8 από τα καλύτερα Easter Eggs ταινιών

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σκηνοθέτες αποφάσισαν να παίξουν με την παρατηρητικότητα του κοινού τους. Μικρές λεπτομέρειες, κρυμμένα μηνύματα, αναφορές σε άλλες ταινίες αλλά και σε βιβλία, είναι κάποια από τα Easter Eggs που τοποθετούνται στρατηγικά από τους «μαριονετίστες» της έβδομης τέχνης, και σε κάνουν είτε να απορείς αν είδες καλά, είτε να προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις την σκέψη τους. Αντίστοιχα με το αμερικάνικο έθιμο του κυνηγιού των πασχαλινών αυγών, από όπου προέκυψε και ο όρος Easter Egg, οι σκηνοθέτες στο ρόλο του λαγού, στήνουν το παιχνίδι για τους φανς της μεγάλης οθόνης. Η εύρεση αυτών των ιδιαιτεροτήτων, οι απρόσμενες εμφανίσεις, οι παραξενιές αλλά και η προσπάθεια ανάλυσης των συμβολισμών, αποτελούν για πολλούς ένα πρόσθετο κομμάτι απόλαυσης στην συνολική εμπειρία της θέασης.

1. Οι μικρές εμφανίσεις του Hitchcock

Είναι σίγουρο πως ο «Μετρ του σασπένς » Alfred Hitchcock, προηγήθηκε της εποχής του για ποικίλους λόγους. Υπήρξε μάλιστα και από τους πρώτους σκηνοθέτες που πραγματοποίησαν μικρές εμφανίσεις (cameo) στα φιλμ τους, ένα από τα βασικότερα Easter Eggs! Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στις περισσότερες ταινίες του, μεταξύ και των: Vertigo, Psycho και Marnie. Στην ταινία The Birds (1963), η οποία αποτελεί επίτευγμα της εποχής της στον τομέα των τεχνικών εφέ, όταν η πρωταγωνίστρια Tippi Hedren, εισέρχεται στο pet shop όπου πρόκειται να συναντήσει τον συμπρωταγωνιστή της Rod Taylor, o Hitchcock εξέρχεται από αυτό, κρατώντας τα δύο σκυλιά του, που του ανήκαν και στην πραγματικότητα.

cameo ταινιών
Πηγή εικόνας: borg.com

2. Stan Lee – Marvel Universe

Για τους φανς των ταινιών της Marvel, το συγκεκριμένο Easter Egg δεν αποτελεί μυστικό, αλλά ένα διαδεδομένο inside joke, καθώς αναμενόταν να υπάρχει σε κάθε ταινία. Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε μια αίθουσα προβολής, και έχετε παρατηρήσει τον κόσμο να χειροκροτεί στη απλή θέα ενός γκριζομάλλη άνδρα με μαύρα γυαλιά, τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον Stan Lee. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Stan Lee υπήρξε ο δημιουργός πολλών δημοφιλών χαρακτήρων, όπως ο Spider-man, o Hulk, o Iron-man, οι X-men κλπ., κάνοντας τον άξια, τον θρύλο των σύγχρονων κόμικς. Σε κάθε ταινία της Marvel λοιπόν, από το 1989 μέχρι και το 2019 υπήρξε πάντα ένα cameo του. Είτε ως οδηγός λεωφορείου, ως πωλητής hot-dog, ποτίζοντας τα φυτά του, ή πάνω σε μια διαφημιστική αφίσα στον δρόμο, ο Stan Lee εμφανιζόταν πάντα.

cameo ταινιών
Πηγή Εικόνας: blendspace.com

3. The Second Rule of Fight Club: Drink Coffee!

Το Fight Club αποτελεί μία από αυτές τις ταινίες που κάθε φορά που τις βλέπεις παρατηρείς και κάτι καινούριο. Πρόκειται για μια ταινία που προσφέρεται για ανάγνωση σε πολλά επίπεδα. Ο David Fincher ωστόσο θέλησε να δώσει μία έξτρα πινελιά για να τονίσει την εκστρατεία ενάντια στον υπερκαταναλωτισμό. Σε πολλές -ίσως πάρα πολλές- σκηνές της ταινίας υπάρχουν κρυμμένοι καφέδες, συγκεκριμένα της αλυσίδας Starbucks. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους διαφήμιση. Πρόκειται ωστόσο για μια πληθώρα από Easter Eggs. Ο σκηνοθέτης επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να δείξει την επιρροή των μεγάλων επιχειρήσεων στον κόσμο. Άλλωστε, ο Edward Norton, καθώς αφηγείται, αναφέρεται στην ίδια εταιρεία, ως “πλανήτη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Easter Eggs ταινιών
Πηγή Εικόνας: reddit.com

4. H “Λάμψη” του Toy Story

Οι ταινίες της Disney γενικώς, είναι γνωστές για την χρήση των Easter Eggs. Ο Lee Unkrich, σκηνοθέτης του Toy Story 2,3 και 4, υπήρξε μεγάλος φαν της κλασσικής ταινίας του Stanley Kubrick, The Shining. Αυτό ήθελε να το μοιραστεί και με μερικούς παρατηρητικούς θεατές, και για αυτό φρόντισε να βάλει μερικές λεπτομέρειες βγαλμένες από το ανατριχιαστικό ξενοδοχείο του Kubrick, που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο. Το χαρακτηριστικό μοτίβο του χαλιού του ξενοδοχείου εμφανίζεται συχνά στα πατώματα του Toy Story, όπως και ο αριθμός “237, που ανήκε στο πιο φρικιαστικό δωμάτιο του.

Easter Eggs ταινιών
Πηγή Εικόνας: reddit.com

5. X” marks the spot!

Ο Martin Scorsese αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες οι οποίοι άλλαξαν με τον τρόπο τους το Χόλυγουντ στην δεκαετία των 70’. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά στην ταινία του, The departed, ένα “Xεμφανίζεται κάποια στιγμή μέσα στο κάδρο για να προμηνύσει τον θάνατο. Πράγματι, σε κάθε πτώση, πυροβολισμό ή μαχαιριά το σύμβολο αυτό βρίσκεται εκεί. Αν παρατηρήσετε καλά τα παράθυρα, το πάτωμα, ή τα γκράφιτι πίσω από τους πρωταγωνιστές, θα βεβαιωθείτε.

Easter Eggs ταινιών
Πηγή Εικόνας: reddit.com

6. Η βιταμίνη C σκοτώνει

Άλλον έναν οιωνό για τον θανάσιμο κίνδυνο, αποτελούν τα πορτοκάλια στην τριλογία του Francis Coppola, The Godfather. Κι όμως, το συγκεκριμένο φρούτο δεν προστέθηκε στις σκηνές για να τονίσει την θερμότητα των πλάνων που επικρατούν στις ταινίες, αλλά για να μαρτυρά ποιος πρόκειται να πεθάνει. Ενώ ξεκίνησε εντελώς τυχαία στην πρώτη ταινία, μόλις το παρατήρησαν, αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν σκόπιμα. Ο Δον Κορλεόνε αγοράζει πορτοκάλια, τον πυροβολούν! Ο Δον Βίτο τρώει ένα πορτοκάλι, λίγο μετά, τον πυροβολούν! Ο συμβολισμός αυτός εμφανίζεται κυριολεκτικά σε κάθε σκηνή που πρόκειται κάποιος από τους χαρακτήρες είτε να έρθει πολύ κοντά στον θάνατο, είτε να τον συναντήσει. Σε περίπτωση που δεν είχατε παρακολουθήσει τις ταινίες, σίγουρα τώρα, ξέρετε τι ακολουθεί όποτε μπορείτε να διακρίνετε το πορτοκάλι στο πλάνο.

Πηγή Εικόνας: darthnaz314.com

7. I’ll be in a galaxy far far away

Στην ταινία Star Wars: The Phantom Menace, σε ένα από τα συμβούλια της γερουσίας, ανάμεσα στα πολλά είδη των εξωγήινων, αν παρατηρήσετε καλά, εμφανίζεται και αυτό του E.T.. O George Lucas, θέλησε να ανταποδώσει την χάρη στον Spielberg, ο οποίος πρόσθεσε πρώτος την φιγούρα του Yoda στην ταινία E.T., και βρήκε τον καταλληλότερο τρόπο. Πρόκειται για ένα Easter Egg καλά κρυμμένο, που σίγουρα προκάλεσε αμφιβολίες στον κόσμο για το αν είδε όντως τον αγαπημένο του εξωγήινο σε ένα γαλαξία πολύ πολύ μακρινό.

Easter Eggs ταινιών
Πηγή Εικόνας: digitalspy.com

8. Το άδοξο φύλλο

Δεν γίνεται να είσαι θαυμαστής της σκηνοθεσίας του Quentin Tarantino και να μην λατρέψεις το Inglourious Basterds. Βίαια πλάνα, βίαια πλάνα, βίαια πλάνα, και συνωμοσίες με σκοπό την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας. Εκείνη την εποχή, τα διακριτικά σήματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χρησιμοποιούνταν για να προσδιορίζουν το λόγο φυλάκισης των κρατουμένων. Οι Εβραίοι συγκεκριμένα, είχαν δύο κίτρινα τρίγωνα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο έχοντας διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να συμβολίζουν το Αστέρι του Δαβίδ. Σε μια σκηνή της ταινίας λοιπόν, πίσω από τον Brad Pitt, στέκεται ένας Εβραίος στρατιώτης, Ξαφνικά, ένα κιτρινισμένο φύλλο πέφτει πάνω του και προσγειώνεται στα αριστερά του στήθους του, συμβολίζοντας το σήμα που ήταν αναγκασμένοι να φορούν.

Πηγή Εικόνας: reddit.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανατολή Αναστασιάδου

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, σινεφίλ και λάτρης των τεχνών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;