«Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη»: Το πρώτο περιοδικό για το σινεμά

 

Λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ ο Ελληνικός Κινηματογράφος βρισκόταν στα σπάργανα, ξεκίνησε να εκδίδεται ένα αμιγώς ελληνικό κινηματογραφικό περιοδικό, η «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη».

Η «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη» ξεκίνησε να εκδίδεται το 1923. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 29 Δεκεμβρίου 1923. Τα εξώφυλλα ήταν καλαίσθητα και συνήθως απεικόνιζαν μεγάλες σταρ της εποχής, όπως η Gloria Swanson.

Χαρακτηριστικό Εξώφυλλο του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη» κυκλοφορούσε κάθε Κυριακή από την Ανώνυμη Ανατολική Εταιρία Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων Cine-Orient με επιμελητή τον Ηρακλή Β. Οικονόμου. Τα γραφεία της βρίσκονταν στην Αθήνα, στην οδό Εδουάρδου Λω 7.

Τα στοιχεία του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Το κάθε τεύχος του περιοδικού στοίχιζε 2.5 δραχμές, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα εξάμηνης και ετήσιας συνδρομής.

Πληροφορίες συνδρομής, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Το περιοδικό «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη» κυκλοφόρησε σε δύο περιόδους: Α’ Περίοδος (από το 1923 μέχρι το 1925, τεύχη 1-18) & Β’ Περίοδος (από το 1925 μέχρι το 1926, τεύχη 1-51).

Οπισθόφυλλο του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Στις σελίδες του περιοδικού παρουσιάζονταν διάφορα θέματα, κυρίως από τον διεθνή κινηματογράφο, αφού ελάχιστες ήταν ακόμη οι ελληνικές κινηματογραφικές απόπειρες. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στις ξένες ταινίες που προβάλλονταν, με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Αφιέρωμα στην ταινία «Ζαζά» με πρωταγωνίστρια την Gloria Swanson, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Εντύπωση προκαλούν οι αναλυτικοί πίνακες των εισιτηρίων που έκοψαν οι ταινίες μέχρι εκείνη την περίοδο στους έξι κινηματογράφους που λειτουργούσαν: Αττικόν, Σπλέντιτ, Πάνθεον, Μοντιάλ, Ιντεάλ, Διονύσια.

Από τις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Επίσης, υπήρχε και σχετικός πίνακας με τα εισιτήρια της τρέχουσας εβδομάδας. Οι αίθουσες προβολής ήταν κινηματοθέατρα, που λειτουργούσαν και ως θέατρα και ως κινηματογράφοι.

Από τις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Το περιοδικό έδινε μεγάλη σημασία στους αναγνώστες του και γι’ αυτό είχε μια ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη σε αυτούς.

Από τις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Μία ξεχωριστή στήλη του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη» ήταν και το «Ηχώ και Νέα», με πλούσιο κινηματογραφικό ρεπορτάζ.

Από τις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Τέλος, ενδιαφέρον είχαν και οι διαφημίσεις που έμπαιναν εμβόλιμα στα διάφορα άρθρα του περιοδικού.

Πριν την οδοντόκρεμα «Kolynos» υπήρχε η «Ravinos», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Όλες οι φωτογραφίες και πληροφορίες του περιοδικού «Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη» προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Αντώνη Ευθυμίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;