Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα άτομο ελκυστικό; Είναι στάνταρ για όλους ή βασίζονται στις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός; Τι και αν κάποιος μπορούσε να έχει πάνω του όλα τα ελκυστικά χαρακτηρηστικά και να είναι και εξαιρετικά όμορφος; Θα μας πείραζε αν δεν ήταν ακριβώς άνθρωπος; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτει η Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Maria Schrader, με την νέα της ταινία “I’m Your Man” που έκανε πρεμιέρα στην χώρα μας στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Σε αυτό το καλογυρισμένο και ανέλπιστα αστείο και ανθρώπινο φιλμ, η Alma (Maren Eggert), καθηγήτρια πανεπιστημίου καλείται να περάσει τρεις μήνες με ένα ανδροειδές (Dan Stevens), το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ο τέλειος άνδρας για αυτή, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση της. Το Her, συναντά το How to lose a guy in 10 days σε ένα γεμάτο “ψαχνό” αποτέλεσμα.

Είναι τα ανδροειδή το μέλλον του έρωτα;

Μπορεί ένα ανδροειδές να κερδίσει την καρδιά ενός πραγματικού ανθρώπου; Η Alma από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ψάχνει το άλλο της μισό. Χρειάζεται μόνο την χρηματοδότηση που συνεπάγεται από την περιπέτεια αυτή και τίποτα άλλο. Στην πρώτη τους συνάντηση μάλιστα, ο Tom, το ανδροειδές, θα βραχυκυκλώσει. Ως αποτέλεσμα μία ομάδα της εταιρίας θα τον οδηγήσει στο εργαστήριο για επισκευές. Όταν, επισκευασμένος πια, θα μετακομίσει στο σπίτι της Alma,τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα. Θα είναι υποστηρικτικός, θα της οργανώσει λουτρό με κεριά και τριαντάφυλλα. Όλα όσα “ονειρεύεται μία γυναίκα”. Όταν εκείνος θα την ρωτήσει γιατί ο αλγόριθμος του δεν λειτουργεί, η απάντηση της θα είναι: “Έχει να κάνει με ανθρώπους, δεν θα καταλάβαινες.”. Όλα αυτά πετυχαίνουν να δημιουργήσουν μία αίσθηση διαχωρισμού μεταξύ των δύο. Κενά τα οποία είναι πολύ μεγάλα για να καλυφθούν. Κι όμως στο τρίτο act του I’m Your Man, η σκηνοθέτιδα με μαεστρία καταφέρνει να παίξει με τις προσδοκίες του κοινού.

I'm Your Man
Πηγή εικόνας: indiewire.com

Όταν η Alma θα φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό σημείο στη ζωή της, ο Tom θα επιδείξει την ανθρώπινη πλευρά του. Θα δείξει κατανόηση. Ενώ όταν του δοθεί η ευκαιρία σε μία ευάλωτη στιγμή να “εκπληρώσει τον σκοπό του”, εκείνος δεν θα το κάνει. Ιδιαίτερα όταν το παραπάνω αντιπαρατίθεται με πλευρές της ανθρωπότητας όπως το έγκλημα και το μίσος. Δίχως να βλέπει τον κόσμο σε άσπρο και μαύρο, η Schrader αναγνωρίζει μία γκρίζα ζώνη. Μία γκρίζα ζώνη όπου τόσο ο άνθρωπος όσο και το ανδροειδές βρίσκονται σε στενή αλληλεξάρτηση.

Με ένα ποιητικό τέλος όπου η Alma γράφει τις παρατηρήσεις προς την εταιρία, το I’m Your Man θα κλείσει πολύ όμορφα. Μέσα σε 100′ λεπτά ο Tom δεν έχει κερδίσει μόνο την Alma αλλά και το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φιλοσοφικές προεκτάσεις

Η πλούσια θεματολογία του φιλμ προσφέρεται για πλήθος θεωρητικών και φιλοσοφικών αναλύσεων. Δεν είναι ούτε απλό ούτε σύντομο να τοποθετηθεί το φιλμ σε μία μόνο φιλοσοφική θεωρία. Από την μία έχουμε το λακανικό στάδιο του καθρέφτη. Όπως ένα παιδί βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη και αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μία ξεχωριστή συμβολική οντότητα. Έτσι και ο  Tom, μαθαίνοντας από τις εμπειρίες του με την Alma, αναγνωρίζει στον εαυτό του όχι την τελειότητα, μα το ανθρώπινο στοιχείο.

Από την άλλη έχουμε την Νιτσεϊκή θεωρία του Υπερανθρώπου (Übermensch). O Tom, δεν περιορίζεται από τις ανθρώπινες συμβάσεις και αδυναμίες. Παρόλο που τέτοια ελευθερία ανοίγει δρόμους για την κατανόηση του νοήματος της ζωής, ο Tom, αντιστρέφει την παραπάνω θεωρία και ψάχνει μία ζωή όπου μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία ως ίσος.

Το I’m Your Man θα προβάλλεται στο υπόλοιπο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και θα είναι διαθέσιμη στις ψηφιακές πλατφόρμες στις 12 Οκτώβρη.


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εικοσιδιάχρονος φοιτητής δημοσιογραφίας με πάθος για το γράψιμο και τον κινηματογράφο. Αγαπημένος σκηνοθέτης: Martin Scorsese, αγαπημένη ταινία: Σιωπή των Αμνών.