«Blade Runner: 2049»: Θα καταφέρει να φτάσει τον προκάτοχο του;

Blade Runner. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το πόσο εξαιρετική αλλά και υποτιμημένη είναι αυτή η ταινία και επιτέλους  το trailer του πολυαναμενόμενου remake «Blade Runner: 2049» μου έδωσε την αφορμή.

Στους κύκλους της επιστημονικής φαντασίας το «Blade Runner» δεν έφτασε ποτέ σε δημοτικότητα ταινίες όπως το «Terminator» ή τα «Star Wars». Δεν θεωρείται καν (λανθασμένα αν με ρωτήσεις) η καλύτερη ταινία του Ridley Scott με το «Alien» να αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία. Το πόσο καλό είναι θα το δούμε στη συνέχεια.

Αξίζει να ασχοληθούμε όμως και με το νέο «Blade Runner: 2049». Είναι αλήθεια πως τα remake έχουν κατακλύσει πλέον τον κινηματογράφο και η συνταγή (στην επιστημονική φαντασία τουλάχιστον) είναι απλή. Παίρνουμε μια πολύ καλή παλιά ταινία και με την τεχνολογία και τα εφέ του σήμερα, βγάζουμε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια μέχρι στιγμής, ελπίζουμε όμως το «Blade Runner: 2049» να είναι μια… «όαση» ανάμεσα σε κακά remakes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν πάμε, λοιπόν, στο 2049, πρέπει να κάνουμε μια στάση στο 2019 και το πρώτο «Blade Runner». Η τεχνολογία είναι ανεπτυγμένη αλλά αντί να φέρει εξέλιξη στην κοινωνία την έχει βυθίσει. Βρισκόμαστε στο Los Angeles όπου οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και ερημωμένοι. Παράλληλα μια ιδιοφυΐα έχει δημιουργήσει ανδροειδή, τα οποία μοιάζουν ακριβώς όπως οι άνθρωποι και βοηθούν σε καθημερινές λειτουργίες, τους Replicants. Έχοντας το προνόμιο της ομιλίας και της σκέψης (αλλά όχι των συναισθημάτων) είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις έναν άνθρωπο από ένα Replicant, για αυτό έχουν δημιουργηθεί κάποια test.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Rick Deckard (Harrison Ford), ένας πρώην αστυνομικός που στη συνέχεια γίνεται Blade Runner. Οι Blade Runners έχουν ως αποστολή να βρίσκουν επικίνδυνους  Replicants και να τους καταστρέφουν. Έχοντας συνταξιοδοτηθεί αναγκάζεται να επιστρέψει στο επάγγελμα και να αναλάβει μια τελευταία αποστολή, να καταστρέψει τέσσερις Replicants. Ξέρω τι θα μου πείτε, χλιαρό σενάριο, ιστορία χιλιοειπωμένη με διάφορες παραλλαγές. Το «Blade Runner» όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο. Παρεκκλίνει από κάθε στερεοτυπική sci-fi flick και αφιερώνεται στην ιστορία και τους χαρακτήρες, διατηρώντας ελάχιστη δράση, αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία και το είδος της. Όλα τα παραπάνω γίνονται εφικτά μέσω δύο απλών χαρακτήρων της Rachael (Sean Young) και του Roy Batty (Rutger Hauer).

H Rachael είναι ένας replicant τον οποίο ερωτεύεται ο Rick Deckard και μαζί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την αποστολή. Πάνω της ο Ridley Scott δημιούργησε το κύριο νόημα της ταινίας. Μίλησε μέσω της Rachael για την τεχνητή νοημοσύνη και γενικά την ανθρωπότητα. Έψαξε το τι μας κάνει ανθρώπους και το τι όχι.

Ο Roy Batty από την άλλη είναι ο αρχηγός της ομάδας των Replicants που κυνηγάει ο Deckard. Είναι ο κακός της ταινίας, αλλά όπως λένε κάθε κακός είναι ήρωας στα δικά του μάτια. Στον χαρακτήρα του βλέπουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά που δεν μας παραπέμπουν σε ένα ανδροειδές.  Μεταξύ άλλων ο Roy Batty μας χάρισε έναν από τους καλύτερους μονολόγους κακού που έχουμε δει στον κινηματογράφο:

I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time… like tears in rain… Time to die.

Τέλος το «Blade Runner» μας άφησε με ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά, ένα ερωτηματικό στο οποίο ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. «Είναι ο Rick Deckard Replicant;». Σου απαντάω με πείσμα πως ναι, ο Rick Deckard είναι Replicant, αρκεί μόνο να ενώσεις τα κομμάτια που αφήνει πίσω του ο Gaff και θα το συνειδητοποιήσεις. (Περιμένω κάθε άποψη στα σχόλια).

Αφού είδαμε τι έγινε το 2019, ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στο 2049 όπου ένας νέος Blade Runner παίρνει τη σκυτάλη απέναντι στους Replicants. Το trailer του  «Blade Runner: 2049» μπορεί να μην αποκάλυψε πολλά για το σενάριο της ταινίας, αλλά εδώ θα δούμε τι πληροφορίες έχουμε συλλέξει για την ταινία που έρχεται στις οθόνες μας τον Οκτώβριο.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι άλλο από το όνομα του σκηνοθέτη. Ο Denis Villeneuve ανέλαβε το δύσκολο πόστο του να φτιάξει μια ταινία αντάξια του παρελθόντος της. Τι μας θυμίζει όμως αυτό το όνομα; Ο Villeneuve στη φετινή κινηματογραφική χρονιά δημιούργησε μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε, το «Arrival». Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που όμως δεν δίνει έμφαση τόσο στα εφέ, αλλά στα νοήματα που προσπαθεί να περάσει, βρείτε μου λοιπόν έναν καταλληλότερο σκηνοθέτη για το  «Blade Runner: 2049».

Τον Rick Deckard διαδέχεται ο Officer K, ο οποίος είναι και ο Blade Runner και ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας. Έχει ενδιαφέρον η επιλογή του Ryan Gosling για τον ρόλο. Στην πρώτη ταινία είδαμε τον Harrison Ford στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1982 ο Ford ήταν ο Han Solo και ο Indiana Jones, ήταν μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Hollywood και ένας από τους πιο ποθητούς άντρες, με το στυλ και την παρουσία του. Στο τωρινό 2017, τον ρόλο του έχει πάρει ο Ryan Gosling, ο οποίος συνεχίζει να εντυπωσιάζει, να κερδίζει μεγάλους ρόλους…αλλά και τις καρδιές των απανταχού γυναικών. Έχει όμως ο Gosling τη χάρη και το ταλέντο του Ford; Με μια πρώτη εικόνα λέμε σαφώς και όχι. Αυτός ο ηθοποιός όμως όσες φορές και να τον έχω κριτικάρει αρνητικά, πάντα με βγάζει λάθος και από ότι φαίνεται ετοιμάζεται να ξανακλέψει την παράσταση.

Το trailer μας παρουσιάζει και το στυλ της ταινίας. Ο μουντός χαρακτήρας βγάζει για άλλη μια φορά την αντίθεση της τεχνολογίας με την εξαθλίωση των πόλεων και η φωνή της Robin Wright, που όποτε την ακούω το μόνο που σκέφτομαι είναι Claire Underwood, μας βάζει στο κλίμα.

Ο κακός της ταινίας από ότι φαίνεται θα είναι ο Jared Leto, ο οποίος έχει κάτι να αποδείξει στο πόσο καλός villain μπορεί να γίνει μετά την εικόνα του ως Joker. Βλέπουμε να λέει ‘’Happy Birthday’’ σε μια γυναίκα που βρίσκεται γυμνή μπροστά του και αντιλαμβανόμαστε δύο πράγματα. Αρχικά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δημιουργός Replicants και θα έχει αναλάβει τον ρόλο που είχε ο Dr. Eldon Tyrell. Στη συνέχεια η Replicant που δημιουργεί o χαρακτήρας του Leto στο trailer δεν είναι άλλη από την Joi, της νέας ηθοποιού Ana De Armas. Η Joi θα αποτελέσει τη βασική πρωταγωνίστρια δίπλα στον ρόλο του Gosling και πιθανότατα το ερωτικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή.

Τέλος τρία άλλα ονόματα βλέπουμε στο trailer. O Harrison Ford επιστρέφει ως Rick Deckard σε πιθανό ρόλο μέντορα του Officer K, ενώ επίσης βλέπουμε τον Dave Bautista αλλά και τη Mackenzie Davies με αμφίεση που μας παραπέμπει στον ρόλο της Pris (Daryl Hannah) στο αυθεντικό «Blade Runner». Υποθέτουμε δηλαδή ότι θα παίξει κάποιο είδος Replicant.

Το «Blade Runner: 2049» είναι πλέον πολύ κοντά και προσωπικά δεν μπορώ να περιμένω, εδώ θα είμαστε και όταν βγει θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Μητσιάκης

Βάλε στη ζωή σου αυτά που σε γεμίζουν. Δες πολλές ταινίες, άκου μουσική συνέχεια, υποστήριξε την ομάδα σου, βγες με τους φίλους σου. Βολιώτης, προσπαθεί να βγάλει τη Δημοσιογραφία, θα με βρεις στο Maxmag, αλλιώς θα είμαι κάπου βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας ατέλειωτες Marvel θεωρίες και γεγονότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;