The Ballad of Songbirds and Snakes: Η κρυφή ιστορία του Coriolanus Snow

The Ballad of Songbirds and Snakes Snow Lucy Gray
Πηγή εικόνας: IMDB

Το The Ballad of Songbirds and Snakes αποτελεί την τελευταία προσθήκη του Hunger Games franchise και κυκλοφόρησε στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 16 Νοεμβρίου. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Suzanne Collins που κυκλοφόρησε το 2020.

Hunger Games The Ballad of Songbirds and Snakes
Πηγή εικόνας: balladofsongbirdsandsnakes.co.uk

Η υπόθεση – με λίγα λόγια

Επιστρέφουμε στην Panem, αυτή τη φορά 64 χρόνια πριν από την πρώτη ταινία, παραμονές των 10ων Hunger Games. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων, τελειόφοιτοι από την ακαδημία της Capitol θα αναλάβουν ρόλο μέντορα των διαγωνιζομένων σε μία προσπάθεια να ανεβάσει η θεαματικότητα των αγώνων. Ανάμεσα στους μαθητές βρίσκεται και ο νεαρός Coriolanus Snow (Tom Blyth), γνωστός σε εμάς από τις προηγούμενες ταινίες ως ο τυραννικός Πρόεδρος της Panem (Donald Sutherland). Ο Coriolanus ελπίζει να φτάσει ο φόρος του ως τη νίκη ώστε ο ίδιος να κερδίσει το χρηματικό έπαθλο που θα προσδώσει ξανά αίγλη στην οικογένεια Snow. Του ανατίθεται όμως η φόρος από την 12η περιφέρεια, η νεαρή Lucy Gray Baird (Rachel Zegler). Αν και αρχικά νιώθει αδικημένος, μιας και η 12 είναι από τις πιο αδύναμες περιοχές όσον αφορά τους αγώνες, η δυναμική παρουσία της Lucy Gray καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον τόσο της Capitol όσο και του Coriolanus. Η επιμονή του να την κρατήσει ζωντανή στην αρένα τον οδηγεί σε επιλογές που θα τον καθορίσουν. Τι θα κάνει όταν πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα καθήκοντά του στην Capitol και τα συναισθήματα του για τη Lucy Gray;

The Ballad of Songbirds and Snakes
Πηγή εικόνας: IMDB

Κριτική

Το The Ballad of Songbirds and Snakes έχει το βάρος του να συγκρίνεται με την τεράστια επιτυχία του original franchise και δεν φαίνεται να κατάφερε να ξεπεράσει τις προηγούμενες ταινίες Hunger Games. Προς υπεράσπισή της ταινίας, οφείλω να παραδεχτώ ότι παραμένει αρκετά πιστή στο βιβλίο, γεγονός που εξασφαλίζει την ικανοποίηση του φανατικού κοινού. Παρόλα αυτά, η πιστότητα στο βιβλίο ίσως να είναι και το μεγάλο λάθος της ταινίας. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο οι κριτικές είχαν τονίσει την ανισότητα που παρουσίαζαν ως προς το ρυθμό τα 3 μέρη της πλοκής. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας των αγώνων, η αφήγηση χάνει το tempo της κατά την παραμονή του Snow στην 12. Το ίδιο, δυστυχώς, παρατηρείται και στην ταινία.

Lucy GrayCoriolanus Snow
Πηγή εικόνας: Motion Picture Association

Οι σεναριογράφοι, Michael Lesslie και Michael Arndt, είχαν το δαιδαλώδες έργο της μεταφοράς του πολύπλοκου παρελθόντος του Snow και της πορείας του από φιλόδοξος μαθητής στον απάνθρωπο τύραννο που γνωρίσαμε σε μία ταινία. Η επιβράδυνση που χαρακτηρίζει το 3ο μέρος και το βεβιασμένο τέλος, σε συνδυασμό με τα ερωτήματα που παραμένουν υποδηλώνουν ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικό. Ίσως ήταν πιο συνετό η πλοκή να χωριζόταν σε δύο μέρη, όπως συνέβη με το Mockingjay, μιας και το βιβλίο παρέχει άφθονο υλικό για δύο ταινίες. Μια άλλη πρόταση, που ακούστηκε από κριτικούς, αφορούσε τη μεταφορά του βιβλίου σε mini – series.

Ο Francis Lawrence επιστρέφει ως σκηνοθέτης, έχοντας αναλάβει τις προηγούμενες ταινίες από το Catching Fire (2013) και έπειτα. Η σκηνοθεσία του θυμίζει την αρχική σειρά ταινιών, με τα επιβλητικά πλάνα εδραίωσης, όμως δεν παίρνει τα ρίσκα που πήρε ο Gary Ross (Hunger Games, 2012) όσον αφορά την αποτύπωση της ωμότητας των αγώνων, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της βίας εντός της αρένας.

Advertising

Επιστρέφει, επίσης, στο soundtrack ο συνθέτης της original σειράς James Newton Howard. Ο Howard καταφέρνει για άλλη μια φορά να αποδώσει την ένταση των αγώνων με τα ορχηστρικά κομμάτια, όμως στο The Ballad of Songbirds and Snakes καλείται να συνθέσει και τη μουσική που συνοδεύει τα πρωτότυπα τραγούδια που ερμηνεύει η Lucy Gray με την μπάντα της.

Το cast του The Ballad of Songbirds and Snakes ακολουθεί τη συνταγή των προηγούμενων ταινιών του franchise που οδηγεί σε ένα άρτιο αποτέλεσμα μέσω του συνδυασμού ανερχόμενων και βετεράνων ηθοποιών.

Coriolanus Snowand Snakes
Πηγή εικόνας: aroged.com

Μια πιο αναλυτική ματιά στους χαρακτήρες – SPOILERS

Ο Tom Blyth, ως νεαρός Coriolanus Snow, επιτυγχάνει στο να ισορροπήσει ανάμεσα στις σκοτεινές και χειριστικές τάσεις του Snow – που προοικονομούν την εξέλιξη του χαρακτήρα – και στην παιδική ευαισθησία που ξυπνά η παρουσία της Lucy Gray. Στο βιβλίο μέσω της αφήγησης έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αναλυτικά τον τρόπο σκέψης του. Ο Coriolanus εξετάζει κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση και ζυγίζει μέσα του τι εντύπωση θα δώσει η κάθε επιλογή του. Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη τραγωδία του Shakespeare για τη ζωή του θρυλικού στρατιωτικού ηγέτη Gaius Marcius Coriolanus. Ο Coriolanus του Shakespeare παρουσιάζει μερικά κοινά χαρακτηριστικά με συνονόματό του. Είναι χειριστικός και προσπαθεί να ανελιχθεί στα αξιώματα με οποιοδήποτε τρόπο.

H Rachel Zegler μαγεύει το κοινό ως η χαρισματική μουσικός Lucy Gray Baird. Καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας ερμηνεύει με αυθεντικότητα και πάθος πρωτότυπα τραγούδια του βιβλίου, με τη συνοδεία της σπουδαίας ενορχήστρωσης από τον James Newton Howard. Όπως εύστοχα δήλωσε η ηθοποιός η Katsniss ήταν μια πολεμίστρια που αναγκάζεται να γίνει performer για να επιβιώσει στους αγώνες, ενώ η Lucy Gray είναι μια performer που αναγκάζεται να πολεμήσει. Ξέρει να παίζει το παιχνίδι της δημοσιότητας και να κερδίζει το κοινό. Η χαρισματικότητά της είναι όμως το χαρακτηριστικό που προκαλεί δυσπιστία στον Coriolanus.

Lucy Gray Baird
Πηγή εικόνας: Motion Picture Association

Επιπλέον, η Hunter Schafer δίνει βάθος και υπόσταση στο ρόλο της Tigris, ξαδέρφης του Coriolanus, έναν χαρακτήρα που συναντήσαμε φευγαλέα για πρώτη φορά στο Mockingjay Part 2(2015).

Ο Jason Schwartzman ως Lucretius “Lucky” Flickerman, υποδύεται πρόγονο του Ceasar Flickerman (Stanley Tucci) από τη σειρά Hunger Games. Μετεωρολόγος και ερασιτέχνης μάγος, όπως δηλώνει, είναι ο πρώτος παρουσιαστής των αγώνων. Βλέπουμε πως ο θεσμός των αγώνων δεν έχει καθιερωθεί ως το υπερθέαμα που γνωρίσαμε στους αγώνες της Katniss, καθώς ο Lucky Flickerman διακόπτει την αναμετάδοση των αγώνων για να παρουσιάσει το δελτίο καιρού και αντιστρόφως.

Ο Peter Dinklage στο ρόλο του εξαρτημένου από τη μορφίνη πρύτανη Casca Highbottom, δημιουργού των Hunger Games. Θυμίζει στην ημι-νηφάλια κατάστασή του τον Tyrion Lannister του Game of Thrones. Πρόκειται για έναν παρεξηγημένο χαρακτήρα, βασανισμένο από τύψεις ως προς το δημιούργημά του που καταφεύγει στη μορφίνη για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα.

Hunger Games
Πηγή εικόνας: People.com

Τέλος, η παρουσία της Viola Davis στο ρόλο της Δρ. Volumnia Gaul είναι ανατριχιαστική. Το όνομα Volumnia αποτελεί μια ακόμη αναφορά στον Coriolanus του Shakespeare. Στην τραγωδία Volumnia ονομάζεται η μητέρα του Coriolanus, ενώ στο The Ballad of Songbirds and Snakes η Δρ. Volumnia Gaul είναι καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Panem και υπεύθυνη της διοργάνωσης των Hunger Games. Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εκεί. Η Volumnia του Shakespeare θεωρεί ότι οι ακραίες πραξεις βίας του γιού της είναι ενδείξεις ενός εξαιρετικού μελλοντικού πολεμιστή. Παρομοίως και η Δρ. Gaul αντιμετωπίζει τις απάνθρωπες προτάσεις του Snow για τα Hunger Games ως απόδειξη του ότι και εκείνος βλέπει καθαρά ότι η βιαιότητα είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας. Μοιάζει παράξενη η επιλογή του ονόματος αυτού για τον χαρακτήρα της Δρ. Gaul μιας και στην τραγωδία πρόκειται για τη μητέρα του ήρωα. Η επιλογή όμως δεν είναι τυχαία, διότι, αν και η Δρ. Gaul δεν εμφανίζει το παραμικρό ίχνος μητρικής θαλπωρής προς τον νεαρό Snow, η επιρροή της έχει καθοριστική σημασία για την μετέπειτα εξέλιξη τόσο της καριέρας όσο και του χαρακτήρα του.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας

Advertising

Από θόρυβος στο παρασκήνιο έως αιτία πολύωρων αναλύσεων, οι ταινίες αποτελούν μια σταθερά στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μιας και όλοι οι γνωστοί μου τα έχουν ακούσει, έπρεπε να βρω άλλη δίοδο έκφρασης της αγάπης μου για την 7η τέχνη

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Francois

Κρατήρας Francois: Μύθοι επάνω σε πηλό

Ήρωες, θεοί, μυθικά πλάσματα και ξεχωριστά γεγονότα αποτυπώθηκαν επάνω σε

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που