Ακούς γαλλικές ταινίες και το μυαλό σου πάει κυρίως στην Αμελί και άλλες ρομαντικές ταινίες. Η Άγονη Γη δεν είναι μια τυπική γαλλική ταινία. Είναι μια ταινία που θα σου αλλάξει την άποψη/εικόνα  που έχεις (α) για τον γαλλικό κινηματογράφο, και (β) για την αγροτική ζωή. Μάλιστα, μαζί με το Petit Paysan (Bloody Milk) και το L’Hiver dernier (Last Winter),  ανήκει σ’ ένα είδος που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του γαλλικού κινηματογράφου το οποίο δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Αν είπες “Ωπ, τι γίνεται εδώ;” ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Όσο για το πού μπορείς να βρεις την ταινία, απλά θα σου πω ότι ευχαριστώ -για άλλη μια φορά- το Cinobo.

Η υπόθεση

Η Άγονη Γη βασίζεται σε αληθινή ιστορία, και συγκεκριμένα στα -παιδικά- βιώματα του σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη βιολογικού εστιατορίου Έντουαρντ Μπέργκεν. Οι Ζαρζό είναι μια οικογένεια Γάλλων αγροτών. Ο Πιέρ (Γκιγιόμ Κανέ), ο 25χρονος γιος της οικογένειας, επιστρέφει το 1979 από την Αμερική στη Γαλλία. Παντρεύεται την αγαπημένη του Κλερ (Βέρλε Μπάτενς) και αναλαμβάνει πλέον την οικογενειακή φάρμα. Όμως, για να γίνει αυτό, αναγκάζεται να επισυνάψει δάνειο με μια τράπεζα προκειμένου να εξαγοράσει τη φάρμα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό από τον Ζακ (Ρούφους), τον σκληρό πατέρα του. Στην αρχή, τα πράγματα κυλούσαν ομαλά. Ένα νέο ζευγάρι, δύο παιδιά, μια απλή και ήρεμη ζωή. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, το χρέος βαραίνει τον Πιέρ, ο οποίος ασφυκτιά στην προσπάθειά του να τα βγάλει πέρα.

Μια γόνιμη συζήτηση πάνω σε μια Άγονη Γη

Η Άγονη Γη δεν είναι ένα ακόμα οικογενειακό δράμα. Είναι ένα αρκετά δυνατό κατηγορώ για το σύστημα που τσακίζει, οικονομικά και ψυχολογικά, τους αγρότες και τις οικογένειές τους. Επίσης, δείχνει πώς οι αγροτικές μέθοδοι, η αγροτική ζωή γενικά, έχουν αλλάξει τα τελευταία 40 χρόνια. Και πόσο δύσκολο είναι για τον μέσο αγρότη να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις αλλαγές.

Η ταινία, αν και δεν αποφεύγει τα κλισέ, καταφέρνει να περάσει τα μηνύματά της χάρη στη στιβαρή ερμηνεία του Γκιγιόμ Κανέ. Άλλοτε δυναμικός κι άλλοτε ευάλωτος, δείχνει πώς ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή και όνειρα καταλήγει να γίνει καταθλιπτικός. Ταυτόχρονα, η ταινία οφείλει πολλά και στην πολύ καλή ερμηνεία της Βέρλε Μπάτενς η οποία δείχνει πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι να στηρίξεις τον άντρα σου, όταν αυτός καταρρέει. Τέλος, ο -χαριτωμένος και εκφραστικός- Άντονι Μπεζόν ήταν το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για τον ρόλο του γιου.

Η Άγονη Γη είναι από τις ταινίες που αξίζουν της προσοχής όλων μας, όχι μόνο των σινεφίλ, καθώς η κατάσταση που περιγράφει δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αλλά πολλές γεωργικές χώρες (ανάμεσα σ’ αυτές και η δικιά μας). Άσε που στο τέλος εμφανίζεται και ένα στατιστικό στοιχείο που σοκάρει. Καλοκαίρι είναι, χρόνος περισσότερος υπάρχει, μήπως είναι ευκαιρία να δεις μια διαφορετική γαλλική ταινία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 0 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κάτοικος του πλανήτη Γη. Παρθένος με ωροσκόπο Ζυγό. Μηχανικός περιβάλλοντος, λέει. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μ' ένα βιβλίο στο χέρι και ακουστικά στ' αυτιά. Οι ταινίες και οι σειρές μου 'χουν φάει τη ζωή (χαλάλι τους). Λάτρης των λογοπαιγνίων και των άκυρων συνειρμών. Όταν μεγαλώσω θέλω να αγχώνομαι λιγότερο για ανούσια πράγματα και να γράφω περισσότερο (και ας μην το ζητήσει κανείς). Αν δεν τα καταφέρω, θα πάω στην Ισλανδία να ησυχάσω.