Το πρώτο μέρος της τριλογίας Fear Street είναι το slasher που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε. Ετοιμαστείτε για μυστήριο, βία και 80s vibes.

Η κατάλληλη ταινία τρόμου για να απολαύσετε μέσα στο καλοκαίρι. Μια ταινία που σέβεται το είδος τρόμου και συγκεκριμένα τα slasher, με μπόλικα easter eggs από το είδος και νοσταλγία από τη δεκαετία του ’80.

 

Ένα μυστηριώδες και βίαιο παρελθόν

Είναι μια φαινομενικά συνηθισμένη νύχτα στο μικρό χωριό Shadyside, το έτος 1994. Η Heather, μια πωλήτρια σε βιβλιοπωλείο με pulp βιβλία τρόμου (η Maya Hawk που αγαπήσαμε στο «Stranger Things») στο εμπορικό κέντρο της πόλης, ετοιμάζεται να σχολάσει από τη δουλειά της. Τότε διαισθάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους.

Πριν προλάβει να καταλάβει όμως τι συμβαίνει, κάποιος που είναι ντυμένος σαν σκελετός (θυμίζει υπερβολικά τον Skeletor από το «Masters of the Universe») την κυνηγάει μέσα στο εμπορικό. Το τέλος σίγουρα δεν είναι αισιόδοξο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ το μικρό χωριό πενθεί με τον δικό του τρόπο για τον χαμό της νεαρής Heather, παρακολουθούμε ταυτόχρονα τη προβληματισμένη ζωή τριών φίλων. Η Deena, η Kate και ο Simon αποτελούν ένα μικρό μέρος του Shadyside και οι τρείς τους προσπαθούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους (ή ότι απέμεινε από αυτές), ενώ η ερωτική ζωή της Deena είναι βασικός κομμάτι της ιστορίας.

Μετά από μια ατυχή σειρά γεγονότων και μια πολύ κακόγουστη φάρσα, η μικρή παρέα ανακαλύπτει, με τη βοήθεια του Josh (ο μικρός geek αδερφός της Deena) κάποιες πολύ τραγικές συμπτώσεις στο παρελθόν του μικρού χωριού. Ένα παρελθόν σοκαριστικών φόνων και εξαφανίσεων που χτυπάει το χωριό ανά λίγα χρόνια, εδώ και περίπου τρείς αιώνες.

Και ενώ η μικρή παρέα φτάνει σιγά σιγά στη σκοτεινή λύση του μυστηρίου, που έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1666 μ.Χ («Fear Street: 1666» θα λέγεται η τρίτη και τελευταία ταινία), ο θάνατος πλησιάζει όλο και περισσότερο τους πρωταγωνιστές.

Το κυνήγι μόλις ξεκίνησε!

 

Αφιέρωση με υπογραφή…80s

Το μεγάλο “κλειδί” του «Fear Street: 1994» είναι ο τρόπος με τον οποίο σέβεται το πολυαγαπημένο είδος των slasher ταινιών που αναπτυχθήκαν κυρίως στη δεκαετία του ’80.

Ωστόσο, το κάνει με έναν τρόπο που δεν είναι ούτε over exposition, αλλά ούτε φθηνό slasher με χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται απλά σαν “κρέας” χωρίς καθόλου ανάπτυξη. Στη ταινία αυτή οι πρωταγωνιστές είναι αναπτυγμένοι και καλογραμμένοι (τουλάχιστον αυτοί που αφορούν άμεσα την πλοκή) και για αυτό το λόγο μας ενδιαφέρει η μοίρα τους.

Η ταινία δηλαδή αποφεύγει αυτό το οποίο πολλές ταινίες του είδους στη δεκαετία του ’70 και ’80 δεν έκαναν αποτελεσματικά. «Παρασκευή και 13», «Texas Chainsaw Massacre», «Sleepaway Camp» και η λίστα συνεχίζεται για πολύ ακόμη. Ταινίες που κυριολεκτικά άλεθαν χαρακτήρες στον βωμό του θεάματος και του splatter. Σε ένα σημείο, οι δημιουργοί δεν νοιάζονταν πλέον για τους χαρακτήρες ή για την πλοκή, αλλά για θεαματικούς τρόπους αναπαράστασης θανάτων.

Ευτυχώς βρισκόμαστε στο 2021 και το «Fear Street:1994»  δεν έχει το παραπάνω πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκει έξυπνους και θεαματικούς τρόπους να εισάγει το splatter, χωρίς όμως να χάνει τη δομή του και την ανάπτυξη των πρωταγωνιστών.

 

Ωδή στο genre

Τα easter eggs του Fear Street: 1994 σε άλλες ταινίες τρόμου του ’70 και του ’80, όπως και σε  αντίστοιχα βιβλία, είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα. Με αναφορές σε ταινίες όπως το «Τα Σαγόνια του Καρχαρία», «Η Λάμψη» και τα «Evil Dead» και πολλές άλλες, το Fear Street ταυτόχρονα κλείνει το “μάτι” στους λάτρεις του είδους αλλά ενημερώνει και τους πιο νέους θεατές για το πολύχρονο αυτό είδος του σινεμά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η πλοκή του Fear Street βασίζεται αρκετά στο «IT» του αγαπημένου συγγραφέα τρόμου Stephen King (γίνονται έμμεσες αναφορές και σε άλλες ταινίες που βασίστηκαν στα βιβλία του!). Μια μικρή πόλη με βίαιο παρελθόν και δολοφονίες ή δυστυχήματα που συμβαίνουν ανά λίγα χρόνια; Ναι, αυτό θυμίζει αρκετά το Derry από το «IT».

Το μόνο μου παράπονο είναι ότι σε κάποια σημεία ένιωσα ότι οι διάλογοι είναι λίγο cringy, ενώ το στοιχείο του teen horror ήταν αρκετά διάχυτο στη ταινία. Επιπλέον, θα ήθελα να λάβω λίγες περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν του μικρού χωριού Shadyside, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει στις επόμενες δυο ταινίες.

Ευτυχώς δεν αργούν να κυκλοφορήσουν!

 

Η κατάλληλη ταινία τρόμου για το καλοκαίρι

Το «Fear Street: 1994» όπως είπα και στην αρχή είναι μια ταινία τρόμου/slasher που δεν ήξερα ότι ήθελα να δω. Είμαι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, από αυτές που θέλει κάθε θεατής κάθε τόσο να βλέπει και ξεκινάει πολύ ελπιδοφόρα την τριλογία Fear Street.

Με χαρακτήρες για τους οποίους νοιάζεσαι, απλό και κατανοητό σενάριο και σεβασμό στις ταινίες του είδους, όπως και την αγαπημένη δεκαετία του ’80, το «Fear Street: 1994» είναι μια ταινία τρόμου με κάτι που θα τους ευχαριστήσει όλους.

Και το καλύτερο κομμάτι είναι ότι οι επόμενες δυο ταινίες θα κυκλοφορήσουν μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, οπότε η ευχαρίστηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Κλείστε τα φώτα, πάρτε κάτι να φάτε και απολαύστε υπεύθυνα το «Fear Street: 1994».


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!