15 Καλοκαιρινές ταινίες για όλα τα γούστα

Το καλοκαίρι είναι εδώ- το ίδιο και οι καλοκαιρινές ταινίες και ενώ είναι υπέροχο να μαζεύεις τα χειμερινά σου παλτά και να ετοιμάζεσαι για την καλοκαιρινή σεζόν, είναι επίσης εκείνη η εποχή του χρόνου που το μόνο που θέλεις είναι να φύγεις από την πόλη. Εφόσον λοιπόν δεν είναι εφικτό για όλους, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέξεις την αγαπημένη καλοκαιρινή σου ταινία και να ταξιδέψεις νοητά. Οι παρακάτω 15 καλοκαιρινές ταινίες, είναι ο τέλειος τρόπος: από ελληνικές παραλίες, σε μια επαρχία της Σουηδίας, τις γαλλικές ακτές και τα επικίνδυνα νερά από καρχαρίες, οι αρθρογράφοι του MaxMag, διάλεξαν ταινίες που τα συνδυάζουν όλα και πάνω από όλα, ανεβάζουν την καλοκαιρινή μας διάθεση.

Καλοκαιρινές Ταινίες- Η Λίστα

A summer’s tale/ conte d’ etè (1996)

Πρωταγωνιστές: Melvin Poupaud, Amanda Langlet
Σκηνοθεσία: Eric Rohmer
Βαθμολογία στο IMDB: 7.6/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Ένας νεαρός μαθηματικός θα βρεθεί στα παράλια της Γαλλίας λίγο πριν αρχίσει την καριέρα του. Εκεί αρχικά θα περιμένει την κοπέλα του περνώντας τον χρόνο του νωχελικά και γράφοντας μουσική. Σύντομα θα γνωρίσει άλλες δύο κοπέλες και αυτο που θα ήταν ένα απλό καλοκαίρι καταλήγει να είναι μια δύσκολη ερωτική επιλογή. Μέρος της τετραλογίας των εποχών, η ιστορία καλοκαιριού αποτελεί ένα συμπαθητικότατο δημιούργημα του Rohmer, στο γνωστό στυλ του: ωραία ρούχα και φωτογραφία και ενδιαφέρουσες, αυτοσχέδιες συζητήσεις. Μια από τις καλύτερες καλοκαιρινές ταινίες.

Η Συλλέκτρια/ La Collectionneuse (1967)

Πρωταγωνιστές: Patrick Bauchau, Haydèe Politoff
Σκηνοθεσία: Eric Rohmer
Βαθμολογία στο IMDB: 7.4/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Σε μια βίλα στην εξοχή, κοντά στη θάλασσα, δύο φίλοι θα διαμεινουν μαζί με μια νεαρή κοπέλα, μια κανονική femme fatale, ονόματι Haydèe. Αυτή θα διχάσει τους παραθεριστές και θα τους ακυρώσει την όντως δύσκολη αποστολή του να μην κάνουν τίποτα (γιατί στον δυτικό πολιτισμό το να μην κάνεις τίποτα είναι όντως δύσκολο, είναι μια πράξη αντίστασης). Μέρος των ηθικών ιστοριών του Rohmer, η συλλέκτρια εκτυλίσσει την ανάλαφρη (αλλά ακόμα βαριά) ηθική της κάτω από τον γλυκό καλοκαιρινό ήλιο της γαλλικής εξοχής. Ένα κλασικό πια δημιούργημα, τουλάχιστον ανάμεσα στους σινεφίλ, και γενικά μια από τις καλύτερες καλοκαιρινές ταινίες. Αναζητήστε την.

Η Περιφρόνηση/ Le Mèpris (1963)

Πρωταγωνιστές: Michel Piccoli, Brigitte Bardot
Σκηνοθεσία: Jean Luc Godard
Trailer: https://youtu.be/rF0Ju0ONwGU
Βαθμολογία στο IMDB: 7.6/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Για τις ανάγκες μιας μοντέρνας κινηματογραφικής εκδοχής της Οδύσσειας ένας σεναριογράφος και η κοπέλα του βρίσκονται στην ηλιόλουστη γαλλική Ριβιέρα. Εκεί, κάτω από την πίεση ενός Αμερικανού παραγωγού για μια πιο εμπορική ταινία, η σχέση τους θα δοκιμαστεί. Ίσως η καλύτερη και πιο προσβάσιμη ταινία του Godard, η Περιφρόνηση αποτελεί ένα καίριο σχόλιο για την εμπορευματοποίηση του σινεμά, για την καλλιτεχνική δημιουργία και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Και το γεγονός ότι όλα αυτά διαδραματίζονται κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, την καθιστά μία από τις καλύτερες καλοκαιρινές ταινίες έβερ, αλλά και μια από τις καλύτερες ταινίες γενικά.

 

Moonrise Kingdom (2012)

Πρωταγωνιστές: Bill Murray, Edward Norton, Jared Gilman
Σκηνοθεσία: Wes Anderson
Βαθμολογία στο IMDb: 7.8/10
Την ταινία προτείνει: Γιώργος Καρκαλέτσης
Το καλοκαίρι του 1965, σε ένα νησί λίγο πιο έξω από τις ακτές της Νέας Αγγλίας, ένα αγόρι 12 ετών και ένα συνομήλικο κορίτσι αφού ερωτευτούν, θα υπογράφουν μία μυστική συμφωνία και θα φύγουν κρυφά προς το «άγνωστο». Καθώς οι αρχές ψάχνουν να τους βρούνε, ξεσπάει μία ισχυρή καταιγίδα, η οποία θα αλλάξει τα σχέδια των κατοίκων του νησιού. Οι χρωματικές παλέτες του Wes Anderson μαζί με την σκηνοθεσία του, καθιστούν το Moonrise Kingdom μία από τις πιο χαρακτηριστικές καλοκαιρινές ταινίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Palm Springs (2020)

Πρωταγωνιστές: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons
Σκηνοθεσία: Max Barbakow
Βαθμολογία στο IMDb: 7.4/10
Την ταινία προτείνει: Γιώργος Καρκαλέτσης
Ύστερα από μία τυχαία συνάντηση σε έναν γάμο στο Palm Spring, ο Nyles και η Sarah βρίσκονται κολλημένοι σε μία χρονική λούπα και δε μπορούνε να ξεφύγουνε ο ένας από τον άλλο. Η κεντρική ιδέα μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ανά τα χρόνια, αλλά το Palm Springs έχει να υποδείξει ένα εξαιρετικό καστ και μία ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι σίγουρα μία από πιο συναρπαστικές καλοκαιρινές ταινίες.

Suntan (2016)

Πρωταγωνιστές: Μάκης Παπαδημητρίου, Έλλη Τρίγγου
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Βαθμολογία στο IMDB: 6.6/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Ένας γιατρός θα μεταβεί τον Χειμώνα στην Αντίπαρο για να αναλάβει το τοπικό ιατρείο. Η χειμερινή μοναξιά θα μετατραπεί σε καλοκαιρινό ηδονισμό, όποτε και ο γιατρός θα γνωρίσει μια παρέα από νέους τουρίστες και θα αναμειχθεί ερωτικά με μια κοπέλα. Και αυτός ο καλοκαιρινός ηδονισμός θα μετατραπεί σε ερωτική εμμονή και αγανάκτηση με τραγικές και απροσδόκητες συνέπειες. Ο Μάκης Παπαδημητρίου σε εξαιρετική ερμηνεία σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές καλοκαιρινές ταινίες.

Do the Right Thing (1989)

Πρωταγωνιστές: Spike Lee, John Turturro, κ.α.
Σκηνοθεσία: Spike Lee
Βαθμολογία στο IMDB: 8/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Το καλοκαίρι στην πόλη πάντα έχει κακές συνέπειες. Αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο για αυτήν την συγκεκριμένη γειτονιά του Brooklyn στην οποία κατοικούν διάφορες εθνοπολιτισμικες ομάδες (αφροαμερικανοί, Πορτορικανοί, Κορεάτες, Ιταλοαμερικανοί). Τριβές, προκαταλήψεις και θεσμικές διακρίσεις, συνοδευμένες από έναν απίστευτο καύσωνα, θα οδηγήσουν την μαύρη κοινότητα σε μια δικαιολογημένη εξέγερση απέναντι στους καταπιεστές της. Ίσως το καλύτερο δημιούργημα του Spike Lee, το Do the Right Thing κερδίζει μια μαχητική θέση ανάμεσα στις καλύτερες καλοκαιρινές ταινίες.

Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)

Πρωταγωνιστές: Γιάννης Ζουγανέλης, Αργύρης Μπακιρτζής, Σάκης Μπουλάς
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης
Βαθμολογία στο IMDb: 7.8/10
Την ταινία προτείνει: Γιώργος Καρκαλέτσης
Το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές καλοκαιρινές ταινίες. Ακολουθούμε τη διαδρομή τριών μπατζανάκηδων μέχρι να φτάσουνε (περίπου) στη Θάσο. Οι τρεις ηθοποιοί μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές γέλιου και ατάκες που έχουν μείνει ανεξίτηλες στο χρόνο. Ο ορισμός της καλοκαιρινής μακεδονικής κωμωδίας όπως αναφέρεται εξάλλου και στους τίτλους αρχής… αλλά και ο ορισμός του πέναλτι!

καλοκαιρινές ταινίες

American Graffiti (1973)

Πρωταγωνιστές: Richard Dreyfuss, Ron Howard
Σκηνοθεσία: George Lucas
Βαθμολογία στο IMDB: 7.4/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Το 1962, όπου ο απόηχος των 50s δεν έχει ακόμα σβήσει, μια ομάδα νεαρών περνάει την τελευταία της βραδιά πριν πάει στο κολέγιο. Rock n’ Roll τραγούδια, παλιά αμάξια, πολύχρωμα φορέματα, συμμορίες, μπλεξίματα με τον νόμο, κούρσες, καβγάδες, παλιές και νέες φιλίες, όλα κοσμούν αυτήν την γλυκιά καλοκαιρινή νοσταλγία, αυτό το τελευταίο οχυρό ξεγνοιασιάς πριν εισέλθουν οι ευθύνες της ενήλικης ζωής. Μια από τις πιο γλυκιές καλοκαιρινές ταινίες, πριν ο Lucas βάλει πλώρη για τα αστέρια.

καλοκαιρινές ταινίες

Y Tu Mama Tambien (2001)

Πρωταγωνιστές: Maribel Verdú, Gael García Bernal, Daniel Giménez Cacho
Σκηνοθεσία: Alfonso Cuarón
Βαθμολογία στο IMDB: 7.6/10
Την ταινία προτείνει ο Παπατσάνης Αθανάσιος
Το «Θέλω και τη μαμά σου» είναι μια από τις καλύτερες καλοκαιρινές ταινίες του Ισπανόφωνου Κινηματογράφου. H ταινία αποτυπώνει την περίοδο του καλοκαιριού με τον καλύτερο τρόπο. Η υπόθεση ακολουθεί δύο εφήβους και μια γυναίκα που ξεκινούν ένα road trip στο Μεξικό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μαθαίνουν πράγματα για τη ζωή, τη φιλία και το σεξ. Υπήρξε υποψήφια για ένα Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερο Σενάριο» (2003).

καλοκαιρινές ταινίες

The Florida Project (2017)

Πρωταγωνιστές: Willem Dafoe, Brooklyn Prince, Bria Vinaite
Σκηνοθεσία: Sean Baker
Βαθμολογία στο IMDb: 7.6/10
Την ταινία προτείνει: Γιώργος Καρκαλέτσης
Λίγο πιο έξω από το Ορλάντο και δίπλα στην Disneyland , ένα εξάχρονο κορίτσι και η παρέα του περνάνε ένα καλοκαίρι γεμάτο ξεγνοιασιά, αφιερώνοντας τον χρόνο τους σε περιπετειώδεις σκανδαλιές. Την ίδια ώρα, η μητέρα του μικρού κοριτσιού δυσκολεύεται με την ανατροφή του παιδιού, αντιμετωπίζοντας αρκετές φορές σε ακραίες καταστάσεις. Ο Sean Baker μας χάρισε μία από τις πιο ιδιαίτερες καλοκαιρινές ταινίες που μπορείτε να βρείτε. Καταφέρνει να δημιουργήσει μία πολύ γλυκιάς αντίθεση. Αυτή μεταξύ της παιδικής ανεμελιάς και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια.

καλοκαιρινές ταινίες

Midsommar (2019)

Πρωταγωνιστές: Florence Pugh, Jack Reynor, Vilhelm Blomgren
Σκηνοθεσία: Ari Aster
Βαθμολογία στο IMDb: 7.1/10
Την ταινία προτείνει η Φωτεινή Δαϊλά
Μια παρέα φίλων, που ο καθένας μοιάζει να ζει στον δικό του μικρόκοσμο, πηγαίνει σ’ ένα φεστιβάλ στην επαρχία της Σουηδίας. Καλοκαιράκι, παραδοσιακές (παγανιστικές) τελετές, φορεσιές. Καλό ακούγεται έτσι; Χμ, όχι και τόσο, μιας και τα πράγματα παίρνουν μια παράξενη και βίαιη τροπή. Είπαμε, το καλοκαίρι θέλει και καλοκαιρινές ταινίες που προκαλούν ανατριχίλες. Και που έχουν συγκλονιστικά φινάλε.

καλοκαιρινές ταινίες

Summer of ’42 (1971)

Πρωταγωνιστές: Gary Grimes, Jennifer O’Neill, Jerry Houser
Σκηνοθεσία: Robert Mulligan
Βαθμολογία στο IMDB: 7.2/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Λίγο έξω από την Μασαχουσέτη, υπάρχει ένα μικρό νησί ονόματι Nantucket. Σε αυτό το νησί, το 1942, θα βρεθεί ένας έφηβος, όπου θα περάσει το καλοκαίρι με τους λίγους φίλους του, κάνοντας μπάνια και βόλτες και φλερτάροντας με κορίτσια. Και εκεί θα γνωρίσει τον πρώτο του έρωτα, και ταυτόχρονα την πρώτη ερωτική του επαφή, μια γυναίκα που μένει μόνη της και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει από τον πόλεμο. Το Summer of ’42, μεταφρασμένο στα ελληνικά ως “Μαζί σου γνώρισα τον έρωτα”, αποτελεί μία ταινία για την νοσταλγία, τα γλυκά καλοκαίρια, την εφηβική σύγχυση και τα ερωτικά αισθήματα. Μα πάνω από όλα πρόκειται για ένα αδίκως ξεχασμένο δημιούργημα και μια από τις πιο γλυκιές καλοκαιρινές ταινίες που μπορείτε να δείτε. Ευκαιρία να την ανακαλύψετε.

καλοκαιρινές ταινίες

Stand by Me (1986)

Πρωταγωνιστές: Will Wheaton, River Phoenix, Kiefer Sutherland
Σκηνοθεσία: Rob Reiner
Βαθμολογία στο IMDB: 8.1/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Ίσως η πιο χαρακτηριστική από όλες τις καλοκαιρινές ταινίες. Μια ομάδα φίλων, λίγο πριν πάνε στο γυμνάσιο, μαθαίνουν για την ύπαρξη ενός πτώματος στο δάσος, που φημολογείται ότι ανήκει σε ένα παιδί που χάθηκε. Οι τέσσερις φίλοι θα ξεκινήσουν έτσι μια εκδρομή (και μια διανυκτέρευση) στο δάσος, ενώ μια παρέα από νταήδες τους ακολουθεί. Και εμείς παρακολουθούμε τις νοσταλγικές μέρες που περνούσες με φίλους, που δεν ήξερες ότι είναι μάλλον οι καλύτερες και πιο ξέγνοιαστες μέρες της ζωής σου. Εκείνη την εποχή στο τέλος της παιδικής ηλικίας και στην αρχή της εφηβείας, όπου νιώθεις σαν βασιλιάς του κόσμου, ακόμα και αν δεν το ξέρεις. Μία ταινία που σε κάνει να αναφωνήσεις κι εσύ τα λόγια του αφηγητή στο τέλος: “ποτέ δεν είχα φίλους σαν αυτούς που είχα όταν ήμουν δώδεκα“.

καλοκαιρινές ταινίες

Jaws (1975)

Πρωταγωνιστές: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Βαθμολογία στο IMDb: 8.0/10
Την ταινία προτείνει: Γιώργος Καρκαλέτσης
Μία από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη. Η πλοκή της ταινία πραγματεύεται τις προσπάθειες μίας τοπικής κοινότητας να αιχμαλωτίσει έναν καρχαρία που επιτέθηκε σε λουόμενους. Πρωτοστάτες ο σερίφης της πόλης, ένας βιολόγος και ένας ηλικιωμένος αγρότης. Σίγουρα, δεν είναι η πιο αισιόδοξη καλοκαιρινή ταινία, αλλά είναι μία από τις καλοκαιρινές ταινίες που πρέπει να έχετε στο νου σας. Δε θα το μετανιώσετε.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;