Docs in Exile Film Festival: Μίλα μου για ντοκιμαντέρ

To Exile Room, έχοντας την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το Docs in Exile Film Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί -σωστά μάντεψες- διαδικτυακά από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2020. Μέσα σε 5 ημέρες θα προβληθούν 30 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα περισσότερα για πρώτη φορά, και μάλιστα δωρεάν.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η οποία ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι μια προεγγραφή στην πλατφόρμα και… βουαλά! Είσαι έτοιμος να δεις 30 ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους που περιμένουν το κλικ σου. Τα βασικά αφιερώματα του φεστιβάλ είναι δύο: το Working Girls, για όλα τα κορίτσια που έχουν παλέψει για ίσα δικαιώματα στο χώρο εργασίας, και το Queer Stories, ιστορίες διαφορετικότητας που έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια. Αρκεί να το θες.

Το πρόγραμμα του Docs in Exile Film Festival

Working Girls

Το φεστιβάλ παρουσιάζει 6 ταινίες για γυναίκες που πάλεψαν με τον τρόπο τους απέναντι στην εργασιακή ανισότητα. Και αυτό δεν μπορεί παρά να περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα, έτσι δεν είναι;

Αυθεντικές Γεύσεις με την Νταϊάνα Κένεντυ της Elizabeth Carroll (2019, 72′)

Τελικά ποια είναι η Diana Kennedy: ο Mick Jagger της μεξικανικής κουζίνας ή ό,τι χειρότερο συνέβη ποτέ στην υψηλή γαστρονομία; Και γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θηλυκός Ιμάμης της Marie Skovgaard (2019, 88′)

Η Sherin ανοίγει στην Κοπεγχάγη ένα από τα πρώτα τζαμιά της Ευρώπης με γυναίκες ιμάμηδες.  Ζητάει αλλαγή και ισότητα, και τη ζητάει τώρα. Η βιασύνη της, όμως, σπέρνει τη διχόνοια στην οργάνωσή της. Αφού η Sherin παίρνει διαζύγιο, αρχίζει να δίνει ανοιχτά σε μουσουλμάνες την άδεια να χωρίσουν τον σύζυγό τους ή να παντρευτούν ξανά. Αλλά πώς να συγκρουστεί -εκ των έσω- με αιώνες θρησκευτικών παραδόσεων;

Πηγή εικόνας: Hot Docs

Η Κρυφή Ζωή των Βιβλιοπωλείων του D.W. Young (2019, 99′)

Η συντήρηση σπάνιων βιβλίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα; Η ταινία στρέφει την προσοχή της στην κουλτούρα του βιβλίου – τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ τονίζει το πόσο σημαντική είναι για την ανθρώπινη κληρονομιά.

Η Σπηλιά του Feras Fayyad (2019, 106′)

Κάτω από τα ερείπια της πολιορκημένης Ανατολικής Αλ Γκούτα, στη Συρία, μια ομάδα γιατρών τρέχει ένα παράνομο νοσοκομείο για τα θύματα του πολέμου. Ταυτόχρονα, τρεις απ’ αυτούς συμμετέχουν σε δύο επαναστάσεις: μία κατά του καθεστώτος του Άσαντ και μία κατά της πατριαρχίας.

93QUEEN της Paula Eiselt (2018, 85′)

Η ταινία ασχολείται με ην ίδρυση της Ezras Nashim, του πρώτου γυναικείου Σώματος Εθελοντών Τραυματιοφορέων στη Νέα Υόρκη. Ενώ τα σώματα τραυματιοφορέων της εκεί Ορθόδοξης Εβραϊκής κοινότητας αποτελούνται αποκλειστικά από άντρες, η Rouchie μαζί με μια ομάδα γυναικών ρισκάρουν την τιμή τους για να προσφέρουν αξιοπρεπή επείγουσα ιατρική βοήθεια σε Ορθόδοξες γυναίκες και κορίτσια. Θα αντέξουν στον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον τους η Hatzolah, η αντίστοιχη ανδρική οργάνωση;

Το Χωριό που Δονείται της Weronika Jurkiewicz (2019, 7′)

Μεταφερόμαστε σε ένα ήσυχο χωριουδάκι της Ουγγαρίας, όπου οι άντρες πίνουν μπύρες στο μπαρ, ενώ οι γυναίκες ασχολούνται με την τοπική βιομηχανία. Ποια είναι αυτή; Η μαζική παραγωγή σεξουαλικής ικανοποίησης.

Queer Stories

Μέσα από 5 ταινίες, το Docs in Exile προσπαθεί να σκιαγραφήσει τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο στον 21ο αιώνα.

Αγάπη μου του David Teboul (2020, 172′)

Ο σκηνοθέτης, πενθώντας τον πρώην εραστή του που πέθανε από υπερβολική δόση, κάνει ένα ταξίδι μέχρι τη Σιβηρία. Ενώ περνάει μέσα από πόλεις και χωριά, ζητάει από νέους και γέρους να του αφηγηθούν ένα γεγονός που τους άλλαξε τη ζωή.

Όσα Δεν Τόλμησα του Bruno Santamaría Razo (2020, 75′)

Σε μια μικρή μεξικανική πόλη, ο 16χρονος Νιόνιο ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολύ μικρότερους φίλους του. Του αρέσει να σκαρφίζεται χορογραφίες και να οργανώνει ομαδικά παιχνίδια για τα παιδιά του χωριού.  Καθώς το μεγάλο πανηγύρι του χωριού πλησιάζει, ο Νιόνιο προσπαθεί να βρει τη δύναμη να πει στην οικογένειά του ότι του αρέσει να ντύνεται γυναίκα.

Μαντάμ του Stéphane Riethauser (2019, 93′)

Η ταινία μάς συστήνει την Caroline, μια πληθωρική 90χρονη γιαγιά, και τον εγγονό της (και σκηνοθέτη της ταινίας), Stéphane, ενώ εξερευνούν την εξέλιξη της ταυτότητας φύλου, αμφισβητώντας το πατριαρχικό περιβάλλον και τα ταμπού δεκαετιών.

Το Ευαγγέλιο της Eureka των Michael Palmieri και Donal Mosher (2018, 75′)

Το Eureka Springs, μια μικρή πόλη στο Άρκανσο, δεν μοιάζει με καμιά άλλη πόλη. Εκεί, η βαθιά χριστιανική ευλάβεια αγκαλιάζει την queer κοινότητα, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο. Γιατί το να βλέπεις drag queens να τραγουδάνε γκόσπελ, σίγουρα δεν το λες στερεότυπο.

Πηγή εικόνας: In Review Online

Playback της Agustina Comedi (2019, 14′)

Οι Kalas Group ήταν μια ομάδα trans γυναικών και drag queens στην Κόρδοβα των ’80s. Στα τέλη της δεκαετίας, πέθαναν όλα τα μέλη από AIDS εκτός από τη Ντέλπι.

All About My Father

Το Docs in Exile παρουσιάζει 2 ταινίες για το δίπολο της σχέσης παιδιού και πατέρα. Δύο ταινίες με κοινό παρονομαστή το πλησίασμα και την ελπίδα να γνωρίσεις τον γονιό σου από την αρχή.

Ο Γύρος του Κόσμου στα 30 της Aya Koretzky (2018, 110′)

Το 1969, ο Jiro, πατέρας της σκηνοθέτη Aya Horetzky, αποφασίζει να εγκαταλείψει το Τόκιο και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Στα 30 της, την ίδια ηλικία που είχε ο πατέρας της όταν ξεκίνησε την περιπέτειά του, η Horetzky αποφασίζει να αποτυπώσει κινηματογραφικά τα ταξίδια του.

Η Μηχανή του Χρόνου του S. Leo Chiang (2019, 81′)

Όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας του πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο 43χρονος καλλιτέχνης Maleonn ετοιμάζει ένα υπερφιλόδοξο θεατρικό πρότζεκτ, προσπαθώντας να συνεργαστεί για τελευταία φορά μαζί του.

Πηγή εικόνας: Variety

Προγράμματα Μικρού Μήκους

Ι. Short Docs: Crossing Divides

Πέντε ταινίες που μηδενίζουν αποστάσεις και πολιτιστικές διαφορές, εξερευνούν όλα όσα μας χωρίζουν αλλά, κυρίως, όλα όσα μας ενώνουν.

1. Κοπρόσκυλα της Halima Ouardiri (2019, 18’)

2. Ανάσα της Daria Kasperek (2019, 25’)

3. Σμπαραλιασμένη Ορχήστρα του Charlie Tyrell (2019, 12’)

Πηγή εικόνας: Mubi

4. Γαλάζιο Σύνορο του Ivan Milosavljević (2020, 19’)

5. Flower Punk της Alison Klayman (2019, 27’)

ΙΙ. Short Docs: Human Geographies

Έξι ταινίες δεμένες με έναν τόπο, τις ευθείες και τις καμπύλες του χαραγμένες για πάντα στο μυαλό μας, ειδικά όταν πρόκειται για το ίδιο μας το σώμα.

1. Υλικά Σώματα της Dorothy Allen-Pickard (2020, 4’)

2. Το Βάρος της Ομορφιάς της Eeva Mägi (2019, 24’)

3. Η Δική της Νέα Υόρκη του David Gross (2020, 8’)

4. Τιμωρημένοι του Antoine Bargain (2019, 20’)

5. Kachalka του Gar O’Rourke (2020, 9’)

6. Μετα-πυρηνικά Όνειρα της Natalie Cubides-Brady (2019, 24’)

Πηγή εικόνας: Natalie Cubides-Brady

ΙΙΙ. Short Docs: Modern Families

Επιλεκτικές συγγένειες και δεσμοί αίματος κάθε είδους και περιγραφής κάτω από το πολύχρωμο μικροσκόπιο της αληθινής ζωής.

1. Τηλεοπτικές Οικογένειες του Matt Pizzano (2020, 15’)

2. Παραδείσια Πτηνά των Aline Suter & Céline Carridroit (2019, 15’)

3. Οι Αδερφές Σταρ των Beth Einhorn & Bridey Elliott (2019, 15’)

4. Αγάπες της Mathilde Chavanne (2019, 32’)

5. Δεν Κλαίμε στο Τραπέζι της Carol Nguyen (2019, 16’)

6. Shirley Temple της Audrey Nantel-Gagnon (2018, 16’)

Δεν Κλαίμε στο Τραπέζι. Πηγή εικόνας: Amazon

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή Δαϊλά

Κάτοικος του πλανήτη Γη. Παρθένος με ωροσκόπο Ζυγό. Μηχανικός περιβάλλοντος, λέει. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μ' ένα βιβλίο στο χέρι και ακουστικά στ' αυτιά. Οι ταινίες και οι σειρές μου 'χουν φάει τη ζωή (χαλάλι τους). Λάτρης των λογοπαιγνίων και των άκυρων συνειρμών. Όταν μεγαλώσω θέλω να αγχώνομαι λιγότερο για ανούσια πράγματα και να γράφω περισσότερο (και ας μην το ζητήσει κανείς). Αν δεν τα καταφέρω, θα πάω στην Ισλανδία να ησυχάσω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;