15 ταινίες που ύμνησαν την πατρότητα

SHARE

Η παρουσία ή απουσία τους στην ζωή ενός ατόμου επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Θεωρητικά, η πατρότητα αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές σχέσεων που το άτομο διαμορφώνει με τον ερχομό του στον κόσμο. Φυσικά μια τόσο σημαντική πτυχή των ανθρωπίνων σχέσεων δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί από την έβδομη τέχνη. Στην ιστορία του κινηματογράφου έχουμε γνωρίσει πατρικές φιγούρες πρότυπα, αλλά και μη. Ανάμεσα στην πληθώρα ταινιών που εξερεύνησαν αυτή τη σχέση, επιλέχθηκαν ιδιαίτερες και αγαπημένες ταινίες που ξεχωρίσαμε. Ας δούμε λοιπόν, 15 ταινίες για την πατρότητα και όλες τις πτυχές με τις οποίες συνεπάγεται.

«To Kill a Mockingbird» (1962)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: rtve.es

Μιλώντας για πατρικές φιγούρες δεν γίνεται να παραληφθεί μία από τις αρτιότερες. Ο χήρος δικηγόρος Atticus Finch (Gregory Peck) μεγαλώνει τα δυο παιδιά του. Μέσα από τις πράξεις του αποτελεί πρότυπο, τόσο για την οικογένειά του όσο και για την τοπική κοινωνία. Η στάση όλων θα αλλάζει απέναντί του όταν αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός μαύρου κατηγορούμενου για βιασμό, θέλοντας να  διδάξει στα παιδιά του την ισότητα και την αξιοκρατία.

«Kramer vs. Kramer» (1979)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: sky.com

Ως πρωτοποριακή για την εποχή της, το «Kramer vs. Kramer» ακολουθεί έναν πατέρα (Dustin Hoffman) που μετά τον χωρισμό του προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μεγαλώνοντας μόνος του ένα παιδί. Πάνω που βρίσκει μια ρουτίνα και αρχίζει να φτιάχνει η σχέση του με τον μικρό, η μητέρα (Meryl Streep) επιστρέφει διεκδικώντας την κηδεμονία. Η πολύ αληθινή και τρυφερή σχέση του πατέρα με το μοναχοπαίδι του κατάφερε να αγγίξει το κοινό όταν προβλήθηκε. Πλέον συγκαταλέγεται στις κλασικές και πιο αγαπημένες του είδους.

«Mrs. Doubtfire» (1993)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: musicboxtheatre.com

Μετά από έναν επεισοδιακό χωρισμό, η μητέρα αναλαμβάνει την κηδεμονία των παιδιών, θεωρώντας τον Daniel (Robin Williams) ακατάλληλο να τα αναθρέψει. Εκείνος όμως δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα παιδιά του. Επιστρατεύοντας τις δεξιότητές του ως ηθοποιός μεταμφιέζεται σε γυναίκα και πιάνει δουλειά ως οικονόμος στο σπίτι τους, αποδεικνύοντας πως μπορεί να τα καταφέρει. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία με τον ταλαντούχο και αγαπημένο Williams σε έναν από τους ρόλους που τον χαρακτήρισαν.

Advertisement

«Life is Beautiful» (1997)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Η εν λόγω ταινία δεν ανήκει τυχαία στις κορυφαίες όλων των εποχών. Στην φρίκη που υπήρξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας Ιταλοεβραίος πατέρας (Roberto Benigni) βρίσκεται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με το γιο του. Στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον μικρό από την άσχημη πραγματικότητα επιστρατεύει το χιούμορ και τη φαντασία του κόντρα στις συνθήκες. Είναι υπέροχος ο τρόπος που παρουσιάζονται το εύρος της προσπάθειας ενός γονιού να προστατεύσει το παιδί του ακόμη και στις καταστάσεις που  δεν περνούν από τα χέρια του.

«I Am Sam» (2001)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: pluggedin.com

Ο Sam (Sean Penn) μεγαλώνει μόνος του την πανέξυπνη μικρή Lucy (Dakota Fanning). Όμως ο Sam διαφέρει από τους υπόλοιπους μπαμπάδες, γιατί νοητικά είναι ένα εφτάχρονο παιδί. Όταν η κοινωνία του παίρνει την κηδεμονία θεωρώντας τον ακατάλληλο γονιό δεν παραιτείται. Προσλαμβάνει μια δικηγόρο μαθαίνοντας στην ίδια και σε όλους εμάς την έννοια της αγάπης και της οικογένειας.

«Finding Nemo»(2003)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Ο Marlin είναι ένα μικροσκοπικό ψαράκι που έχει χάσει την γυναίκα και όλα του τα παιδιά, εκτός από το Nemo. Αυτό δικαιολογεί την υπερπροστατευτική συμπεριφορά του, που μερικές φορές γίνεται ασφυκτική για τον μικρούλη γιο του. Όταν χάνει το μοναχοπαίδι του, ο ωκεανός δεν είναι αρκετά μεγάλος για να τους κρατήσει μακριά. Εκτός από τα όμορφα χρώματα και την τρυφερή ιστορία, αυτό που ο κόσμος ξεχώρισε στην συγκεκριμένη ταινία ήταν το μήνυμά της. Η πατρότητα δεν έχει εγχειρίδιο και  όσο μικρός και αδύναμος αν φαίνεσαι μπροστά στα προβλήματα και τους φόβους σου, τίποτα δεν είναι πιο τρομαχτικό από το να πάθει κάτι το παιδί σου. Γι αυτά προσπαθείς και μαζί τους εξελίσσεσαι.

«The Pursuit Of Happyness» (2006)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: ir-dl.com

Ο Will Smith, μαζί με το γιο του Jaden παίζουν σε μια βαθιά συγκινητική ταινία, με δυνατές ερμηνείες και μαθήματα ζωής. Ο Chris μετά το χωρισμό με τη γυναίκα του προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην γι αυτόν και το γιο του. Έτσι συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χρηματιστών με την ελπίδα, μετά το τέλος του να είναι και αυτός που θα προσληφθεί. Στο ενδιάμεσο διάστημα  θα πρέπει να επιστρατεύσει κάθε μέσο ενάντια στα προβλήματα που ανελέητα εμφανίζονται στο δρόμο τους. Μέσα από αυτή την απίστευτη αληθινή ιστορία είδαμε πως η πατρότητα έρχεται με την υποχρέωση να μην εγκαταλείπεις, όσο άπιαστος και αν είναι ο στόχος.

Advertisement

«The Road» (2009)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: sbs.com.au

Σε μια κατεστραμμένη Γη, ένας πατέρας (Viggo Mortensen) με το γιο του προσπαθούν σε επιβιώσουν εκεί που δεν υπάρχει ελπίδα. Του μαθαίνει πράγματα που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να γνωρίζει, τον προετοιμάζει για καταστάσεις  που ούτε ο ίδιος δεν έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει και όλα αυτά γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Παρά το φανταστικό σενάριο, η ταινία έχει πολλά να πει για τις δυσκολίες του να είσαι γονιός. Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζεται πολύ όμορφα στη συγκεκριμένη ταινία είναι πως για το γονιό, τα παιδιά είναι ολόκληρος ο κόσμος και το κίνητρο πίσω από κάθε απόφασή και πράξη τους.

«Like Father, Like Son» (2013)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: beyondasiaphilia.com

Στις λιγότερο γνωστές ταινίες της λίστας  συναντάμε μια ιαπωνική παραγωγή. Δύο οικογένειες καλούνται να έρθουν αντιμέτωπες με το γεγονός πως τα παιδιά τους μπερδεύτηκαν στο μαιευτήριο. Για τον εργασιομανή Ryota, η μεταβατική αυτή διαδικασία αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Σε αντίθεση με την μητέρα, γι αυτόν δεν είναι τόσο απλό να επιλέξει ανάμεσα στο βιολογικό του γιο και στο παιδί που για χρόνια «επένδυε» τις προσπάθειες και φιλοδοξίες του.

«The Judge» (2014)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: picswe.com

Με τα χρόνια οι σχέσεις φθείρονται και οι καταστάσεις απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όταν όμως η ζωή κάνει τον κύκλο της ερχόμαστε αντιμέτωποι  με τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Η επιτυχής αποκατάσταση βασίζεται στην ποιότητα των θεμελίων που έχουμε χτίσει. Στην ίδια θέση βρίσκεται και ο μεγαλοδικηγόρος Hank(Robert Downey Jr.) όταν επιστρέφει στο πατρικό του για να υπερασπιστεί τον πατέρα του που κατηγορείται για φόνο.

«Two Is a Family» (2016)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: youtube.com

Όλοι δεν είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να γίνουν γονείς. Οι καταστάσεις όμως έρχονται με τέτοιο τρόπο που αναγκάζουν τον ανώριμο και φαινομενικά ακατάλληλο για πατέρα, Samuel να μεγαλώσει την κόρη του. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του κάνει την ανατροφή της προτεραιότητα. Ευχάριστη, χιουμοριστική και ταυτόχρονα δυνατή και συγκινητική είναι μια ταινία που εξυμνεί την πατρότητα.

Advertisement

«Manchester by the Sea» (2016)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: eufuiaocinema.blogs.sapo.pt

Ύστερα από την απώλεια του αδερφού του, ο Lee καλείται να αναλάβει την κηδεμονία του ανιψιού του. Επιστρέφοντας στην πόλη που μεγάλωσε, παρά τη θέλησή του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσωπα και μνήμες του παρελθόντος που ακόμη τον στοιχειώνουν. Το «Manchester by the Sea» είναι μια σπαρακτική ιστορία που θέτει την πατρότητα σε προοπτική και εξερευνά το κόστος των ευθυνών και των πράξεων. Με έναν Casey Affleck να παραδίδει μαθήματα υποκριτικής είναι δύσκολο να φύγεις ανεπηρέαστος ακόμη και αν δεν είσαι γονιός.

«Gifted»(2017)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πατρότητα αποτελεί βιολογική συνέπεια. Όχι όμως και σε αυτήν. Ο Frank (Chris Evans) μεγαλώνει μόνος του την πανέξυπνη Mary (Mckenna Grace). Παρά την αγάπη του ενός για τον άλλο, η ζωή θα τους φέρει αντιμέτωπους με ορισμένα εμπόδια, που θα δοκιμάσουν τη σχέση και την καταλληλότητα του Frank ως πατρική φιγούρα. Μια τρυφερή, ρεαλιστική και γλυκιά ταινία, που συγκαταλέγεται στις πιο αξιόλογες των τελευταίων χρόνων.

«Beautiful Boy» (2018)

Πατρότητα
Πηγή εικόνας: pastemagazine.com

Την δύσκολη και σκοτεινή πλευρά της πατρότητας ήρθε να μας δείξει το «Beautiful Boy». Τον εφιάλτη κάθε γονιού. Σε αυτήν την αληθινή ιστορία, ο David (Steve Carell) παλεύει να σώσει το γιο του (Timothée Chalamet) από τις ουσίες. Με ρεαλιστικό και ψυχοφθόρο τρόπο βλέπουμε πως όταν κάποιο από τα παιδιά σου έχει πρόβλημα, δεν υπάρχουν δευτερόλεπτα στις μέρες που να λείπει από τις σκέψεις σου. Παρά τις υπέροχες ερμηνείες όλων, τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Carell που κατάφερε να μας μεταφέρει όλο το φορτίο ενός γονιού σε αντίστοιχη κατάσταση.

 «Leave No Trace» (2018)

πατρότητα
Πηγή εικόνας: indiewire.com

Η οικογένεια του είναι μια ιδιαίτερη μη συμβατική μονογονεική οικογένεια. Οι δυο τους ζουν στο δάσος, αξιοποιώντας ότι τους προσφέρει η φύση και αποφεύγοντας την επαφή με τον πολιτισμό. Παρόλο που ο τρόπος ζωής τους είναι πολύ διαφορετικός και δύσκολος, μαζί είναι ευτυχισμένοι. Όμως είναι αυτό αρκετό και για τους δύο;  Το «Leave No Trace» είναι μια πολύ καλή ταινία που ίσως να μην  είχε την προσοχή που της αξίζει, αλλά πραγματικά είναι μια ιστορία που θα σε κρατάει ακόμα και όταν έρχεται σε σύγκρουση με το τι στην κοινωνία μας θεωρείται φυσιολογικό, σωστό και αποδεκτό. Ωστόσο το μόνο που δεν εγείρει συζήτηση είναι η μεταξύ τους αγάπη.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG