Δάφνη Σκούρα: Μια αγωνίστρια της τέχνης

Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε μια σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια, που άφησε το στίγμα της τόσο στο θέατρο, όσο και στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια την τέχνη με σεμνότητα, ποιότητα, ευγένεια και ήθος.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η Δάφνη Σκούρα γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1928 (σύμφωνα με το Δημοτολόγιο Αθηνών γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1925).

Η Δάφνη Σκούρα 11 χρονών, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μητέρα της Δέσποινα, κόρη των Γιώργη και Μαλάμως Λαλά, καταγόταν από τα γραφικά Αλάτσατα ή Αγριλιά της Μικράς Ασίας. Ο παππούς της έπαιζε κάθε καλοκαίρι θέατρο για να ψυχαγωγεί τους συγχωριανούς του.

Η Δάφνη Σκούρα με τον αδερφό της Δημήτριο Λιούλιο, τον πατριό της Νικόλαο Λιούλιο και τη μητέρα της Δέσποινα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Πατέρας της ήταν ο Νίκος Σκούρας, ο οποίος χώρισε με τη μητέρα της όταν εκείνη ήταν πολύ μικρή. Το 1940 η μητέρα της παντρεύτηκε τον ξενοδοχοϋπάλληλο Νικόλαο Λιούλιο.

Η Δάφνη Σκούρα 8 ετών μαζί με τον πατριό της, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στην αρχή ζούσε μαζί με την οικογένειά της στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι. Το 1935 μετακόμισαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η μικρή Δάφνη μαζεύει αγριολούλουδα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Δημοτικό πήγε κοντά στο Μερόπειο, στο Σχολείο Μπούρα και κατόπιν γράφτηκε στο Γ’ Γυμνάσιο στον Ιλισσό.

Δημοτικό Σχολείο Μπούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ενώ τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της έπαιζαν ανέμελα παιχνίδια της εποχής εκείνης, όπως «αμπάριζα» και «τσιλίκι», η μικρή Δάφνη προτιμούσε να παρακολουθεί κρυφά τις πρόβες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Η Δάφνη Σκούρα στη ΣΤ’ Δημοτικού το 1939, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η Δάφνη Σκούρα είχε από μικρή πολύ ωραία φωνή και γοήτευε τους πάντες με τις απαγγελίες της. Όταν ήταν 13 ετών, μια φίλη της μητέρας της λυρική τραγουδίστρια, η Χρύσα, της πρότεινε να γνωρίσει από κοντά τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Μαρίκα Κοτοπούλη & Τζορτζ Γκρην στο θεατρικό έργο «Μάγδα» (1931), Πηγή Εικόνας: Θεατρικό Μουσείο

 

Η Μαρίκα Κοτοπούλη ενθουσιάστηκε με το ταλέντο και τον παιδικό ενθουσιασμό της και την προσκάλεσε να φοιτήσει στη σχολή της.

Η Δάφνη Σκούρα στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στη σχολή είχε καταξιωμένους καθηγητές, όπως ο Σπύρος Μελάς, ο Φάνης Μιχαλόπουλος, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η Ελένη Χαλκούση, η Έμμυ Σπεκ-Μελισσηνού και ο Γιώργος Ανεμογιάννης.

Βασίλης Λογοθετίδης, Δάφνη Σκούρα & Olivia de Havilland το 1955, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Βέβαια, είχε και σημαντικούς συμμαθητές και συμμαθήτριες, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Βίλμα Κύρου, η Ολυμπία Παπαδούκα, ο Φρίξος Ηλιάδης, ο Γιώργος Καρέτας, ο Νάσος Κεδράκας και ο Μίνως Βολανάκης.

Η Δάφνη Σκούρα ως πτυχιούχος της Θεατρικής Σχολής Μαρίκας Κοτοπούλης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1943 έδωσε εξετάσεις για να πάρει την Άδεια Εργασίας Ηθοποιού και αρίστευσε. Οι πρώτοι (μικροί) ρόλοι δεν άργησαν να έρθουν. Έτσι έπαιξε στο έργο του Σπύρου Μελά «Βουβές Αγάπες» με το Δημήτρη Μυράτ, τη Ρίτα Μυράτ και τον Στέλιο Βόκοβιτς και στη μουσική κωμωδία «Το φάντασμα του Μετροπόλ».

Η Δάφνη Σκούρα στις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1943, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ακολούθησε το έργο του Δημήτρη Μπόγρη «Φουσκοθαλασσιές» με τον Βασίλη Λογοθετίδη, την Έλλη Λαμπέτη και τη Βίλμα Κύρου.

Δάφνη Σκούρα και Δημήτρης Μπόγρης το 1948, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στη συνέχεια αντικατέστησε την Άννα Καλουτά στο έργο του Παντελή Χορν «Φιντανάκι» με τη Ρίτα Μυράτ και τον Δημήτρη Μυράτ. Επίσης, έπαιξε στο «Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν και στον «Ποπολάρο» του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

Δελτίο Επαγγελματικής Άδειας Δάφνης Σκούρα (1945), Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Η Δάφνη Σκούρα μετά την απελευθέρωση απολύθηκε από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, επειδή την είδε ο διευθυντής του θιάσου Γεωργόπουλος να διαδηλώνει κρατώντας μια σημαία του ΕΑΜ.

Σκίτσο της Δάφνης Σκούρα από Φωκίωνα Δημητριάδη (1950), Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο «Ελληνική Κωμωδία» του Βασίλη Αργυρόπουλου κι έπαιξε με επιτυχία στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου «Κυριακή αργία» και «Τσαγκαροδευτέρα» (όπου συμμετείχαν η Γιώτα Λάσκαρη, ο Νίκος Βλαχόπουλος, ο Επαμεινώνδας Χέλμης, ο Τάκης Νατσούλης, ο αδερφός του Βασίλη Αργυρόπουλου Ξενοφών και η Ανθή Παπαδάκη). Το 1946 έπαιξε και στη σατιρική γελοιογραφία τους «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης».

Σκίτσο της Δάφνης Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1946 συνεργάστηκε με τη Σοφία Βέμπο στην επιθεώρηση «Ξανανθίζουν τα ρόδα» που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Λυρικόν». Μαζί με τις αδερφές Στρατηγού έκανε μια τριφωνία στο τραγούδι «Καινούρια τώρα ζωή», ενώ στον ρυθμό του χόρευε η Χρυσούλα Ζώκα.

Δάφνη Σκούρα, Χρυσούλα Ζώκα & Αλέκα Στρατηγού (1954), Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Κατά την περίοδο 1946-47 συνεργάστηκε με τον «Θίασο των πέντε Άσσων» (Σοφία Βέμπο – Μάνος Φιλιππίδης – Μίμης Κοκκίνης – Κυριάκος Μαυρέας – Ορέστης Μακρής) στο έργο των Ασημακόπουλου – Σπυρόπουλου – Παπαδούκα «Πρίγκιπας Μουρούζης» με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και στη μουσική κωμωδία των Τραϊφόρου – Αγγελόπουλου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1947 έπαιξε στην επιθεώρηση των Δημήτρη Ευαγγελίδη – Μίμη Τραϊφόρου «Να τι θέλει ο λαός» και στην επιθεώρηση του Δημήτρη Ευαγγελίδη «Το παρδαλό κατσίκι».

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τον Νοέμβριο του 1947 προσελήφθη από το Εθνικό Θέατρο, όπου δούλεψε για 2 χρόνια. Ξεκίνησε με το έργο του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ», στο οποίο υποδύθηκε μια ανθοπώλισσα.

Η Δάφνη Σκούρα στο «Συρανό ντε Μπερζεράκ», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Η Δάφνη Σκούρα σε σκηνή του «Συρανό ντε Μπερζεράκ», Πηγή Εικόνας: Εθνικό Θέατρο

 

Ακολούθησαν τα έργα «Φοιτητές» του Γρηγορίου Ξενόπουλου με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη, «Βολπόνε» του Ben Jonson με τον Θεόδωρο Αρώνη και τον Δημήτρη Χορν, καθώς και οι αρχαίες τραγωδίες «Χοηφόροι» κι «Ευμενίδες».

Η Δάφνη Σκούρα ως Τσέλια στο «Βολπόνε», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1949 συνεργάστηκε με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη στην κωμωδία «Υπηρέτης Κρέιτον» με την Έλλη Λαμπέτη, την Ελένη Χατζηαργύρη, τη Μαίρη Λαλοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλου, τον Ντίνο Δημόπουλο και τον Ανδρέα Ζησιμάτο.

Μαίρη Λαλοπούλου, Έλλη Λαμπέτη & Δάφνη Σκούρα στον «Υπηρέτη Κρέιτον», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το καλοκαίρι του 1949 συνεργάστηκε εκ νέου με τη Σοφία Βέμπο στην «Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού των τελευταίων εκατό ετών» σε κείμενα Μίμη Τραϊφόρου.

Διαφήμιση της «Ιστορίας του Ελληνικού Τραγουδιού», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Εμπρός»

 

Δάφνη Σκούρα, Σοφία Βέμπο & Κατερίνα Γώγου, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1950 έλαβε μέρος στη θρυλική παράσταση των Μίμη Τραϊφόρου και Γιώργου Γιαννακόπουλου «Βίρα τις άγκυρες» με σπουδαίους ηθοποιούς του μουσικού θεάτρου, όπως η Σοφία Βέμπο, ο Ορέστης Μακρής, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Γιάννης Γκιωνάκης και η Μαρίκα Νέζερ.

Κώστας Μανιατάκης, Βασίλης Αυλωνίτης, Μαρίκα Νέζερ, Δάφνη Σκούρα, Γιάννης Ιωαννίδης & Στέφανος Στρατηγός, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1951 συμμετείχε στην επιθεώρηση των Τραϊφόρου – Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Έχετε γεια… βρυσούλες!» μαζί με τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Νίκο Ρίζο, τον Χρήστο Τσαγανέα, την Πόπη Άλβα και τη Μαρία Βασιλάκη.

Διαφήμιση της επιθεώρησης «Έχετε γεια… βρυσούλες!», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1952 έπαιξε τον ρόλο της Ελένης στην κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ουδέν αξιοσημείωτον» με πρωταγωνιστή τον Μίμη Φωτόπουλο.

Δάφνη Σκούρα & Μίμης Φωτόπουλος στο «Ουδέν αξιοσημείωτον», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες της ήταν με την Κατερίνα το 1953 σε διάφορα έργα, όπως «Ιερή Φλόγα», «Τζόαν Ντάνβερς», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Μαθήματα Ηθικής», «Θα σε παντρευτώ τέρας», «Η μπόρα πέρασε», «Η κυρία με τας καμελίας», «Το φως του γκαζιού», «Η θεία του Καρόλου», «Πιστή σύζυγος», «Χρυσή μου Ρουθ», «Το Έκτο Πάτωμα» και «Δεύτερη Γυναίκα».

Κατερίνα & Δάφνη Σκούρα στη «Δεύτερη Γυναίκα», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τίτος Φαρμάκης & Δάφνη Σκούρα στη «Δεύτερη Γυναίκα», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1953 συνεργάστηκε και με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στα έργα «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης» και «Το Φιόρο του Λεβάντε».

Δάφνη Σκούρα & Βασίλης Διαμαντόπουλος στους «Εκατομμυριούχους της Νάπολης», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το καλοκαίρι του 1954 συγκρότησε μαζί με τον Λυκούργο Καλλέργη θίασο πρόζας στο θέατρο «Ραντάρ» και παρουσίασαν αξιόλογα έργα, όπως «Στέλλα Βιολάντη», «Έβδομος Ουρανός», «Το κουρέλι» κ.ά.

Δάφνη Σκούρα & Λυκούργος Καλλέργης στο «Κουρέλι», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Μια από τις πιο γόνιμες συνεργασίες ήταν με τον Μάνο Κατράκη, με τον οποίο ανέβασαν μεταξύ άλλων και το γνωστό αντιρατσιστικό έργο των Arnaud d’Usseau και James Gow «Βαθιές είναι οι ρίζες», που έδωσε και τον τίτλο στο βιβλίο της.

Μάνος Κατράκης & Δάφνη Σκούρα στο έργο «Βαθιές είναι οι ρίζες», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1956 συνεργάστηκαν στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» που ανέβηκε στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη.

Δάφνη Σκούρα, Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη & Μάνος Κατράκης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 1956 συμμετείχε στην «Ημέρα Ηθοποιού» που διοργάνωσε το Σ.Ε.Η. στο Ηρώδειο για να τιμήσει τη μνήμη της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Πρόγραμμα από την «Ημέρα Ηθοποιού», Πηγή Εικόνας: Θεατρικό Μουσείο

 

Στη γιορτή πήραν μέρος πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Μάνος Κατράκης, η Άννα Συνοδινού, η Ίλια Λιβυκού, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Άννα & η Μαρία Καλουτά, η Έλσα Βεργή και η Κάκια Παναγιώτου.

Μαρία & Άννα Καλουτά, Έλσα Βεργή, Άννα Συνοδινού, Ίλια Λιβυκού, Δάφνη Σκούρα, Ελένη Χατζηαργύρη & Κάκια Παναγιώτου στην «Ημέρα Ηθοποιού», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Ογδόντα Χρόνια 1917-1997»

 

Τη χειμερινή περίοδο 1957-58 ο Δημήτρης Ροντήρης συγκρότησε τον θίασο «Πειραϊκή Σκηνή» κι ανέβασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τρία έργα στα οποία έπαιξε η Δάφνη Σκούρα: «Δωδέκατη Νύχτα», «Λουΐζα Μύλλερ» & «Μελτεμάκι».

Κατάθεση Ιδρύσεως Πειραϊκού Θεάτρου, Πηγή Εικόνας: www.arxeion-politismou.gr

 

Το 1960 πρωταγωνίστησε στη μεγάλη επιτυχία των Νίκου Τσιφόρου – Πολύβιου Βασιλειάδη «Δέκα μέρες στο Παρίσι».

Η Δάφνη Σκούρα στο έργο «Δέκα μέρες στο Παρίσι», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Διαφήμιση του έργου «Δέκα μέρες στο Παρίσι», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Ελευθερία»

 

Στην παράσταση πρωταγωνιστούσαν μαζί της ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Σταυρίδης και η Μάρω Κοντού.

Δάφνη Σκούρα, Μάρω Κοντού, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος & Νίκος Σταυρίδης στο έργο «Δέκα μέρες στο Παρίσι», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στον θίασο συμμετείχαν η Κατερίνα Γιουλάκη, η Μαρούλα Ρώτα, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, ο Γιάννης Μαλούχος και ο Βαγγέλης Σάκαινας.

Δάφνη Σκούρα & Νίκος Σταυρίδης στο έργο «Δέκα μέρες στο Παρίσι», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ένας από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας της ήταν το κινέζικο έργο «Το κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά» σε σκηνοθεσία Τάσου Αλκουλή.

Η Δάφνη Σκούρα στο «Κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Διαφήμιση του έργου «Το κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Ελευθερία»

 

Στην παράσταση συμμετείχαν ο Δημήτρης Νικολαΐδης, η Μαρία Κωνσταντάρου, η Μαρούλα Ρώτα, η Πόπη Αλκουλή, ο Χρήστος Δοξαράς, ο Θάνος Γραμμένος και ο Γιώργος Λεφεντάριος.

Μαρία Κωνσταντάρου & Δάφνη Σκούρα στο «Κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το καλοκαίρι του 1962 συμμετείχε στον θίασο που συγκρότησε το Σ.Ε.Η. μαζί με τους Νίκο Βασταρδή, Γιώργο Βρασιβανόπουλο, Δημήτρη Καλλιβωκά, Κώστα Μπαλαδήμα, Γκάρυ Βοσκοπούλου, Κική Πέρση κ.ά.

Νίκος Βασταρδής & Δάφνη Σκούρα στον «Ποπολάρο», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ο θίασος παρουσίασε τα έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Ποπολάρος» και «Στέλλα Βιολάντη» σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου.

Δάφνη Σκούρα & Χρήστος Δοξαράς στον «Ποπολάρο», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τη χειμερινή περίοδο 1962-63 συνέπραξε με τον θίασο της Βίλμας Κύρου, που ανέβασε στο θέατρο του Γιώργου Παππά το δημοφιλές έργο του Robert Thomas «8 γυναίκες κατηγορούνται».

Διαφήμιση του έργου «8 γυναίκες κατηγορούνται», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Ελευθερία»

 

Στο έργο εκτός από τη Σκούρα και την Κύρου, πρωταγωνιστούσαν η Αλέκα Κατσέλη, η Άννα Παϊτατζή, η Μάρθα Βούρτση, η Ελεάνα Απέργη, η Μαρία Γιαννακοπούλου και η Κατερίνα Γώγου.

Βίλμα Κύρου, Μαρία Γιαννακοπούλου, Δάφνη Σκούρα, Ελεάνα Απέργη, Κατερίνα Γώγου & Αλέκα Κατσέλη στο έργο «8 γυναίκες κατηγορούνται», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το 1965 η Δάφνη Σκούρα και ο Γιάννης Αργύρης παρουσίασαν την κωμωδία του Louis Verneuil «Η Δικηγορίνα», που ανέβηκε στο θέατρο «Μετάλλειον».

Η Δάφνη Σκούρα στη «Δικηγορίνα», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ορφέας Ζάχος, Δάφνη Σκούρα & Γιώργος Μπέλλος στη «Δικηγορίνα», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τη χειμερινή περίοδο 1972-73 συνεργάστηκε με την Έλσα Βεργή στα «Παλικάρια του Χέγκελαντ» του Henrik Ibsen. Τελευταία της εμφάνιση ήταν τη χειμερινή περίοδο 1980-81 με τον εταιρικό θίασο «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες».

Έλσα Βεργή & Δάφνη Σκούρα στα «Παλικάρια του Χέγκελαντ», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ

Η Δάφνη Σκούρα θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες πρωταγωνίστριες του Ελληνικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του ’50. Μάλιστα αναδείχθηκε η καλύτερη ηθοποιός στα «Όσκαρ 1952» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εμπρός».

«Όσκαρ 1952», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Εμπρός»

 

Ψηφοδέλτιο για τα «Όσκαρ 1952», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Εμπρός»

 

Παπούτσι από τον τόπο σου (1946)

Η πρώτη επαφή της Δάφνη Σκούρα με τον κινηματογράφο έγινε μέσω… της φωνής της, αφού ντουμπλάρισε τη Φανή (Μαρκίτα Μυλωνά) στην κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου «Παπούτσι από τον τόπο σου». Επίσης, ντουμπλάρισε και τη Χλόη στη θρυλική ταινία του Ορέστη Λάσκου «Δάφνις και Χλόη».

Μαρκίτα Μυλωνά, Πηγή Εικόνας: Φίνος Φιλμ

 

Μαντάμ Σουσού (1948)

Ο πρώτος της κινηματογραφικός ρόλος ήταν ενός κοριτσιού στην κωμωδία «Μαντάμ Σουσού» με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Νέζερ.

Άρης Βλαχόπουλος, Γιώργος Παππάς, Μαρίκα Νέζερ & Χρήστος Τσαγανέας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)

Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της Δάφνης Σκούρα ήταν σε αυτό το δράμα του Μαυρίκιου Νόβακ, που βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουκουβάλα- Αναγνώστου «Μια μητέρα εξιλεώνεται».

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Δάφνη Σκούρα & Ντίνος Δημόπουλος στο περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Στην ταινία συμμετείχαν ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Θόδωρος Μορίδης, ο Γιώργος Λουκάκης, η Λέλα Κασιμάτη, η Ηρώ Πάλλη, ο Γιώργος Δήμος και ο 5χρονος Μανώλης Καλαϊτζής. Τα εισιτήρια ξεπέρασαν τις 100.000 στην πρώτη προβολή!

Δάφνη Σκούρα & Ηρώ Πάλλη, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Δάφνη Σκούρα & Θόδωρος Μορίδης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)

Η επιτυχία της προηγούμενης ταινίας οδήγησε τον Μαυρίκιο Νόβακ και την εταιρεία του να γυρίσουν ακόμη ένα μελό, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουκουβάλα- Αναγνώστου «Αγάπησα και μίσησα πολύ». Φυσικά, πρωταγωνίστησε και πάλι η Δάφνη Σκούρα.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Συμπρωταγωνιστής της ήταν ο Αλέκος Δεληγιάννης, ενώ συμμετείχαν ο Νίκος Καζής, ο Θόδωρος Μορίδης, η Νίτσα Τσαγανέα, ο Γιώργος Λουκάκης, ο Μιχάλης Νικολόπουλος κ.ά.

Δάφνη Σκούρα & Αλέκος Δεληγιάννης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Νίκος Καζής & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)

Τρίτη συνεργασία της Σκούρα με τη Νόβακ Φιλμ σε ένα έργο του Δημήτρη Μπόγρη. Την ταινία σκηνοθέτησαν ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης και ο Ιάσων Νόβακ.

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Στο έργο έπαιζαν ο Στέφανος Στρατηγός, ο Θόδωρος Μορίδης, ο Γιώργος Λουκάκης, η Νέλλη Μαρσέλλου, ο Γιώργος Βλαχόπουλος και η Αικατερίνη Ζάχου.

Δάφνη Σκούρα & Νέλλη Μαρσέλλου, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Δάφνη Σκούρα, Στέφανος Στρατηγός & Θόδωρος Μορίδης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ο Γρουσούζης (1952)

Μετά το «Παπούτσι από τον τόπο σου» συνεργάστηκε για δεύτερη και τελευταία φορά με τη Φίνος Φιλμ σε μια από τις πρώτες επιτυχίες του Γιώργου Τζαβέλλα.

Αφίσα της ταινίας διά χειρός Στέφανου Αλμαλιώτη, Πηγή Εικόνας: paletaart2

 

Προβολή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Σε αυτή τη δραματική ηθογραφία πρωταγωνιστούσε ο Ορέστης Μακρής και συμμετείχαν ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Λάκης Σκέλας, ο Περικλής Χριστοφορίδης, ο Ανδρέας Ζησιμάτος, ο Θάνος Τζενεράλης και ο Γιώργος Βλαχόπουλος.

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Δάφνη Σκούρα & Ανδρέας Ζησιμάτος, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις συνέθεσε τη μουσική του έργου και η Δάφνη Σκούρα ερμήνευσε υπέροχα ένα νανούρισμα.

Ορέστης Μακρής & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Λάκης Σκέλας & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

 

Κόκκινα τριαντάφυλλα (1955)

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα δράμα, που έγραψε ο Διονύσης Μήλας και σκηνοθέτησε ο Κώστας Ανδρίτσος.

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Διονύσης Μήλας, Δάφνη Σκούρα & Αλέκος Αλεξανδράκης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Γκέλυ Μαυροπούλου, ενώ συμμετείχαν η Ρίκα Διαλυνά, ο Διονύσης Μήλας και ο Μιχάλης Μπούχλης.

Αλέκος Αλεξανδράκης & Γκέλυ Μαυροπούλου, Πηγή Εικόνας: Retromaniax

 

Διονύσης Μήλας & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Θέλω να ζήσεις μανούλα (1957)

Συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε μελό και ανανέωσε τη συνεργασία της με τη Νόβακ Φιλμ σε ένα έργο που σκηνοθέτησε και πάλι ο Μαυρίκιος Νόβακ, βασισμένος στο θεατρικό έργο του Κώστα Ζαχαρόπουλου «Έκανα λάθος».

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Εκτός από τη Σκούρα, στο έργο έπαιζαν ο Νίκος Τζόγιας, η Λιάνα Ορφανού, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Νίκος Καζής, η Λέλα Πατρικίου, ο Γιάννης Μαλούχος και ο Μίλτος Τσίρκας.

Μίλτος Τσίρκας, Δάφνη Σκούρα & Λέλα Πατρικίου, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Γιάννη Μπαρδάκη

 

Νίκος Τζόγιας & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960»

 

Την παράσταση έκλεψε ο μικρός Γιάννης Καλατζόπουλος, ένα από τα δημοφιλέστερα παιδιά θαύματα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Δάφνη Σκούρα & Γιάννης Καλατζόπουλος, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Γιάννη Καλατζόπουλου

 

Γιάννης Καλατζόπουλος & Νίκος Τζόγιας, Πηγή Εικόνας: Athens Voice

 

Κερένια κούκλα (1958)

42 χρόνια μετά τον Μιχαήλ Γλυτσό, ο Μαυρίκιος Νόβακ μετέφερε για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη το αθηναϊκό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

Δάφνη Σκούρα & Άννα Μαντζουράνη, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά»

 

Τους πρώτους ρόλους ερμήνευαν η Δάφνη Σκούρα, η Άννα Μαντζουράνη και ο Νίκος Καζής, ενώ συμμετείχαν ο Γιάννης Φέρμης, η Λόλα Φιλιππίδου και η Ζωή Φυτούση.

Νίκος Καζής, Λόλα Φιλιππίδου & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960»

 

Για το ψωμί και τον έρωτα (Συννεφιασμένη Κυριακή) (1959)

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζερβουλάκος («Λυσιστράτη»), ενώ το σενάριο έγραψε ο Νέστορας Μάτσας.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: www.nikolinakos.com

 

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: www.nikolinakos.com

 

Πρωταγωνιστές ήταν η Σκούρα, ο δημοφιλής ζεν πρεμιέ της εποχής Μιχάλης Νικολινάκος και η Ρίκα Διαλυνά. Επίσης, έπαιζαν ο Δήμος Σταρένιος, ο Θανάσης Βέγγος, ο Ανέστης Βλάχος και η Λιάνα Μιχαήλ.

Δάφνη Σκούρα, Μιχάλης Νικολινάκος & Ρίκα Διαλυνά, Πηγή Εικόνας: www.nikolinakos.com

 

Δάφνη Σκούρα & Ρίκα Διαλυνά, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στρατιώτες δίχως στολή (1960)

Πρόκειται για μια δραματική ταινία που γύρισε ο Δημήτρης Ιωαννόπουλος και αναφερόταν στην «Εθνική Αντίσταση» του 1941-44.

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Ellinikoskinimatografos.gr

 

Σοβιετική αφίσα, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Πρωταγωνιστής και πάλι ο Μιχάλης Νικολινάκος στο πλευρό της Σκούρα και της Ξένιας Καλογεροπούλου. Συμμετείχαν ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Αλέκος Λειβαδίτης, η Αθανασία Μουστάκα, η Νανά Παπαδοπούλου, ο Νίκος Ματθαίος κ.ά.

Ξένια Καλογεροπούλου & Μιχάλης Νικολινάκος, Πηγή Εικόνας: www.nikolinakos.com

 

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: www.nikolinakos.com

 

Το ματωμένο πέπλο (Η οχιά) (1960)

Η πρώτη από τις δύο συνεργασίες της Δάφνης Σκούρα με τον Ηλία Μαχαίρα, σε σενάριο Καίτης Δετζώρτζη.

Αφίσα της ταινίας διά χειρός Μιχάλη Νικολινάκου, Πηγή Εικόνας: Facebook

 

Στην ταινία έπαιζε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, καθώς και η Μάρλεν Παπούλια, η Κούλα Αγαγιώτου και ο Αρτέμης Μάτσας.

Ηλίας Μαχαίρας & Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Νεράιδα της Μάνης (1961)

Η ίδια ακριβώς ομάδα με την προηγούμενη ταινία, δηλαδή Ηλίας Μαχαίρας, Καίτη Δετζώρτζη, Δάφνη Σκούρα και Μάρλεν Παπούλια.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Facebook

 

Στην ταινία συμμετείχαν, επίσης, ο Ανδρέας Ζησιμάτος, ο Θόδωρος Αραμπατζής, ο Χριστάκης Αρτσίτας και ο Λιάκος Χριστογιαννόπουλος στον ρόλο του αφηγητή.

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Η Έξοδος του Μεσολογγίου (1965)

Ο Δημήτρης Δούκας γύρισε αυτήν την ιστορική υπερπαραγωγή σε σενάριο Γιάννη Καψάλη και με τη συμμετοχή 2.500 κομπάρσων!

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Ο Μάνος Κατράκης σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

Μαζί με τη Σκούρα έπαιζαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Μάνος Κατράκης, η Ίλια Λιβυκού, ο Τζαβαλάς Καρούσος, η Μαλαίνα Ανουσάκη, ο Φοίβος Ταξιάρχης, η Άννα Ιασωνίδου, ο Κώστας Μπαλαδήμας, ο Γιώργος Βελέντζας και ο Τάκης Εμμανουήλ.

Διαφήμιση της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Δάφνη Σκούρα & Φοίβος Ταξιάρχης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τα δίχτυα της ντροπής (1965)

Μία από τις τελευταίες κινηματογραφικές εμφανίσεις στη Σκούρα ήταν σε αυτό το δράμα του Ερρίκου Θαλασσινού.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στην ταινία έπαιζαν η Άννα Φόνσου, ο Γιώργος Τζώρτζης, ο Τζαβαλάς Καρούσος, ο Βαγγέλης Σειληνός, ο Τάκης Εμμανουήλ, ο Χριστόφορος Ζήκας, ο Γιώργος Σήφης και ο Βασίλης Αυλωνίτης.

Άννα Φόνσου, Δάφνη Σκούρα & Γιώργος Τζώρτζης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Δάφνη Σκούρα & Γιώργος Σήφης, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Λουΐζα (1966)

Ο τελευταίος σημαντικός κινηματογραφικός ρόλος της Σκούρα. Την ταινία σκηνοθέτησε κι έγραψε ο Νίκος Αβραμέας. Μαζί της έπαιζαν ο Κώστας Κακαβάς, η Αγγελική Μπαρούτσου, ο Γιάννης Αργύρης, η Μιράντα Μυράτ, ο Γιώργος Μούτσιος, η Μπέττυ Μοσχονά και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Once upon a bus (1967)

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στην ελληνοαμερικάνικη ταινία τεκμηρίωσης του John Christian (Γιάννη Χριστοδούλου) «Μια φορά σε ένα λεωφορείο» για λογαριασμό του ΕΟΤ. Το σενάριο ήταν του Nelson E. Breen, που βασίστηκε σε μια ιστορία του John Christian.

Η Δάφνη Σκούρα και ο John Christian διαβάζουν το σενάριο, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Η Δάφνη Σκούρα σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ & ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η Δάφνη Σκούρα εκτός από υποκριτικό ταλέντο, διέθετε και πολύ όμορφη φωνή, που δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη.

Η Δάφνη Σκούρα εξώφυλλο στον «Θησαυρό», Πηγή Εικόνας: Facebook

 

Πολλές φορές κλήθηκε να συμμετάσχει σε ραδιοφωνικά θεατρικά έργα με σκηνοθέτη, συνήθως, τον Μήτσο Λυγίζο.

Δάφνη Σκούρα & Ηλίας Σταματίου, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Χάρισε τη φωνή της σε πολλά έργα, όπως «Τρία ψηλά καπέλα», «Οδυσσέας και Πηνελόπη», «Φαλακρό βουνό», «Ερωτόκριτος», «Μαρία Πενταγιώτισσα» & «Κασσιανή».

Δάφνη Σκούρα & Μάνος Κατράκης στον ραδιοφωνικό «Ερωτόκριτο», Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Επίσης συμμετείχε στα έργα «Η Επίσκεψη Που Δεν Κτύπησε Το Κουδούνι» και στα μονόπρακτα του Γεωργίου Σουρή «Από Γαμπρός Παράνυφος / Δεν Έχει Τα Προσόντα / Η Περιφέρεια», καθώς και σε απαγγελίες ποιημάτων με τον Χρήστο Ευθυμίου.

Η Δάφνη Σκούρα εξώφυλλο στη «Φαντασία», Πηγή Εικόνας: GreekComics

 

Τον Δεκέμβριο του 1961 η ελληνοαμερικάνικη εταιρεία «Νίνα» κυκλοφόρησε μία σειρά δίσκων με παραμύθια του συνθέτη και συγγραφέα Νίκου Ρούτσου. Ως αφηγήτρια χρησιμοποιήθηκε η Δάφνη Σκούρα, ενώ συμμετείχαν αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Λουκιανός Ροζάν, η Ρένα Γαλάνη και η Μύρτα Πολύζου.

Εξώφυλλα δίσκων, Πηγή Εικόνας: discogs.com

 

Το 1981 συμμετείχε σε δύο δίσκους του Πάνου Τζαβέλλα. Ο πρώτος ήταν τα «Μωραΐτικα» (Τραγούδια της αντίστασης), όπου η Σκούρα απήγγειλε το κομμάτι «Καλάβρυτα».

 

Εξώφυλλο, Πηγή Εικόνας: discogs.com

 

Ο δεύτερος δίσκος ήταν η «Λευτεριά Παντάνασσα», όπου η Σκούρα συνόδευε τον Πάνο Τζαβέλλα στα τραγούδια του Στέφανου Τηλικίδη «Της μάνας του προσκυνημένου» και «Της μάνας και του οχτρού».

Εξώφυλλο, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

AΓΩΝΕΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Έχοντας μεγαλώσει με έναν πατέρα συνδικαλιστή και μητέρα και γιαγιά από τη Μικρά Ασία, από μικρή ήταν ευαισθητοποιημένη σε θέματα προσφυγιάς και επιβίωσης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αν και πολύ νέα, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ.

Η Δάφνη Σκούρα μικρή, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Δημοκρατικής Νεολαίας Γρηγόρης Λαμπράκης» μαζί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Μέντη Μποσταντζόγλου, Μίνωα Αργυράκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ασπασία Παπαθανασίου, Νίκο Κούνδουρο, Νότη Περγιάλη, Μήτσο Λυγίζο κ.ά.

Τιμητική φρουρά στο φέρετρο του Λαμπράκη: Μάνος Κατράκης, Δάφνη Σκούρα & Μήτσος Λυγίζος, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Συμμετείχε σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις υπέρ της Ειρήνης κατά την περίοδο 1955-1985.

Απαγγελία Δάφνης Σκούρα σε φιλειρηνική εκδήλωση το 1980, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Κατά τη διάρκεια της Χούντας σταμάτησε η ραδιοφωνική μετάδοση της θεατρικής διασκευής της «Οδύσσειας», όπου συμμετείχε η Δάφνη Σκούρα, λόγω του αποκλεισμού της από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Πρώτος της σύζυγος υπήρξε ο γνωστός θεατρικός επιχειρηματίας Ανδρέας Βέμπος, ο μικρότερος αδερφός της Σοφίας Βέμπο.

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον καταξιωμένο δικηγόρο, δημοσιογράφο, συνθέτη, συγγραφέα και αγωνιστή Ευάγγελο Μαχαίρα.

Δάφνη Σκούρα, Ευάγγελος Μαχαίρας & Αλεξία Μαχαίρα το 1977 στον Πάρνωνα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Απέκτησαν μία κόρη, την Αλεξία Μαχαίρα, αλλά και δύο υπέροχα εγγόνια, τον Νίκο και τη Δάφνη.

Η Δάφνη Σκούρα με την κόρη της Αλεξία το 1984, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Τα εγγόνια της Σκούρα Δάφνη & Νίκος, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 

Στις 23 Απριλίου 2001 στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Ν. Ελβετία» τιμήθηκε η Δάφνη Σκούρα από τον Δήμο Βύρωνα για το έργο και τους αγώνες της.

Αφίσα της εκδήλωσης, Πηγή Εικόνας: Ψηφιακό Αποθετήριο Δήμου Βύρωνα

 

Για τη Σκούρα μίλησαν η συνάδελφός της Μαριέττα Ριάλδη, η τότε πρόεδρος του Σ.Ε.Η. Άννα Φόνσου, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λυκούργος Καλλέργης. Επίσης, τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Βύρωνα διάβασαν κείμενα που αναφέρονταν στη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία της.

Απονομή τιμητικής πλακέτας, Πηγή Εικόνας: Ψηφιακό Αποθετήριο Δήμου Βύρων

 

Η Δάφνη Σκούρα έφυγε πλήρης ημερών στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και η κηδεία της έλαβε χώρα στο Μάτι Αττικής.

Δάφνη Σκούρα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Βαθειές είναι οι ρίζες…»

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Αθήνα: Φαντασία
 • Μητροπούλου, Α. (1980). Ελληνικός Κινηματογράφος. Αθήνα: Ιδιωτική Έκδοση
 • Σταματοπούλου – Βασιλάκου, Χρ. (επιμ.) (1999). Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών Ογδόντα χρόνια 1917 – 1997. Αθήνα: Σμπίλιας
 • Έξαρχος, Θ. (2000). Έλληνες Ηθοποιοί «Η γενιά μας», Έτος γέννησης από 1926 μέχρι 1940. Αθήνα-Γιάννινα: Δωδώνη
 • Σολδάτος, Γ. (2001). Ένας Αιώνας Ελληνικός Κινηματογράφος. Αθήνα: Κοχλίας
 • Ρούβας, Ά. & Σταθακόπουλος, Χρ. (2005). Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα
 • Σκούρα, Δ. (2008). Βαθειές είναι οι ρίζες. Αθήνα: Προσκήνιο
 • Θέατρο – Τέχνη (1945, 21 Νοεμβρίου). Αναγέννησις, σελ. 2
 • Θεατρική Κίνησις (1946, 28 Ιουλίου). Εμπρός, σελ. 2
 • Σαράφης, Α. (1946, 23 Νοεμβρίου). Το μουσικόν θέατρον: Ο «Πρίγκηψ Μουρούζης» εις το «Κεντρικόν». Εμπρός, σελ. 2
 • Θεατρικά Νέα (1947, 21 Ιουνίου). Εμπρός, σελ. 2
 • Το ρεπορτάζ της εβδομάδος: Θεατρικά Νέα (1951, 22 Απριλίου). Εμπρός, σελ. 2
 • Γιαννουκάκης, Δ. (1951, 12 Αυγούστου). Ένα μικρό Χόλλυγουντ εις τα Πετράλωνα. Εμπρός
 • Ο Αλεξανδράκης παίρνει πάλι την πρώτη θέσι (1952, 27 Ιουλίου). Εμπρός
 • Φώσκολος, Ν. (1952, 7 Οκτωβρίου). «Αγνή του Λιμανιού» και «Ζαΐρα» διεκδικούν την πρώτην θέσιν!». Εμπρός
 • Η δημοφιλεστέρα ταινία του έτος η «Ζαΐρα» (1952, 4 Δεκεμβρίου). Εμπρός, σελ. 1
 • Φώσκολος, Ν. (1953, 1 Φεβρουαρίου). Την 1η Μαρτίου απονέμονται τα πρώτα Ελληνικά «Όσκαρ». Εμπρός
 • Φώσκολος, Ν. (1953, 8 Φεβρουαρίου). Ποιοι πρέπει να πάρουν τα Ελληνικά Όσκαρ;. Εμπρός
 • Το Φως του Γκαζιού (1954, 26 Φεβρουαρίου). Ημερήσια Νέα
 • Πενήντα νέα ελληνικά φιλμ θα προβληθούν στην Ελλάδα (1958, 19 Οκτωβρίου). Ταχυδρόμος-Αίγυπτος, σελ. 6
 • Έκδοσις παραμυθιών του Ν. Ρούτσου σε δίσκους (1961, 11 Νοεμβρίου). Ελευθερία, σελ. 2
 • Θεατρική Κίνησις (1964, 8 Ιουλίου). Μακεδονία
 • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
 • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
 • Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
 • retroDB (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο φιλμογραφίας)
 • Βιβλιοθήκη της Βουλής – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Έγινε χρήση για εύρεση άρθρων της εποχής)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;