Ελληνικός Κινηματογράφος: Από κομπάρσος… πρωταγωνιστής

Ο «κομπάρσος» είναι συνήθως ένα βοηθητικό ή βουβό πρόσωπο που λαμβάνει μέρος σε κάποιο θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο. Αρκετοί αγαπημένοι ηθοποιοί ξεκίνησαν ως κομπάρσοι στον Ελληνικό Κινηματογράφο, πριν καταξιωθούν ως πρωταγωνιστές.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης θεωρείται από τους σημαντικότερους ζεν πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πολύ πριν ασχοληθεί με το θέατρο και το σινεμά, εμφανίστηκε ως κομπάρσος στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Χειροκροτήματα» το 1944 σε ηλικία 16 ετών. Στην ίδια ταινία πρωτοεμφανίστηκε σ’ έναν μικρό ρόλο και ο Γιώργος Φούντας.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης στην ταινία «Χειροκροτήματα» ανάμεσα στο κοινό, Πηγή εικόνας: Facebook

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε το 1932 και είναι κόρη των ηθοποιών Άγγελου Μαυρόπουλου και Μαρίκας Κρεβατά. Το 1947 έκανε ένα πέρασμα ως κομπάρσα στην ταινία «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου. Στην ίδια ταινία έπαιζε και η Μ. Μαυροπούλου, δηλαδή η Μαρίκα (Μαρία) Μαυροπούλου – Ιγγλέση (όχι η Μαρίκα Κρεβατά).

Γκέλυ Μαυροπούλου & Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «Μαρίνα», Πηγή εικόνας: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 

ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ

Η Τζένη Ρουσσέα γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σε ηλικία 16 ετών, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια στο σχολείο, συμμετείχε ως κομπάρσα στην ταινία «Κόκκινος Βράχος» («Φωτεινή Σάντρη») του Γρηγόρη Γρηγορίου, που γυρίστηκε στη Ζάκυνθο.

Τζένη Ρουσσέα, Πηγή εικόνας: e-Stage.gr

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ

Η Μαριάννα Κουράκου πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες τη δεκαετία του ‘60. Όμως, πολλά χρόνια πριν, το 1950 έκανε ένα πέρασμα από τη σπουδαία ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Ο Μεθύστακας». Ήταν μόλις 7 ετών (τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 1949).

Μαριάννα Κουράκου, Πηγή εικόνας: Facebook

 

ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ

Η Ελένη Ανουσάκη προέρχεται από μια σπουδαία καλλιτεχνική οικογένεια. Η μητέρα της, Μαλαίνα Ανουσάκη, κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων κινηματογραφικών εμφανίσεων (από γυναίκα), μαζί με την Ελένη Ζαφειρίου. Ο πατέρας της, Ευάγγελος Ανουσάκης, ήταν τενόρος και πρωταγωνιστής της επιθεώρησης. Το 1950 έπαιξε για πρώτη και τελευταία φορά στον κινηματογράφο, στο δράμα «Λυπηθείτε το παιδί μου» («Αμάρτησα για το παιδί μου»), δίπλα στην Ελένη Χατζηαργύρη. Για λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε και η εξάχρονη τότε Ελένη Ανουσάκη. Στην ίδια ταινία έπαιξε ως κομπάρσος και ο Γιώργος Μεσσάλας.

Η Ελένη Ανουσάκη στην ταινία «Αιχμάλωτοι του μίσους», Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια

 

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ

Ο αγαπημένος κωμικός ξεκίνησε με μικρούς ρόλους στον Ελληνικό Κινηματογράφο («Η κυρά μας η Μαμή», «Η Αλίκη στο Ναυτικό»), πριν εδραιωθεί ως πρωταγωνιστής. Η πρώτη του, όμως, κινηματογραφική εμφάνιση ήταν ως κομπάρσος το 1953 στην κωμωδία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Ένα έξυπνο έξυπνο… μούτρο», Πηγή εικόνας: Yabook

 

 

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ

Η Μάρω Κοντού κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πρωταγωνιστικών ρόλων στον Ελληνικό Κινηματογράφο (από γυναίκα). Ο πρώτος της μεγάλος ρόλος ήταν το 1960 στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Τα κίτρινα γάντια». Το ντεμπούτο της, όμως, το πραγματοποίησε 6 χρόνια πριν, το 1954, στη μουσική κωμωδία «Χαρούμενο Ξεκίνημα», ως κομπάρσα, την ώρα που ο Γιώργος Οικονομίδης τραγουδούσε το «Μα εγώ αγαπώ τη Λιάνα».

Μάρω Κοντού, Πηγή εικόνας: event crashers

 

 

ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαίρη Χρονοπούλου πήρε κι εκείνη το βάπτισμα του πυρός στον κινηματογράφο μαζί με τη Μάρω Κοντού, στην ίδια ταινία («Χαρούμενο Ξεκίνημα»), την ώρα που ο Γιώργος Οικονομίδης τραγουδούσε το «Μα εγώ αγαπώ τη Λιάνα».

Μαίρη Χρονοπούλου, Πηγή εικόνας: Pinterest

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος βγήκε σχετικά μεγάλος στο θέατρο, ενώ στον κινηματογράφο έπαιξε στην αρχή πολλούς μικρούς ρόλους («Το δόλωμα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»). Βέβαια, η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 1959, σε ρόλο κομπάρσου στην κλασική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Ηλίας του 16ου».

Άγγελος Αντωνόπουλος, Πηγή εικόνας: Γραφείο Τύπου ΕΡΤ – ERT

 

ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους ζεν πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου («Ένα αστείο κορίτσι», «Η Αλίκη Δικτάτωρ», «Η αμαρτία της ομορφιάς»). Το 1962 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως κομπάρσος στην «Οργή» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Νίκος Γαλανός, Πηγή εικόνας: Pinterest

 

ΑΝΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ

Μια από τις ωραιότερες παρουσίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πριν χριστεί πρωταγωνίστρια («Φτωχολογιά», «Του χωρισμού ο πόνος», «Καλάβρυτα 1821»), έκανε ένα πέρασμα το 1963 από τη δραματική ταινία του Βασίλη Παπάζογλου «Μίσος».

Άννα Ιασωνίδου, Πηγή εικόνας: Scribd

 

ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της αγαπημένης ενζενί ήταν στην κωμωδία «Τζένη Τζένη». Στην πραγματικότητα, λίγα χρόνια πριν, έκανε ένα πέρασμα από την ταινία «Ο Καζανόβας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Νόρα Βαλσάμη, Πηγή εικόνας: Womenonly

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Χρήστος Πολίτης πρωταγωνίστησε σε πολλές ιστορικές και πολεμικές ταινίες («Στη μάχη της Κρήτης», «Ο τελευταίος των Κομιτατζήδων», «Ολοκαύτωμα», «Σουλιώτες»). Πριν από αυτές τις ταινίες, το 1968, έπαιξε ως κομπάρσος στη δραματική ταινία «Η λεωφόρος του μίσους» του Νίκου Φώσκολου.

Χρήστος Πολίτης & Κάτια Δανδουλάκη στην ταινία «Σουλιώτες», Πηγή εικόνας: Cosmopoliti

 

ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ, ΑΤΤΙΚ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί ξεκίνησαν ως κομπάρσοι σε ταινίες του Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, όπως ο Κώστας Δούκας και ο Μάνος Φιλιππίδης. Επίσης, στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα με πρωταγωνιστή τον Αττίκ, πλειάδα γνωστών ηθοποιών έκαναν πέρασμα, όπως ο Βασίλης Αργυρόπουλος, ο Τζαβαλάς Καρούσος, η Κούλα Αγαγιώτου, ο Γιάννης Φέρμης, η Χάρις Καμίλλη κ.ά.

Αττίκ, Πηγή εικόνας: Facebook

 

Κι άλλοι ηθοποιοί ξεκίνησαν ως κομπάρσοι, όπως ο Ντίνος Καρύδης («Ραντεβού στην Κέρκυρα»), ο Αντώνης Παπαδόπουλος («Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες») και ο Κώστας Γκουσγκούνης («Η Αγνή του Λιμανιού», «Η θεία από το Σικάγο»).

Αντώνης Παπαδόπουλος, Πηγή εικόνας: Καλύτερη Λαμία

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
  • retroDB (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο φιλμογραφίας)
  • greekactor.blogspot.com (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο βιογραφικών)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;