Συχνά παραβλεπόμενος και εγκληματικά υποτιμημένος σκηνοθέτης, ο Robert Altman, βασικός εκπρόσωπος και εκφραστής του New Hollywood Era που κατασκεύασε εκ νέου συθέμελα τον Νεο Αμερικανό Κινηματογράφο και συστέγασε ηχηρά ονόματα όπως ο Martin Scorsese, ο Francis Ford Coppola, ο Steven Spielberg κτλπ., βρίσκεται πίσω από -διάσημα και μη- αριστουργήματα που δημιούργησε στον κολοφώνα της δόξας του το 1970 και συνέχισε δυναμικά το 80 και 90 (!), με κεφαλαιώδεις ταινίες να πλαισιώνουν το βαρυσήμαντο όνομά του και να χαίρει απύθμενου σεβασμού και υπόληψης από τον εγχώριο κινηματογράφο και τους προαναφερθέντες σκηνοθέτες. Ο αντισυμβατικός, ρέκτης Αμερικανός σκηνοθέτης γνωστός για το άσβεστο ενδιαφέρον του να καταπιάνεται με όλα τα είδη με τρομακτική ακρίβεια, συναρπάζει με τον τρόπο που επιλαμβάνεται το κάθε ξεχωριστό είδος και αρέσκεται να συγκεντρώνει μια τεράστια ομήγυρη πασίγνωστων ηθοποιών, που λαχταρούν να παρελαύνουν στις ταινίες του και να τις μνημονεύουν ως σταθμό στην καριέρα τους. Με την σχετική του άνεση να εκπονεί μία μία ταινία με τρομακτική ταχύτητα και ποιοτική συνέπεια, ο Altman, δεν ακολούθησε ποτέ καμία νόρμα ούτε και συμβιβάστηκε σε σκηνοθετικές επιταγές παρά υπηρέτησε με ακεραιότητα το ορμέμφυτο ταλέντο του, αφήνοντας πίσω μια τεράστια κληρονομιά (ποσοτικά και ποιοτικά) με ένα μεγάλο βαρύ «κατηγορώ» στην παθογένεια της Αμερικής να πλανάται και την σκηνοθετική του σφραγίδα να εμφωλεύει μέχρι και στην τελευταία του ταινία.

Images
Πηγή εικόνας: imdb.com

Δεν μπορούσε συνεπώς να βάλει χαλινάρια στην εκρηκτική του δημιουργικότητα και να αντισταθεί στο είδος του τρόμου, το 1972, εκεί που διαπέρασε το υποσυνείδητό μας και δοκίμασε τα όρια μας με την ταινία «Images», αφού μετά την ξεκαρδιστική, λαοφιλή επιτυχία «M*A*S*H» (1970) στην οποία καθιέρωσε την αξία του, δεν εφησύχασε αλλά πειραματίστηκε εκ νέου και έπλασε ένα σκοτεινό, υπαρξιακό διαμάντι ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας και συναισθηματικής ανάφλεξης. Με λαβυρινθώδες σενάριο, κερδίζει το στοίχημα της καλοκουρδισμένης αφήγησης παρά τα επισφαλή μονοπάτια της νοητικής σύγχυσης και της επαναληπτικότητας των σκηνών, στα οποία κινδυνεύει να ολισθήσει.

Ένα παντρεμένο ζευγάρι αποφασίζει να εγκαταλείψει για λίγο την κομφορμιστική ζωή της πόλης για να αποσυμπιεστεί από την καθημερινότητα, ύστερα από αίτηση της συζύγου -και συγγραφέα παιδικών παραμυθιών-, λόγω έντονων παραισθήσεων και αλγεινών σκέψεων. Αποφασίζουν λοιπόν να εγκατασταθούν στο απομακρυσμένο εξοχικό τους ώστε να τελειώσει το εν εξελίξει παραμύθι της στην καρδιά ενός βουνίσιου δάσους, αλλά η παράνοια δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση της προκαλώντας πνευματική σύγχυση με καταστροφικές συνέπειες.

Images
Πηγή εικόνας: imdb.com

Το αντρόγυνο το οποίο διάγει πολυτελή βίο, μετακινείται προσωρινώς σε μια ειδυλλιακή παρθένα τοποθεσία στην μέση του πουθενά, στην -κυριολεκτικά- μόνη και έρημη εξοχική τους κατοικία. Όλα μοιάζουν αρκούντως ικανοποιητικά στην αρχή, καθώς τίποτα δεν προμηνύει την επερχόμενη παράκρουση από μεριάς της γυναίκας (Cathryn), σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις επίμονες παραισθήσεις που βλέπει με την μορφή δύο διαφορετικών αντρών, που αφήνεται να εννοηθεί οτι ήταν σύντομοι παρεπιδημούντες στην ζωή της. Από εκεί και μετά, η φαντασία με την πραγματικότητα και το παρόν με το παρελθόν περιπλέκονται σε τέτοιο βαθμό, που ο διαχωρισμός τους δεν είναι απλά αδύνατος αλλά μάταιος, αφού πρόκειται για μια μόνιμη ψυχική κατάσταση της Cathryn και πηγή πληροφοριών για τους θεατές όσον αφορά τους μυστήριους «επισκέπτες» που βλέπει μονάχα αυτή και κανένας άλλος. Η ανυπέρβλητη σκιώδης φωτογραφία και τα αποστωματικά πλάνα της άγριας επιβαλλόμενης φύσης στο ψυχρό τοπίο, στη ταινία «Images», ταιριάζουν απόλυτα με την διάτρητη ψυχική κατάσταση της ηρωίδας που περνάει τη βάσανο της σχιζοφρένειας και που άγεται και φέρεται από την απόλυτη μοναξιά που βιώνει και έναν συνδυασμό συνεχούς αναβίωσης των μητρικών της απωθημένων. Μέσα από τρομακτικούς εφιάλτες, η διχασμένη της προσωπικότητα αναδεικνύει την θρυμματισμένη της ψυχή και τις ανείπωτες ενοχές.

Images
Πηγή εικόνας: imdb.com

Το «Images» είναι ένα μυσταγωγικής αισθητικής και ψυχολογικής διατριβής horror, που τα επιμέρους του σκηνοθετικά στοιχεία το έχουν σμιλεύσει με τέτοιο τρόπο, που αποτελεί ένα ανεξερεύνητο, υπαρξιακό, σκοτεινό διαμάντι με χορταστικές μεγαλοπρεπείς εικόνες και ακόρεστη ψυχαναλυτική διάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας «Images»:


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3.8 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη