Guilty Pleasures Tαινίες που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε

Guilty Pleasures ταινίες: Είσαι στο δωμάτιό σου, μετά από μια μάλλον δύσκολη μέρα και έχεις βάλει μια ταινία για να χαλαρώσεις. Ξαφνικά, η πόρτα ανοίγει και μπαίνει η μάνα σου. Αμέσως νιώθεις μια αμηχανία για το τι διαδραματίζεται στην οθόνη σου, την οποία σπεύδεις να απενεργοποιήσεις. Η ταινία που έβλεπες, φίλε/φίλη μου, ήταν ένα κλασικό guilty pleasure: μια “αντικειμενικά” κακή ταινία, που όμως εσένα σου αρέσει και σε ψυχαγωγεί. Τέτοιου είδους δημιουργήματα μαζέψαμε και εμείς εδώ: έργα που σφαγιαστήκανε από την διεθνή κριτική, τους σινεφίλ και από κάθε άτομο με μια ελάχιστη αισθητική άποψη, έργα που όμως εμείς βλέπουμε με καμάρι (εντάξει, ίσως με μια μικρή αίσθηση ενοχής), έργα που στην τελική μας διασκεδάζουν, όσο κακογυρισμένα και αν είναι. Αφήστε κάθε καθωσπρεπισμό και κάθε Ταρκόφσκι πίσω και απολαύστε τις προτάσεις που, με κίνδυνο την σινεφιλική μας ακεραιότητα, μαζέψαμε για εσάς.

Guilty Pleasures Ταινίες- Η Λίστα

Miami Connection (1987)

Πρωταγωνιστές: Y.K. Kim, Vincent Hirsch, Joseph Diamand
Σκηνοθεσία: Woo-sang Park
Βαθμολογία στο IMDB: 5.8/10
Την ταινία προτείνει η Αφροδίτη Σαραντέα
Μία μπάντα, της οποίας τα μέλη στον ελεύθερο χρόνο τους δρουν ως karate fighters έρχονται αντιμέτωποι με μία συμμορία νίντζα μοτοσικλετιστών. Το απόλυτο guilty pleasure με την αισθητική των 80ς να ξεχειλίζει, ειλικρινά ευχάριστη και άκρως κολλητική μουσική, ερμηνείες που σε στιγματίζουν ανεπανόρθωτα και απολαυστικότατες σκηνές δράσεις. Ξεκίνησε σαν μια ταινία καράτε αλλά αναρριχήθηκε στον βωμό των καλτ ταινιών. Απολαύστε υπεύθυνα.

Dead Alive a.k.a Braindead(1992)

Πρωταγωνιστές: Timothy Balme, Diana Peñalver, Elizabeth Moody
Σκηνοθεσία: Peter Jackson
Βαθμολογία στο IMDB: 7.5/10
Την ταινία προτείνει η Αφροδίτη Σαραντέα
Πριν αναλάβει τη σκηνοθεσία της τριλογίας των ταινιών Lord of the Rings ο Peter Jackson μας άφησε ως παρακαταθήκη μερικά καλτ διαμαντάκια για τους λάτρεις των ταινιών guilty pleasure. Στο Dead Alive ο Lionel ζει μαζί με τη μητέρα του και είναι αρκετά προσκολλημένος σε αυτήν. Η αγάπη και αφοσίωσή του ,όμως, θα δοκιμαστούν όταν η μητέρα δεχτεί ένα μοιραίο δάγκωμα από μια μαϊμού- αρουραίο, το οποίο θα οδηγήσει στον θάνατο και κατόπιν στην ανάστασή της ως απέθαντη. Τί θα κάνει ο Lionel όταν η μητέρα του ως ζόμπι πλέον αρχίσει να σκοτώνει τους γείτονες; Μία ιστορία ενηλικίωσης περιτυλιγμένη με μπόλικο αίμα, κωμωδία και θανάτους ζόμπι.

The Room (2003)

Πρωταγωνιστές: Tommy Wiseau, Greg Sestero, Juliette Danielle
Σκηνοθέτης: Tommy Wiseau
Βαθμολογία στο IMDB: 3.7/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Ο Johnny φαίνεται πως έχει μια όμορφη σχέση με την αρραβωνιαστικιά του, την Lisa(πράγμα που αποδεικνύεται μάλλον και από το σεξ που κάνουν στα σκαλιά , WTF). Αγνοεί όμως πως η σύντροφός του διατηρεί παράλληλη σχέση με τον κολλητό του, τον Μαρκ. Όταν το μάθει θα ακολουθήσουν μοιραίες συνέπειες… Όλοι γνωρίζουν το The room ως αυτό που όντως είναι… Μια από τις χειρότερες ταινίες εβερ. Γυρίστηκε ως δακρύβρεχτο δράμα που όμως λόγω των απαίσιων διαλόγων (δια χειρός Wiseau), των αισχρών -τύπου οικογενειακές ιστορίες- ερμηνειών και της έλλειψης οποιασδήποτε σεναριακής συνοχής, κατέληξε σε μια ξεκαρδιστική feelgood κωμωδία και στον ορισμό του guilty pleasure. Oh hi Mark.

Fast and Furious 7 (2015)

Πρωταγωνιστές: Vin Diesel, Paul Walker, Jason Statham
Σκηνοθέτης: James Wang
Βαθμολογία στο IMDB: 7.1/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Η ομάδα του Toretto προσπαθεί να κλέψει ένα πανοπτικό πρόγραμμα για να σώσει τον κόσμο (πάλι) ενώ μάχεται τον κακό Jason Statham που ζητάει εκδίκηση για τον αδερφό του. Ή απλά αφήστε κάθε αξιολογική κρίση στην άκρη, κλείστε το αισθητικό σας φίλτρο, απενεργοποιήστε τον εγκέφαλό σας και δείτε μια σειρά από χαζά stunts, σκηνές δράσης που αψηφούν την λογική και οποιονδήποτε φυσικό νόμο, την ανικανότητα του Vin Diesel να παίξει, τον Rock να σπάει τον γύψο του απλά σφίγγοντας το μπράτσο του, καθώς και μια σειρά από κακόγουστους διαλόγους που συνεχώς επαναλαμβάνουν την λέξη “family”. Αν δεν είναι αυτό guilty pleasure, τότε τι είναι;

Beowulf (2007)

Πρωταγωνιστές: Ray Winston, Angelina Jolie, Anthony Hopkins
Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis
Βαθμολογία imdb: 6.2/10
Τη ταινία προτείνει ο Στέφανος Κυριαζίδης.
Η ταινία Beowulf είναι μια 3D animated μεταφορά του γνωστού Αγγλοσαξονικού ποιήματος. Ο ήρωας Beowulf καταφθάνει, το έτος 507, στη Δανία, η οποία τυραννάται από το τέρας Grendel. Αφού αντιμετωπίσει και σκοτώσει τον Grendel, ο Beowulf γίνεται βασιλιάς και μετά από πολλά χρόνια πρέπει να αντιμετωπίσει και τη μητέρα του τέρατος. Το Beowulf είναι μια ταινία η οποία έχει επικριθεί για τις ανακρίβειες της, τη βία, αλλά και την έλλειψη σοβαρότητας σε σχέση με το ποίημα. Ωστόσο αυτά ακριβώς που για πολλούς αποτελούν μειονεκτήματα, για μένα συνθέτουν μια επική ταινία φαντασίας για ενηλίκους, που βρίσκεται στα αγαπημένα μου guilty pleasures.

The wizard of gore (1970)

Πρωταγωνιστές: Ray Sager, Judy Cler
Σκηνοθέτης: Herschell Gordon Lewis
Βαθμολογία στο IMDB: 5.4/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Ένας σαδιστής μάγος καλεί εθελοντές στη σκηνή, αλλά αντί για μαγικά κόλπα τους διαμελίζει με τους πιο βάναυσους τρόπους. Μια δημοσιογράφος μαζί με το αγόρι της διερευνούν αυτές τις παράξενες δολοφονίες. Το The wizard of gore πρόκειται για ένα μείγμα από low budget αισθητική, κακής ποιότητας μεικ απ και εφέ, χαζούς διαλόγους και ακόμα πιο εξωφρενική πλοκή. Όλα αυτά όμως καθιστούν την ταινία τόσο κακή που γίνεται καλή, ένα πραγματικό guilty pleasure δηλαδή, ειδικά προς το τέλος που οι συνεχείς αποκαλύψεις και οι γελοίες ανατροπές είναι ικανές να σε κάνουν να διπλωθείς στα γέλια.

The Return of the Living Dead (1985)

Πρωταγωνιστές: Clu Gulager, James Karen, Don Calfa
Σκηνοθεσία: Dan O’Bannon
Βαθμολογία στο IMDB: 7.3/10
Την ταινία προτείνει η Αφροδίτη Σαραντέα
Στο «The Return of The Living Dead» ή με την ελληνική μετάφραση «Τα Ζόμπι δεν είναι Χορτοφάγα» αρχικά οφείλουμε τη φράση «BRAINS» καθώς εδώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε η ιδιαίτερη αυτή διατροφική συνήθεια των ζόμπι. Επίσης βλέπουμε για πρώτη φορά πιο αεικίνητα ζόμπι που καθιστούν μια ορατή απειλή σε σύγκριση με την μέχρι τότε απεικόνιση τους στις ταινίες του Τζωρτζ Άντριου Ρομέρο (Η νύχτα των ζωντανών νεκρών (1968), το ξύπνημα των νεκρών (Dawn of the Dead, 1978) Η μέρα των ζωντανών νεκρών (Day of the Dead, 1985). Η υπόθεση είναι απλή όταν έναν αέριο του αμερικανικού στρατού, με περίεργες ιδιότητες, απελευθερώνεται ,από ατύχημα, στην ατμόσφαιρα όλοι οι νεκροί ζωντανεύουν ως ζόμπι και ψάχνουν για φρέσκους εγκεφάλους. Έτσι μια παρέα με τα πιο εξεζητημένα punk στυλ μαζί με τον τοπικό νεκροθάφτη καταλήγουν να μάχονται υπό punk μελωδίες τους πιο απέθαντα απέθαντους που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε ταινία. Μία σάτιρα των ταινιών τρόμου που επηρέασε καθοριστικά την pop κουλτούρα.

Seksmisja a.k.a Σε-ξ-αποστολή (1984)

Πρωταγωνιστές: Wieslaw Michnikowski, Jerzy Stuhr, Olgierd Lukaszewicz
Σκηνοθεσία: Juliusz Machulski
Βαθμολογία στο IMDB: 7.7/10
Την ταινία προτείνει η Αφροδίτη Σαραντέα
Πολωνικό Sci- fi του ’80. Δύο επιστήμονες τοποθετούνται τεχνητά σε ένα είδος λήθαργου με σκοπό να ξυπνήσουν μετά από 3 χρόνια, λόγω λάθος υπολογισμών ,όμως, θα ξυπνήσουν μετά από 50. Η κοινωνία που τους περιμένει είναι αρκετά διαφορετική, αρχικά η ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν είναι πλέον βιώσιμη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια υπόγεια κοινωνία και το κυριότερο το ανδρικό φύλλο έχει πλέον εκλείψει, είναι, λοιπόν, οι μοναδικοί πλέον άνδρες στη γη.

guilty pleasures

The Amityville Horror (1979)

Πρωταγωνιστές: James Brolin, Rod Steiger, Margot Kidder
Σκηνοθεσία: Stuart Rosenberg
Βαθμολογία imdb: 6.3/10
Τη ταινία προτείνει ο Στέφανος Κυριαζίδης.
Το The Amityville Horror του 1979, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, μας λέει την ιστορία μιας οικογένειας που εγκαθίσταται σε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Ένα σπίτι το οποίο σιγά σιγά θα αρχίσει να τρελαίνει τον πατέρα, να βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, ενώ την ίδια στιγμή παράξενα, μεταφυσικά φαινόμενα λαμβάνουν τόπο στο σπίτι. Το The Amityville Horror πολλές φορές κατακρίθηκε για τις ερμηνείες των ηθοποιών που χαρακτηρίστηκαν υπερβολικές και για το γεγονός ότι συμβαίνουν πολλά πράγματα στο σπίτι που απεικονίζεται χωρίς ωστόσο τίποτα να θυμίζει μια ιστορία τρόμου. Επιπλέον, το remake του 2005 θεωρείται από πολλούς ανώτερη ταινία από αυτή του 1979. Για μένα το The Amityville Horror είναι μια αξιοπρεπέστατη και άκρως ατμοσφαιρική ταινία τρόμου, που καταφέρνει να τρομάξει, να αγχώσει, αλλά και να τοποθετήσει τον θεατή στη θέση των πρωταγωνιστών. Το The Amityville Horror είναι ένα από τα guilty pleasures που δεν περίμενα ποτέ ότι θα αποκτήσω.

guilty pleasures

Suburbicon (2017)

Πρωταγωνιστές: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac
Σκηνοθεσία: George Clooney
Βαθμολογία imdb: 5.7/10
Τη ταινία προτείνει ο Στέφανος Κυριαζίδης.
Ένα μικρό, φιλειρηνικό και συνηθισμένο (κατά τα φαινόμενα) προάστιο της Αμερικής στη δεκαετία του ’50, ταράζεται από μια σειρά παράξενων γεγονότων. Μια κλωστή βίας, μυστηρίου και ίντριγκας που κάνεις δεν ξέρει που θα τελειώσει. Το Suburbicon παρόλο που έχει κατακεραυνωθεί από κοινό και κριτικούς (ενδεικτικό ότι η ταινία έχει 5.7 στο imdb και εγώ της έβαλα 8), είναι ένα από τα αγαπημένα μου guilty pleasures. Οι ερμηνείες, ο σχολιασμός των ήσυχων και πολιτισμένων προαστίων της Αμερικής του 1950, το, εμπνευσμένο από τις ταινίες των Coen Brothers, στυλ, αλλά και η άμεση κριτική του Αμερικανικού Ονείρου, συνθέτουν για μένα ένα φιλμ που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

8MM (1999)

Πρωταγωνιστές: Nicolas Cage, Joaquin Phoenix, James Gandolfini
Σκηνοθέτης: Joel Schumacher
Βαθμολογία στο IMDB: 6,5/10
Την ταινία προτείνει ο Σωτήρης Χάιδας
Όταν ένας ντεντέκτιβ ( Nicolas Cage) προσλαμβάνεται για την αναζήτηση του δημιουργού ενός «snuff film», θα εισχωρήσει στα κολασμένα έγκατα της σκληρής πορνογραφίας και στο έρεβος της ανθρώπινης διαστροφής. Με το τιμόνι της σκηνοθεσίας να ανήκει στον άνισο σκηνοθέτη Joel Schumacher και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον αμφιλεγόμενο ηθοποιό Νicolas Cage, μας προϊδεάζει αμέσως για κάτι που σίγουρα δεν θα χαίρει ευρείας αποδοχής. Έπειτα, το αμήχανο, ανοίκειο θέμα του, παίζει καθοριστικό παράγοντα στην απομάκρυνση ακόμα μεγαλύτερου μέρους του κοινού, με εναπομείναντες ορισμένους «τυχερούς» που θα τολμήσουν να αφεθούν στη ταινία, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να αποστρέψουν το βλέμμα τους σε κανένα καρέ αυτού του σκοτεινού διαμαντιού, τοποθετώντας το αυτόματα στις αγαπημένες τους guilty pleasure ταινίες!

guilty pleasures

The Ninth Gate (1999)

Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Frank Langella, Emmanuelle Seigner
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Βαθμολογία στο IMDB: 6.7/10
Την ταινία προτείνει: Αντώνιος Ευθυμίου
Θεωρείται από τις πιο άνισες ταινίες του σπουδαίου Πολωνού auteur, αλλά παραμένει ένα από τα πιο γοητευτικά σινεφίλ guilty pleasures. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Dean Corso (Johnny Depp), εκτιμητής κι έμπορος σπάνιων εκδόσεων, πραγματοποιεί ένα ταξίδι-κυνηγητό στην Ευρώπη προκειμένου να εντοπίσει τα 2 από τα 3 σωζόμενα αντίτυπα ενός σατανιστικού βιβλίου και να τα συγκρίνει με το δικό του. Εάν είσαι συλλέκτης, βιβλιοφάγος ή θαυμαστής της Emmanuelle Seigner, σίγουρα αυτό το έργο θα σε αποζημιώσει.

guilty pleasures

Blade 1/2/3 (1998/2002/2004)

Πρωταγωνιστές: Wesley Snipes, Kris Kristofferson
Σκηνοθέτες: Stephen Norrington/Guillermo del Toro/David S. Goyer
Βαθμολογία στο IMDB: 7.1/6.7/5.9
Τις ταινίες προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Ο Blade -μισός άνθρωπος, μισός βρικόλακας-κυνηγάει και σκοτώνει βαμπίρ για να εξαφανίσει σταδιακά τον κόσμο από αυτό το ζοφερό κακό. Για κάποιο λόγο του είναι αναγκαίο να φοράει δερμάτινη καπαρντίνα και κατάμαυρα γυαλιά ηλίου για αυτήν την δουλειά (λειτούργημα σχεδόν!). Είναι τα Blade Καλές ταινίες; Εντάξει, ας μην τρελαθούμε. Είναι όμως ταινίες με καλά χορογραφημένες σκηνές μάχης, εξωφρενική πλοκή, περίεργες στιλιστικές επιλογές (όλοι φοράνε μαύρα) και έναν κουλ Wesley Snipes που μετρημένα λέει 50 λέξεις ανά ταινία. Με λίγα λόγια, τρία διασκεδαστικά guilty pleasures που βλέποντάς τα μπορείς κάλλιστα να αναφωνείς στην οθόνη μια από τις ατάκες του ίδιου του Blade: Motherfucka, are you out of your damn mind?

guilty pleasures

Semi-pro (2008)

Πρωταγωνιστές: Will Ferrell, Woody Harrelson, Andrè 3000
Σκηνοθέτης: Kent Alterman
Βαθμολογία στο IMDB: 5.8/10
Την ταινία προτείνει ο Κωνσταντίνος Κόντης
Μια ασήμαντη ομάδα μπάσκετ, οι Flint Tropics, βιώνουν την απειλή της διάλυσης, καθώς μόνο τέσσερις ομάδες από την κατηγορία τους θα καταφέρουν να μπουν στο NBA. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας (που είναι ταυτόχρονα και παίχτης της) προσπαθεί να μαζέψει χρήματα και παίχτες για να σώσει την κατάσταση: προσλαμβάνει έναν παλιό σταρ (ένα “παλτό”), σχεδιάζει διαφημιστικά κόλπα και διοργανώνει διάφορους διαγωνισμούς, όπως πχ το να παλέψει με μια αρκούδα. Το Semi-pro πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό guilty pleasure, με σκηνές που σε κάνουν να πεθαίνεις στα γέλια και με έναν Will Ferrell σε μεγάλα κέφια. Αναζητήστε το, αν θέλετε να κλείσετε για λίγο τον εγκέφαλό σας (με την καλή έννοια).

guilty pleasures

Τα Στρουμφάκια στο…Φεγγάρι (1986)

Πρωταγωνιστές: Μάκης Αντωνόπουλος
Σκηνοθεσία: Φράνκο Αλφόνσο, Κατερίνα Ιωαννίδου, Ρόη Κατσαρού
Βαθμολογία στο IMDB: 3.8/10
Την ταινία προτείνει: Φωτεινή Δαϊλά
Θα εξομολογηθώ κάτι. Δεν πιστεύω στις guilty pleasure ταινίες. Ορίστε, το είπα, ξαλάφρωσα. Τώρα, αν πρέπει σώνει και ντε να σκεφτώ κάποια, είναι τα Στρουμφάκια στο…Φεγγάρι. Και μόνο οι τρεις τελείες στον τίτλο, σε κάνει να φοβάσαι για τη συνέχεια. Γενικά, η ταινία είναι τόσο απερίγραπτη που σχεδόν λυπάσαι να βλέπεις τα ονόματα αυτών που συμμετείχαν. Το ας-το-πούμε στόρι: Στο στρουμφοχωριό, που βρίσκεται στο Άλσος Καισαριανής, η καθημερινότητα κυλά ήρεμα. Έλα όμως που ο Δρακουμέλ θα παραπλανήσει τον Φαγάνα. Ο Μπαμπαστρουμφ, η Στρουμφίτα και ο Γκρινιάρης θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στο Φαγάνα μεταφέροντάς τον ονειρικά στο φεγγάρι-νταμάρι. Αν τη δεις ποτέ, δεν θα ξέρεις πού να πρωτοσταθείς. Στους ηθοποιούς (εχμ) που είναι real life λούτρινα, στο ότι η ταινία είναι ένα καλτ μιούζικαλ ή στο ότι αυτή η ταινία απλά (δεν) υπάρχει;

guilty pleasures

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

Πρωταγωνιστές: Lucas Black, Zachery Ty Bryan, Shad Moss
Σκηνοθέτης: Justin Lin
Βαθμολογία στο IMDB: 6.0
Την ταινία προτείνει ο Θωμάς Αριστείδης
Ο νεαρός Αμερικανός Σον Μπόσγουελ προσπαθώντας να αποφύγει άλλη μια ποινή φυλάκισης λόγω παράνομων αγώνων με αυτοκίνητα, πηγαίνει στο Τόκιο, όπου και ζει με τον πατέρα του, ενώ παράλληλα είναι ένας “γκαϊτζίν” ή αλλιώς απολύτως ξένος,. Εκεί ανακαλύπτει την νέα του αγάπη, τους αγώνες drifting, προκαλώντας όποιον βρει στο δρόμο του, ακόμα και την ιαπωνική μαφία. Μια ταινία γεμάτη πολιτισμικά στοιχεία και εικόνες που φωνάζουν 2006, η μοναδική ταινία της σειράς Fast and the Furious που έχει διαφορετικό θέμα και ίσως μια τις αγαπημένες του κοινού, κάτι που την κάνει και ένα από τα guilty pleasures που θες να βλέπεις ξανά και ξανά.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;