21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Όλα όσα γνωρίζουμε

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί μία από τις δύο βασικές διοργανώσεις του μεγαλύτερου κινηματογραφικού θεσμού της χώρας, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΙδρυτής του, ήταν ο Δημήτρης Εϊπίδης που το διεύθυνε μέχρι το 2016.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο, κατατάσσοντάς τα σε διαφορετικές κατηγορίες. Κάποιες από αυτές είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Κοινωνία, το Περιβάλλον, οι Μικρές Αφηγήσεις, τα Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές, η Μουσική και Food vs. Food. Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά κάθε χρόνο απονέμονται τα βραβεία κοινού στις ελληνικές και ξένες παραγωγές μικρότερης και μεγαλύτερης των 45’ διάρκειας.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί και άλλες δράσεις όπως συνέδρια ομιλίες, εκθέσεις και ημερίδες προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η έναρξή του είναι το Μάρτιο, συγκεκριμένα 1-10 Μαρτίου, με την ανακοίνωση του προγράμματος των προβολών να αναμένεται.

Ακόμη, ένα κομμάτι του θεσμού που αγαπούν οι νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί είναι το Agora Doc Festival. Μέσω αυτού, έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με επαγγελματίες του είδους κάνοντας γνωριμίες και προωθώντας τις δουλειές και τα σχέδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που αναμένει το κοινό είναι το αφιέρωμα: «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;», για την πανάρχαια σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και την εξέλιξής της στις σημερινές κοινωνίες. Αναλυτικότερα, ας δούμε ποιες θα είναι αυτές:

Buddy

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πηγή: https://www.filmfestival.gr

Η Ολλανδή, Χέντι Χόνιγκμαν παρουσιάζει μία παραγωγή για την προσφορά των σκύλων συνοδών, μέσα από 6 διαφορετικές ιστορίες προσφορά και συντροφικότητας.

When Lambs Become Lions

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πηγή: https://www.filmfestival.gr

Ο Τζον Κάσμπι από τις ΗΠΑ και νικητής του βραβείου μοντάζ από το Φεστιβάλ Τραϊμπέκα έρχεται να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία δύο Κενυατών ξαδέρφων, όπου ο ένας υπερασπίζεται τα ζώα υπό εξαφάνιση, ενώ ο άλλος είναι έμπορος ελεφαντόδοντου.

For the Birds

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πηγή: https://www.filmfestival.gr

Πάλι από τις ΗΠΑ και αυτή τη φορά από τον Ρίτσαρντ Μάιρον, έχουμε μια ιστορία εμμονής. Μια γυναίκα ζει με περισσότερα από 200 πτηνά, ώσπου αυτό στέκεται εμπόδιο στην προσωπική της ζωή και αρχίζει να εγείρει αντιδράσεις από τις τοπικές οργανώσεις.

The Hidden Side of Animal Transport

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πηγή: https://www.filmfestival.gr

Από τη Γερμανία, ο Μάνφρεντ Κάρεμαν παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του για την μεταχείριση των ζώων κατά την μεταφορά τους εντός της Ευρώπης και παρά τους κανονισμούς της.

Animus Animalis (Α Story about People, Animals and Things)

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πηγή: https://www.filmfestival.gr

Η Λιθουανή, Άιστι Ζεγκουλίτε μας παρουσιάζει με χιούμορ και δόσεις ειρωνείας, τη διαδικασία της ταρίχευσης μέσα από μια ομάδα κυνηγών ελαφιών.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;