Το Joji είναι μία ταινία ινδικής παραγωγής που κυκλοφόρησε στις 7 Απριλίου 2021 μέσω της πλατφόρμας Amazon Prime. Πρόκειται για μία ιστορία που βασίζεται στον Μακμπέθ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Σε γενικές γραμμές, αποτελεί μία παραγωγή με αρκετά ενδιαφέρουσα φωτογραφία και εκπληκτικό σχεδιασμό ήχου. Αυτό που ξεχώρισα στο Joji είναι η εμφάνιση του Fahadh Faasil.

Πλοκή

Ο Joji έχει ολοκληρώσει σπουδές μηχανικού, αλλά πλέον δεν ασχολείται με αυτό. Είναι ο νεότερος γιος μίας πλούσιας οικογένειας στην Ινδία και τρέφεται διαρκώς από την ελπίδα ότι θα γίνει όσο πιο πλούσιος γίνεται. Αυτή του η πεποίθηση σε συνδυασμο με την απληστία που τον διακατέχει και όλες του τις φιλοδοξίες ξεκλειδώνουν την αμοραλιστική φύση του. Σύντομα, το μεγαλόπνοο σχέδιο του θα φερει την οικογένεια αντιμέτωπη με απροσδόκητα συμβάντα.

Μακμπέθ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ πραγματεύεται την περίπτωση μίας βασιλοκτονίας και ότι ακολούθησε μετά από αυτή. Τρεις μάγισσες λένε στον Σκωτσέζο στραγηρό Μακμπέθ ότι θα γίνει ο βασιλιάς της Σκωτίας. Με τη στήριξη της συζύγου του, θανατώνει τον εώς πρότινως βασιλιά και γίνεται ο νέος βασιλιάς. Λόγω της παράνοιας του, αρχίζει να σκοτώνει όλο και περισσότερους αθώους ανθρώπους. Έτσι, ξεσπάει ένας εμφύλιος πόλεμος για την ανατροπή του Μακμπέθ.

Αποτελεί τη μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ και πιθανολογείται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1603 και του 1606. Μάλιστα, στο θεατρικό κόσμο, το έργο θεωρείται καταραμένο και αρκετοί δεν κατανομάζουν τον τίτλο του. Το αναφέρουν απλά ως “το Σκωτσέζικο έργο”. Το Joji παίρνει τον βασικό άξονα της ιδεάς και χτίζει πάνω σε αυτόν, προσθέτοντας και στοιχεία της ινδικής κοινωνίας και κουλτούρας.

Κριτική

Στη συγκεκριμένη κριτική δε θα ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες καθώς η μεγαλύτερη μερίδα των θεατών δεν έχει δει ακόμα την ταινία. Η ταινία μας βάζει από νωρίς στο κλίμα. Όλη η ταινία διαδραματίζεται στο σπίτι της οικογένειας και στην τριγύρω ιδιοκτησία τους. Πραγματεύεται τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ των παιδιών και του πατέρα τους, ο οποίος φαίνεται να κινεί τα νήματα όλης της οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πατέρας αποδυναμώνεται ύστερα από ένα αναπάντεχο ατύχημα και από εκείνη τη στιγμή ο Joji φαίνεται να βάζει – έστω και σταδιακά- το σχέδιο του σε λειτουργία. Μπορεί να μην εμφανίζονται εξ’ αρχής οι προθέσεις του κεντρικού χαρακτήρα, αλλά χτίζονται αργά και σταθερά, μέχρι τη μεγάλη έξαρση. Σε αυτό το σημείο να προστεθεί ότι ο σχεδιασμός και η μίξη του ήχου προσφέρουν τα μέγιστα στην πλοκή, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη αγωνία.

Ο Joji δε θα αργήσει να στραφεί εναντίον και των λοιπών μελών της οικογενείας και κανείς δε φαίνεται ικανός να του κόψει την ορμή και τον δρόμο προς τον πλούτο. Τον Joji παίζει με ευφάνταστο τρόπο ο Fahadh Faasil. Από τις εκφράσεις του προσώπου του, τις κουβέντες του, αλλά και τις ίδιες του τις κινήσεις μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πολυδιάστατη παράσταση του. Μία εμφάνιση που αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της ταινίας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω και μία πρόβλεψη αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς. Θεωρώ πως το Joji θα είναι η επίσημη πρόταση της Ινδίας για την κατηγορία της Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα επερχόμενα Όσκαρ.

Το Joji στο IMDb

Το trailer του Joji:

 


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3.6 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε να φωτογραφίζω το οτιδήποτε.