Το Αν Συμβεί Κάτι σας Αγαπώ μας δείχνει μέσα σε 12 μόνο λεπτά, την αγάπη, την οικογένεια, αλλά και το αδυσώπητο πλήγμα της απώλειας.

Στο σύντομο αυτό animated-film παρακολουθούμε μια καθημερινή, συνηθισμένη οικογένεια στην Αμερική. Η οικογένεια αυτή αποτελείται από τον πατέρα, τη μητέρα και τη μικρή τους κόρη. Όλα είναι όμορφα, όλα πηγαίνουν κατ’ευχήν. Ώσπου μια μέρα που οι κόρη τους πηγαίνει στο σχολείο, απλώνεται από πάνω τους μια μαύρη σκιά. Η σκιά της απώλειας.

Στιγμές πριν συμβεί το μοιραίο, το μικρό κορίτσι έχει γράψει στο κινητό του το εξής μήνυμα: «Αν συμβεί κάτι σας αγαπώ».

Κάτω από τη “σκιά”

Το “Αν συμβεί Κάτι σας Αγαπώ” ξεκινά με δυο άτομα, τα οποία βρίσκονται εντός μια ασπρόμαυρης χρωματικής παλέτας. Τους χωρίζει μια μεγάλη τραπεζαρία. Η γυναίκα κάθεται στη μια άκρη και ο άντρας στην άλλη άκρη, τρώγοντας σιωπηλοί. Από πάνω τους ξαφνικά προβάλλουν δυο μεγάλες, σουρεαλιστικές σκιές των εαυτών τους. Οι σκιές φαίνεται ότι τσακώνονται μεταξύ τους. Ωστόσο, οι δυο σκιές έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, έστω και μέσω της τριβής. Τότε καταλαβαίνουμε ότι οι σκιές προβληματίζονται από τη σχέση του πραγματικού ζευγαριού που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Προβληματίζονται για τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων, για το τέλμα στο οποίο αυτή η σχέση έχει επέλθει. Τότε η σκιά του άντρα σκύβει να μιλήσει στη γυναίκα και η σκιά της γυναίκας προς τη μορφή του άντρα. Οι δυο σκιές φανταζόμαστε να λένε στους πραγματικούς εαυτούς τους το εξής: «μιλήστε μεταξύ σας, επικοινωνήστε».

Αργότερα, βλέπουμε να ακολουθεί (στο ίδιο ασπρόμαυρο περιβάλλον) η ζοφερή και αδρανής, χωρίς κανένα ενδιαφέρον πλέον, καθημερινότητα των δυο ανθρώπων. Ο άντρας κάθεται καθηλωμένος στη τηλεόραση και η γυναίκα, κάνει δουλειές του σπιτιού. Τότε ο άντρας, όταν βρίσκεται έξω στην αυλή, βλέπει για πρώτη φορά χρώμα σε ένα τοίχο του σπιτιού. Η γυναίκα βλέπει και εκείνη χρώμα στη μικρή μπλούζα που βγάζει από το πλυντήριο. Η μπλούζα ανήκει στη μικρή τους κόρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πολύχρωμο παρελθόν

Τότε οι σκιές μας οδηγούν, σαν πνεύματα των Χριστουγέννων στην ιστορία του Σκρούτζ, στο παρελθόν. Ένα παρελθόν, όπου οι δυο άνθρωποι, οι δυο γονείς μαζί με τη μικρή τους κόρη, χαίρονται τη ζωή τους. Παίζουν, διασκεδάζουν και γενικά ζούν. Η παλέτα έχει πλέον αποκτήσει χρώμα και δεν είναι άσπρο και μαύρο. Τη μέρα όμως που οι γονείς στέλνουν τη κόρη τους στο σχολείο, αλλάζουν όλα. Καθώς το κορίτσι κινείται προς τη πύλη του κτιρίου, οι δυο σκιές των γονέων προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα να κρατήσουν τη κόρη τους. Χωρίς φωνή της λένε: «μη πηγαίνεις εκεί». Μέσα στο σχολείο αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί. Λίγο πιο πριν το κορίτσι, στέλνει το μήνυμα: «Αν συμβεί Κάτι σας Αγαπώ».

Και πάλι στο σήμερα, όταν η σκιά του κοριτσιού προσπαθεί να ενώσει τους γονείς της, οι οποίοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, σαν να μην αντιλαμβάνονται καν ο ένας τη παρουσία τους άλλου. Στο τέλος, το καταφέρνει και φέρνει κοντά τους δυο γονείς.

Οι δυο άνθρωποι και οι δυο σκιές τους, έρχονται επιτέλους κοντά. Έρχονται στο σημείο να αντιμετωπίσουν μαζί την απώλεια της μικρής τους κόρης. Αυτό που τους χώριζε ήταν η ανάμνηση του χαμού της κόρης τους. Αυτό που τους ενώνει είναι η ανάμνηση της ίδιας της κόρης τους.

Ένα εξαιρετικό short-film

Δεν έχω και πολλά να πω για το “Αν συμβεί Κάτι σας Αγαπώ”, πέρα απο το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά καταφέρνει να συγκινήσει και να προβληματίσει. Καταφέρνει να μας δείξει για την απώλεια και το χάσμα που δημιουργεί ανάμεσα στα άτομα.

Το “Αν συμβεί Κάτι σας Αγαπώ” μας δείχνει ότι οι θάνατοι δεν είναι απλά δελτία στις ειδήσεις και αριθμοί, αλλά πραγματικές καταστάσεις. Το σύντομο αυτό φιλμ επίσης κάνει ένα σχολιασμό για τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μια τρομοκρατική επίθεση που στέρησε από δυο ανθρώπους το δικαίωμα να είναι γονείς και τους ανάγκασε να γίνουν σκιές των πρότερων εαυτών τους.

Το “Αν συμβεί Κάτι σας Αγαπώ” είναι ένα εξαιρετικό, σύντομο και προσβάσιμο φιλμ, που όλοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν!


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.7 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!