5 ταινίες με αλλαγή προσώπου

Το να αλλάζει κανείς φυσιογνωμία και ταυτότητα είναι κάτι σπάνιο. Επειδή ακριβώς όμως ο κινηματογράφος είναι ο τόπος του σπάνιου και του ονειρικού, υπάρχουν κάμποσες ταινίες όπου αυτή η ριζική αλλαγή συμβαίνει- πάντα με φοβερές συνέπειες. Έτσι λοιπόν κι εμείς εδώ παρουσιάζουμε 5 ταινίες όπου η διπροσωπία παίρνει κυριολεκτικές διαστάσεις.

Eyes without a Face (1960)

του Georges Franju

Ένας πλαστικός χειρουργός -ειδικός στα μοσχεύματα- προσπαθεί να βρει το κατάλληλο δέρμα για το καμένο πρόσωπο της κόρης του. Και με “κατάλληλο” εννοούμε ανθρώπινο: απάγει νεαρές κοπέλες, τους κόβει το δέρμα του προσώπου και το τοποθετεί σε αυτό της κόρης του. Τα πειράματά του συχνά αποτυγχάνουν, ενώ οι συχνές απαγωγές ξυπνούν το ενδιαφέρον της τοπικής αστυνομίας. Μια φρικιαστική ιστορία, που ο τρόμος της έρχεται μεθοδικά και διακριτικά-χωρίς ποτέ όμως να χάνει κάτι από την δύναμή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αλλαγή
Πηγή εικόνας: nostalgiacentral.com

The Face of Another (1966)

του Hiroshi Teshigahara

2 χρόνια μετά το εκπληκτικό Woman in the Dunes ο Teshigahara γυρίζει άλλη μια ιστορία του Kobo Abe, και αυτή με υπαρξιακές συνυποδηλώσεις. Ένας εργαζόμενος χάνει το πρόσωπό του από ένα οξύ και σε συνεννόηση με τον ψυχίατρο του αρχίζουν ένα πείραμα: θα αποκτήσει με πλαστική χειρουργική ένα νέο πρόσωπο (μια ειδική μάσκα που πρέπει να φοράει κάποιες ώρες της ημέρας) και θα δει πώς θα είναι να ζει σαν ένας άλλος, κάνοντας πράγματα που στην προηγούμενή του ζωή δεν είχε ονειρευτεί. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν με την νέα του ταυτότητα προσπαθεί να αποπλανήσει την γυναίκα του. Ισχυρά ζητήματα αυθεντικότητας και τιμιότητας εγείρονται.

Δες εδώ την καταπληκτική εναρκτήρια σκηνή: https://www.youtube.com/watch?v=dxtgVG-MxQc

αλλαγή
Πηγή εικόνας: moma.org

Seconds (1966)

του John Frankenheimer

Ένας μεσήλικας επιχειρηματίας νιώθει ένα μεγάλο κενό στη ζωή του. Μέσω μιας γνωριμίας προσεγγίζεται από μια απόκρυφη επιχείρηση, η οποία ειδικεύεται στην… αλλαγή ζωής: πλαστική προσώπου, τροποποίηση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, επινόηση πτυχίων, νέας ταυτότητας κλπ. Ο αλλαγμένος πια επιχειρηματίας (στον ρόλο ο Rock Hudson) αρχικά φαίνεται να βολεύεται με την νέα του ζωή, επιδιδόμενος σε διονυσιακά γλέντια. Σιγά-σιγά όμως αρχίζουν οι αμφιβολίες και η νοσταλγία για τις παλιές στιγμές με την γυναίκα του, την οποία μάλιστα επισκέπτεται ενδεδυμένος την νέα του ταυτότητα. Η επιχείρηση αλλαγή ζωής όμως δεν φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι τέτοιες επιλογές… Εξαιρετική φωτογραφία και καινοτόμο σενάριο σε μία από τις πιο πειραματικές ταινίες των 60s.

αλλαγή
Πηγή εικόνας: filmfreakcentral.net

Face/off (1997)

του John Woo

Ένας πράκτορας του FBI ζητάει εκδίκηση από έναν αρχιμαφιόζο για τον θάνατο της κόρης του και σύντομα μαθαίνει για μια βόμβα που έχει τοποθετήσει ο τελευταίος. Για να βρει τον κωδικό που θα την αφοπλίσει κρίνει αναγκαίο να ανταλλάξει πρόσωπο με αυτόν (!) και να αποσπάσει την πληροφορία από την συμμορία του. Ο μετρ της δράσης John Woo (Mission Impossible 2) σκηνοθετεί τους Nicolas Cage και John Travolta σε μια εξωφρενική -τουλάχιστον- ταινία δράσης, που μαζί με την υπερβολική της πλοκή  προσφέρει εγγυημένη διασκέδαση.

Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com

The Skin I Live In (2011)

του Pedro Almodovar

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να αποκαλύψουμε περί τίνος πρόκειται η αλλαγή προσώπου και ταυτότητας σε αυτήν την ταινία, οπότε θα δώσουμε την πλοκή σχηματικά. Ένας δεινός πλαστικός χειρουργός (Antonio Banderas) ,έχοντας χάσει την γυναίκα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, δοκιμάζει ένα νέο συνθετικό δέρμα στην κόρη του. Σταδιακές αποκαλύψεις όμως δείχνουν πως η αλλαγή δεν αφορά μόνο το δέρμα, αλλά και ολόκληρη την ταυτότητα… Φανερές αναφορές στο Eyes Without a Face σε μία από τις πιο ανορθόδοξες (αλλά και πάλι βαθιά αλμοδοβαρική) ταινίες του Almodovar.

Πηγή εικόνας: filmcomment.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Κόντης

Όταν προσπαθείς να πεις κάτι ενδιαφέρον για τον εαυτό σου καταντάς αυτόματα αδιάφορος

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;