Ο ταλαντούχος cult δευτεραγωνιστής και ενίοτε (εντυπωσιακός) πρωταγωνιστής Steve Buscemi, με αλησμόνητους ρόλους και φάτσα που διαπερνάει την λήθη, στην δεύτερή του απόπειρα να κατευθύνει τους συναδέλφους του από την καρέκλα του σκηνοθέτη, με την ταινία «Animal Factory», σφραγίζει την σκηνοθετική του ματιά και την αφηγηματική του ωριμότητα, με μια ταινία που δεν εξωραϊζει ούτε λαϊκίζει, ψηλαφίζοντας ένα -κατά τα άλλα- χιλιοειπωμένο θέμα και παντοιοτρόπως οπτικοποιημένο, με στόφα έμπειρου κινηματογραφιστή. Δοκιμάζει έξοχα, με άξονα μια συνηθισμένη ιστορία άφιξης ενός νέου σαν το απάτητο χιόνι, να σχολιάσει το δικανικό σύστημα και την ρωμαϊκή αρένα των φυλακών, όπου η ζωή κρέμεται σε τεντωμένο σχοινί και μια ασήμαντη αβλεψία αρκεί για να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στο προαύλιο (ρινγκ) και να πας σαν το σκυλί στ’ αμπέλι.

Animal Factory
Πηγή εικόνας: imdb.com

Μετά την δρακόντεια αυστηρή, κάθειρξη του για ναρκωτικά, ο νεαρός Ron θα βουτήξει στα άδυτα της σκληρής φυλακής με οδηγό και μέντορά του τον Earl, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του και ως παλαίμαχος φυλακόβιος θα τον εναποθέσει κάτω από τα φτερά του και θα τον ξεναγήσει, διδάσκοντάς του πολύτιμα μαθήματα επιβίωσης.

O άβγαλτος Ron (Edward Furlong), βρήκε στο πρόσωπο του Earl (Willem Dafoe) μια πάτρικη, στιβαρή παρουσία που δεν λοξοδρομεί (o κανονικός του πατέρας είναι ανεπαρκής) και τον έχει υπό την αιγίδα του για να μπορέσει και εκείνος να ανδρωθεί κατάλληλα σε αυτήν την μικρογραφία της κοινωνίας, που όμως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι και ο θάνατος καραδοκεί αδιάλειπτα σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των κρατουμένων. Από την άλλη, ο αγέρωχος Earl, πλήρως συνειδητοποιημένος και αφομοιωμένος στην καθημερινότητα της φυλακής, έχει φάει ψωμί και αλάτι στο πολυπερπατημένο προαύλιο και όντας μπαρουτοκαπνισμένος περιδιαβαίνει με αυτοπεποίθηση στα σαλόνια της φυλακής, ενώ έχει μάθει από την στραβή και την ανάποδη τους άγραφους (και τους γραπτούς) νόμους που διέπουν το σωφρονιστικό ίδρυμα. Ο ένας ατενίζει την αποφυλάκισή του που πρόκειται να επέλθει στο εγγύς μέλλον και ο άλλος έχει αναλάβει τον δίαυλο επικοινωνίας με το έξω, σαν την μόνη σανίδα σωτηρίας του Ron, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει λίγο προτού αποφυλακιστεί στην αδίστακτη, αιμοβόρα φυλακή από την οποία βάλλεται πανταχόθεν. Ο ερχομός του νεαρού ήταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που θα ξεπλύνει όλες τις αμαρτίες του Earl, η εξιλέωση που αδημονούσε και περίμενε καρτερικά για να μπορέσει να αποτάξει την φαυλότητα από την οποία «νοσούσε», εγκλωβισμένος χωρίς νόημα στην μονότονη, επαναλαμβανόμενη, μίζερη πραγματικότητά του.

Animal Factory
Πηγή εικόνας: imdb.com

Όπως φαίνεται γλαφυρά στην ταινία, για να χαίρεις εκτίμησης και να απολαύεις ασφάλειας στη φυλακή, είναι επιτακτική η ανάγκη να σηκώσεις τα μανίκια και να μπείς στην μάχη, όπου κάθε φορά που θα βγαίνεις ζωντανός από αυτήν, οι πιθανότητές σου να επιβιώσεις είναι περισσότερες. Το κλασσικό ρητό: “Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”, εκεί βρίσκεται στην ολότητα της εφαρμογής του. Έτσι και ο Ron, ερχόμενος στην αχαρτογράφητη για αυτόν φυλακή, διαπίστωσε ευθύς αμέσως ότι η εγγενής συστολή που κατείχε και η έμφυτη καλοσύνη που έβγαζε, δεν αποτελούν, φευ, εχέγγυα που θα σε βοηθήσουν στην σωστή συμβίωση με τους συγκρατούμενούς σου.

Animal Factory
Πηγή εικόνας: imdb.com

Ο απόλυτα συγκεντρωμένος στο παίξιμό του, Willem Dafoe, ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να είχε κάνει ο συνάδελφος και σκηνοθέτης του, Steve Buscemi, σε μια ερμηνεία που σηκώνει στις πλάτες του το βάρος ενός βετεράνου κρατουμένου που αρκεί και μόνο το βλέμμα και η κινησιολογία να σε πείσουν ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται εκεί και βρισκόταν και πριν την ταινία, σαν να πρόκειται για ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ζωή του. Το «Animal Factory» είναι ένα συγκινητικό bromance, μια ωδή για την φιλία και μια ταινία για μια άτυπη σχέση πατέρα-γιου που δεν φωνάζει για να επιβληθεί (εξού και τα λιγοστά εισιτήρια) αλλά βρίσκεται εκεί για να την ανακαλύψεις και να θωρήσεις μια αλήθεια που σπανίζει πια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας «Animal Factory»:


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη