Judas and the Black Messiah: Η ιστορία του Fred Hampton

Το Judas and the Black Messiah, η βιογραφία του Fred Hampton, πρόκειται για άλλη μία από τις ταινίες που περιμέναμε να δούμε μέσα στο 2020, αλλά τελικά θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε φέτος. Η αναμονή για τη πολυσυζητημένη ταινία φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος της, με επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας στις 12 Φεβρουαρίου.

To 2020 υπήρξε ακόμα μία χρονιά με περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των μαύρων. Υπήρξε όμως και η χρονιά που το κίνημα Black Lives Matter κατόρθωσε να προκαλέσει παγκόσμια συρροή και κοινωνική εξέγερση. Με τον διάλογο περί ρατσισμού να έχει ανοίξει διάπλατα, η ταινία μοιάζει να κατέφτασε την καταλληλότερη στιγμή.

Fred Hampton movie
Πηγή Εικόνας: cinemablend.com

Λίγα λόγια για την ταινία

Πρόκειται για ένα βιογραφικό δράμα, αναφερόμενο στη ζωή του Fred Hampton, αρχηγού του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, o οποίος δολοφονήθηκε το 1969, από μια συντονισμένη επιχείρηση του FBI σε συνεργασία με την αστυνομία του Σικάγο. Τα ηνία της σκηνοθεσίας τα έχει αναλάβει ο Shaka King, παρεκκλίνοντας από το κωμικό στοιχείο όπου τον έχουμε συνηθίσει. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται ο αγαπημένος Daniel Kaluuya του Get Out, και ο LaKeith Stanfield της σειράς Altanta. Ένα αρκετά εύστοχο καστ, το οποίο έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με αντίστοιχες παραγωγές που έθιξαν ζητήματα φυλετικού ρατσισμού.

Περισσότερα σχετικά με την απόδοση της ταινίας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα. Ωστόσο θεωρώ πως πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή, που απευθύνεται σε όλους. Το κατά πόσο θα εξακολουθήσουμε να αναφερόμαστε σε αυτή ως ενδιαφέρουσα ή θα εξελιχθεί σε ένα συγκλονιστικό θέαμα, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και βιογραφία, ο πήχης έχει ανεβεί αρκετά ψηλά λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Ο κόσμος πλέον όπου τίθενται τέτοια ζητήματα, απαιτεί μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Μια απλή συγκίνηση δεν καλύπτει πια καμία φιλοδοξία. Όπως και να έχει, η ιστορία του Hampton, και του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, πρέπει να ακουστεί σε όσους δεν έχει προλάβει να φτάσει ως τώρα.

Δείτε το trailer της ταινίας:


Ποιος ήταν ο Fred Hampton και οι Μαύροι Πάνθηρες

Πηγή Εικόνας: newyorker.com

Ο Fred Hampton υπήρξε αφροαμερικανός ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και ένας από τους αρχηγούς των Μαύρων Πανθήρων. Γεννημένος στο Σικάγο το 1948, με κατεύθυνση στις νομικές σπουδές, υπήρξε ένας χαρισματικός νέος που από νωρίς ασχολήθηκε με οργανώσεις για τα δικαιώματα των έγχρωμων.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1966 γεννιέται το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων. Αρχικά η ίδρυση τους είχε να κάνει με τη προστασία των μαύρων πληθυσμών από την αστυνομική βία, όμως αρκετά σύντομα εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο, σε μια πολιτική οργάνωση που διεκδικούσε ισότητα. Στις 15 Μάϊου του 1967, δημοσιεύει ένα πρόγραμμα με 10 σημεία-αιτήματα, το οποίο θα βρει τον Hampton πιο έτοιμο από ποτέ να προσχωρήσει στην οργάνωση.

Το FBI και μαζί οι τοπικές αστυνομικές αρχές, φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρη τη θέση τους απέναντι στο Κόμμα, με διώξεις και άμετρη χρήση βίας. Ο διαβόητος Edgar Hoover, ο τότε διευθυντής της Ομοσπονδίας, είχε χαρακτηρίσει τους Μαύρους Πάνθηρες ως τη «μεγαλύτερη απειλή» των ΗΠΑ. Ακολούθησε λοιπόν, μια σειρά επιθέσεων, με εκείνη της 4ης Δεκεμβρίου να είναι η πιο αιματηρή. Σε αυτή την επίθεση καταλήγει και η ταινία. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανατολή Αναστασιάδου

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, σινεφίλ και λάτρης των τεχνών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;