Η αγορά της Fox από τη Disney και η είσοδος στη νέα εποχή

FoxΗ Fox πλέον αποτελεί ιδιοκτησία της Disney. Την είδηση  έφερε πρώτο στο προσκήνιο το δίκτυο CNBC στις 6 Νοεμβρίου. Το άρθρο ανέφερε πως οι δύο κολοσσοί βρίσκονταν σε συζητήσεις σχετικά με την αγορά της Fox από την Disney. Οι πηγές ήθελαν την πρώτη  να πουλάει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας, επικεντρώνοντας το περιεχόμενό της στην ενημέρωση και τον αθλητισμό. Εν τέλει, η συμφωνία έκλεισε στις 14 Δεκεμβρίου με την Disney να καταβάλει το ποσό των $52,4 δισεκατομμυρίων.

To γεγονός κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των μέσων, αλλά και του κοινού. Όλοι ήθελαν να μάθουν  σε τι μεταφράζεται πρακτικά αυτή η συμφωνία. Με συνεχή παρουσία στο χώρο του θεάματος για περισσότερα από 70 χρόνια, η 20th Century Fox εδραίωσε τη θέση της με αρκετές ιστορικές παραγωγές. Ταινίες όπως ο «Τιτανικός» και το «Avatar» που κατατάσσονται στις πιο επιτυχημένες όλων των εποχών, αλλά και σειρές ταινιών σαν το «Star Wars» και τους «X-Men» είναι μερικά μόνο δείγματα. Βασικότερη ανησυχία των περισσότερων είναι η επιρροή που θα έχει μια εταιρεία με τόσο ιδιαίτερο στυλ, σαν τη Disney σε μια αντίστοιχου βεληνεκούς.

Με τους ρυθμούς της εξέλιξης να είναι πλέον ιλιγγιώδεις, κάθε εταιρεία καλείται να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Με την αγορά της Pixar το 2006 και της Marvel το 2015, η Disney έχει αποδείξει πως προτιμά την επεκτατική πολιτική. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης της Fox, Rupert Murdoch προσπαθεί να κινηθεί στο «λίγα και καλά» ξεπουλώντας το  μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά την αγορά του 30% της συνδρομητικής τηλεόρασης Hulu και ανταγωνίστριας του Netflix. Με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει από κοινού στις Comcast και Time Warner, η Disney είναι πλέον ο μεγάλος μέτοχος. Πίσω από αυτή τη στρατηγική κίνηση ξεπροβάλλουν οι βλέψεις της εταιρείας για δημιουργία μιας  διαδικτυακής τηλεόρασης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Εδώ και καιρό  έχουν αποσυρθεί αρκετές παραγωγές της Disney από το Netflix κάνοντας σαφές πως η συνεργασία τους δεν θα συνεχιστεί.

Η Disney, ως αυτοκράτειρα στον κόσμου του animation  έχει δημιουργήσει ένα προφίλ που απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες. Από την άλλη η Fox, με παραγωγές, όπως το «Deadpool» και το «Alien» φαίνεται να απέχει αρκετά από αυτό. Κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα: θα παραμείνει το sequel της ταινίας του αγαπημένου αθυρόστομου υπερήρωα, ακατάλληλο για ανηλίκους; Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτό δεν είναι τόσο προφανής, αφού ούτε ο ίδιος ο πρώταγωνιστής δεν φαίνεται να γνωρίζει. Στο παρελθόν, ο CEO της Disney, Βοb Iger, είχε δηλώσει πως δε σκοπεύουν να γυρίσουν ταινία της Marvel ακατάλληλη για ανηλίκους. Προφανώς η δήλωση αναφερώταν ειδικά στις ταινίες της Marvel, αλλά το ερώτημα παραμένει. Το ίδιο ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και σε άλλες παραγωγές, όπως οι «Simpsons», το «Family Guy» αλλά και το «Futurama» που απευθύνονται κυρίως σε ενήλικο κοινό. Από την άλλη, για τους φανατικούς των ταινιών «Star Wars» έχουμε καλά νέα. Με τα δικαιώματα όλων των ταινιών ανήκουν εξολοκλήρου στη Disney μπορούν να ελπίζουν σε μια ολοκληρωμένη έκδοση για τους συλλέκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος, στην εποχή μας παρατηρούμε μια συνεχή αφομοίωση μεγάλων εταιρειών από ακόμη μεγαλύτερες, με συνέπεια τη δημιουργία μονοπωλίων. Προφανώς, αυτό είναι μέρος της ανάπτυξης σε οποιαδήποτε περίπτωση, αλλά παράλληλα πλήττεται η πολυφωνία. Με άλλα λόγια, εξαλείφοντας των ανταγωνισμό, αυξάνεις το κέρδος, αλλά χάνεις ποιότητα και ποικιλία. Ίσως, τα παραπάνω να  ακούγονται υπερβολικά και απαισιόδοξα και μάλλον είναι. Ωστόσο, το 2018 σημαίνει μια νέα χρονιά γεμάτη αλλαγές στον τομέα της ψυχαγωγίας. Οπότε, ας είμαστε λιγότερο επιφυλακτικοί και ας  το αφήσουμε να μας εκπλήξει.

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένα Tweets που σχολιάζουν το θέμα:

Μήπως πειρμένατε ο Ryan Reynolds να κάτσει με σταυρωμένα χέρια; Φυσικά κι όχι:

Πηγές:

http://www.telegraph.co.uk/films/2017/11/07/disney-buying-20th-century-fox-could-good-news-marvel-star-wars/

https://www.msn.com/en-gb/money/news/disney-to-buy-21st-century-fox-assets-for-dollar524-billion-in-historic-hollywood-merger/ar-BBGIZLd


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;