Από τα Καλλιστεία στο Σινεμά

Η Μάρω Κοντού στην αρχή της καριέρας της είχε δηλώσει συμμετοχή στα καλλιστεία του 1953, αλλά τελικά το μετάνιωσε. Υπήρξαν, όμως, πολλές Ελληνίδες που έλαβαν μέρος στα καλλιστεία και στη συνέχεια σημείωσαν μικρή ή μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο. Ακολουθούν 58 τέτοιες περιπτώσεις από τα πρώτα καλλιστεία του 1929 μέχρι το 1979. Αξίζει να σημειωθεί πως η μητέρα του μουσικού Tommy Lee, Βασιλική (Βούλα) Παπαδημητρίου, είχε λάβει μέρος στα καλλιστεία του 1957, χωρίς να προκριθεί στη δεκαπεντάδα.

 

ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΡΗ

Συμμετείχε στα πρώτα ελληνικά καλλιστεία, που έλαβαν χώρα το 1929, και στέφθηκε Μις Ελλάς. Έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Έρως και κύματα» του Δημήτρη Γαζιάδη και πρωταγωνίστησε στην «Ελληνική ραψωδία» του Γιάννη Πρινέα.

Καλλιστεία
Ραφαήλ Ντενόγιας & Ντίνα Σαρρή στην «Ελληνική ραψωδία», Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΑΙΖΗ ΜΑΥΡΑΚΗ

Έλαβε μέρος στον πρώτο μεταπολεμικό διαγωνισμό ομορφιάς, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 1952 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», και εξελέγη Σταρ Ελλάς και 3η Μις Υφήλιος. Πρωταγωνίστησε στην ταινία «Νυχτερινή περιπέτεια» του σπουδαίου λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη.

Καλλιστεία
Άγγελος Τερζάκης & Νταίζη Μαυράκη, Πηγή εικόνας: Lifo

 

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΕΤΙΜΕΖΑΚΗ (ELENA KLEUS)

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1952 και πήρε τον τίτλο της Μις Ελλάς και αργότερα της 3ης Μις Ευρώπης. Συμμετείχε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Όνειρα κοριτσιών» του Κώστα Ανδρίτσου και «Πρέπει να τα παντρέψουμε» του Μαυρίκιου Νόβακ. Στη συνέχεια έκανε καριέρα ως Elena Kleus στην Ιταλία, όπου έπαιξε σε 4 ταινίες: «Frine, cortigiana d’Oriente», Carovana di canzoni», «Un palco all’opera» και «La Gioconda».

Καλλιστεία
Η Βιργινία Πετιμεζάκη στην ιταλική ταινία «Frine», Πηγή εικόνας: Pinterest

 

ΝΙΝΑ ΣΓΟΥΡΙΔΟΥ

Βρέθηκε στην τελική δεκάδα των καλλιστείων του 1952. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία της Μαρίας Πλυτά «Εύα» στο πλευρό του Μάνου Κατράκη και του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ακολούθησαν 8 ταινίες: «Τζο ο τρομερός», «Άσσοι του γηπέδου», «Το νησί της σιωπής», «Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς», «Ένα κορίτσι σε περιμένει», «Θέλω να ζήσω στον ήλιο», «Σκλάβοι της μοίρας» και «Πιο θερμή και από τον ήλιο».

Καλλιστεία
Γιώργος Καμπανέλλης & Νίνα Σγουρίδου στο «Νησί της σιωπής», Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ ΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1953, που έλαβαν χώρα στο παραλιακό κέντρο «Αρτζεντίνα» στο Καλαμάκι, και ανεδείχθη Μις Ελλάς. Εμφανίστηκε σε 3 ελληνικές ταινίες: «Τα χέρια» του Τζον Κόντες, «Δουλειές του ποδαριού» του Στέλιου Τατασόπουλου και «Διπλοπεννιές» του Γιώργου Σκαλενάκη.

Καλλιστεία
Η Αντουανέτα Ροντοπούλου (αριστερά) στα Καλλιστεία του 1953, Πηγή εικόνας: Εφημερίδα «Εμπρός»

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ

Έλαβε τον τίτλο της Αναπληρωματικής Μις Ελλάς στα καλλιστεία του 1953. Τη δεκαετία του ’60 ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο. Έπαιξε σε 24 συνολικά ελληνικές ταινίες, όπως: «Οι υπερήφανοι», «Τα κόκκινα φανάρια», «Το μπλόκο», «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη», «Παρένθεση», «Όμορφες μέρες» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Καλλιστεία
Η Αλεξάνδρα Λαδικού στην ταινία «Παρένθεση», Πηγή εικόνας: cinepivates.gr

 

ΕΥΑ ΜΠΡΙΚΑ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1953 και στα Μις Ευρώπη 1954, όπου κατετάγη 5η. Την επόμενη χρονιά έπαιξε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Μαγική πόλις» του Νίκου Κούνδουρου και «Χαλιμά» των Πέτρου Γιαννακού και Φίλιππου Φυλακτού.

Καλλιστεία
Αφίσα της ταινίας «Χαλιμά», Πηγή εικόνας: mixanodigos.blogspot.com

 

ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ

Ανεδείχθη Σταρ Ελλάς και 5η Μις Υφήλιος το 1954. Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί το ντεμπούτο της και στον κινηματογράφου με την ταινία «Το ποντικάκι» των Γιώργου Ασημακόπουλου και Νίκου Τσιφόρου. Ακολούθησαν 28 ελληνικές ταινίες («Ένας βλάκας και μισός», «Λαός και Κολωνάκι», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Γάμος αλά…ελληνικά», «Διπλοπεννιές», «Ο τρελοπενηντάρης», «Τί 30… Τί 40… Τί 50…» κ.ά.) και 8 ξένες παραγωγές («Black Sabbath» του Mario Bava, «La pupa», «I mostri» του Dino Risi, «Die Todesstrahlen des Dr. Mabuse», «Giulietta degli spiriti» του Federico Fellini, «Io, io, io…. e gli altri», «Amore all’italiana» και «Summer Lovers»).

Καλλιστεία
Η Ρίκα Διαλυνά στην ξένη ταινία «Black Sabbath», Πηγή εικόνας: Lifo

 

ΕΦΗ ΜΕΛΑ

Στα καλλιστεία του 1954 πήρε τον τίτλο της Μις Ελλάς και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε 3η Μις Κόσμος. Έπαιξε σε 11 ελληνικές ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Της τύχης τα γραμμένα», «Χαρούμενοι αλήτες», «Ερωτικές ιστορίες», «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Ο Παλληκαράς» και «Οι γαμπροί της Ευτυχίας». Επίσης, εμφανίστηκε και στην αμερικάνικη ταινία «Island of Love» του Morton DaCosta.

Καλλιστεία
Έφη Μελά, Νίκος Σταυρίδης & Νίκος Ξανθόπουλος στην ταινία «Ο Παλληκαράς», Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

ΙΟΥΛΙΑ (ΤΖΟΥΛΙΑ) ΣΤΑΜΙΡΗ

Στα καλλιστεία του 1954 στέφθηκε Αναπληρωματική Μις Ελλάς. Έπαιξε στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Το τραγούδι του πόνου». Στους τίτλους της ταινίας εμφανίστηκε ως «Τζουλιάνα Σταμίρη».

Καλλιστεία
Ρέα Μιχαλοπούλου, Ιουλία Σταμίρη & Μάρω Κοντού στον «Ιππόλυτο», Πηγή εικόνας: Εθνικό Θέατρο

 

ΣΟΝΙΑ ΖΩΙΔΟΥ

Πήρε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς 1955. Έπαιξε συνολικά σε 15 ελληνικές ταινίες («Ένας ήρως με παντούφλες», «Η λίμνη των πόθων», «Αμαρυλλίς», «Οι 900 της Μαρίνας», «Αγάπη γραμμένη με αίμα», «Κατάσκοποι στο Σαρωνικό» κ.ά.), καθώς και στην ελληνοαμερικάνικη παραγωγή του Maury Dexter «The Naked Brigade».

Καλλιστεία
Η Σόνια Ζωίδου στην ταινία «Η λίμνη των πόθων», Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος»

 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1955, όπου αναδείχθηκε Μις Ελλάς, ενώ στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Κόσμος» έλαβε την τρίτη θέση. Έπαιξε σε 2 ελληνικές ταινίες το 1956: «Άσσοι του γηπέδου» του Βασίλη Γεωργιάδη και «Γραφείο συνοικεσίων» του Φρίξου Ηλιάδη.

Καλλιστεία
Τζούλια Κουμουνδούρου & Νίκος Σταυρίδης στο «Γραφείο συνοικεσίων», Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΝΤΕΠΥ ΜΑΡΤΙΝΗ

Στα καλλιστεία του 1955 έλαβε τον τίτλο της Αναπληρωματικής Σταρ Ελλάς, ενώ στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό ομορφιάς κατετάγη 4η. Έπαιξε σε 8 ελληνικές ταινίες: «Ψιτ… κορίτσια!», «Καλημέρα Αθήνα», «Νύχτες στο Μιραμάρε», «Το κορίτσι του δρόμου», «Το ποτάμι», «Εφιάλτης», «Φαίδρα» και «Οι κολασμένοι».

Καλλιστεία
Φραγκίσκος Μανέλλης, Ντέπυ Μαρτίνη & Νίκος Ξανθόπουλος στην ταινία «Το κορίτσι του δρόμου», Πηγή εικόνας: Facebook ©Anna Galiatsatou

 

ΛΙΑΝΑ ΟΡΦΑΝΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1955. Έπαιξε σε 11 ταινίες, όπως: «Προ παντός… ψυχραιμία», «Το στραβόξυλο», «Γκόλφω», «Γαμπρός για κλάματα» και «Η κυρία του κυρίου».

Μπάμπης Μουτσάτσος, Λιάνα Ορφανού και Γιώργος Πάντζας, Πηγή εικόνας: Vice

 

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

Εξελέγη Σταρ Ελλάς 1959 με το ψευδώνυμο «Αμαρυλλίς». Το 1961 πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Κατήφορος» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ακολούθησαν 24 ταινίες (όλες με τη Φίνος Φιλμ, εκτός από τις δύο τελευταίες), όπως: «Νόμος 4000», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Κορίτσια για φίλημα», «Τέντι μπόι αγάπη μου», «Η Στεφανία», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Μαριχουάνα στοπ», «Αστερισμός της Παρθένου» κ.ά.

Καλλιστεία
Η Ζωή Λάσκαρη στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα», Πηγή εικόνας: www.presspublica.gr

 

ΤΖΕΝΗ ΛΟΥΚΕΑ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1959, όπου πήρε τον τίτλο της Αναπληρωματικής Μις Ελλάς. Έπαιξε στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Έγκλημα στο Καβούρι» (1974).

Καλλιστεία
Αμερικάνικη αφίσα της ταινίας «Έγκλημα στο Καβούρι», Πηγή εικόνας: Wrong Side of the Art

 

ΜΑΙΡΗ ΦΟΡΜΟΖΗ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1959. Την ίδια χρονιά έπαιξε στις ταινίες «Αστέρω», «Η λίμνη των στεναγμών» και «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο». Ακολούθησαν οι ταινίες: «Η Νάνσυ την… ψώνισε!», «Τα κίτρινα γάντια», «Το αγόρι π’ αγαπώ», «Κατήφορος» κα «Θρίαμβος».

Καλλιστεία
Μαίρη Φορμόζη, Πηγή εικόνας: Περιοδικό Φαντασία

 

ΠΑΡΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Στα καλλιστεία του 1959 αναδείχθηκε «Ελληνίς 1959», ενώ την ίδια χρονιά πήρε τους διεθνείς τίτλους: «Μις Ιδανική Γυναίκα», «Μις Ευρώπη» και «Βασίλισσα Διεθνούς Ομορφιάς». Έπαιξε σε 7 ελληνικές ταινίες: «Η αυγή του θριάμβου», «Η ζωή μου αρχίζει με σένα» , «Βασιλιάς της γκάφας» , «Ζήτω η τρέλλα!», «Τέρμα τα δίφραγκα», «Το καλοκαίρι της οργής» και «Υπερήφανοι αετοί».

Καλλιστεία
Πάρη Λεβέντη, Δημήτρης Νικολαΐδης, Θανάσης Βέγγος & Θανάσης Μυλωνάς στην ταινία «Βασιλιά της γκάφας», Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΠΟΠΗ (ΚΑΛΛΙΟΠΗ) ΓΕΡΑΛΕΞΗ

Στέφθηκε Μις Ελλάς στα καλλιστεία του 1960 με το ψευδώνυμο «Κύκνος». Την ίδια χρονιά έπαιξε και στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Νύχτες στο Μιραμάρε».

Καλλιστεία
Αφίσα της ταινίας «Νύχτες στο Μιραμάρε», Πηγή εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

 

ΜΙΤΣΗ ΚΑΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1960. Υπήρξε ντουμπλίρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη στις ταινίες: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και «Η νεράιδα και το παλλικάρι».

Καλλιστεία
Η Μίτση Καρά μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Πηγή εικόνας: Hallocy

 

ΡΙΑ ΔΕΛΟΥΤΣΗ

Το 1961 εξελέγη Σταρ Ελλάς και την ίδια χρονιά πήρε και τον τίτλο «Μις Φιλία» στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Έπαιξε σε 26 ελληνικές ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Το παιδί του μεθύστακα», «Ο άσωτος», «Φουσκοθαλασσιές», «Δημήτρη μου Δημήτρη μου», «Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», «Βίβα Ρένα», «Η παριζιάνα», «Η κόμισσα της Κέρκυρας» κ.ά.

Καλλιστεία
Ρία Δελούτση & Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», Πηγή εικόνας: Μηχανή του Χρόνου

 

ΕΦΗ (ΕΥΣΤΑΘΙΑ) ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Στα καλλιστεία του 1961 αναδείχθηκε Μις Ελλάς. Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Η νύφη το ‘σκασε», «Μερικοί το προτιμούν κρύο…», «Εγωισμός» και «Κορίτσια για φίλημα».

Καλλιστεία
Έφη Καραϊσκάκη, Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΓΚΙΖΕΛΑ ΝΤΑΛΙ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1961 χωρίς να πάρει κάποιον τίτλο, διότι η επιτροπή έκρινε ότι ήταν ήδη φτασμένη ηθοποιός. Έπαιξε σε 35 ελληνικές ταινίες («Ραντεβού στη Βενετία», «Η Μπέτυ παντρεύεται», «Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Τεστοστερόνη» κ.ά.), καθώς και σε 3 ξένες παραγωγές: στην ελληνοτουρκική «Istanbul’da ask baskadir»,  στην ιταλική «Lesbo» και στην αμερικάνικη «The Executioner».

Καλλιστεία
Αφίσα της ταινίας «Istanbul’da ask baskadir», Πηγή εικόνας: www.turkcealtyazi.org

 

ΜΑΙΡΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1961. Έκανε σημαντική καριέρα ως τραγουδίστρια κι εμφανίστηκε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Νυχτοπερπατήματα» και «Φίφης ο ακτύπητος».

Καλλιστεία
Μαίρη Αλεξοπούλου, Πηγή εικόνας: Neakriti

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Στέφθηκε Σταρ Ελλάς 1962. Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Μην είδατε τον Παναή», «Οι κατεργάρηδες», «Τρίτη και 13» και «Τύφλα νάχει ο Μάρλον Μπράντο». Να σημειωθεί πως στις ταινίες «Γενίτσαρος» και «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» έπαιζε ο Χρήστος Αποστόλου και όχι η Χριστίνα Αποστόλου, όπως λανθασμένα αναγράφεται στο διαδίκτυο.

Καλλιστεία
Έφη Οικονόμου, Θανάσης Βέγγος & Χριστίνα Αποστόλου στην ταινία «Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο», Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΑΛΕΚΑ ΑΚΤΣΕΛΗ

Στα καλλιστεία του 1962 πήρε τον τίτλο της Μις Ελλάς. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία του Κώστα Χατζηχρήστου «Ο ταξιτζής» (και όχι η Αλέκα Κατσέλη, όπως λανθασμένα αναγράφεται στο διαδίκτυο). Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν και τη συμμετοχή της στην ταινία «Φαίδρα».

Καλλιστεία
Η Αλέκα Ακτσελή στα καλλιστεία, Πηγή εικόνας: Εφημερίδα «Μακεδονία»

 

ΚΙΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Στέφθηκε Αναπληρωματική Μις Ελλάς στα καλλιστεία του 1963. Εμφανίστηκε σε 3 ελληνικές ταινίες: «Τα παλιόπαιδα», «Κάτι να καίει» και «Λόλα».

Καλλιστεία
Η Κία Λυμπέρη στην μπουάτ «Κατακόμβη» το 1966, Πηγή εικόνας: Facebook ©Soulis Liappas

 

ΕΛΛΗ (ΕΜΥ) ΖΑΝΝΟΥ

Στέφθηκε «Ελληνική Καλλονή» στα καλλιστεία του 1963. Εμφανίστηκε σε 3 ελληνικές ταινίες: «Ο παλιάτσος», «Η αγάπη μας» και «Ο γίγας της Κυψέλης».

Καλλιστεία
Η Έμυ Ζάννου στα καλλιστεία, Πηγή εικόνας: Facebook ©Gregory Galantis

 

ΚΟΡΙΝΑ ΤΣΟΠΕΗ

Στις 20 Ιουνίου 1964 στέφθηκε Σταρ Ελλάς και στη συνέχεια Μις Υφήλιος. Πρωταγωνίστησε στην ελληνική ταινία «Ψυχή και σάρκα» το 1974, ενώ έπαιξε και σε 6 ξένες παραγωγές: «Caprice» του Frank Tashlin, «A Guide for the Married Man» του Gene Kelly, «The St. Valentine’s Day Massacre» του Roger Corman, «Valley of the Dolls» του Mark Robson, «The Sweet Ride» του Harvey Hart και «A Man Called Horse» του Elliot Silverstein.

Καλλιστεία
Η Κορίνα Τσοπέη στην ταινία «A Man Called Horse», Πηγή εικόνας: Pinterest

 

ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΑΚΗ

Μις Ελλάς 1964. Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Το λάθος», «Περιπέτειες με τους Forminx», «Σκλάβοι της μοίρας» και «Ακόμα μια φορά… πριν ξεψυχήσω».

Καλλιστεία
Μαίρη Κουγιουμτζάκη, Πηγή εικόνας: www.misskriti.com

 

ΒΟΥΛΑ ΣΤΕΦΑΤΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1964, όπου πήρε τον τίτλο «Ελληνίς 1964», ενώ στα Μεσογειακά Καλλιστεία του ίδιου έτους αναδείχθηκε «Μις Ελληνίδα». Εμφανίστηκε στις ελληνικές ταινίες: «Άπονη ζωή» και «Ο πολύτεκνος».

Καλλιστεία
Βούλα Στεφάτου, Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΑΝΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ

Ήταν υποψήφια Σταρ Ελλάς το 1964. Έπαιξε σε 28 ελληνικές ταινίες, όπως: «Όταν σημάνουν οι καμπάνες», «Του χωρισμού ο πόνος», «Ο μεγάλος όρκος», «Παντρεύουν την αγάπη μου», «Φτωχολογιά», «Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου», «Η έξοδος του Μεσολογγίου», «Ο αδελφός μου ο λόρδος», «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν», «Καλάβρυτα 1821» κ.ά.

Καλλιστεία
Άννα Ιασωνίδου, Πηγή εικόνας: Scribd

 

ΑΝΝΙΤΑ ΔΑΛΕΖΙΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1965, όπου στέφθηκε «Ελληνίδα» της χρονιάς. Έπαιξε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Είναι ένας… τρελός τρελός Βέγγος» και «Ραντεβού στον αέρα».

Καλλιστεία
Αννίτα Δαλέζιου, Πηγή εικόνας: Facebook ©Γεώργιος Ζγούρας

 

ΒΙΒΗ (ΒΙΡΝΑ) ΝΙΑΒΗ

Αδελφή της ηθοποιού Μιμίκας Νιαβή. Στα καλλιστεία του 1965 πήρε τον τίτλο «Ελληνική Καλλονή». Έπαιξε σε 3 ελληνικές ταινίες: «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», «Το κορίτσι της οργής» και «Ωραία Αιγιώτισσα».

Καλλιστεία
Βίρνα Νιαβή, Πηγή εικόνας: Facebook ©Γεώργιος Ζγούρας

 

ΕΦΗ ΠΛΟΥΜΠΗ

Μις Ελλάς το 1966 και 3η Μις Κόσμος την ίδια χρονιά. Έπαιξε σε 6 ελληνικές ταινίες: «Αιχμάλωτοι της ηδονής», «Κολασμένη φύση», «Αμαρτωλές σχέσεις», «Κολασμένα καθάρματα», «Κυνηγημένοι εραστές» και «Κολασμένα νειάτα».

Καλλιστεία
Έφη Πλούμπη, Πηγή εικόνας: Missosology

 

ΤΟΥΛΑ ΓΑΛΑΝΗ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1966, όπου αναδείχθηκε Αναπληρωματική Μις Ελλάς κι αργότερα 6η Μις Ευρώπη 1967. Μαζί με την αδερφή της Ιωάννα σημείωσε σημαντική καριέρα στο τραγούδι και μάλιστα στο εξωτερικό με το όνομα «Alaska». Συμμετείχε σε 12 ελληνικές ταινίες, όπως: «Η αδελφή μου θέλει ξύλο», «Οι στιγματισμένοι», «Αν μιλούσε το παρελθόν μου», «Αν ήμουν πλούσιος», «Ένα ελεύθερο κορίτσι» κ.ά.

Καλλιστεία
Ανδρέας Μπάρκουλης & Τούλα Γαλάνη στην ταινία «Ένα ελεύθερο κορίτσι», Πηγή εικόνας: Retromaniax

 

ΝΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ

Γνωστή δημοσιογράφος, η οποία συμμετείχε στα καλλιστεία του 1966. Εμφανίστηκε και σε 3 ελληνικές ταινίες: «Διπλοπεννιές», «Ντάμα σπαθί» και «Το νησί της Αφροδίτης».

Καλλιστεία
Νίνα Βλάχου, Πηγή εικόνας: WomenOnly

 

ΕΛΙΑ ΚΑΛΛΙΓΕΡΑΚΗ

Σταρ Ελλάς 1967 και Μις Φωτογένεια στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος  της ίδιας χρονιάς. Έπαιξε σε 6 ελληνικές ταινίες: «Πανικός», «Διακοπές στο Βιετνάμ», «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη», «Τι 30… Τί 40… Τί 50…», «Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής» και «Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς».

Καλλιστεία
Η Έλια Καλλιγεράκη στο εξώφυλλο του περιοδικού «Ρομάντσο», Πηγή εικόνας: Facebook ©Γεώργιος Ζγούρας

 

ΧΑΡΙΣ ΝΙΚΗΤΑ (ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ)

Μις Ελλάς 1967. Συμμετείχε σε 5 ελληνικές ταινίες: «Μια γυναίκα κατηγορείται», «Όταν οι γυναίκες αγαπούν», «Θυμήσου αγάπη μου», «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927» και «Ο έρωτας του Οδυσσέα».

Καλλιστεία
Χάρις Νικήτα, Πηγή εικόνας: Retromaniax

 

ΜΙΜΙΚΑ ΝΙΑΒΗ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1967, όπου αναδείχθηκε Αναπληρωματική Μις Ελλάς. Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «5 γυναίκεs για έναν άνδρα», «Το κορίτσι της οργής», «Μπροστά στην αγχόνη» και «Ο μπούφος».

Καλλιστεία
Γιώργος Πάντζας, Μιμίκα Νιαβή & Σωτήρης Μουστάκας στην ταινία «Ο μπούφος», Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΓΙΑΝΝΑ ΧΑΜΑΡΑΚΗ

Στα καλλιστεία του 1967 πήρε τον τίτλο «Ελληνίς του 1967». Συμμετείχε σε 5 ελληνικές ταινίες: «Θυμήσου αγάπη μου…», «Ο Στρατής παραστράτησε», «Όσο υπάρχει έρωτας», «Ανήλικες αμαρτωλές» και «Ερωτικό ξύπνημα».

Καλλιστεία
Γιάννα Χαμαράκη, Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΜΙΡΑΝΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σταρ Ελλάς 1968. Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Η λεωφόρος του μίσους», «Ο τυχεράκιας», «Ο αχαΐρευτος» και «Μαριχουάνα στοπ».

Καλλιστεία
Μιράντα Ζαφειροπούλου, Νίκος Ρίζος & Κώστας Χατζηχρήστος στην ταινία «Ο τυχεράκιας», Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΛΙΑ ΜΑΛΤΑ

Στέφθηκε Μις Ελλάς το 1968. Έπαιξε στην ελληνική ταινία «Έρωτας δίχως σύνορα».

Καλλιστεία
Η Λία Μάλτα στο εξώφυλλο του περιοδικού «Πρώτο», Πηγή εικόνας: Thaddeus-Tripp.gr

 

ΕΛΕΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Σταρ Ελλάς 1969. Έπαιξε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Ο τρελοπενηντάρης»  και «Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι».

Καλλιστεία
Έλενα Αλεξοπούλου, Πηγή εικόνας: stilida.com

 

ΚΙΚΗ ΜΠΟΥΡΛΕΣΗ

Στα καλλιστεία του 1969 πήρε τον τίτλο «Ελληνίδα 1969». Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Μανωλάκης ο τέντι μπόι», «Χαϊδάρι: 3,30 αποδράσατε», «Ο εμποράκος» και «Ο ναύτης του Αιγαίου».

Καλλιστεία
Η Κική Μπουρλέση (τέρμα δεξιά) στα καλλιστεία, Πηγή εικόνας: Εφημερίδα «Μακεδονία»

 

ΒΙΒΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς το 1970 και 5η Μις Ευρώπη το ίδιο έτος. Αδερφή της τραγουδίστριας Μαίρης Αλεξοπούλου. Έπαιξε στην ελληνική ταινία «Κομάντος και μανούλια».

Καλλιστεία
Βιβή Αλεξοπούλου, Πηγή εικόνας: Εφημερίδα «Απογευματινή»

 

ΓΩΓΩ ΑΤΖΟΛΕΤΑΚΗ

Σταρ Ελλάς 1971. Έπαιξε σε 9 ελληνικές ταινίες, όπως: «Υπέροχες νύφες, κορόιδα γαμπροί», «Συμμορία εραστών», «Πιο τρελοί και απ` τους τρελούς», «Κλειστό παράθυρο», «Θα σε κλέψω μ` ακούς;» κ.ά.

Καλλιστεία
Η Γωγώ Ατζολετάκη 16 ετών στη Σητεία της Κρήτης, Πηγή εικόνας: Pagenews.gr

 

ΝΑΝΣΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ

Πήρε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς το 1972. Εμφανίστηκε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Άγουρη σάρκα» και «Οκέυ, φίλε».

Καλλιστεία
Η Νάνσυ Καπετανάκη στην ταινία «Άγουρη σάρκα», Πηγή εικόνας: alatasfilms.gr

 

ΑΛΕΚΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1972. Έπαιξε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ.», «Αλλαγή… και το λουρί της μάνας», «Ο ιππότης της λακούβας» και «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Καλλιστεία
Η Αλέκα Λαμπρινού στο εξώφυλλο του περιοδικού «Ρομάντσο», Πηγή εικόνας: www.hellenicfilms.gr

 

ΜΠΕΛΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στα καλλιστεία του 1975 πήρε τον τίτλο της Μις Ελλάς. Συμμετείχε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Διψασμένη γι’ αγάπη», «Ο νικητής», «Πλήγωσες την αγάπη μου» και «Ένα ένα τέσσερα».

Καλλιστεία
Η Μπέλα Αδαμοπούλου στο εξώφυλλο του περιοδικού «Φαντάζιο», Πηγή εικόνας: Retromaniax

 

ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ

Στέφθηκε Αναπληρωματική Μις Ελλάς στα καλλιστεία του 1975. Έπαιξε σε 5 ελληνικές ταινίες: «Η ώρα του λύκου», «Ο καπιταλίστας και η τραγουδίστρια», «E-mail», «Κρήτες Ολυμπιονίκες» και «Ψυχραιμία».

Καλλιστεία
Μαρία Τζομπανάκη, Πηγή εικόνας: www.ekirikas.com

 

ΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ

Αναπληρωματική Μις Γιανγκ 1975. Έπαιξε σε 8 ελληνικές ταινίες, όπως: «Οι φανταρίνες», «Έξοδος κινδύνου», «Χούλιγκανς: Κάτω τα χέρια απ’ τα νιάτα!», «Φυλακές ανηλίκων Νο2» κ.ά.

Καλλιστεία
Θέμης Μάνεσης, Νίκη Ζωγράφου & Σούλα Κατσιμπάρδη στην ταινία «Φυλακές ανηλίκων Νο2», Πηγή εικόνας: IMDb

 

ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΛΕΣΗ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1975 χωρίς να πάρει κάποιον τίτλο. Έπαιξε σε 9 ελληνικές ταινίες, όπως: «Με ιδρώτα και δάκρυα», «Οι φανταρίνες», «Γκαρσονιέρα για δέκα», «Άρπα-Colla», «Ρόδα τσάντα & κοπάνα Νο 2» κ.ά.

Καλλιστεία
Ισμήνη Καλέση, Πηγή εικόνας: Μηχανή του Χρόνου

 

ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ

Συμμετείχε στα καλλιστεία του 1976. Έπαιξε σε 6 ελληνικές ταινίες: «Η βαλίτσα του παπά», «Οι φανταρίνες», «Τζακ ο καβαλλάρης», «Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι», «Δεκαεπτά σφαίρες για έναν άγγελο» και «Εικόνα σου είμαι».

Καλλιστεία
Μαίρη Βιδάλη, Πηγή εικόνας: Retromaniax

 

ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ

Σταρ Ελλάς 1977. Έπαιξε στην ταινία «Το τελευταίο στοίχημα».

Καλλιστεία
Μαρία Σπαντιδάκη, Πηγή εικόνας: voltarakia.gr

 

ΚΑΙΤΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στα καλλιστεία του 1978 αναδείχθηκε Μις Γιανγκ. Έπαιξε σε 3 ελληνικές ταινίες: «Γκαρσονιέρα για δέκα», «Και ο πρώτος ματάκιας» και «Καμικάζι τσαντάκιας».

Καλλιστεία
Καίτη Αδαμοπούλου, Πηγή εικόνας: Facebook ©Gregory Galantis

 

ΚΑΤΙΑ ΚΟΥΚΙΔΟΥ

Σταρ Ελλάς 1979. Εμφανίστηκε σε 4 ελληνικές ταινίες: «Ο καπιταλίστας και η τραγουδίστρια», «Ο Δυναστείας», «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και «Ρόκυ Νο 0 το νούμερο».

Καλλιστεία
Κάτια Κουκίδου, Πηγή εικόνας: Facebook ©Christos Georgiou

 

ΑΘΗΝΑ ΠΟΜΑΚΙΔΟΥ

Στα καλλιστεία του 1979 αναδείχθηκε Μις Γιανγκ. Έπαιξε στην ταινία «Η ώρα του λύκου».

Καλλιστεία
Αθηνά Πομακίδου, Πηγή εικόνας: Retromaniax

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Φαντασία: Αθήνα
  • Ρούβας Ά. & Σταθακόπουλος Χρ. (2005). Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα
  • Wikipedia
  • Retromaniax
  • IMDb
  • greekactor.blogspot.com
  • www.starhellas.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;