Γιατί βλέπουμε ξανά και ξανά τις ίδιες ταινίες;

Τον τελευταίο αιώνα έχουν γυριστεί πολλές χιλιάδες ταινίες. Πιθανότατα ο καθένας μας έχει δει μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες και σίγουρα όλοι μας θέλουμε να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε νέους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ιδέες. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φορές που το καινούργιο δεν σε ελκύει, ζητάς την παρέα εκείνης της ταινίας που δεν θυμάσαι πια πόσες φορές έχεις δει. Έχεις αναρωτηθεί γιατί;

Η παρηγοριά της οικειότητας

Υπάρχουν φορές που δεν θέλεις να έρθεις προ εκπλήξεως, δεν έχεις ανάγκη να σοκαριστείς. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έρθεις σε επαφή με κάτι οικείο, κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και δεν θα σε απογοητεύσει. Συχνά πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα δεν έχουν σημασία, όπως ας πούμε η ταινία που θα διαλέξουμε να δούμε μια μοναχική Δευτέρα. Μήπως όμως το γεγονός ότι είναι μοναχική αυτή η Δευτέρα κατεύθυνε την επιλογή μας; Στις πιο «μαύρες» στιγμές μας αποζητάμε συνήθως λίγη σιγουριά και λίγη συντροφικότητα. Όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μας τα παρέχουν, υπάρχουν πάντα οι ταινίες.

Η μαγεία της απρόσμενης ανακάλυψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενδεχόμενο να έρθεις προ εκπλήξεως, ωστόσο δεν εξαφανίζεται ποτέ. Ίσως το πιο μαγικό πράγμα με τις ταινίες είναι ότι μπορεί να τις έχει δει αμέτρητες φορές συνεχίζοντας να ανακαλύπτεις πράγματα με κάθε νέα προβολή. Ένα αντικείμενο στο βάθος του κάδρου που βλέπεις για πρώτη φορά και αναρωτιέσαι αν είναι τοποθετημένο κατά τύχη εκεί, μια φράση που σίγουρα έχεις ακούσει ξανά κι όμως νιώθεις ότι την ακούς για πρώτη φορά, ένας μορφασμός ή μια χειρονομία που σε κάνει να δεις τον ήρωα από άλλη οπτική και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Ίσως τελικά οι άνθρωποι έχουμε όντως «το ανικανοποίητο»· ψάχνουμε συντροφιά σε αυτά που μας είναι απόλυτα γνώριμα περιμένοντας να εντοπίσουμε κάτι το καινούργιο.

Άλλη παρέα, άλλη ταινία

Μία πολύ γνώριμη ταινία μπορεί να γίνει άγνωστη αν την δεις με άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, όταν αποφασίζεις να δεις (για χιλιοστή φορά) την αγαπημένη σου ταινία με ένα νέο φίλο το ενδιαφέρον σου δεν θα είναι απόλυτα στραμμένο στην ταινία αλλά στο πώς αντιδράει εκείνος βλέποντάς τη. Γελάει στα σημεία που σου φαίνονται αστεία; Συγκινείται στα σημεία που εσένα σε έχουν κάνει να κλάψεις ξανά και ξανά; Όταν τελειώσει η προβολή θα κάνει τις ίδιες σκέψεις με σένα; Μήπως οι δικές του θα έχουν κάτι να προσθέσουν στις δικές σου; Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον η Δευτέρα σου δεν θα είναι μοναχική.

Ίδια παρέα, ίδια ταινία

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ταινίες που μένουν ακριβώς ίδιες γιατί τις βλέπεις αποκλειστικά και μόνο με τους ίδιους ανθρώπους. Είναι παρόμοια περίπτωση με αυτή της πρώτης παραγράφου απλά με παρέα. Περνάς καλά γιατί τις βλέπετε μαζί και δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα έρθει μέρα που θα τις δεις με άλλους ανθρώπους. Συνήθως είναι μέτριες κωμωδίες ή ταινίες που ντρέπεσαι να πεις σε αγνώστους ότι λατρεύεις. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ανά δευτερόλεπτο, είναι ωραίο να μένουν ίδιες οι παρέες. Μαζί και οι αγαπημένες τους ταινίες.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;