5+1 cult τριλογίες που θα λατρέψετε

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με συγκεκριμένα ερεθίσματα από την pop κουλτούρα και ο κινηματογράφος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές τους στον πολιτιστικό τομέα. Σε όποια γενιά και αν ανήκουμε, ονόματα όπως του Indiana Jones και του Darth Vader ή οι εμβληματικές φιγούρες του Heath Ledger ως Joker και του Marlon Brando ως Don Vito Corleone είναι συνώνυμα με ταινίες που άφησαν εποχή, σε franchise που είναι σχεδόν χαραγμένα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Για να χτιστεί, όμως, ένας χαρακτήρας «cult», θα πρέπει αυτές οι ταινίες να έχουν κάποια συνέχεια στο χρόνο – ως γνωστόν, όταν εμφανίζεται μια καινούρια «επιτυχία», το Χόλιγουντ δεν μπορεί να αρνηθεί την εκμετάλλευσή της μέχρι τελικής πτώσης και εμφάνισης μιας νέας στη θέση της. Αυτή η μακρόχρονη εκμετάλλευση έχει αποδειχθεί καταστροφική για το franchise ουκ ολίγες φορές. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις σε μορφή από cult τριλογίες, που μπορούν να μας κάνουν να πιστέψουμε στο αντίθετο: ότι, δηλαδή, υπάρχουν ιστορίες και ήρωες τόσο καλογραμμένοι που αντέχουν στο χρόνο και μετατρέπονται σε πυλώνες ολόκληρης της pop κουλτούρας.

The Indiana Jones Trilogy (1981 – 1989)

cult τριλογίες
Πηγή εικόνας: it.wikipedia.org

Πρέπει να το παραδεχτούμε, ο Indiana Jones δεν είναι ο στερεοτυπικός αρχαιολόγος που ξεσκονίζει υπομονετικά για ώρες απολιθώματα και κομμάτια χαμένων αγγείων. Από την άλλη, ποιος αρχαιολόγος δεν θα ήθελε να αναλαμβάνει αποστολές στο Περού, στη Βραζιλία και στην Ινδία, φέρνοντας στο φως χαμένους πολιτισμούς και μυθικά αντικείμενα; Η τριλογία του George Lucas, «πατέρα» του σύμπαντος των Star Wars, σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του Steven Spielberg και τον Harrison Ford στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αφήσει ιστορία και σίγουρα έχει επηρεάσει τις επαγγελματικές βλέψεις πολλών θεατών – συμπεριλαμβανομένης και της αρθρογράφου. Αποτελεί τη φαντασίωση του εναπομείναντα παρθένου κόσμου για ανακάλυψη, σε μια εποχή όπου το άγνωστο έχει αρχίσει να εκλείπει.

Η τριλογία στο ΙΜDb

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The original Star Wars Trilogy (1977 – 1983)

cult τριλογίες
Πηγή εικόνας: movieweb.com

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να μη γνωρίζει τα βασικά για τη γνωστότερη διαστημική όπερα όλων των εποχών, κανένας που να μην έχει έστω ακουστά έναν από τους πιο διάσημους κινηματογραφικούς κακούς, τον Darth Vader. Στις cult τριλογίες, αυτή που άλλαξε για πάντα τους όρους της επιστημονικής φαντασίας είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλώς μια σειρά ταινιών. Οι αρχικές τρεις ταινίες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύμπαν τόσο πολύπλοκο και φαντασμαγορικό, που άφησαν εποχή. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την συμβολή του John Williams σε αυτή τη δημιουργία, διότι τα Star Wars χωρίς το soundtrack που τα ανέδειξε, πολύ απλά δεν είναι Star Wars.

Η τριλογία στο ΙΜDb

The Matrix Trilogy (1999 – 2003)

cult τριλογίες
Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Η τριλογία των αδελφών Wachowski άνοιξε μία νέα πόρτα στο σύμπαν των ταινιών δράσης. Εμποτισμένη με ηθικά διλήμματα και φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, δεν ήταν απλά μια τριλογία με μπόλικες χορογραφημένες σεκάνς δράσης αλλά τόλμησε να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Η σχέση του ανθρώπου και της μηχανής, τα ερωτήματα για την  – ακόμα αναπτυσσόμενη – τεχνητή νοημοσύνη και η κριτική κατά του σύγχρονου καπιταλισμού είναι θεματικές που συζητούνται και στις τρεις ταινίες, κάνοντας τις μέρος από τις πιο γνωστές cult τριλογίες. Η σημασία της τριλογίας για την pop κουλτούρα είναι τόσο μεγάλη που δημιουργήθηκε ακόμα και μια θρησκεία βασισμένη σε αυτήν!

Η τριλογία στο ΙΜDb

The Godfather Trilogy (1972 – 1990)

cult τριλογίες
Πηγή εικόνας: sabotagetimes.com

Φτάνουμε σε μία από τις πιο πολυβραβευμένες τριλογίες, αυτή του Godfather. Η πρώτη ταινία θεωρείται από τις καλύτερες ταινίας όλων των εποχών, με τη δεύτερη να κερδίζει επάξια τον τίτλο του καλύτερου sequel. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Mario Puzo και σκηνοθετημένη από τον Francis Ford Coppola, η τριλογία αφηγείται την ιστορία ενός από τους πιο φημισμένους οικογενειάρχες της Ιταλικής Μαφίας στην Αμερική, του Vito Corleone και τη διαδοχή από το γιο του, Michael. Ο ρόλος του Michael Corleone ήταν αυτός που έφερε στο προσκήνιο τον – άγνωστο τότε – Al Pacino και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο ρόλος της μουσικής σε αυτές τις cult τριλογίες είναι πολύ σημαντικός και για το Godfather η μουσική του Nino Rota κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, στην τελετή του 1975.

Η τριλογία στο ΙΜDb

The Dark Knight Trilogy (2005 – 2012)

cult τριλογίες
Πηγή εικόνας: polygon.com

Βασισμένη στα comics της DC για τον χαρακτήρα του Batman, η τριλογία του Christopher Nolan κατάφερε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στη δημιουργία σύνθετων και πολύπλοκων ηρώων. Ο Batman του Nolan είναι ένας σκοτεινός ήρωας, με έντονα ανθρώπινες πλευρές σε αντίθεση με προηγούμενα εγχειρήματα μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη. Η αριστουργηματική σκηνοθεσία συνεισφέρει στο να μην μπορούν να χαρακτηριστούν οι ταινίες της τριλογίας ως απλά super hero movies αλλά ως ταινίες με ηθικά διλήμματα και έντονο ψυχολογικό υπόβαθρο, που έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά για τις επερχόμενες παραγωγές. Εξάλλου, είναι δύσκολο να βρεθεί αντάξιος διάδοχος του Heath Ledger στο ρόλο του πολυδιάστατου κακού Joker.

Η τριλογία στο ΙΜDb

Bonus: Monty Python’s Holy Trinity (1975 – 1983)

cult τριλογίες
Πηγή εικόνας: netflix.com

Θα τελειώσουμε με μία «άτυπη» τριλογία, καθώς η συνέχεια των ταινιών δεν είναι χρονική αλλά θεματική. Οι Monty Python είναι ένα κωμικό γκρουπ από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι καθιερώθηκαν ως σύμβολα στην κωμωδία της δεκαετίας του 1970 και της τότε pop κουλτούρας. Στις τρεις ταινίες που συνθέτουν την τριλογία της… Αγίας Τριάδας, ο συνδετικός κρίκος είναι η σάτιρα της θρησκείας. Αυτό συμβαίνει είτε ως παραλλαγή του μύθου του Αγίου Δισκοπότηρου, στην ταινία Monty Python and the Holy Grail, είτε ως μιας παραλληλίας της ζωής του Χριστού, στην ταινία Monty Python’s Life of Brian, ή, τέλος, ως σάτιρα σε μικρά σκετς, παρόμοια με αυτά που εκτόξευσαν την καριέρα των δημιουργών της, στην ταινία Monty Python’s The Meaning of Life. Οι ταινίες αυτές συγκαταλέγονται στις καλύτερες κωμικές ταινίες όλων των εποχών και είναι φυσικό, διότι το χιούμορ τους παραμένει επίκαιρο σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα.

Η τριλογία στο ΙΜDb


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευγενία Τσώρη

Με λένε Ευγενία ή Τζένη ή Ζένια, είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και λατρεύω το γράψιμο, τον κινηματογράφο και τις βόλτες στην Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;