4ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα Και στον Κινηματογράφο

Μπορεί η πανδημία να μας έχει καθηλώσει στα σπίτια μας αλλά αυτό δεν μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τις κινηματογραφικές μας δράσεις καθώς και τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Έτσι Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση- Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συν-διοργανώνουν το  4ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών από Τετάρτη 25/11 μέχρι Κυριακή 29/11 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν ταινίες που αφορούν στην έμφυλη βία και σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές που βρίσκονται πιο κοντά μας από ότι θα θέλαμε να πιστεύουμε.

Για τις παρακολουθήσει κάποιος τις ταινίες αρκεί να δημιουργήσει λογαριασμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ταινιoθήκης online.tainiothiki.gr. και εκεί θα έχει τη δυνατότητα να τις δει εντελώς δωρεάν.

Στα πλαίσια του 4ο Φεστιβάλ WIFT GR θα προβληθούν ταινίες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, διαφόρων χωρών και  διαφορετικών προσεγγίσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Πέντε ταινίες μεγάλου μήκους

HVA VIL FOLK SI / WHAT WILL PEOPLE SAY [Τί θα πει ο κόσμος] της Iram Haq (2017)

H δεκαεξάχρονη Νίσα, κόρη Πακιστανών μεταναστών στη Νορβηγία θα βιώσει διπλή κοινωνική απομόνωση όταν η οικογένεια της  επιβάλλει να επιστέψει στην πατρίδα μετά από το σκάνδαλο που προκλήθηκε όταν ο πατέρας της την βρήκε με ένα αγόρι στο κρεβάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

What Will People Say /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

DESERT FLOWER [Το λουλούδι της ερήμου] της Sherry Hormann (2009)

Η αληθινή ιστορία της Waris Dirie, διεθνώς γνωστό μοντέλο, που γεννήθηκε στη Σομαλία και απέδρασε στα 13 της χρόνια για να αποφύγει έναν κανονισμένο γάμο με έναν 70χρονο άντρα. Η ταινία θίγει το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής, μιας  πρακτικής που μέχρι και σήμερα υπόκεινται πολλά κορίτσια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως  υπέστη και η Waris Dirie.

Desert Flower /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

TED OY MIS OJOS [Μέσα από τα μάτια σου] της Icíar Bollaín (2003)

Μία γυναίκα μαζί με τον γιό της αποδρά από τον βίαιο σύζυγό της αναζητώντας καταφύγιο στην αδερφή της, ο σύζυγος, όμως δεν θα αργήσει να βρει τα ίχνη της. Η ιστορία ενός γάμου που βασίζεται στην κακοποίηση, με μάρτυρα τον γιό, ο οποίος βλέπει και καταλαβαίνει τα πάντα αλλά αδυνατεί να αντιδράσει.

Μέσα από τα μάτια σου /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

A BETTER MAN της Attiya Khan και του Lawrence Jackman (2017)

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τις συζητήσεις μιας γυναίκας που υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας με τον θύτη της, τον άνθρωπο που την κακοποιούσε, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πρώην σύντροφό της. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές η ταινία εμβαθύνει όχι μόνο στη σχέση του συγκεκριμένου ζευγαριού αλλά και γενικότερα στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.

A Better Man /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

PRIVATE VIOLENCE της Cynthia Hill (2014)

Ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής που θίγει το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από τις ιστορίες δύο γυναικών που επιβίωσαν από τέτοιες καταστάσεις. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να καταρρίψει την κοινότοπη ερώτηση “Μα γιατί δεν έφευγε;”, που στην ουσία μεταφέρει την ευθύνη στο θύμα.

Private Violence /4ο Φεστιβάλ WIFT GR
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

Δεκατέσσερις ταινίες μικρού μήκους

TESTING GRETA της Abbie Lucas (2017)

Μια γυναίκα εισάγεται σε μια ιδιωτική κλινική υπο περίεργες συνθήκες. Όταν, όμως, η ανάγκη για μια εξέταση αίματος έρχεται στην επιφάνεια η κατάσταση ξεφεύγει.

Testing Greta
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

KUUNTELE / LISTEN [Άκουσε] του Hamy Ramezan και της Rungano Nyoni (2015)

Μία ξένη γυναίκα με μπούρκα φέρνει τον νεαρό γιο της σε ένα αστυνομικό τμήμα στην Κοπεγχάγη για να τη βοηθήσει να συμπληρώσει μια αναφορά εναντίον του βίαιου συζύγου της. Όμως ο μεταφραστής δείχνει απρόθυμος να μεταφέρει το πραγματικό νόημα των λέξεών της.

Listen
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

WHAT’S THE DAMAGE της Heather Phillipson ( 2018)

Μια πρόταση και μια πρόκληση· ένα κάλεσμα ενάντια στις κυρίαρχες δομές εξουσίας ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις υπό την καθοδήγηση της λευκής πατριαρχίας.

What's the Damage
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ) της Ζακλίν Λέντζου (2020)

Η Σοφία βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε πανικό. Το Σύμπαν αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί της, προσκαλώντας την σε έναν άλλο κόσμο διάλογο…

GOADS της Ίριδας Μπαγλανέα (2020)

Ένας πατέρας επιχειρεί να συμφιλιώσει τις δυο του κόρες με το θάνατο,   με αμφιλεγόμενο τρόπο. Η μικρή ηρωίδα, τη στιγμή της ενηλικίωσής της, τολμάει να σταθεί απέναντι ακόμα και στη φύση για να υπερασπιστεί αυτό που αγαπάει.

Goads
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

BELLA της Θέλγιας Πετράκη (2020)

Λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η δεκαετία του ’80 μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας.

Bella
Πηγή Εικόνας: flix.gr

37 ΗΜΕΡΕΣ της Νικολέτας Λεούση (2018)

Όταν η Μαρία, μια νεαρή έγκυος που δουλεύει σε ένα κατάστημα μανικιούρ-πεντικιούρ απολύεται, αποφασίζει να κάνει απεργία γέννας.

37 Ημέρες
Πηγή Εικόνας: flix.gr

THIS IS RIGHT; ZAK LIFE AND AFTER της Γεύης Δημητροπούλου (2020)

Οι φωνές του στενού και αλληλέγγυου κύκλου του Ζακ Κωστόπουλου για τον ίδιο, τη ζωή και το μετά.

THIS IS RIGHT; ZAK LIFE AND AFTER
Πηγή Εικόνας: www.infowoman.gr

ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ-ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ (2019)

Το γύρισμα έγινε με κρυφή κάμερα σε πολυσύχναστους δρόμους της Ρόδου, όπου «στήνονταν» σκηνές έμφυλης βίας ανάμεσα σε ζευγάρια, μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων θεατών.  Πώς αντιδρά ο κόσμος; 

Στο πλαίσιο συνεργασιών του Φεστιβάλ WIFT GR με άλλους φορείς θα προβληθούν μερικές ακόμα ταινίες -τροφή για σκέψη:

Το Global Girl Media παρουσιάζει τις τρεις (πολύ) μικρές ταινίες τεκμηρίωσης:
WAITING IN AN ENDLESS LINE
Περιγράφει τη ζωή των προσφυγισσών σε αδρό ασπρόμαυρο.
LITTLE MOTHER,
Μια ανήλικη νύφη από τη Συρία, που πλέον ζει στην Αθήνα και ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος
ESCAPE TO JUSTICE
Η μαρτυρία μιας νεαρής προσφύγισσας για την οδυνηρή σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από τον διακινητή της, η οποία την ενέπνευσε να σχεδιάσει, να ζωγραφίσει και τελικά να βρει τη δύναμη να μιλήσει για την κακοποίηση και παραμέληση που υφίστανται οι γυναίκες εν κινήσει, ακόμη και από την αστυνομία και τις ΜΚΟ που υποτίθεται υπάρχουν για να τις βοηθούν.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου «Γέφυρες» μας προτείνει την
ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ του Δημήτρη Χριστοδούλου και της Ελένης Κόντη (2016)
Μια ταινία για την καθημερινή ενδο-οικογενειακή κακοποίηση η οποία οδηγεί τη σύζυγο σε αλλαγή πορείας.
Τέλος, το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» παρουσιάζει το
CORONAVIOLENCE της Αλεξίας Τσούνη (2020)
Κατά τη διάρκεια του COVID-19 lockdown, μια γυναίκα μετανάστρια, μαζί με τα ανήλικα παιδιά της και μάρτυρες, καταφεύγει στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία. Την διώχνουν, με πρόσχημα μεταξύ άλλων, τον κορωνοϊό.

 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στα πλαίσια του 4ο Φεστιβάλ WIFT GR το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 19:00 θα λάβει χώρα ένα διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι για την «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», στο οποίο θα μετέχουν διακεκριμένες ερευνήτριες και πανεπιστημιακοί, αλλά και ακτιβίστριες και εκπρόσωποι δομών υποστήριξης και συγκεκριμένα οι:

Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κάρμεν Ζωγράφου, κινηματογραφίστρια, συνδιευθύντρια του «Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας», Μαρία Κομνηνού, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Αναστασία-Σάσα Λαδά, αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ντιάνα Μάνεση, κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια/ εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», Χριστίνα Παπαδημητρίου, σύμβουλος κοινωνικής στήριξης, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αθήνας Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., και Αλεξία Τσούνη, ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ».
Τη συζήτηση θα διευθύνει η πρόεδρος του WIFT GR, Ρέα Βαλντέν.
Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εγγραφείτε εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_D_cfzkXAQtKFIoMAkYVHPA?fbclid=IwAR1O3nNrOMvPXvJRfzvuIP53Q7xxMD-_3w5EFD0aqWwLRMnKW84lec5vJ7U

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Σαραντέα

"Η αλήθεια όμως τι μας νοιάζει εμάς, τους δραπέτες, τους λιποτάχτες της στεγνής λογικής των τριών διαστάσεων; Την τέταρτη κυνηγούμε, την άϋλη κι άπιαστη, τη φευγάτη από το κοσμικό περίγραμμα των ματιών μας. Τη φυγή ζητάμε στο άπειρο, στον ίλιγγο της φαντασίας" Μ. Καραγάτσης

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;