούν να φανούν…

Η Κριτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Another Round (Druk στα δανέζικα) επιχειρεί να εξερευνήσει τα προσωπικά όρια. Είναι δηλαδή μια ταινία σχεδόν αριστοτελικής σημασίας, από την άποψη ότι θέλει να δει πού εδράζεται το μέτρο και η αρετή και πότε αρχίζει η ακρότητα και η (αυτο)καταστροφή. Η απάντηση δίνεται σχεδόν με ποσοτική ακρίβεια: όσο καιρό οι φίλοι διατηρούν το ελάχιστο όριο (0,05%) τότε απολαμβάνουν μια ανανέωση της καθημερινότητάς τους. Όταν όμως πιέζουν άνωθεν τότε αρχίζουν να αναδύονται δυσάρεστες επιπλοκές, όπως συζυγικοί καυγάδες, εμετοί, λιποθυμίες, απειλή απόλυσης κλπ. Η ταινία του Vinterberg φαίνεται να ρωτάει “έχει το μεθύσι και η απόλαυση ένα ποσοτικό μέτρο;”

Πάντως, το Another Round δεν φαίνεται να παίρνει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, εκεί που φαίνεται να παίρνει μια θέση ξαφνικά την αναιρεί και φτάνει στο αντίθετο συμπέρασμα: το αλκοόλ αρχικά παρουσιάζεται ως θετικό, αργότερα όμως φαίνονται τα δυσάρεστα αποτελέσματά του. Φαίνεται λοιπόν πως φτάνουμε στο γνωστό συμπέρασμα: δεν είναι θέμα της ίδιας της ουσίας, αλλά του πώς την χρησιμοποιείς.

Το Another Round έχει επίσης δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Mikkelsen και τον Thomas Bo Larsen, οι οποίοι και οι δύο έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Vinterberg (ο πρώτος στο εκπληκτικό The Hunt και ο δεύτερος στο επίσης αριστουργηματικό “Festen”). Ο Δανός σκηνοθέτης επίσης χρησιμοποιεί μια διαρκώς κινούμενη κάμερα, προφανώς επηρεασμένος από το παρελθόν του ως πρωτοπόρου του κινηματογραφικού Δόγματος 95 (μαζί με τον άλλον μεγάλο Δανό, τον Lars von Trier). Έτσι, σκηνοθεσία και ερμηνείες δημιουργούν μια συνεχή ένταση που ξεσπάει σε κωμικοτραγικά σκηνικά.

Έτσι, το Another Round πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς που πέρασε αποδεικνύοντας την πάντα φρέσκια και διορατική ματιά του Vinterberg. Αναζητήστε την, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=40X5EX6Us7c


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 16

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Όταν προσπαθείς να πεις κάτι ενδιαφέρον για τον εαυτό σου καταντάς αυτόματα αδιάφορος