Ευφυΐα: 10 φανταστικοί χαρακτήρες που ξεχώρισαν για αυτήν

ευφυΐα

Η ευφυΐα σίγουρα δε μπορεί να οριστεί μονοσήμαντα. Διαφορετικές εκφάνσεις της συναντάμε συχνά στον κινηματογράφο. Από μαθηματικές διάνοιες έως πολυμήχανους μηχανικούς, από παρατηρητικούς ντετέκτιβ έως σατανικά, χειριστικούς δολοφόνους, το θέμα έχει αναλυθεί εκτενώς. Ορισμένοι είναι πιστοποιημένες διάνοιες και άλλοι απλά πολύ έξυπνοι για να παραληφθούν. Για το συγκεκριμένο άρθρο επιλέξαμε να επικεντρωθούμε σε εκ γενετής ευφυείς χαρακτήρες, προϊόντα της φαντασίας. Αφήνοντας έξω βιογραφίες, ταινίες με διανοητικές βελτιώσεις μέσω χημικών ουσιών, ρομπότ και εξωγήινους.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε 10 ευφυέστατους φανταστικούς χαρακτήρες που ξεχώρισαν τόσο για το μυαλό όσο και για την εκκεντρική προσωπικότητά τους.


Raymond Babbitt- «Rain Man»(1988)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: hotcorn.com

Ο Raymond έχει εντυπωσιακές δυνατότητες απομνημόνευσης και μια φωτογραφική μνήμη που του επιτρέπει να θυμάται οποιονδήποτε αριθμό συναντήσει. Ως αυτιστικός Savant μπορεί να υπολογίζει εξαιρετικά γρήγορα αριθμούς, αλλά έχει ελάχιστη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του περιβάλλοντός του. Υποδυόμενος από την υποκριτική διάνοια του Dustin Hoffman με τον Tom Cruise στο ρόλο του νεότερου αδερφού του, η ταινία αποτελεί απόλαυση.

Hannibal Lecter- «The Silence of the Lambs»(1991)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: medium.com

Αν και ελάχιστος, ο χρόνος του στην ταινία υπήρξε αρκετός για να κλέψει τις εντυπώσεις. Σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ο Anthony Hopkins υποδύεται έναν κανίβαλο δολοφόνο, με εξαιρετική ευφυΐα. Με ταλέντο να «διαβάζει» τους ανθρώπους μέχρι τα βάθη της ψυχής τους καταφέρνει να τους χειραγωγήσει προς όφελός του. Μπορεί το βλέμμα του να ήταν που στοίχειωσε τα όνειρά μας, αλλά η ευφυΐα του ήταν που χαράχθηκε στη μνήμη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Will Hunting- «Good Will Hunting»(1997)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: prevuemeetings.com

Ο Will (Matt Damon) μοιάζει να είναι ένας απλός επιστάτης σε ένα μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Πέρα από ένας πεισματάρης, ερειστικός και επιθετικός νέος, ο Will κρύβει κάτι ξεχωριστό. Είναι μια μαθηματική διάνοια που μένει αναξιοποίητη, μέχρι να τον ανακαλύψει ένας από τους καθηγητές και να τον προωθήσει σε  διάφορους ψυχολόγους. Παρόλα αυτά ο νεαρός δε τα πηγαίνει καλά με κανέναν μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Lambeau (Robin Williams). Μια κλασική ταινία που αγαπήθηκε κυρίως για το καστ της και που με τον καλύτερο τρόπο απογείωσε την καριέρα του Damon.

Joker- «The Dark Knight»(2008)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: inverse.com

Αναμφίβολα αυτός που απογείωσε την ευφυΐα του χαρακτήρα ήταν ο Heath Ledger. Μια φοβερή εκδοχή ενός δαιμόνιου μυαλού που συνεχώς κατέρριπτε κάθε υπόθεσή μας, με την επόμενή του κίνηση. Ακόμη και ένας από τους πιο έξυπνους ήρωες, όπως είναι ο Batman, βρέθηκε στα όριά του, μπλεγμένος στο παιχνίδι του.

Hermione Granger- «Harry Potter Franchise»(2001-2011)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: bustle.com

Ένας χαρακτήρας που αποτέλεσε πρότυπο και αγαπήθηκε τόσο από θεατές, όσο και αναγνώστες είναι η Hermione. Η ευφυέστατη μικρή μάγισσα κατάφερε να αποδείξει πως δεν αρκεί η κληρονομικότητα για να γίνεις ένας καλός μάγος. Επιμελής, μελετηρή και φιλομαθής αρίστευσε σε ότι καταπιανόταν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έσωσε την κατάσταση, χάρη στην παρατηρητικότητα, την εφευρετικότητα και την ετοιμολογία της. Φυσικά, ένας τόσο ιδιαίτερος ρόλος δε θα μπορούσε να μη δοθεί σε μια λιγότερο ταλαντούχα ηθοποιό. Η γλυκύτατη Emma Watson συνδέθηκε άρρηκτα με το συγκεκριμένο ρόλο. Μεγαλώνοντας παράλληλα με το χαρακτήρα της, από κοριτσάκι  εξελίχθηκε σε μια δυναμική γυναίκα.

Tony Stark- «Iron Man»(2008-2013)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: elitedaily.com

Η πιο προφανής προσθήκη της λίστας μας να είναι αυτή του Tony Stark. Αλαζόνας δισεκατομμυριούχος, εφευρετικός μηχανικός και επιχειρηματική διάνοια είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα που τον κάνουν τόσο αγαπητό. Ως ένας από τους πιο καλογραμμένους χαρακτήρες κόμικ ήταν αναμενόμενο να αποτελέσει το «big bang» που έφερε στη ζωή το μαγικό σύμπαν των ταινιών της Marvel. Ωστόσο η επιτυχία και αποδοχή του Iron Man (2008) δε θα ήταν ίδια, αν ο μοναδικός Robert Downey Jr. δεν έδινε πνοή στο χαρακτήρα. Με τη μοναδική υποκριτική του ευφυΐα και τη πληθωρική προσωπικότητα είναι αδύνατον να φανταστούμε άλλον στη θέση του.

Sherlock Holmes- «Sherlock Holmes»(2009)

ευφυΐα
Πηγή εικόνας: pursuenews.com

Ο αγαπημένος ιδιωτικός ερευνητής των αναγνωστών και των θεατών, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του Arthur Conan Doyle που με τόση δεξιοτεχνία επιμελήθηκε, κατάφερε να αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες όλων των εποχών. Στην κινηματογραφική του μεταφορά, ο ρόλος δόθηκε στο Robert Downey Jr. Αναμφίβολα το ταλέντο, αλλά κυρίως η εκκεντρικότητα και το παρελθόν του με την εξάρτηση, τον κατέστησαν τον καταλληλότερο για το ρόλο.

Felonius Gru- «Despicable Me»(2010-2017)

Πηγή εικόνας: imdb.com

Μια σατανική ιδιοφυΐα, που τον συναρπάζει οτιδήποτε απεχθές και όλα του τα σχέδια έχουν στόχο το χάος. Ο παμπόνηρος και εφευρετικός Gru, νυχθημερόν σχεδιάζει καταστροφικές μηχανές, με τη βοήθεια των πιστών, κίτρινων ακολούθων του και την επιστημονική συμβολή του Δόκτωρ Nefario. Η χαρακτηριστική φωνή με την ιδιαίτερη προφορά ανήκε στον πολυτάλαντο Steve Carell.

Lisbeth Salander- «The Girl With the Dragon Tattoo»(2011)

Πηγή εικόνας: danielmontgomery.wordpress.com

Το χαρακτήρα του Stieg Larsson, στις διάφορες κινηματογραφικές μεταφορές της σειράς βιβλίων Millennium, υποδύθηκαν η Noomi Rapace, η Rooney Mara και προσφάτως, η Claire Foy. Η γυναίκα με το ιδιαίτερο στυλ, είναι μια εξαιρετικά ευφυής hacker που προσπαθεί να λύσει μια υπόθεση που για χρόνια ταλαιπωρεί την αστυνομία. Τα στοιχεία του χαρακτήρα της που την κάνουν τόσο προσιτή είναι οι ανασφάλειες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Mary Adler- «Gifted»(2017)

Πηγή εικόνας: imdb.com

Μια τρυφερή ιστορία πατρότητας, με πρωταγωνίστρια μια πολύ ιδιαίτερη εφτάχρονη. Η Mary (Mckenna Grace) μοιάζει να μην ανήκει στην τάξη του μέσου δημοτικού. Ο Frank (Chris Evans) που την έχει υπό την προστασία του, θέλει να μεγαλώσει ως φυσιολογικό παιδί ενώ η γιαγιά της θεωρεί πως πρέπει να αξιοποιήσει το χάρισμά της. Οι δυο τους θα βρεθούν στα δικαστήρια διεκδικώντας την κηδεμονία αυτού του χαρισματικού παιδιού. Μια ταινία των τελευταίων χρόνων που με τις δυνατές ερμηνείες και το εξαιρετικό σενάριό είναι αδύνατον να σας αφήσει ασυγκίνητους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;