Η περιπέτεια πίσω από το χαμένο Tarantella του Christopher Nolan

Christopher Nolan
Πηγή: gearpatrol.com

Ο Christopher Nolan είναι από τα πλέον καυτά ονόματα στον κόσμο του Χόλυγουντ. Ο άνθρωπος που συνδύασε το μεγάλο blockbuster και τη διανοητική προσπάθεια δεν χρειάζεται καμία σύσταση. Πίσω όμως στο μακρινό 1990 ήταν ένας πρωτάρης που προσπαθούσε να δείξει την δουλειά του. Κι έτσι ο Nolan μαζί με τον φίλο του Roko Belic θα δημιουργήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν στο Tarantella, διάρκειας μερικών μόνο λεπτών. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν άντρα ο οποίος έχει έναν εφιάλτη με δαίμονες και αράχνες. Πίσω από αυτή κρύβεται ένα ολόκληρο παρασκήνιο καθώς η ταινία ήταν χαμένη για πάνω από 30 χρόνια και δεν βρέθηκε παρά μόνο τον περασμένο Ιούλιο.

Το χαμένο φιλμ

Το σύντομο αυτό φιλμ θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμρίου του 1990. Κυκλοφόρησε ως μέρος του επεισοδίου 1313 του Image Union, ενός σόου όπου ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές μπορούσαν να αναδείξουν την δουλειά τους. Το Image Union ήταν μέρος του σταθμού WTTW, του Chicago PBS. Στο ίδιο επισόδειο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του σόου παίχτηκαν το “MACBETH”, “μία περίεργη κινηματογραφική μεταφορά των σκηνών της μάγισσας από τον Miroslaw Rogala” καθώς και “απόσπασμα από την ταινία “Dr. Jekyll and Mr. Hyde” των 20s με πιο σύγχρονη μουσική”.

Καθώς ο Christopher Nolan ήταν άγνωστος εκείνη την εποχή και καθώς το επεισόδιο 1313 δεν αρχειοθετήθηκε μαζί με τον υπόλοιπο κατάλογο του σόου, η ταινία χάθηκε μέσα στον χρόνο. Ελάχιστοι μόνο στην κοινότητα των φανατικών του σκηνοθέτη γνώριζαν για την ύπαρξη της και ακόμα λιγότεροι την είχαν δει. Όλα όμως ήρθαν να αλλάξουν στις 17 Ιουλίου.

Η επαναφορά στο προσκήνιο

Υπεύθυνος για την ανακάλυψη του χαμένου αυτού υλικού είναι ο Henry Adams. Τον Μάρτιο, ο Henry επικοινώνησε με τον Tom Weinberg, δημιουργό του Image Union, αλλά και διαχειριστή της ιστοσελίδας mediaburn.org, όπου διασώζονται τα επεισόδια της σειράς. O Weinberg με την σειρά του τον έφερε σε επικοινωνία με τον Jamie Ceaser, παραγωγό του Image Union την περίοδο που κυκλοφόρησε τον εν λόγω επεισόδιο. Έπειτα από επικοινωνία με τον βιβλιοθηκονόμο της εταιρίας το επεισόδιο βρέθηκε και στάλθηκε στον Henry Adams. Ωστόσο, λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο, το επεισόδιο, δεν θα ανεβεί ακόμα στο ίντερνετ.

ChristopherNolan
Πηγή: lostmediawiki.com

Μετά από μερικές ημέρες ο Adams θα δει πως έχει πλέον το επεισόδιο, και μερικούς μήνες αργότερα θα ανέβει στην επίσημη ιστοσελίδα της MediaBurn. Αυτό ήταν. Μετά από δεκαετίες που το σύντομο αυτό φιλμ ζούσε στις μνήμες όσων τυχαία το είχαν δει στο τοπικό κανάλι του CBS, ήταν διαθέσιμο για όλο το ίντερνετ. Όμως αυτή η ιστορία δεν θα έχει ευχάριστο τέλος για τους φαν του Christopher Nolan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τραγική κατάληξη

Πριν από μερικές ημέρες η εταιρία παραγωγής του Christopher Nolan ξεκίνησε να διαγράφει κάθε αντίγραφο που υπάρχει στο διαδίκτυο. Βίντεο στο YouTube, Vimeo αλλά και στο Media Burn Archive εξαφανίστηκαν από το ίντερνετ. Φαίνεται πως ο ίδιος ο σκηνοθέτης είναι ενήμερος για την επανεμφάνιση της ταινίας και προσπαθεί να σβήσει κάθε ίχνος της. Γιατί, ωστόσο; Αν είναι θέμα ντροπής για το ξεκίνημα του, ολόκληρη η φιλμογραφία του είναι απάντηση σε τυχόν κατακριτές. Όπως και να έχει, μπορούμε να ακολουθήσουμε την έκφραση πως κάτι που ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν χάνεται ποτέ. Πολλοί είναι αυτοί που κατέβασαν το αρχείο και το έχουν στην προσωπική τους συλλογή. Καθώς η ιστορία είναι ακόμα σε εξέλιξη αναμένουμε την πορεία της. Αν τελικά το φιλμ θα κυκλοφορήσει και πάλι στο διαδίκτυο ή αν θα παραμείνει σε προσωπικές συλλογές επ αόριστον.

Ένα άλλο χαμένο φιλμ  του Christopher Nolan παραμένει ακόμα χαμένο. Το Larceny γυρίστηκε το 1996 και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Cambridge. Πρωταγωνιστεί ο Jeremy Theobald (πρωταγωνιστής και στο The Killing, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Nolan) και βρίσκεται στην προσωπική συλλογή του σκηνοθέτη.

Το αρχικό Reddit Post του Henry Adams: https://www.reddit.com/r/ChristopherNolan/comments/om405h/tarantella_nolan_short_film_is_now_available/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θοδωρής Παπαδημητρίου

Εικοσιδιάχρονος φοιτητής δημοσιογραφίας με πάθος για το γράψιμο και τον κινηματογράφο. Αγαπημένος σκηνοθέτης: Martin Scorsese, αγαπημένη ταινία: Σιωπή των Αμνών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;