Caught In The Net: Ένα ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι για τους κινδύνους του ίντερνετ

Caught in The Net
Πηγή εικόνας: imdb.com

“Είσαι πολύ ομορφούλα”. “Βγάλε την μπλούζα σου”. “Αν μου δείξεις θα σου δείξω”. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες άρρωστα λόγια που άκουσαν τρεις 19χρονες ηθοποιοί που παρίσταναν 12χρονα κορίτσια στο διαδίκτυο για λογαριασμό του ντοκιμαντέρ “Caught in the net”. Μας έρχεται από την Σερβία και τους Barbora Chalupová και Vít Klusák. Εμβαθύνει χωρίς αναστολές και μισόλογα στον κόσμο των σεξουαλικών αρπακτικών που δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, τρεις ηθοποιοί παριστάνουν 12χρονα κορίτσια που έρχονται σε επαφή με αυτά τα αρπακτικά ενώ οι κάμερες γράφουν. Παίζουν τους ρόλους τους σε ειδικά κατασκευασένα στούντιο, σχεδιασμένα να μιμηθούν πραγματικά παιδικά δωμάτια.

Μαζί με τους δημιουργούς, πίσω από τις κάμερες μία ομάδα ψυχολόγων, δικηγόρων και σεξολόγων συμπαραστέκονται στα κορίτσια και τις καθοδηγούν. Ενώ παράλληλα εμβαθύνουν στην ψυχοσύνθεση των τεράτων που “παγιδεύουν” ανήλικες κοπέλες στο ίντερνετ. Το υλικό παραδόθηκε στις αρχές και οδήγησε στη σύλληψη πολλών επίδοξων παιδεραστών. Το μεγάλο εύρος του δικτύου αυτών των “ανθρώπων” εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους ντοκιμαντερίστες. “Ομολογώ πως όταν αρχίσαμε αυτό το πρότζεκτ δεν πιστεύαμε πως θα έχουμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση”, θα πει η Chalupová.

Η αρρωστημένη πραγματικότητα

Επί 10 ημέρες οι ηθοποιοί είχαν δημιουργήσει ολοκληρωμένα προφίλ στα social media. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα δέχονταν μηνύματα και κλήσεις από ενήλικες άντρες. Μέχρι το τέλος του δεκαήμερου, θα δεχτούν 2.500 μηνύματα. Η πλειοψηφία περιορίζεται σε αρρωστημένες παρεκκλήσεις για γυμνές φωτογραφίες, αποστολή των πεών τους ή προσπάθειες για συνάντηση.

Το πιο σκοτεινό σημείο του Caught in The Net έρχεται στα μισά των γυρισμάτων. Ένας εκ των ανδρών που ομιλεί με τα κορίτσια είναι γνωστός της μακιγιέζ της παραγωγής. Μάλιστα εργάζεται σε παιδική κατασκήνωση. Η αποκάλυψη δημιουργεί μία αίσθηση σαν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του θεατή. Καυτηριάζει στο πετσί το γεγονός πως η μάστιγα αυτή είναι πολύ πιο κοντά μας από όσο θα θέλαμε.

Caught in The Net
Πηγή εικόνας: dok.revue.com

Καθώς ο θεατής βομβαρδίζεται από εικόνες που δεν μπορούμε καν να περιγράψουμε εδώ, φτάνει σε ένα δίλλημα. Από τη μία μπορεί να σταματήσει να παρακολουθεί, εθελοτυφλώντας μπροστά σε αυτή την άρρωστη πλευρά του διαδικτύου. Από την άλλη, μπορεί να συνεχίσει να υποβάλλει τον εαυτό σε αυτό και ίσως στη συνέχεια κινητοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο κλείσιμο οι κοπέλες θα συναντηθούν η καθεμία με έναν επίδοξο θηρευτή. Καθώς ο χώρος είναι γεμάτος με κάμερες, προσπαθούν να πάρουν απάντηση στο ερώτημα που έχουμε όλοι μας. Γιατί; Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί θέλουν να καταστρέψουν τη ζωή ενός παιδιού για την δική τους σεξουαλική ικανοποιήση; Στην τελευταία σκηνή του Caught in The Net βλέπουμε το κινηματογραφικό συνεργείο να πηγαίνει στο σπίτι ενός εξ αυτών. Είναι ο γνωστός της μακιγιέζ.  Όταν θα γκρεμιστεί το προσωπείο του ευπρεπή ανθρώπου και οι προθέσεις του φανερωθούν, εκείνος βρίσκεται σε μόνιμη άρνηση. “Δεν κάνω τίποτα παράνομο” και “Γιατί οι γονείς δεν προστατεύουν περισσότερο τα παιδιά τους;”.

Όπως προαναφέρθηκε, το όλο εγχείρημα οδήγησε σε σωρεία συλλήψεων, με το βίντεο να λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο. Δεν είναι όμως παρά μία σταγόνα στον ωκεανό. Η άναρχη δομή και η απόσταση που προσφέρει το ίντερνετ θρέφει τέτοιες συμπεριφορές. Καθώς όλο και περισσότερα παιδιά το χρησιμοποιούν δίχως να είναι καταλλήλως προετοιμασμένα, οι παιδεραστές τρίβουν τα χέρια τους. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο για τους συνδρομητές του Cinobo.

Caught in The Net
Πηγή εικόνας: csfd.cz

Τα δεδομένα στην χώρα μας

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2018 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, φαίνεται ότι η χώρας μας δεν είναι ασφαλής από τους κινδύνους του διαδικτύου. Σε δείγμα 14.000 παιδιών, ηλικίας 10-17 ετών, το 26% δήλωσε πως έχει δεχθεί παρενόχληση στο διαδίκτυο. (εξ’ αυτών 60% ήταν κορίτσια και 40% αγόρια). Παράλληλα διαφαίνεται η ελλιπής ενημέρωση όσον αφορά την διαδικτυακή ασφάλεια, καθώς το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους ενώ τ0 21% έχει συναντηθεί με άτομα που γνώρισε μέσω του ίντερνετ.

Από την έρευνα συμπεραίνει κανείς πως μία αναθεώρηση της σχέσης των παιδιών με το ίντερνετ είναι καίριας σημασίας. Ταυτόχρονα με την ελλιπή εκπαίδευση των παιδιών στην χρήση του διαδικτύου, ελλιπής φαίνεται και αυτή των γονέων. Το ίντερνετ παρέχει μεγάλη γκάμα πόρων για ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια κατά την χρήση του. Κι όμως, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν χρήση του, τόσο περισσότερα πέφτουν θύματα κακοποίησης.


Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=A_nObLg2Rac

Έρευνα για τις διαδικτυακές συνήθειες: https://saferinternet4kids.gr/wp-content/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θοδωρής Παπαδημητρίου

Εικοσιδιάχρονος φοιτητής δημοσιογραφίας με πάθος για το γράψιμο και τον κινηματογράφο. Αγαπημένος σκηνοθέτης: Martin Scorsese, αγαπημένη ταινία: Σιωπή των Αμνών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;