Οι 15 καλύτερες ταινίες του 2020… ή κάποιες απ’αυτές

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Όπως και οι περισσότεροι τομείς, έτσι και ο κινηματογράφος ”χτυπήθηκε” από την πανδημία. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες αποφάσισαν να παγώσουν τα σχέδια τους και άλλοι να αναβάλλουν τις πρεμιέρες τους, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ τις επιλογές μας ακόμη και όταν οι κινηματογράφοι ήταν ακόμη ανοιχτοί. Προβάδισμα σε αυτή την κατάσταση πήραν πολλές πλατφόρμες όπως το Netflix, όπου παραγωγές και release ταινιών, πήραν φωτιά. Έτσι, οι καλύτερες ταινίες του 2020 μπορεί να μην αγγίζουν σε ποσότητα τις περσινές παρόλα αυτά δεν στερήθηκαν την ποιότητα. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε τις  15 καλύτερες ταινίες του 2020 που είτε πρόλαβαν να βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες είτε ανέβηκαν σε διάσημες πλατφόρμες και μας κράτησαν συντροφιά αυτό το έτος. Από περσόνες που επέστρεψαν όπως ο Borat, σε σκηνοθέτες κολοσσούς όπως ο Nolan, σε διάσημα remake ταινιών αλλά και διαμαντάκια που έτυχε να ανακαλύψουμε, η παρακάτω λίστα τα έχει όλα.

Οι καλύτερες ταίνιες του 2020 – Η Λίστα

καλύτερες ταινίες 2020

El Robo del Siglo (2020)

Πρωταγωνιστές: Guillermo Francella, Diego Peretti, Luis Luque
Σκηνοθεσία: Ariel Winogrand
Βαθμολογία στο IMDB: 7.2/10
Την ταινία προτείνει ο Παπατσάνης Αθανάσιος
«Το Κόλπο του Αιώνα» είναι μια κωμικο- δραματική βιογραφία που μας έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, την Αργεντινή. Για πολλούς είναι μια από καλύτερες ταινίες του 2020. Βασισμένη σε πραγματικό περιστατικό του 2006, κυκλοφόρησε στις 9 Ιουλίου (Ελλάδα). Η ιστορία μας εξιστορεί μια από τις διασημότερες και εξυπνότερες ληστείες της Αργεντινής. Μια ομάδα ληστών πραγματοποίησε ένα παράτολμο -για πολλούς- σχέδιο. Τη ληστεία του υποκαταστήματος του Banco Rio, στην περιοχή Acassuso.

καλύτερες ταινίες 2020

Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020)

Πρωταγωνιστές: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Tom Hanks
Σκηνοθεσία: Jason Woliner
Βαθμολογία στο IMDB: 6,8/10
Την ταινία προτείνει: Ευάγγελος Σκούπρας
Η περιπέτεια του δημοσιογράφου από το Καζακστάν και περσόνας του Sacha Baron Cohen, Borat, συνεχίζεται. Στο sequel μαθαίνουμε πως εν τέλει ο Borat ατίμασε την ένδοξη χώρα του και τιμωρείται γι’ αυτό. Η μοίρα όμως του δίνει μία δεύτερη ευκαιρία να εξιλεωθεί, την οποία αρπάζει και βρίσκεται ξανά στην Αμερική, αυτή τη φορά μαζί με την κόρη του. Εκεί ανακαλύπτει πως έχει γίνει διάσημος και προσπαθεί να κρύψει την ταυτότητά του πασχίζοντας να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε. Μία ταινία ευφάνταστα ωμή και αστεία, θίγει καθημερινά και κοινωνικά ζητήματα τυλιγμένα με πολλές στρώσεις χιούμορ και κριτικής. Και στην τελική, ακόμα και χωρίς να εμβαθύνεις τόσο πολύ, είναι μία απολαυστική και αστεία ταινία που σίγουρα κατέχει μία θέση στις καλύτερες ταινίες του 2020.

καλύτερες ταινίες 2020

The Call of the Wild (2020)

Πρωταγωνιστές: Harrison Ford, Omar Sy, Cara Gee
Σκηνοθεσία: Chris Sanders
Βαθμολογία στο IMDB: 6.8
Την ταινία προτείνει ο Παπατσάνης Αθανάσιος
«To Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες ταινίες του 2020 και ίσως η πιο αξιαγάπητη. Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jack London και μας διηγείται τις περιπέτειες του Μπακ, ενός αξιολάτρευτου σκύλου. Η ζωή του αλλάζει ριζικά όταν μεταφέρεται από την Καλιφόρνια στην Αλάσκα κατά τη διάρκεια εξόρυξης χρυσού. Ο Μπακ θα βιώσει την εμπειρία της ζωής του σε έναν ξένο τόπο. Μια οικογενειακή περιπέτεια που έθεσε υποψηφιότητα στα World Soundtrack Awards.

The Trial Of the Chicago 7 (2020)

Πρωταγωνιστές: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Mark Rylance
Σκηνοθεσία: Aaron Sorkin
Βαθμολογία imdb: 7.9/10
Την ταινία προτείνει ο Στέφανος Κυριαζίδης.
7 διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικά κινήματα, συγκεντρώνονται, το 1968, για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του Πολέμου του Βιετνάμ. Αυτό όμως που ξεκινάει σαν ειρηνική διαδήλωση καταλήγει σε μια άμεση “μάχη” των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει τις 7 αυτές ηγετικές φυσιογνωμίες σε μια τραγελαφική δική, που έμεινε στην ιστορία. Ο Aaron Sorkin σκηνοθετεί μια από τις καλύτερες και αρτιότερες ταινίες του 2020, με μοναδικές ερμηνείες, απεικόνιση των 60s, αλλά και παρουσίαση μιας πραγματικότητας που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

καλύτερες ταινίες 2020

Tenet (2020)

Πρωταγωνιστές: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Βαθμολογία imdb: 7.8/10
Την ταινία προτείνει η Ανατολή Αναστασιάδου.
Το «Tenet» αποτελούσε μία από τις πιο υποσχόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς, φιλοδοξώντας να καλύψει το μεγάλο κινηματογραφικό κενό του 2020. Ένας κορυφαίος πράκτορας της CIA αναλαμβάνει να βγάλει εις πέρας μια άκρως μυστική, μέχρι και σε αυτόν, αποστολή. Επιστήμονες έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά αντικειμένων, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ταξιδεύουν αντίθετα στο χρόνο. Μια σφαίρα, ικανή να επιστρέψει πίσω στην κάννη του όπλου, αφού εκπυρσοκρότησε, είναι αρκετή για να κινήσει τις υποψίες των μυστικών υπηρεσιών, πως μια τέτοια εφεύρεση δημιουργήθηκε στο μέλλον, απειλώντας την ανθρωπότητα του σήμερα. Ο Christopher Nolan αποτελεί ένα κινηματογραφικό σύμπαν από μόνος του, και αυτή η ταινία ήρθε για να το επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά. Η ταινία δημιουργήθηκε για να μπερδέψει, δίχως να κουράζει, καθώς όλα προσφέρονται στον θεατή την κατάλληλη στιγμή.

καλύτερες ταινίες 2020

Πάντα ο Διάβολος (2020)

Πρωταγωνιστές: Tom Holland, Bill Skasgaard, Robert Pattinson
Σκηνοθεσία: Antonio Campos
Βαθμολογία imdb: 7.1/10
Την ταινία προτείνει ο Στέφανος Κυριαζίδης.
Το “Πάντα ο Διάβολος” αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Donald Ray Pollock. Η ιστορία της ταινίας στην ουσία της είναι μια παραβολή διαφθοράς, βίας και αμαρτίας που καλύπτει σαν σκοτεινό πέπλο τους πολυάριθμους χαρακτήρες στη μεταπολεμική Αμερική. Το” Πάντα Ο Διάβολος” πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του 2020 και είναι σίγουρα ένα βραδυφλεγές, αλλά εξαιρετικό φιλμ που αξίζει να παρακολουθήσει κάνεις.

καλύτερες ταινίες 2020

The Vast of Night (2020)

Πρωταγωνιστές: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Bruce Davis
Σκηνοθεσία: Andrew Patterson
Βαθμολογία imdb: 6.7/10
Την ταινία προτείνει ο Στέφανος Κυριαζίδης.
Το The Vast of Night πρόκειται για μια low-budget παραγωγή της Amazon Prime. Η ταινία λαμβάνει τόπο σε μια μικρή πόλη του New Mexico τη δεκαετία του ’50. Δύο φίλοι, ο ένας ραδιοφωνικός παραγωγός και η άλλη τηλεφωνήτρια, αρχίζουν να λαμβάνουν μερικά πολύ αλλόκοτα σήματα. Αυτό που θα ανακαλύψουν θα ταράξει τη μικρή πόλη και πιθανώς ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η ταινία αν και χαμηλού προϋπολογισμού, είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του 2020 και μια άξια ωδή στις sci-fi ταινίες των 50s και των 80s.

Unhinged (2020)

Πρωταγωνιστές: Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman
Σκηνοθεσία: Derrick Borte
Βαθμολογία στο IMDB: 6.0/10
Την ταινία προτείνει: Ο Δημήτρης Βορίλας
Ένα θρίλερ που πραγματικά με κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος του, πράγμα σπάνιο για παραγωγή του 2020. Ο Russel Crowe, με παραπανίσια κιλά, από τις ένδοξες μέρες του, υποδύεται έναν εμμονικό τύπο. Ο ίδιος, αφότου έχει διαπράξει έγκλημα, εις βάρος της πρώην γυναίκας του και του εραστή της, καταζητείται από τις αρχές, αλλά διαφεύγει. Μην έχοντας πραγματικό νόημα στη ζωή του πλέον, ένας τυχαίος καβγάς στον δρόμο με την ανυποψίαστη Rachel (Caren Pistorius), του δίνει πίσω τον χαμένο ενθουσιασμό του, βάζοντας ως στόχο πλέον της ζωής του, να της κάνει τη ζωή της κόλαση. Κάπου εκεί αρχίζει η πραγματική πλοκή της ταινίας. Καθότι ο σεληνιασμένος πρωταγωνιστής, νιώθει παντοδύναμος, σε αυτή την καινούργια παρτίδα θανάτου, που μόλις ξεκίνησε.

καλύτερες ταινίες 2020

Radioactive (2020)

Πρωταγωνιστές: Rosemund Pike
Σκηνοθεσία: Marjane Satrapi
Βαθμολογία στο IMDB: 6,2 / 10
Την ταινία προτείνει η Μαρία Αντωνίου
Η Μαρί Σκουοντοφσκα Κιουρί θα μπορούσε να μπει στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της νομπελίστριας επιστήμονα Μαρίας Κιουρί. Η Μαρί Κιουρί υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα για τους τομείς της φυσικής και της χημείας και στην ουσία ήταν αυτή που άλλαξε τον κόσμο. Η ταινία εστιάζει στη γνωριμία της με τον Πιέρ Κιουρί, τον γάμο τους, ανακάλυψη του ράδιου και στη βράβευση της με το Βραβείο Νόμπελ. Η Ιρανή σκηνοθέτης Μαρζάν Σατράπι απεικονίζει την ζωή μιας γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία στις αρχές του 20ου αιώνα.

καλύτερες ταινίες 2020

The Social Dilemma (2020)

Πρωταγωνιστές: Tristan Harris, Jeff Seibert, Bailey Richardson
Σκηνοθεσία: Jeff Orlowski
Βαθμολογία στο IMDB: 7.7/10
Την ταινία προτείνει ο Δημήτρης Χατζής
Αν έχετε αναρωτηθεί με ποιον τρόπο λειτουργούν οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Αν έχετε απορήσει γιατί μόλις ανοίγετε το κινητό σας τότε γίνονται όλα τα σπουδαία και για ποιο λόγο κάνετε scroll down περισσότερο από τα νέα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν; Αν έχετε σκεφτεί έστω κάτι από τα παραπάνω τότε θα συμφωνήσετε ότι αυτή η ταινία είναι μια από τις καλύτερες του 2020.Το Social Dilemma είναι ένα καλά σκηνοθετημένο ντοκιμαντέρ και αποτελεί πρωτότυπη παραγωγή του Netflix. Παρουσιάζει τον κόσμο των κοινωνικών δικτυών και γενικότερα του internet από την μεριά των προγραμματιστών. Απαντά σε κάποια ερωτήματα και γεννά νέα συνεχώς. Σας προτείνω να το παρακολουθήσετε και ποιος ξέρει… ίσως λύσετε το δίλημμα.

Η ζωή μπροστά σου (2020)

Πρωταγωνιστές: Sophia Loren, Renato Carpentieri
Σκηνοθεσία: Edoardo Ponti
Βαθμολογία στο IMDB: 6,9 / 10
Την ταινία προτείνει η Μαρία Αντωνίου
Η Σοφία Λόρεν παρά το προχωρημένο της ηλικίας αποδεικνύει ότι είναι μία εξαίρετη ηθοποιός πρωταγωνιστώντας σε μία από τις καλύτερες ταινίες του 2020. Η ταινία «Η ζωή μπροστά σου» (La vita davanti a sé) μιλάει για την ιστορία μιας γυναίκας, επιζήσας του Ολοκαυτώματος, η οποία φροντίζει παιδιά. Η ίδια αναπτύσσει μία ιδιαίτερη φιλία με ένα 12χρονο ορφανό αγόρι που αναλαμβάνει να φροντίσει αφότου την έκλεψε. Πρόκειται για μία ρεαλιστική, συγκινητική και συνάμα τρυφερή ταινία, σκηνοθέτης της οποίας είναι ο γιος της Λόρεν, Εντουάρντο Πόντι.

I’m thinking of ending things (2020)

Πρωταγωνιστές: Jessie Buckley, Jesse Plemons, Toni Collette
Σκηνοθέτης: Charlie Kauffman
Βαθμολογία στο IMDB: 6.7/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Μια νεαρή γυναίκα μαζί με το αγόρι της επισκέπτεται τους γονείς του τελευταίου. Όταν το ζευγάρι φτάσει εκεί, μια σειρά από σουρεαλιστικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα: άνθρωποι γερνάνε ξαφνικά, οι διάλογοι παρουσιάζουν άκυρους συνειρμούς, γεγονότα και φράσεις επαναλαμβάνονται ανεξέλεγκτα κλπ. Ταυτόχρονα βλέπουμε διάφορα flashback, χωρίς να γνωρίζουμε τι δηλώνουν. Το I’m thinking of ending things κάνει ένα σουρεαλιστικό σχόλιο πάνω στην φύση του (κινηματογραφικού) χρόνου και των αναμνήσεων, καθώς και πάνω στην ευθραστότητα και τις υπαρξιακές συνυποδηλώσεις μιας μάλλον ετοιμόρροπης σχέσης. Ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του Kauffman και σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του 2020.

Sorry we missed you (2019)

Πρωταγωνιστές: Kris Hitchen, Debbie Honeywood
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Βαθμολογία στο IMDb: 7.6/10
Την ταινία προτείνει η Μαρία Δήμου
Ο αειθαλής Ken Loach επιστρέφει 3 χρόνια μετά το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα, «I, Daniel Blake», με την -όπως πάντα- επίκαιρη θεματολογία του, που υπηρετεί πιστά εδώ και τουλάχιστον μια πεντηκονταετία, για μια ταινία με επίκεντρο την «αγαπημένη» του εργατική τάξη στο έλεος της σύγχρονης καπιταλιστικής πραγματικότητας. Ο οικογενειάρχης Ricky, στην προσπάθεια του να απελευθερώσει την πνιγμένη από τα χρέη οικογένεια του, πιάνει δουλειά σε μια εταιρία παραλαβής δεμάτων, όντας ο ίδιος φαινομενικά αυτοαπασχολούμενος. Το τίμημα της πολύωρης και απαιτητικής εργασίας του, θα είναι η διάσπαση του οικογενειακού πυρήνα σε μια κοινωνία που αδιαφορεί επιδεικτικά για τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Το «Sorry we missed you» («Δυστυχώς απουσιάζατε»), πραγματεύεται τα προβλήματα μιας κοινής μεσοαστικής οικογένειας που προέρχονται από τις «απάνθρωπες» σημερινές συνθήκες εργασίας και τον αγώνα της να μείνει ενωμένη. Παρ’ ότι πλέον εξαθλιωμένοι από τις πληγές της οικονομικής κρίσης και τις ύπουλες τακτικές των πολυεθνικών, προσπαθούν να διατηρήσουν τις οικογενειακές τους αξίες αναλλοίωτες σε έναν φαύλο κύκλο εκμετάλλευσης.

The Invisible Man (2020)

Πρωταγωνιστές: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer
Σκηνοθεσία: Leigh Whannell
Βαθμολογία imdb: 7,1/10
Την ταινία προτείνει η Ανατολή Αναστασιάδου.
O H.G. Wells το 1987 έγραψε το κλασικό πλέον, μυθιστόρημα “The Invisible Man”. Το 1933 ο James Whale αποφάσισε να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, και το 2020 είναι η χρονιά που η ταινία μεταποιήθηκε από τον L.Whannell. Η Σεσίλια βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε μια τοξική, βίαιη σχέση, με έναν επιτυχημένο και εξαιρετικά ευφυή επιστήμονα. Όταν μια νύχτα κατορθώνει να αποδράσει από το σπίτι της με την βοήθεια της αδερφής της, προσπαθεί απεγνωσμένα να μείνει κρυμμένη από τον άντρα της. Σύντομα, μαθαίνει πως ο σύντροφος της, έχει αυτοκτονήσει και την έχει αφήσει κληρονόμο ενός μεγάλου τμήματος της περιουσίας του. Η καχυποψία της, την ωθεί στο να πιστεύει πως πρόκειται για κάποιο τέχνασμα, με απώτερο σκοπό να μπορεί να την βασανίζει και μετά θάνατον. Μια σειρά από συμπτώσεις και επικίνδυνα γεγονότα, που απειλούν την ίδια και τους κοντινούς της, θα την κάνουν να αμφιβάλλει για την διαύγεια και την ψυχική της υγεία. Άμεσα, θα αρχίσει να αναθεωρεί για τον θάνατο του συζύγου της και θα βρεθεί στο ψυχιατρείο. Είναι μια ταινία υψηλής έντασης, που κρατά το ενδιαφέρον και καταφέρνει να αποφεύγει τα πολυχρησιμοποιημένα μοτίβα του είδους της.

Digger (2020)

Πρωταγωνιστές: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη
Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Βαθμολογία IMDb: 7.7/10
Την ταινία προτείνει η Φωτεινή Δαϊλά.
Ο Νικήτας ζει απομονωμένος σε ένα ορεινό δάσος. Μια βιομηχανία απειλεί τη φύση και τον Νικήτα. Πιο απειλητική, όμως, είναι η εμφάνιση του γιου του. Το Digger είναι ένα σύγχρονο γουέστερν με πρωταγωνιστή τον *εκπληκτικό* Βαγγέλη Μουρίκη. Και αυτό φτάνει για να μπει στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς (τη δικιά μου, τουλάχιστον). Το ότι μιλάει με τον τρόπο της και για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική (θυμάσαι τις Σκουριές;) ενισχύει την αγάπη μου για την ταινία. Αργυρός Αλέξανδρος (και άλλα 4 βραβεία) στο -διαδικτυακό- 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Digger, αν βρει διανομή στους κινηματογράφους, θα πάει καλά. Και πρέπει να τα πάει καλά.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;